MediaCat

Yeşil ekonomi için istihdamdan üretime gelişim

İNGEV ve İPM işbirliğinde oluşturulan ActHuman Sosyal Kapsama İnisiyatifi’nin yeni teması “İstihdamdan Üretime İklim Politikalarına Entegrasyon” idi.

Yeşil ekonomi için istihdamdan üretime gelişim

İnsani Gelişme Vakfı (İNGEV) ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) işbirliğinde yürütülen ActHuman Sosyal Kapsama İnisiyatifi’nin gündeminde “Mülteci Girişimciliğinin Türkiye Ekonomisine Katkısını Geliştirmek,” “Yerel Yönetimler İçin Dijital Yönetişim Fırsatları” ve “Sosyal Dayanışma Ekonomisi İçin Güçlü Kooperatifçilik” temalarının ardından  “İstihdamdan Üretime İklim Politikalarına Entegrasyon” konusu vardı.

Ekonomide yeşil politikaları her açıdan değerlendirmek ve “Hangi sektörler iklim politikalarına entegrasyonda kilit rol oynayacak?”, “Yeşil iş için hangi beceriler gerekli?”, “KOBİ’ler ve kırılgan koşullardan etkilenen gruplar bu süreçte nelere ihtiyaç duyuyor?” ve “Daha kapsayıcı bir iklim politikası için hangi sektörlerden aktörler öne çıkmalı?” sorularına cevap aramak üzere Temmuz ayında bir araya gelen danışma kurulu, değerlendirmeleri kapsamında Eylül ayında çalıştay gerçekleştirdi. Çalıştayda tartışılan konular ekseninde hazırlanan rapor ise 23 Aralık’ta basına özel Zoom toplantısında sunuldu.

İNGEV Başkanı Vural Çakır ile Sabancı Üniversitesi İPM Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman’ın açılış konuşmalarının ardından MEF Üniversitesi & TÜRKONFED’den Doç. Dr. Nazlı Karamollaoğlu’nun yorumları eşliğinde gerçekleşen rapor lansmanı, soru-cevap ile devam etti.

İNGEV ve İPM işbirliğinde hazırlanan ActHuman IV raporuna göre enerji, imalat, tarım, inşaat, ulaşım, hizmet ve atık yönetimi sektörleri Türkiye’nin yeşil istihdam yolculuğunda kilit rol oynarken döngüsel ekonomi, dijitalleşme, tedarik zinciri kanalı ve ikiz dönüşüm disiplinleri bu istihdamın yaratılmasında büyük rol oynayacak.

Rapor, yeşil istihdam konusuna demografik açıdan da yaklaşmakta. Tarım nüfusunun gittikçe yaşlanması sebebiyle gençleri bu sektöre çekecek politikalara öncelik verilmesinin altını çiziyor. Tarım dışında enerji, inşaat, turizm ve çevre hizmetleri sektörlerinde de gençlerin potansiyelinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten rapor, bu gelişimin geleceğin arz ve taleplerine uygun eğitim müfredatlarıyla taçlandırılacağını savunuyor.

Türkiye’de ve dünyada yeşil politikaların değerlendirildiği raporun sonunda yeşil entegrasyon sürecinin yumuşak ve etkili gerçekleşmesi amacıyla dokuz öneri sunuluyor:

  1. Yeşil dönüşüm sürecine karşı farkındalık yaratmak,
  2. Yaratılan farkındalığı çeşitli inisiyatiflerin yarattığı iletişim ağlarıyla geniş kitleye yaymak,
  3. Politika yaratma sürecinde mekâna ve sektöre özel hareket etmek, lokal politikalar hazırlamak,
  4. KOBİ’ler, kadınlar ve gençler gibi ‘kırılgan grup’ olarak tanımlanan kesime destek sunmak,
  5. Mesleki eğitim kavramının üstündeki tozu alıp içeriğini güncelleyerek imajını iyileştirmek,
  6. İnovasyon ve girişimciliği gerçekçi bağlamlarda desteklemek,
  7. Finansman kanallarını çeşitlendirip bu imkânlar hakkında bilgilendirme sağlamak,
  8. Teşvik, denetim ve kontrol mekanizmaları oluşturmak,
  9. Yeşil ekonomi çerçevesinde güncel ve paylaşıma açık veriler yaratmak.

ActHuman IV raporunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.