MediaCat

2021 bildiğiniz senelerden değil

2020’de meteor düştü desek yeridir. Tamam tamam “meteor düştü” diyecek kadar dramatik olmadı. Ya da oldu mu?

2021 bildiğiniz senelerden değil

Her şey değişti. Nasıl çalıştığımız, nasıl harcadığımız, nasıl dinlendiğimiz, nasıl uyuduğumuz, nasıl seyahat ettiğimiz… Neredeyse her şey değişti. Reklam ve pazarlama pandemiden en çok etkilenen sektörlerden oldu doğal olarak. Bizler hayatın akışında bir ürüne, konuya yer bulmak; bir iletişimin parçası haline getirebilmek adına bahane bulma konusunda uzmanlaşmış kişileriz. Dolayısıyla 2021’e girmek bizler için de asla 2020’ye girmek gibi olmayacak.

Birleşik Krallık kaynaklı bir araştırmada şirketlerin yüzde 77’si “digital transformation” (dijital dönüşüm) konusuna ayırdıkları kaynağın arttığını söylemiş. Tüm şirketler hatta sadece şirketler değil tüm organizasyonlar daha dijitalleşmek zorunda. Pandeminin başından beri acaba pandemi bizi bu konuda kaç sene ileri atacak diye düşünüyordum ki aynı araştırmanın sonucunda -sektöre göre değişmekle birlikte- dijital dönüşüm sürecinin en az altı yıl hızlandığı sonucuna varılmış. Bence daha fazla. Çünkü bu lineer değil, üssel bir dönüşüm. Bazı sektörlerde ise bu sayının 30 yıla yaklaştığına memnuniyetle eminim!

2021 bildiğiniz senelerden değil

Sosyal medya yönetimine dikkat

Peki, reklam ve pazarlama dünyasında dijital dönüşümün hızlanması somut olarak nelere sebep olur? Öncelikle artık daha fazla evdeyiz, daha fazla evden çalışıyoruz. Araştırmalardan, her 3 şirketten 1’inin bu konuda kalıcı aksiyon almak istediğini biliyoruz. Talebe yönelik, daha konvansiyonel pazarlama aksiyonlarından ziyade dikkate yönelik dijital pazarlama ve reklam aksiyonlarının daha da önem kazandığını söylemek yanlış olmayacaktır. “Evden online” nüfusun artması ise kullanıcıya, doğru cihazdan doğru zamanda ve daha isabetli içerikle ulaşmayı hiç olmadığı kadar önemli kılıyor. Dolayısıyla sosyal medya yönetimi, içerik üretimi gibi konular önem kazanıyor. Sosyal medya yönetiminde doğru bir onay mekanizması tanımlamanın; şifre yönetimi, yetkilendirme ve yayınlama konularında daha derli toplu ve merkezî aksiyonlar almanın tam zamanı.

Daha çok video, daha kısa zamanda animasyon ve daha fazla hareketli içerik… İçerik üretiminin hızı ve şekli pozitif şekilde değişmek ve adapte olmak zorunda. Bu da pazarlamacıların 2021’de yaratıcı süreç yönetimi araçlarına hiç olmadığı kadar ihtiyaç duyacakları anlamına geliyor. Özellikle içerik üretimi noktasında yapay zekâdan beslenen tasarım girişimleri, dijital içerik üretiminde kolaylıklar sağlayan dinamik içerik üretici araçları ve içerik üretici mobil uygulamalar daha fazla gündemimizde olacak.

Artan popülasyon = Daha fazla davranış analizi

Nisan 2020’de Calm uygulaması 3,9, Headspace uygulaması 1,5 milyon defa indirildi.

Pandemiyle birlikte birkaç kat büyüyen tek pazar tabii ki dijital mental sağlık pazarı değildi. Online üyeliklerin bir anda katlanmasının yanında e-ticaret tüm sektörlerde büyüdü. Çevrimiçi alanlarda var olmayan markalar, e-ticaret siteleri açtı. Hemen hemen tüm ülkelerin toplam internet kullanımı pandemi öncesine göre dramatik şekilde arttı. Kullanıcıya çapraz platformlardan ulaşmak daha önemli hale geldi. Bu da dijital ortamlarda daha büyük ticaret, daha fazla işlem ve katlanan veri anlamına geliyor. Analytics, iş zekâsı, veri yönetimi gibi konular çok daha fazla önem kazanırken, bu konularda yönetim noktasında kolaylık sağlayan daha bütünleşik hizmet verebilen girişimlerin önemi fazlasıyla arttı.

İnternet artık daha kalabalık. Hem sayı hem frekans anlamında internette yoğunluğun artması pazarlama ve reklam dünyası için dijital içerisinde daha fazla içgörü ve daha fazla davranış analizi imkânı anlamına geliyor. Veri anlamlandırma ve açık verinin kullanımı gibi konularda yapay zekâ çok daha aktif bir rol üstlenecek. Hem makine öğrenimi hem de veriden pazarlamaya yapılacak kestirme analizler daha önce sahip olmadığımız bir içgörü havuzu imkânına sahip olacağımız anlamına gelebilir. Yapay zekâ, 2021’de pazarlama dünyasında çok daha aktif olacak. Influencer marketing, içerik üretimi, performans, strateji ve yaratıcı kampanya tasarımı gibi konularda yapay zekânın daha fazla yer aldığını göreceğiz. Kısa bir süre önce sadece takipçi sayısına bakılarak yapılan kanaat önderi seçim sürecinden yapay zekâyla kanaat önderinin takipçisinin konu, duygu ve ikna edicilik analizinin yapılabildiği bir dünyaya yavaş yavaş giriş yapıyoruz.

Kullanıcı hakları ön planda

2021 o bildiğimiz senelerden olmayacak. Bir yandan blockchain’in pazarlama dünyasında oluşturması muhtemel devrim senaryolarına bakmak da akıllıca olacak. Mesela Brave tarayıcısıyla kullanıcılar reklam görmeye opt-in edebiliyor ve gördüğü reklam başına Basic Attention Tokens (BATs) kazanabiliyor. Bu, yayıncı ve kullanıcı arasında tamamen kullanıcının faydasına inşa edilen yeni ve tanıdık olmayan bir dünya. Blockstack uygulamasına bakalım: Blockstack, blockchain teknolojisini kullanarak kullanıcının dijital haklarını korumak için bir desentralize ağ oluşturuyor. Blockstack ile hiçbir sunucuya verinizi bırakmadan kişisel oturumlarınızı bu ağdaki uygulamalar için açabiliyorsunuz. Hiçbir verinizi bırakmadan log-in olabilmek? Eğlenceli gözüküyor. Bizim sektör için iyi haber gibi gözükmese de kullanıcı haklarının en ön planda olduğu dünyaya 2021’de daha da yaklaşacak olmak beni sevindiriyor.

Herkes için mutlu ve başarılı bir yıl olsun!

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.