Apple, yeni yapay zekâ platformu Apple Intelligence ile Siri’den yazım araçlarına kadar tüm sistemi yeniden tanımlıyor.
Apple’ın yapay zekâ hamlesi olan Apple Intelligence, Ekim 2024’te Apple ekosisteminde yerini aldı ve kalıcı olacağının sinyallerini veriyor. Apple, bu atılımıyla Google, OpenAI ve Anthropic gibi devlerle rekabet ediyor.
Cupertino’nun pazarlama ekibi Apple Intelligence’ı şöyle tanımlıyor: “Herkes için yapay zekâ.” Platformun amacı, üretken yapay zekânın halihazırda başarılı olduğu metin ve görsel üretimi gibi alanlardaki yeteneklerini, Apple uygulamalarının mevcut özelliklerini geliştirmek için kullanmak. ChatGPT ve Google Gemini gibi platformlara benzer şekilde, Apple Intelligence da büyük bilgi modelleriyle eğitildi. Bu sistemler, metin, görsel, video ve müzik gibi farklı içerikler arasında bağlantı kurmak için derin öğrenme tekniklerinden yararlanıyor.
Apple Intelligence’ın metin tarafındaki sunduğu özellikler, “Writing Tools” başlığı altında sunuluyor. Bu araçlar Mail, Mesajlar, Pages ve Bildirimler gibi uygulamalarda kullanılabiliyor. Uzun metin özetleme, yazım denetimi yapma ve içerik üretme gibi görevleri, içerik ve ton seçenekleriyle birlikte gerçekleştirebiliyor.
Görsel üretim özellikleri de sisteme entegre edilmiş durumda. Örneğin kullanıcılar Apple stilinde özel emojiler (“Genmoji”) oluşturabiliyor. Bunun yanı sıra bağımsız bir uygulama olarak sunulan Image Playground, yazılı komutlara dayalı görsel üretim imkânı sağlıyor. Bu görseller Mesajlar’da, Keynote sunumlarında veya sosyal medya paylaşımlarında kullanılabiliyor.
TechCrunch’da yer alan habere göre Apple Intelligence’ın en dikkat çekici özelliklerinden biri de yıllardır ciddi bir güncelleme almayan Siri’nin yeniden tasarlanmış olması. Siri artık çok daha derin bir entegrasyonla Apple işletim sistemlerine bağlanıyor. Artık klasik Siri simgesi yerine, ekranın kenarında beliren bir ışık efekti görünüyor.
Daha da önemlisi, yeni Siri uygulamalar arasında çalışabiliyor. Örneğin, bir fotoğrafı düzenlemesini isteyip ardından bunu bir mesajın içine yerleştirmesini sağlayabiliyorsunuz. Siri artık ekran üzerinde hangi içerikle ilgilendiğinizi anlayarak bağlama uygun cevaplar sunabiliyor.
WWDC 2025 etkinliği öncesinde, Apple’ın Siri’nin daha da gelişmiş bir versiyonunu tanıtması bekleniyordu. Ancak bu lansman ertelendi. Apple Yazılım Mühendisliğinden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Craig Federighi, “Siri’yi daha kişisel hale getiren özellikleri sunmak için biraz daha zamana ihtiyacımız vardı” dedi. Siri’nin bu yeni versiyonu; kullanıcı ilişkileri, iletişim alışkanlıkları gibi kişisel bağlamları anlayabilecek. Ancak Bloomberg’ün haberine göre bu sürüm hâlâ hata oranı yüksek olduğu için ertelendi.
Yeni özellikler: Görsel zekâ ve canlı çeviri
WWDC 2025’te Apple, iki yeni dikkat çekici özellik daha tanıttı: “Visual Intelligence” (Görsel Zekâ) ve “Live Translation” (Canlı Çeviri). Görsel Zekâ özelliği, bir görsel üzerinden arama yapmayı mümkün kılıyor. Canlı Çeviri ise Mesajlar, FaceTime ve Telefon uygulamaları içerisinde gerçek zamanlı çeviri sağlayabiliyor. Bu özelliklerin 2025 yılı sonunda, iOS 26 ile birlikte kullanıma sunulması bekleniyor.
Kimler kullanabiliyor?
Apple Intelligence’ın ilk dalgası, aşağıdaki güncellemelerle geldi:
iOS 18.1
iPadOS 18.1
macOS Sequoia 15.1
İlk aşamada sunulan özellikler arasında yazım araçları, görsel düzeltme, makale özetleme ve yeni Siri deneyimi yer aldı. Daha sonra, iOS 18.2, iPadOS 18.2 ve macOS Sequoia 15.2 ile Genmoji, Image Playground, Visual Intelligence, Image Wand ve ChatGPT entegrasyonu da geldi.
Bu özelliklerden yararlanabilmek için aşağıdaki cihazlardan birine sahip olmak gerekiyor:
Tüm iPhone 16 modelleri
iPhone 15 Pro ve Pro Max (A17 Pro çipli)
iPad Pro (M1 ve sonrası)
iPad Air (M1 ve sonrası)
iPad mini (A17 veya sonrası)
MacBook Air / Pro / iMac / Mac mini / Mac Studio / Mac Pro (M1 ve sonrası modeller)
Dikkat çeken bir detay ise iPhone 15 serisinde yalnızca Pro modellerin desteklenmesi. Bu, standart modellerin çip mimarisinin yetersizliğinden kaynaklanıyor. Ancak iPhone 16 serisinin tamamı Apple Intelligence’a uyumlu olacak.
ChatGPT ya da Gemini gibi sistemlerde sorularınız internet üzerinden sunuculara iletilerek yanıtlanır. Apple ise bu konuda farklı bir yol izliyor. Apple Intelligence, “küçük model” yaklaşımıyla, bazı görevleri cihaz üzerinde gerçekleştirecek şekilde özel olarak eğitilmiş.
Bu sayede, örneğin bir e-posta yazma işlemi gibi belirli görevler, bulut yerine doğrudan cihazda gerçekleştirilebiliyor. Ancak daha karmaşık işlemler için Apple’ın yeni “Private Cloud Compute” altyapısı devreye giriyor. Apple Silicon ile çalışan özel sunucular, yüksek gizlilik standartlarını koruyarak uzaktan işlem yapabiliyor. Kullanıcı açısından işlemin yerel mi yoksa bulut üzerinden mi gerçekleştiği cihaz çevrimdışı olana kadar genellikle fark edilmiyor.
Apple Intelligence’ın OpenAI ile iş birliği, bu sistemin doğrudan ChatGPT ile çalıştığı anlamına gelmiyor. Aksine, bu entegrasyon daha çok Apple Intelligence’ın sınırlarının farkında olarak, bazı görevler için alternatif bir kanal sunmayı amaçlıyor.
ChatGPT entegrasyonu ücretsiz olarak sunuluyor. Ancak ChatGPT aboneliği olan kullanıcılar, Apple cihazlarında premium özelliklere de erişebiliyor.
Bu entegrasyon iki temel işleve hizmet ediyor: Siri’nin bilgi havuzunu genişletmek ve Writing Tools içerisinde yeni “Compose” (İçerik Oluştur) özelliğini sunmak. Siri, bazı sorularda ChatGPT’den yardım almak için kullanıcıdan izin istiyor. Seyahat planlaması veya tarif önerileri gibi konular buna örnek. Kullanıcılar ayrıca doğrudan “ChatGPT’ye sor” komutu da verebiliyor.
Compose özelliği, kullanıcıların yazım araçlarında bir komut vererek içerik üretmesini sağlıyor. Bu, hali hazırda bulunan “Tarz” ve “Özet” özelliklerinin yanına eklenmiş durumda.
Apple, yakın gelecekte başka üretken yapay zekâ servisleriyle de iş birliği yapmayı planlıyor. Şirketin açıklamasına göre sıradaki ortak Google Gemini olabilir.
Öte yandan Apple Intelligence’da Türkçe dil desteği yıl sonuna kadar kademeli olarak tüm kullanıcılara sunulacak.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.