‘Türk izleyicisi dünya ve evreni daha fazla araştırmaya açık’

Natasha Hussain, BBC Earth’ü MediaCat’e anlattı.

‘Türk izleyicisi dünya ve evreni daha fazla araştırmaya açık’

BBC‘nin yeni kanalı BBC Earth 14 Nisan itibarıyla TTNet‘in IPTV platformu Tivibu‘da yayın hayatına başladı. BBC Worldwide Başkan Yardımcısı ve Orta Doğu ve Akdeniz Bölgesi Genel Müdürü Natasha Hussain, Türkiye’de ailelerin doğa tarihi konulu belgesellere büyük ilgi gösterdiğini belirtiyor.

BBC Earth yeni bir marka. Bugüne kadar farklı pazarlarda kendine yer edinebildi mi?

BBC Earth yayın hayatına başladığı günden bu yana çok olumlu tepkiler aldı. Kanal, geçtiğimiz Şubat ayında Polonya’da yayına girdi ve ilk ayında 4,5 milyon insana ulaştı. Bu rakam, Animal Planet kanalı izleyicisinin iki katına denk. Pazar günlerindeki izlenme oranları göz önüne alındığında, 16.00 ve 19.00 saatleri arasında da kanalın rakiplerini geride bıraktığını görüyoruz. Ayrıca sizin aracılığınızla duyurmak isterim: BBC Earth, Türkiye’nin ardından kısa süre sonra pek çok Orta, Doğu ve Kuzey Avrupa ülkesinde de yayına başlayacak.

Natasha Hussain, BBC Earth'ü MediaCat'e anlattı

Kanalın yayın içeriği ve hedef kitlesi nedir?

Türkçe yayın yapacak olan kanal, büyüleyici, yüksek adrenalinli belgesellerden oluşan zengin bir içerik sunuyor. En çok öne çıkan yapımlardan birkaçı ise “Life Story”, “Human Universe” ve “Frozen Planet”.

BBC Earth kanalının öncelikli hedef kitlesinin, ilham verici ve eğitici içeriklere tutkun ailelerin her yaştan bireyleri olduğunu düşünüyoruz.

BBC Earth iki markayla (BBC First ve BBC Brit) birlikte lanse edildi. BBC’nin bu diğer iki kanalı Türk pazarına sunma düşüncesi var mı?

Türkiye BBC Worldwide için öncelikli bir pazar konumunda. Türkiye’ye yatırım yapmaya ve Türkiye’de büyümeye devam edeceğiz. Bu kapsamda bünyemizdeki diğer küresel markalarımız için karşımıza çıkabilecek diğer fırsatlara da açığız.

BBC Earth, Türkiye’deki BBC Knowledge’ın yerini mi alacak?

BBC Earth, Türkiye’deki izleyicilere pek çok programın ilk gösterimlerini sunacak. 14 Nisan itibarıyla BBC Knowledge Türkiye’de izlenemeyecek ancak izleyicilerimizin en çok izledikleri programlar yeni kanalda yayın hayatlarına devam edecek.

Stratejik olarak bakıldığında, Türk televizyon pazarının özellikleri nelerdir. Türkiye’yi bölge ve Batı pazarları ile karşılaştırdığınızda ne görüyorsunuz?

Natasha Hussain, BBC Earth'ü MediaCat'e anlattıTürkiye’de televizyonun ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Türk izleyicilerin yüzde 90’ı günlük ortalama 6 saat televizyon izliyor. Elbette sayısı 300’e yaklaşan yerli kanalların piyasada önemli bir ağırlığı var.

Ancak BBC Earth gibi kanallarda sunulan, özel içeriğe sahip programların da takipçilerine rahatlıkça ulaştığını biliyoruz. Diğer bölgelerle karşılaştırıldığında, üst düzey belgesellerin beğenilme oranının Macaristan, Romanya, Polonya gibi ülkeler ve Kuzey Avrupa ülkeleriyle büyük benzerlik gösterdiğini söyleyebiliriz.

Türkiye’de insanlar ne izler/ne izlemez? Gerçeğe dayalı programcılık, izleyicinin tercih hiyerarşisinde kendisine yer bulabiliyor mu?

Belgesellerin, doğa tarihi konulu programların Türkiye’de çok popüler olduğunu görüyoruz. Bu durum, BBC Earth içeriğinin de izleyicilere rahatlıkla ulaşacağını gösteriyor. Türk izleyicisi dünya ve evren hakkında daha fazla araştırmaya ve bilgi edinmeye son derece açık. Aileler bu tür programlara büyük ilgi gösteriyor.

Diğer yandan BBC belgeselleri yalnızca içerikleri değil, yüksek kaliteleriyle de dikkat çekiyor. Bu kapsamda özellikle doğal hayata yeni bir kavrayış getirmek için kullanılan yeni film tekniklerini kullanmaya gayret ediyoruz. “Hidden Kingdoms”, “Deadly 60” ve “Penguin Spy in Huddle” gibi içeriklerimiz bunun yalnızca birkaç örneği.

Son 6 ayda “Earthflight”, “Frozen Planet” ve “Life” gibi içeriklerimizin de aralarında yer aldığı doğa tarihi programları için TRT ile önemli bir anlaşma yaptık. Anlaşma kapsamındaki programların toplam yayın süresi 50 saati aşıyor.

Natasha Hussain, BBC Earth'ü MediaCat'e anlattı

Türkiye’ye ve bölgeye baktığımızda ne gibi televizyon trendlerinden bahsedebiliriz?

Türk izleyicisinin daha çok dizileri ve eğlence programları izlediğini biliyoruz. BBC Drama’nın bu nedenle yüksek bir izleyici kitlesi var. Örneğin “Musketeers”, “Sherlock” ve “Doctor Who”, Türkiye’de çok sevilen yapımlar. Hatta “Doctor Who” Türkiye’deki sosyal medya kullanıcılarının en çok takip ettiği diziler arasında. Bu sevginin Türk izleyicilerin yaratıcı ve özgün programlara değer vermesinden kaynaklandığına inanıyoruz.

Diğer formatlarımız da Türkiye’de çok beğeniliyor. Türkiye’nin alanındaki lider kanallarından TV8‘de yayınlanan Ver Fırına bunun önemli bir örneği.

Türk televizyonlarında BBC’nin dikkatini çeken programlar var mı?

Türkiye’de yayınlanan programları yakından takip ediyoruz. Özellikle Türk dizilerinin bölge ülkelerinde elde ettiği başarıyı takdirle izlediğimizi belirtmek isteriz.

BBC’nin Türk televizyonlarına sunmak istediği kendi programları var mı?

Türk izleyicilere “Life Story”, “Shark”, “The Hunt” gibi özel programlarımızı BBC Earth’te sunmak için sabırsızlanıyoruz. Doğa belgeselleri konusunda 60 yılı aşkın bir tecrübemiz var. BBC Earth alanının lideri konumunda. İnsanlar yaptıklarımızı seviyor – programlarımız dünya çapında 500 milyon kişi tarafından izleniyor. Doğa belgesellerimiz son 2 yılda 44 ödül kazandı.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.