Twitter’a getirilen yasak uluslararası medyanın en önemli gündem maddelerinden birisi oldu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün Bursa’da düzenlenen AK Parti mitinginde dile getirdiği “Twitter, mwitter kökünü kazıyacağız” ifadelerinin ardından gece 11.00 civarında Twitter’a erişim resmen engellendi.
Yasaklamaya ilk tepki yine Twitter’dan geldi. Engellemenin başladığının resmen duyurulduğu ilk dakikalardan itibaren Türkiye’nin Twitter yasağı dünya çapında en çok konuşulan konu haline geldi. Takip eden saatlerde de birden çok etiketle Twitter’ın ‘trending topics’ listesinin üst sıralarını işgal etmeye devam etti.
Başbakan Erdoğan’ın “kökünü kazıyacağız” sözleri ardından gelen yasaklamanın yankıları sadece sosyal medya ile sınırlı kalmadı, uluslararası basın organları da haberi manşetten vererek tüm dünyanın gündemine yerleştirdi.
Engellemeyi sızan yolsuzluk soruşturması belgeleriyle ilişkilendiren New York Times, haberinde Başbakanın “uluslararası camianın ne düşündüğü umurumda değil, herkes Türkiye Cumhuriyeti’nin ne kadar güçlü olduğunu görecek” sözlerini ön plana çıkardı. Erdoğan’ın “kökünü kazıyacağız” ifadesine vurgu yapan Washington Post ise haberinde Twitter’dan yapılan “durumu inceliyoruz” açıklamasına yer verdi. Time ise haberinde Gezi direnişinden beridir Erdoğan’ın sosyal medyayı “en büyük bela” olarak nitelendirdiğini hatırlattı.
BBC haberinde iki yıl süren YouTube yasağını hatırlatırken, Guardian Başbakan’ın seçimler öncesi sızan yolsuzluk belgeleri nedeniyle yıpranan imajını korumaya çalıştığını söyledi ve BTK’nın gelen şikâyetler doğrultusunda hareket edildiği açıklamasına yer verdi.
Yasak, dünyanın önde gelen ekonomi yayınları Wall Street Journal ve Financial Times’ın da gündemindeydi. Financial Times Başbakanın Twitter’ın Türkiye’deki mahkeme kararlarını hiçe saydığını söylediğini belirterek “yasaklamaktan başka seçenek kalmadı” ifadesine yer verdi. Türkiye’nin Twitter’ı en yoğun kullanan 10 ülke içerisinde yer aldığına dikkat çeken Wall Street Journal yasağın hemen ardından #TwitterisblockedinTurkey etiketinin dünya trend topic listesinin tepesine yerleştiğini belirtti.
Al Arabiya’nın haberinde, geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren yeni internet yasası ile ülkemizde internet üzerindeki denetimin sıkılaştırıldığı hatırlatıldı ve Reuters’a açıklama yapan bir Türk yetkilinin diğer sosyal ağların da engellenmesi yönünde bir hazırlığın olmadığını açıkladığı bilgisi paylaşıldı. Al Jazeera’nin haberinde ise Erdoğan’ın “iki hafta önce Facebook ve YouTube’u da kapatabilirdik” ifadesini kullandığı söylendi.
Haber, doğal olarak, internet medyasının da en önemli gündem maddesiydi. TechCrunch, The Verge, Venture Beat, Huffington Post gibi kaynaklar da Erdoğan’ın yasaklamanın sinyallerini veren ifadelerine yerdi. Twitter’da oluşan gündem ve sosyal ağ tarafından yapılan açıklamalar da bu mecraların haberlerine konu oldu. Uluslararası internet medya organlarında en ilginç başlığı ise Mashable attı: “Sevgili diktatörler: Evet, lütfen Twitter’ı engellemeye çalışın”.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.