5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü vesilesiyle Kahve Dünyası’ndan Türk Kahvesi Tüketim Haritası.
Kahve Dünyası düzenlediği basın toplantısında Sunay Akın’ın önderliğinde katılımcıları Türk kahvesinin geçmişten günümüze yolculuğuna çıkarırken, aynı zamanda 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü’nün bilinirliğini artırmak amacıyla gerçekleştirdiği Türkiye’nin Türk Kahvesi Tüketim Haritası’nın da verilerini paylaştı.
Türkiye’nin kahveyle haşır neşirliğinin Afrika’nın Kaffa bölgesiyle olan bağından ötürü geldiğinin altını çizen Akın, 1500’lü yıllarda Kanuni Sultan Süleyman önderliğinde gerçekleştirilen Viyana Kuşatması’nın ardından kahve çekirdeklerinin Osmanlı ordusunca Viyana’da bırakılmasıyla ilk defa kahvenin farklı coğrafyalara açılma yolcuğunun da başladığını anlattı.
Akay, yaptığı sunumda, kahvenin yolcuğunu ve bu yolculuk sırasında kültüre nasıl sirayet ettiğini anlattı. Edebiyat kahvelerinde kitap okuyan müşterilerden gün boyu kahve parasının alınmamasının âdet olduğunu, bu nedenle de zamanla kahvelerin kıraathane (okuma evi) adını aldığını söyleyen Akay, ünlü şair Arif Dino’nun tüm şiirlerini Beyoğlu’ndaki Nisuaz kahvesinin aynı masasında kaleme aldığını da ekledi. Hatta Dino’nun “Döner kebap/Dönmez olsun” mısralarını da yine Nisuaz’daki müdavimi olduğu masada yazdığını söyleyen Akay’ın keyifli sunumunun hemen ardından Kahve Dünyası Kurumsal İletişim Yöneticisi Burcu Uyanık Türkiye’nin Türk Kahvesi Tüketim Haritası araştırmasının detaylarını paylaştı.
1615 kişiyle görüşülerek yapılan araştırmanın bazı çıktıları şöyle:
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.