MediaCat

#MeToo moda dünyasında

Moda endüstrisi üst düzey üne sahip fotoğrafçıların sırlarını açığa çıkaran bir dizi makaleyle o kadar sarsılmış durumda ki, bunu anlatırken hangi ifadeyi kullanırsanız kullanın abartıya kaçmanız zor.

#MeToo moda dünyasında

“Moda endüstrisi, üst düzey üne sahip fotoğrafçıların sırlarını açığa çıkaran bir dizi makaleyle o kadar sarsılmış durumda ki, bunu anlatırken hangi ifadeyi kullanırsanız kullanın abartıya kaçmanız zor” diyor Simon Dumenco. Ad Age’in Media Guy lakaplı yazarı Dumenco’ya göre #MeToo hareketi, moda dünyasının elit fotoğrafçılarının bizatihi modaya nasıl ket vurduklarını ortaya çıkardı.

#MeToo moda dünyasında

Sahte haberleri boş verin, sahte matematiğe bakın!Geçtiğimiz altı ay içinde #MeToo hareketiyle alakalı işten çıkarmalar o denli hızlı ve yoğun olarak yaşandı ki, bazıları hakkında düşünme fırsatı bile bulamadık.

Elbette birincil sonuçlar gayet açık –özellikle de çalıştığınız (veya bir tanıdığınızın çalıştığı) bir şirkette #MeToo ile bağlantılı bir kovulma vakası yaşandıysa: yönetim anında değişir, raporlama yapıları düzenlenir ve kimileri olanlara dair travmayı atlatmak kimileri de ayağı kaysın diye beklediği isimler kovulduğu için sevinirken yeni prensipler tesis edilir.

Bunlar olurken –her ne kadar uzun yıllardan beri görevde olan güçlü erkekler giderek artan bir sıklıkla görevlerini kadın liderlere bırakıyor olsalar da– sektörlerin kreatif açıdan nasıl dönüştüklerini anlamak zaman alacak.

Ancak ben sektörde, neredeyse acilen kreatif bir dönüşümün yaşanacağını düşünüyorum.

Moda endüstrisi, üst düzey üne sahip fotoğrafçıların sırlarını açığa çıkaran bir dizi makaleyle o kadar sarsılmış durumda ki, bunu anlatırken hangi ifadeyi kullanırsanız kullanın abartıya kaçmanız zor. Moda dergileri, hakkında cinsel istismar ve taciz suçlamaları olan bu isimlerle tekrar çalışılmaması yönünde karar alarak konuya dair en hızlı tepki veren taraf oldular. Onları takip edense moda markaları oldu.

Bu adamları siz de tanıyorsunuz

Örneğin, portföyünde Vogue ve GQ gibi dergiler bulunan Condé Nast ile daha önce pek çok kez çalışan Terry Richardson, hakkında çıkan iddiaların ardından geçtiğimiz Ekim ayı itibarıyla Condé Nast tarafından global ölçekte kara listeye alındı. Condé, Richardson’ın dahil olduğu, halihazırda yürütülen işlerin dışında gelecek projelerin de başkalarıyla ikame edilmesi gerektiğini tüm yayınlarına bildirdi. Diğer yayıncılar da Condé Nast’i takip etti. Bulgari, Diesel ve Valentino gibi Richardson ile daha önce farklı kampanyalar için çalışan moda markaları da kendisiyle tekrar çalışmayacaklarını açıkladılar.

New York Times’da Ocak ayında yayınlanan ve Bruce Weber ile Mario Testino hakkındaki cinsel istismar haberlerinin sonrasında da Condé ve diğer yayıncılar (ve yine onların ardından markalar) kendileriyle çalışmayacaklarını açıklamışlardı. Aralarında fotoğrafçı Patrick Demarchelier’in de bulunduğu dünyaca ünlü pek çok isim için aynı döngü Şubat ayında bir kez daha yaşandı. Beraberinde bir kez daha bu isimler için boykot getiren iddiaların kaynağı bu defa Boston Globe’un özel haberleriydi. (İddiaların adı geçen fotoğrafçılar tarafından reddedildiğini de ekleyelim.)

Bu adamları –ismen olmasa da siz de tanıyorsunuz zira geçtiğimiz birkaç 10 yılda, modaya dair bir içeriği olan veya ünlülerin fotoğraflarının yer aldığı neredeyse tüm ABD ve Avrupa menşeli dergilerde bu isimler sayısız kez görev aldı. (Gözden düşüşleri hâlâ çok taze olduğu ve bu işler yayınlanmadan hayli önce üretildiği için isimlerini bir yerlerde görmeniz mümkün.) Her birinin anında fark edebileceğiniz bir tarzı var. Örneğin Richardson’ın portreleri her zaman fazlasıyla aydınlık ve seksi öğelerle doludur. Testino’nun işlerinde de seksapel yüksektir ve onlar da çok parlaktır. Demarchelier’in tarzı “Prenses Diana’nın eski fotoğrafçısı” unvanıyla uyumlu bir şekilde, daha yumuşaktır. Weber çoğunlukla siyah beyaz, homoerotik fotoğraflar çeker ve bunlarda kaslı, çekici, spor düşkünü Amerikan erkeklerini kullanır. Bu isimler yıllar içinde ürettikleri işlerle moda fotoğrafçılığını tanımlamakla kalmayıp modern sanat tarihine de etki etti. Zira adı geçen isimlerin işleri dünyanın dört bir tarafında galeri ve müzelerde kendilerine yer buldu.

#MeToo moda dünyasında

Yolu, gösterenler tıkıyor

Yıllar içinde birçok Amerikan moda dergisinin künyesinde yazar/editör olarak bulunmuş, şimdilerde nekahet döneminde olan biriyim. Bana sorarsanız; moda fotoğrafçılığının devlerini teker teker bitiren bu hikâyede gözden kaçan şey kendilerinin ne kadar dominant isimler oldukları ve işlerinin etrafındaki maliyet yapılanmasının ne denli büyük olduğu. Moda dergiciliğinin çoğu zaman daha az bütçe isteyen tarafında olduğum için –bilirsiniz, yazı işleri– diğer bütçelere bakar “Amma büyük curcuna” derdim.

Bu elit seviye fotoğrafçılar absürt seviyede iyi ücretlendirildikleri gibi sanatlarının icrası için de küçük ordular görev alırdı. Bir keresinde (suçlananlar arasında adı geçmeyen, elit bir fotoğrafçının çalıştığı) bir Vogue moda çekimi için tüm günümü sette geçirmiştim. O kadar çok çalışan –birden çok fotoğraf asistanı, stilist, asistan stilist, set ekibi, makyaj sanatçıları vs– vardı ki, daha evvel bulunduğum film ve dizi setlerine bu konuda rakip olabilirdi. Hepsi, sadece 10 sayfalık bir moda içeriği için.

2017-2018 arasında moda dünyasının köklü ve sorgulanmayan cinsel istismar kültürünün açığa çıkması dışında yaşadığı şey, yıllardır süregelen curcunanın yavaş yavaş yolun sonuna geldiğine dair küçük, kirli sırrının ortaya çıkması. (Yakın zamanda büyük bir moda dergisinin editörü, hızla daralan editoryal ve sanatsal bütçelerden sebep dert yandı.)

Moda dergileri ve markaları uzun yıllardır görece küçük bir grup olan “ünlü, erkek moda fotoğrafçılarıyla” çalıştıkları için burunlarından soluyorlardı. İtiraf edelim ki bu hegemonyayı desteklemek, son derece sıkıcı ve kendini tekrar eden işler ortaya çıkmasına neden olurken moda fotoğrafçılığının da evrilmesine engel oldu.

Kısacası, #MeToo, nasıl görüneceğimiz konusunda bize yol gösteren yaşlı ve kuvvetli bazı adamların aslında yolumuzu tıkadıklarını gösterdi.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.