MediaCat

Karar vericiler nasıl karar alıyor?

Karar perdesi aralanıyor.

Karar vericiler nasıl karar alıyor?

Doğru kararlar verebilmek, kariyer yolunun her basamağında gerekli olan en önemli yetkinliklerden biri. Elbette bu, yönetimi ya da icrası kolay bir zanaat değil. Uzmanlar, en iyi karar verme koşullarının araştırma, dikkatli düşünme ve biraz da içgüdülere güvenmenin bileşimi üzerinde temellendiğini iddia ediyorlar.

Bireysel finans startup’ı Upstart’ın CEO’su Dave Girouard’ın söylediği gibi; “Tüm iş faaliyetleri iki temel prensibe dayanıyor: karar almak ve bu kararı uygulayabilmek. Başarınız her ikisinde de hızlı davranabilmeyi alışkanlık haline getirmenize bağlı”.

Peki, günümüzün başarılı şirketlerinde karar alımı nasıl gerçekleşiyor? Bu süreçleri etkili ve verimli bir şekilde yönlendiren bir liderin varlığıyla elbette. En itibarlı 50 CEO listesine baktığımızda, bu liderlerin yalnızca şirketleri için gayet net tanımlanmış birer vizyonları olmadığını, aynı zamanda şirket hedeflerine ulaşılabilmesinde iş gücünün hayati bir önem taşıdığı mesajını tüm çalışanlara aktarabildiklerini ve onları motive edebildiklerini görüyoruz.

Fast Company, yakından tanınan birkaç CEO’nun karar alma süreçlerini inceleyerek öne çıkan en iyi pratikleri derledi. İşte ortaya çıkanlar…

Larry Page ve Sergey Brin
Google Kurucuları

Karar vericiler nasıl karar alıyor?Girouard ilk adımın, her bir kararın değerini belirleyecek süre ve emek yatırımını, kimlerin sürece katılması gerektiğini ve bir yanıta ne kadar sürede ulaşılabileceğini hesaplamaktan geçtiğini belirtiyor. Girouard bunu Google’da Larry Page ve Sergey Brin’le çalışırken “iş üstünde” gözlemlemiş:

“Google’da geçen uzun zaman boyunca, Eric Schmidt’in bu yaklaşımı her karar sürecinde uyguladığını gördüm. Kurucu ortaklar Larry Page ve Sergey Brin tüm önemli karar süreçlerine dahil olan, iradeleri oldukça kuvvetli liderlerdi. Eric, tek yönlü tercihler yapamayacağını bilirdi. Böylesi pek çok şeyi geciktirebilirdi, ama Eric her bir kararın belirli bir zaman diliminde alındığından emin olurdu. Hem gerçekçi hem de sağlam bir tercih. Bunu kendisi için bir alışkanlık haline getirmesinin yanı sıra bu tercihler Google’da dünyalar kadar fark yaratılabilmesine neden oldu.”

Kaynak: Fast Company

İlerlemek için sayfa numaralarını kullanabilirsiniz.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.