MediaCat

‘Kıskançlık. Cesaret. Umut.’

Akira Kagami ile yaşam ve çalışma tarzının bir parçası olan dijitali konuştuk.

‘Kıskançlık. Cesaret. Umut.’

Brand Week İstanbul için Kasım ayında İstanbul‘a gelecek olan Dentsu Genel Danışmanı ve Global Yaratıcı Baş Danışmanı Akira Kagami ile yaşam ve çalışma tarzının bir parçası olan dijitali ve Asya kültürünün yaratıcı kimliği üzerindeki yansımalarını konuştuk. Asya’nın en yaratıcı isimlerinden bir olan Kagami’ye göre, gerçek bir yaratıcı olmak günlük yaşamdaki değişimlere odaklanabilmekten geçiyor.

Bu yıl içinde Aegis’i satın alarak Japonya dışındaki operasyonlarına ivme kazandıran Dentsu’nun Genel Danışmanı ve Global Yaratıcı Baş Danışmanı Akira Kagami, reklam yazarı ve kreatif direktör olarak 22 yıl önce başladığı kariyerinde bir iz de Brand Week İstanbul’da bırakacak. Etkinliğin Asya kültürüne en hâkim konuşmacılarından biri olan Kagami, bu yıl Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali’nde Film Lions kategorisi jürilerinden biri olarak yer aldı. Kagami ile Asya’nın yaratıcı yüzü olarak yaratım sürecinde değer verdiği ve ilham aldığı unsurları ve teknolojinin içinde büyüyen bir reklamcı olarak reklamda dijitale bakışı üzerine konuştuk.

“Çeşitlilik hepimiz için çok önemli”

Küreselleşmenin iş dünyası için önemli bir noktada olduğunu söyleyen Kagami, tek tip politikaların yetersiz kaldığının da altını çiziyor: “Çeşitliliğin hepimiz için çok önemli olduğuna inanıyorum.” Kagami’nin bu konudaki hassasiyeti 2001 yılından bu yana Cannes seminerlerinde yer verdiği ‘Asian diversity’ (Asya çeşitliliği) temalı konuşmalarında da açık bir şekilde görülüyor. “Reklam dünyasının çok kültürlü bir çizgide ilerlediğini düşünüyor musunuz?” sorusuna karşılık Kagami’nin kendi kültüründen örnek vererek vurguladığı nokta ise ‘kültür, tarih ve günlük yaşam’ oluyor: “Bu üç noktaya her zaman kafa yoruyorum. Özellikle de sonuncusuna. Gerçekten iyi bir yaratıcı olmak istiyorsanız, çevrenizdeki günlük yaşamlara odaklanmalısınız. Kimileri muhafazakâr biri olduğumu düşünebilir; ancak ben günlük yaşamda pek çok değişiklik olduğuna ve bunlara ayak uydurmak için de yenilikçi olmak gerektiğine inanıyorum.”

‘Japonya’daki işler dijital iletişimi bir şekilde kullanıyor’

“Japonya’da dijital reklamcılığın gelişmiş örneklerini görmeye alışkın biri olarak reklam dünyasının dijital entegrasyonu hakkında ne düşünüyorsunuz? Ajansların müşterilerine yeterli düzeyde dijital çözümler sunabildiğine inanıyor musunuz?” sorusuna Kagami, “Bugün sektörde birçok değişiklik oluyor. Bazıları büyük bazıları ise küçük değişiklikler. Ben tüm değişimlerin kendimizi geliştirmemiz için birer fırsat olduğuna inanıyorum. Dijital de bahsedilen bu büyük değişimlerden bir tanesi. Ben dijital anlamda oldukça gelişmiş bir toplumdan geliyorum. Dijital Japonya için özel bir şey değil, hayatlarımızın bir parçası. Bu yüzden kimse bir işin dijital olmasına ya da olmamasına kafa yormuyor. Neredeyse tüm işler dijital iletişimi bir şekilde kullanıyor. Tabii mobil ve akıllı telefonlar bu trendin yayılmasını sağladı. Ancak dediğim gibi bu bizim için doğal bir şey.”

“Benim için en büyük ilham kaynağı her zaman günlük yaşam”

Kagami aynı zamanda Japonya’daki birçok reklam ajansının kendi bünyesinde dijital departmanlara sahip olduğunu ve kendilerinin de dijital firmalardan destek aldıklarını, bunun ardında da reklamverenlerin taleplerine maksimum düzeyde cevap verebilme motivasyonu olduğunu belirtiyor. Kagami dijitalle ilgili temel sorunun ise maddi dönüşünün zayıf olması olduğunun altını çiziyor: “Bu da bu süreçte neden bu denli küçük firmalara ihtiyaç duyulduğunu açıklıyor.” Dijital çözümler üreten firmalarla olan işbirliklerinin nasıl bir yol izlediğini ise şu sözlerle anlatıyor: “Kimileri artık bir metin yazarına ihtiyacımız olmadığını, tek ihtiyacımız olanın kod yazarları olduğunu düşünüyor. Ancak gerçek şu ki eğer reklamda dijital bir yol izliyorsanız kod yazmayı da bilmeniz gerekiyor. Eğer bilmiyorsanız, size bu konuda destek verecek uzman kişilerden yardım almak durumunda kalıyorsunuz. Küçük dijital firmalarla çalışmamızın bir sebebi de bu.”

Son olarak “Brand Week İstanbul’un sloganı Creativity. Inspiration. Change. Peki ya sizin yaratıcılığına ilham veren unsurlar neler?” sorusuna Asya Pasifik’in en yaratıcı figürlerinden olan Kagami’nin cevabı ise şöyle: “Creativity. Inspiration. Change iyi bir slogan. Benim içinse en büyük ilham kaynağı her zaman günlük yaşam. Hatta buna ben de üç kelime ekleyebilirim: ‘Kıskançlık. Cesaret. Umut.’

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.