Kedi 30 dedi

MediaCat’in 30. yıl özel sayısı raflarda.

Kedi 30 dedi

Takvimler 1993 yılının temmuz ayını gösterirken bir reklam ve halkla ilişkiler dergisi olarak okurlarıyla buluştu MediaCat… Daha ilk sayıda, Özel Radyo ve Televizyon Yasa Tasarısı’nın barındırdığı çapraz tekelleşme tehlikesine dikkat çekerek güçlü bir “merhaba” dedi okurlarına… O güçlü ses bugüne dek hiç susmadı. MediaCat, 30. yılında hâlâ dünyadaki gelişmelere mercek tutmaya, ülkede ve reklamcılık sektöründe bu gelişmelere bağlı olarak gerçekleşen dönüşümleri kayıt altına almaya devam ediyor. Derginin temmuz-ağustos sayısı ise MediaCat’in ve sektörün 30 yıla sığdırdıklarına retrospektif bir bakış sunuyor.

Yeni sayıda Türkiye’nin cumhuriyetten önceki ilk ve tek reklam ajansı İlancılık’ın eş başkanı Ender Merter’le reklam tarihinin 100 yıllık hikâyesini masaya yatırıyor; Come to Movida Yaratıcı Ajans Başkanı Oğuzhan Akay’la 80’lerden 90’lara uzanıyor, WPP Türkiye Kıdemli Danışmanı Tuğbay Bilbay’la 2000’lere gidiyor, 2010’ları ve sektörün kadın kreatiflere yaklaşımını ise WE Kurucusu Ayşe Aydın’la konuşuyoruz.

Derin bir sohbete daldığımız reklam yazarı / çekeri ve tabiat sözcüsü Serdar Erener, yapay zekânın sektörün iş yapış biçimlerine iyiden iyiye nüfuz ettiği 2020’lerle ilgili, “Kamuoyu editörlerin haber doğrulattığı, kaynak teyit ettiği, sağlamasını titizlikle yaptığı haberlerle oluşurdu. Şu anda deepfake, algoritma, AI… Gerçek kamuoyunu ya da kamuoyu gerçeğini kaybetti insanlık. Gelecekle ilgili konuşulması gereken en önemli şey bu” değerlendirmesinde bulunuyor.

Prof. Dr. Haluk Gürgen, OMG Türkiye CEO’su Nüzhet Algüneş, Deeper Yönetici Ortağı İhsan Özçıtak, Conciouslab Kurucusu Kayhan Dural da farklı disiplinlerde sektörün 30 yılda geçirdiği dönüşüme ilişkin değerlendirmelerini temmuz-ağustos sayısında paylaşıyor.

Akıllı şehirler, ütopik vaatler

Bugün “akıllı şehir” dendiğinde göze çarpan örnekler, akıllı şehirlerden beklentiler ve bu şehirlerin geleceği nasıl değiştireceğine dair öngörüler ütopik tahayyülleri beraberinde getiriyor. Peki vaatler gerçekçi mi? Bu sorunun yanıtını temmuz-ağustos sayısında arıyoruz.

Erişilebilir bir hayal kuralım

Dünya popülasyonunun yüzde 15’i bir tür engele sahip. Sosyal hayatta ve zihinlerde yetersizlikler yüzünden yeniden örülen bu engeller, marka iletişiminde de uzun süre neredeyse bir “görünmezlik” pelerini giymiş gibiydi. Bu yıl Cannes Lions’a konu olan kapsayıcılık tartışmaları, markaların daha erişilebilir bir dünya hayaline ortak olma adımları ve fikirden gerçek faydaya uzanan pratikler umut veriyor. Türkiye’de de bu hayale ortak olanların sayısı artıyor. Konuyu, yeni sayıda yakın merceğe alıyoruz.

Yıllanan ama yaşlanmayanlar

Ufak bir yerli üreticinin hayalleriyle başlayıp bazıları 50 bazıları ise 100 yılı deviren marka hikâyeleri büyük dersler barındırıyor. “Neyi doğru yaptılar?” sorusunun cevabı ise birkaç maddede farklılaşıyor. Taşıdığı mirası zamanı doğru okuyarak aktarmak, mirasın bekçisi değil taşıyıcısı olmak, doğru markalama ve ürün geliştirme hamleleriyle büyümek, ekosistemi sahiplenerek ilerlemek, yaratıcı ve modern mecra kullanımı, mirasını koruyarak “trendsetter” olabilmek, karar anlarında dönüşerek ilerlemek bunlardan bazıları. Elbette en az 50 yıllık bu çınarlardan çok sayıda yerli örnek var. Farklı dönüşüm hikâyelerine sahip birkaç başarılı marka hikâyesini bir araya getirdik.

Rock’n’roll kadınlar

Kadınlar, büyük işler yapmalarına rağmen tarih boyunca Rock’n’roll dünyasının büyük ölçüde dışlanan ve hayran rolüne indirgenen tarafında yer aldı. “Rock’n’roll’un kraliçesi” olarak anılan Tina Turner’ın vefatının ardından bu dünyanın dinamiklerini temmuz-ağustos sayısında tartışmaya açıyoruz. Üzerine kafa yorduğumuz sorulardan başlıcası ise şu: “Bu dünya kadın ve erkek bedenini cinsel bir obje olarak metalaştırıyor mu yoksa bize cinsel kimliğimizi yeniden onayladığımız özgür ve yaratıcı bir ortam mı sunuyor?”

DATS ve yapay zekâ sorgulamaları

Bu yıl 16’ncısı gerçekleşen Digital Age Tech Summit’te, yeni teknolojilerin iş dünyasına ve toplumsal yaşama etkisi geniş bir skalada tartışıldı. “Beyond” temasıyla gerçekleşen etkinlikte gündeme yapay zekâ temelli çözümler ve yenilikler damga vurdu. Öne çıkanları sizin için derledik.

Yaratıcılık, yetenek, yapay zekâ
70’inci yaşını kutlayan Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali’nin bu yılki teması, yaratıcılığın tarihinin yazılmaya devam ettiğinin vurgulanması amacıyla “In The Making” idi. Toplam 26 bin 992 başvurunun yapıldığı ve 10 ana, 38 alt kategoride ödüllerin dağıtıldığı bu yıl, Türkiye Cannes’dan sadece iki ödül ile döndü. Festivale hâkim olan başlıklar, yaratıcı liderlerden altı çizilesi notlar ve yarışmada öne çıkan işlerin sektöre verdiği mesajlar temmuz-ağustos sayısında…

Kişiye özel ilham kaynağı

Cannes Lions’ta bir araya geldiğimiz The Inspired Internet Pledge’in ilk imzacısı olduğunu açıklayan Pinterest’in CMO’su Andréa Mallard ile hem bu projeyi hem de platformun müşteri ilişkileri konusundaki yaklaşımını konuştuk.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.