MediaCat

Post-corona iletişimine hazırlık

MediaCat Live’ın 11’inci yayınında marka iletişiminin geleceği masaya yatırıldı.

Post-corona iletişimine hazırlık

Akbank desteğiyle gerçekleşen MediaCat Live yayınlarının 11’inci geride kaldı. 11’inci MediaCat Live yayınının odak noktası marka iletişiminin geleceği oldu. Tüketici tutum, davranış ve beklentilerinin baştan sona değiştiği post-corona dönemde marka iletişiminin geleceğine dair akıllardaki pek çok soruya yanıt arandı.

“Yaratıcılık noktaları birleştirmektir: Marka işlerinde sıradışı atılımlar” başlıklı panelin moderatörlüğünü MediaCat Genel Yayın Yönetmeni Pelin Özkan üstlenirken, panelistler Tribal Worldwide Istanbul Ajans Başkanı Arda Erdik, Havas İstanbul Chief Creative Officer Ergin Binyıldız, BSH Türkiye Pazarlama Direktörü Hilal Eksel Merter, Akbank Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Murat Göllü, Alaaddin Dijital Grup Direktörü Selin Mitrani Kohen’di.

Konferanstan çıktılar şöyle:

  • Markalar pandemi sürecinde evlerdeki yaşam kalitesini artırma misyonu üstlendi. Bunun anahtarı da ilham verici ve pozitif iletişim oldu.
  • İletişim stratejisinde insanları düşünsel yüklerden arındıracak mesajlar (ev aletlerini kolayca kullanmanın yollarını anlatmak, yüklü alışveriş sonrası ihtiyaç duyulan beyaz eşyalardaki kapasiteyi ya da salgın koşullarında servis kalitesini konuşmak gibi) iletildi. Bunun sonucunda markaların seslendiği erkek müşteri sayısının artması da pozitif etkilerden.
  • Hikâye anlatıcılarının hiçbiri geleceği doğru tahmin edemedi. O yüzden marka iletişiminin geleceği yerine şimdiyi konuşarak geleceği şekillendirmek mümkün.
  • Sosyal medyanın görünürlüğü zaman zaman pazarlamacı ve yaratıcıları körleştirebiliyor ama aslında insanların özünde bir değişim yaşanmıyor, motivasyonları hâlâ aynı. Yeni dönemde değişecek olan en belirgin şey hız kavramı olacak.
  • Marka amacını bulması gereken reklamcı değil, pazarlamacıdır. Reklamcının görevi bu amacı makyajlamaktır.
  • Bu dönemde her marka umut veren reklam filmi yapmak ya da evde kal mesajı vermek zorunda değil, söyleyecek bir şeyi yoksa sessiz kalma hakkını kullanabilir. Sonuç olarak insanlar markalardan dönüştüren fayda görmek istiyor.
  • Araştırmalara göre, tüketicilerin yüzde 70’i X marka hayatından çıksa onun için fark etmeyeceğini çünkü bir önemi olmadığını düşünüyor. O yüzden markalar bir amaç seçmeli ancak bu amacın bir anlam ifadesi etmesi de şart. Anlam kavramı, içinde fonksiyonel fayda, şeffaflık, güven ve dürüstlük taşır ki pek çok reklamveren de bunun farkında değil.
  • Son dönemde sosyal medyada pek çok kişi/marka yayıncı olmaya başladı, daha çok kişi sesini duyurmak ve geniş kitlelere ulaşmak istedi. O yüzden PR/iletişim artık daha fazla markaların hayatında olacak. Güveni tesis etmek için iletişimi durdurmamak önemli.
  • Krizden en olumlu etkilenen mecra dijital oldu. Dijital medya harcamaları bu dönemde yüzde 35 pay aldı. Tüketici büyük bir mesaj bombardımanı altında, markanın görünürlüğü anlamında yaratıcı ve strateji tarafına çok daha iş düşüyor.
  • İnsanların bu dönemde hayatı iyileştirmede siyasiler ve üreticilerden çok markalardan beklenti içinde olduğu görülüyor. Ancak bunun geçici olduğu varsayılıyor.
  • Dijitalin etkinliği arttıkça şimdiye kadar dijitale yatırım yapmayan markalar apar topar dijitale yönelmeye başladı. Ancak dikkat etmeleri gereken nokta rekabetin en yüksek olduğu bir ortamda anlık kararlardan uzak, üzerinde yeterince düşünülmüş bir stratejiyle ilerlemek gerektiği.
  • Post-corona dönemde dijital aktivasyonlar geniş ölçekte duygular yaratmada daha çok karşımıza çıkacak.
  • Markalar, dünyadan aldıklarından fazlasını verebilirse sürdürülebilir olacak. O noktaya kadar da şüphecilik devam edecek.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.