Henkel, Keşif Dünyası’nın ilk merkeziyle birlikte projeyi bir üst seviyeye taşıdı. Hedeflerine kulak vermek üzere söz, markanın kurumsal iletişim müdürü Öznur Çatı’da.
Henkel’in üç yıldır gerçekleştirdiği Keşif Dünyası projesi, kısa süre önce Türkiye’deki ilk, dünyadaki ise üçüncü merkezini Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın Maslak kampüsünde açtı. Yaratıcı Çocuklar Derneği’yle birlikte gerçekleştirilen proje birbirinden farklı alanlarda çocukların yaratıcı taraflarını korumalarını ve yeni yönlerini keşfetmelerini sağlıyor. Önümüzdeki döneme dair detayları Henkel Türkiye Kurumsal İletişim Müdürü Öznur Çatı’dan dinliyoruz.
140 yılı aşkın tarihi boyunca Henkel hep gelişim sağlamak, marka ve teknolojilerini daha da mükemmelleştirmek, yenilikçi ürünlerle tüketicilere daima daha iyisini sunmak için çalıştı. İnovasyonlara bu kadar önem veren bir firma olarak, çocukların içindeki kaşifi erken yaşlarda ortaya çıkarmak için Keşif Dünyası girişimini hayata geçirdik.
Keşif Dünyası’nın konsepti ve programı, 2011 yılında Henkel uzmanlarının desteğiyle birlikte Ruhr Üniversitesi Bochum’da Kimya Eğitim Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Katrin Sommer önderliğinde geliştirildi. Keşif Dünyası’nda kullanılan deney malzemeleri ve çalışma kitapçıkları tamamen çocuklara özel olarak, uzmanlar tarafından hazırlandı. Eğitim materyalleri içinde çizgi filmler, çocuklara özel boyama sayfaları, deney malzemeleri gibi pek çok malzeme bulunuyor. Programda onlara bilimi sevdirecek eğitici ve eğlenceli deneyler yer alıyor. Bilim atölyelerimizin çocuklara bilimi sevdirmenin yanında bir katkısı daha var: İçinde doğayı korumaya teşvik etmek üzere, sürdürülebilirlik ile ilgili bir modülümüz de bulunuyor.
Keşif Dünyası projesini, Almanya ve Rusya’dan sonra uygulayan üçüncü ülkeyiz.
Keşif Dünyası projesini, Almanya ve Rusya’dan sonra uygulayan üçüncü ülkeyiz. Projeyi 2015 yılından bu yana Türkiye’de Yaratıcı Çocuklar Derneği işbirliğiyle gerçekleştiriyoruz. Okullarda ve çeşitli etkinliklerde ücretsiz olarak düzenlediğimiz bilim atölyelerinde, Yaratıcı Çocuklar Derneği bünyesinde bulunan profesyonel eğitimciler ve uzmanlar görev alıyor. Atölye çalışmalarına 8-10 yaş arasındaki çocuklar katılıyor. Çocuklar, okullardaki bilim atölyelerinde yapıştırma, yıkama, temizleme ve sürdürülebilirlik dahil olmak üzere çeşitli konularda deneyler yapıyorlar. Deneylerde araştırmalarını su, limon, yumurta kabuğu gibi doğal malzemeler üzerinde yapıyorlar. Keşif Dünyası projesinde, yarınlara yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için çocuklara özellikle doğa sevgisi ve sürdürülebilirlik bilinci kazandırılmaya büyük önem veriliyor.
Keşif Dünyası projesi kapsamında dünyadaki üçüncü, Türkiye’deki ilk merkezimizi ise geçtiğimiz günlerde ülkemizin en saygın eğitim kurumlarından biri olan Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda açtık. Buradaki kimya laboratuvarında öncelikli hedefimiz, birbirinden eğlenceli deneylerle çocuklarımızın gözlem yapma, ölçme, önceden tahmin etme, verileri yorumlama, bu verilerden bir sonuç çıkarma ve bir karara varma gibi becerilerine katkıda bulunmak. Keşif Dünyası projemiz, Türkiye’de çocukların keşfetme merakını geliştirmek ve bilim heyecanını ateşlemek üzere, 2015 yılından bu yana olduğu gibi, ayrıca okul gibi platformlarda düzenlenen bilim atölyesi ve laboratuvar çalışmalarıyla da devam edecek.
Kurumsal sosyal sorumluluk Henkel’in tarihinde köklü bir yere sahip. Kurumsal Vatandaşlık Programı’mızın üç ana modülü bulunuyor. Bunlardan ilki; çalışan ve emeklilerimizin gönüllülüğe dayalı çalışmalarını desteklediğimiz Kurumsal Gönüllülük Programı. Yarınlara yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için sürdürdüğümüz çalışmalarımıza değer katan Sürdürülebilirlik Elçilerimiz, Keşif Dünyası programımız kapsamında miniklerle de buluşuyorlar. Farklı iş birimlerimizden gönüllü olarak programa katılan Sürdürülebilirlik Elçilerimiz miniklere çevre bilinci kazandırmak ve bilimi sevdirmek üzere “israftan kaçınmak”, “yeniden dönüştürmek” ve “tekrar kullanmak” gibi sürdürülebilir tüketim alışkanlıkları konusunda bilgi paylaşımları gerçekleştiriyorlar. Doğayı koruyan bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunmak amacıyla öğrencilere sürdürülebilirliğin ve çevre bilincinin ne olduğunu anlatıyorlar.
2012 yılında ilk olarak Almanya’daki okullarda uygulanmaya başlanan Keşif Dünyası projesi, 2014 yılında uluslararası oldu. Bugün Türkiye’yle birlikte Rusya, Arjantin, Polonya, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan, Şili ve İrlanda, projenin gerçekleştiği diğer ülkeler durumunda. Projeye bugüne kadar 25 binden fazla çocuk katıldı. Eğitimlerde 100’den fazla öğretmen görev aldı. Şu anda da üç kıtada 35’ten fazla eğitmen, düzenli olarak sınıflarda çocuklara eğitim veriyor.
Keşif Dünyası projesi kapsamında ülkemizde ise 2014-2015 eğitim öğretim yılından itibaren Yaratıcı Çocuklar Derneği işbirliğinde gerçekleştirdiğimiz atölye çalışmalarıyla 15 binden fazla öğrenciye bilim sevgisi aşıladık. 15 bininci öğrencimize ise Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın Maslak kampüsünde eğitime açtığımız, Keşif Dünyası’nın Türkiye’deki ilk merkezinde ulaştık.
Laboratuvarımızın Darüşşafaka öğrencileriyle birlikte yılda 3 bin 500 öğrenciye uygulamalı bilim eğitimi vermesini hedefliyoruz. Burası ayrıca Keşif Dünyası projemiz kapsamında gerçekleştirilecek bilim atölyelerinin yanı sıra Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda yapılacak fen bilimleri derslerinde de öğrenci ve öğretmenler tarafından kullanılacak. Aynı zamanda, Keşif Dünyası, projeye öğrenci göndererek katılmak isteyen diğer okullara da açık. Farklı okullar kesifdunyasi@dek.k12.tr adresinden randevu alarak pazartesi ve salı günleri, 10:00 – 12:00 saatleri arasında Keşif Dünyası bilim atölyesine ücretsiz şekilde katılabiliyor.
Hedefimiz; stratejik süreçlerimizi ve projelerimizi iletişim bağlamında hayata geçirerek değer yaratmak, Henkel’e ve topluma değer katan projeler yapmaya devam etmek olacak.
Hedeflerimizi şirketimizin stratejisinden hareketle belirliyoruz. Projelerimizi bu stratejiye bakarak çiziyoruz. Hedefimiz; stratejik süreçlerimizi ve projelerimizi iletişim bağlamında hayata geçirerek değer yaratmak, Henkel’e ve topluma değer katan projeler yapmaya devam etmek olacak. Bu kapsamda Keşif Dünyası girişimini daha da genişleterek, daha fazla öğrencinin bundan yararlanmasını ve İstanbul dışındaki öğrencilerin de bilim atölyelerine ulaşmasını sağlamak için çalışacağız.
Bilgi, insanlığın var oluşundan bu yana, ona yeni kapıları açan anahtar olmuştur. Özellikle içinde bulunduğumuz teknoloji çağında bunu çok daha iyi anlıyoruz. Bugün bilimsel gelişime yatırım yapan, teknoloji geliştirerek üreten toplumların öne çıktıklarını gözlemliyoruz. Üstelik bilim alanındaki tüm bu gelişim ve değişimler baş döndürücü bir hızla ilerliyor. Toplumların, bilim ve teknoloji çağının gereksinimi olan bu değişime aynı hızla ayak uydurmaları bugün neredeyse bir zorunluluk…
Bu nedenle toplumu oluşturan bireylerin yanı sıra toplumu oluşturacak olan gelecek nesillerin de yaşadıkları çevreyi, bilimsel ve teknolojik olayları anlayabilecek, yorumlayabilecek ve çıkarımlarda bulunarak harekete geçebilecek kapasite ve algılama yeteneğine sahip olmaları ve bilimsel bakış açısı kazanmaları çok önemli. Bu durum, günümüzün modern dünyasında devletlere ve bireylere olduğu kadar, o toplumda faaliyet gösteren kuruluşlara da sorumluluklar yüklüyor.
Kuruluşların sosyal sorumluluk projelerine ağırlık vererek toplumda bilim farkındalığını artırma, bilime karşı merak uyandırma ve bilime ilişkin bir bakış açısı oluşturma görevlerini üstlenmeleri çok önemli. Bilgiyi vermenin yanı sıra öğrenmeyi, araştırmayı sevdirmek gerekiyor. Çünkü günümüzde hızlı gelişimin ışığında bilgi eskiyor, hayat boyu öğrenmenin önemi artıyor. Henkel olarak, Keşif Dünyası projesiyle ülkemizdeki çocukların içinde bulunan küçük dâhiyi ortaya çıkarmak, soru sormalarını teşvik etmek, bilimi sevdirmek, merak duygularını kaybetmemelerini sağlamak ve eğlenceli deneylerle öğrenirken eğlenmelerini sağlamak istedik. Çünkü biliyoruz ki bu dünyada keşfedecek çok şey var.
Öte yandan bizim gibi birçok kuruluşun da Türkiye’de bilimin yanı sıra birçok önemli konuda son derece değerli sosyal sorumluluk projelerine imza attıklarını görüyoruz. Kurumsal vatandaşlık ve sosyal sorumluluk kavramlarının ülkemizde her geçen gün gerçek anlamda yerleşerek uygulandığını görmek gerçekten mutluluk verici.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.