MediaCat

2024 reklam harcamaları 1 trilyon dolara yaklaşacak

2024 küresel reklam harcamalarındaki 5,3 büyüme beklentisini 7,8 olarak revize eden GroupM, gelirlerin 990 milyar dolara ulaşacağını öngörüyor.

WPP bünyesindeki GroupM, bu yıl küresel reklam gelirlerinin yüzde 7,8 büyümeyle yaklaşık 990 milyar dolar olarak gerçekleşeceği öngörüsünde bulundu.

Daha önce 2024 yılı küresel reklam gelirlerinde yüzde 5,3’lük bir büyüme öngören GroupM’in yıl ortasında gerçekleştirdiği güncelleme, büyük ölçüde Çin için yapılan 148,2 milyar doların 199,4 milyar olarak revize edilmesinden kaynaklanıyor. 2024 beklentisine dair öngörüde, seçimin yaklaştığı ABD’deki siyasi reklamlar değerlendirme dışı tutuluyor.

Aralık 2023’te paylaştığı açıklamada GroupM, reklam özelindeki büyümenin bu yıl yüksek faiz oranlarının tüketici ve işletme giderlerindeki etkisi ve Çin merkezli şirketlerin büyüme seviyelerinin düşüklüğü gibi potansiyel faktörlerden olumsuz etkilenebileceğini ifade etmişti. GroupM, ekonomik koşulların iyileşmesi ve belirli sektörlerdeki modelleme biçimlerindeki farklılıklar nedeniyle görünümün değiştiğini açıkladı.

GroupM’e göre, salt dijital reklamcılık bu yılki gelirlerin yüzde 70,6’sını oluşturarak 699 milyar dolara ulaşacak. Söz konusu oranın 2029’da yüzde 74,9’a ve 985,6 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Perakende medya dijitaldeki en hızlı büyüyen segment olmayı sürdürürken, perakendeciler müşteri veri setlerinden faydalanmayı sürdürdüğü müddetçe bu yıl yüzde 17,5, önümüzdeki yıl da yüzde 13,5 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor.

GroupM, 2025 yılı için de sektörün 1 trilyon doları aşacağını, yüzde 6,8 artışla gelirlerin 1,1 trilyon dolara ulaşacağını öngörüyor.

Teknolojide yapay zekâ gibi alanlardaki atılımların büyük şirketlerin faaliyetlerini uluslararası ölçekte büyütmelerine yardımcı olduğunu söyleyen GroupM İş Zekâsı Küresel Başkanı Kate Scott-Dawkins, küreselleşme olgusunun kritik önemine dikkat çekti ve “Çinli reklamcı, üretici ve şirketler için genişleyen küreselleşme fırsatları, geçen yılın biraz daha yavaş geçmesinin de yardımıyla küresel reklam ve gelir akışını gerçek anlamda etkiliyor” dedi.

Scott-Dawkins, “Muhtemelen yapay zekânın reklamcılık sektöründeki kadar entegre olduğu ve üzerinde doğrudan etkili olduğu başka bir sektör yoktur” açıklamasında da bulundu.

GroupM, Nisan 2022’de kreatif prodüksiyon hariç reklam gelirlerinin yüzde 44’ünün bir şekilde yapay zekâ tarafından sağlandığını ya da desteklendiğini tahmin ediyordu. 2024’te reklam gelirlerinin yüzde 69,5’inin yapay zekâ tarafından destekleneceği, bu oranın 2029’da yüzde 94,1’e ulaşacağı tahmin ediliyor.

GroupM’in modeli hâlâ yaratıcı üretimi kapsamıyor olsa da raporda şirketlerin yaratıcılığı geliştirmek için yapay zekâdan faydalandığı ifade ediliyor. Örneğin kimi ses şirketleri, reklamverenlerin kampanyalarında senaryo ve kreatif oluşturmalarına yardımcı olmak için yapay zekâ teknolojisini kullanıyor.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.