MediaCat

İnternetsiz ev kalmasın diye

Bu makale scam satış taktikleri veya yarını düşünmeyen promosyonlardan değil, büyümeyi odağında tutmak zorunda olan büyük marka iletişimlerinden bahsedecek.

İnternetsiz ev kalmasın diye

+Alo

-Hemen, tam şu an, size özel 30 bin TL’lik kredinizi kullanmak ister misiniz? 1’e basın ve tam şu an hemen size kredinizi verelim.

+Merhaba

-Sizi tekrar cep telefonu operatörü ailemizde görmek için özel teklifimizi dinleyin. Sizi aramızda görmeyi çok istiyoruz. Geri dönün.

+Efendim

-Tebrikler. Hemen KABUL50 koduyla internet sitemizden indiriminizi kullanabilirsiniz.

Markalı influencer içeriğinin altına bir kullanıcının yazdıklarını kopyalıyorum. “Telefonla arıyorsunuz, bildirim atıyorsunuz, e-mail atıyorsunuz, aynı şeyi karşıma burada çıkarıyorsunuz. Sizden nasıl kurtulabilirim?”

Bu makale scam satış taktikleri veya yarını düşünmeyen promosyonlardan değil, büyümeyi odağında tutmak zorunda olan büyük marka iletişimlerinden bahsedecek.

Pazarlama  > performans pazarlama

İletişim teknolojilerinin geldiği noktada reklam pazarlamanın bin bir türlü yolu var. Bu bizlerin işinin kolaylaştığı anlamına mı geliyor? Pek sanmam.

Sosyal mecralarda marka adına zekice tweet atmak da “reklam”, TV’de yayınlanmak üzere reklam filmi çekmek de… Aynı kişiye birkaç yerden ulaşmak eskisinden çok daha mümkün gibi gözüküyor olsa da durum aslında tam tersi. Günümüzün ortalama beş saatini bakarak geçirdiğimiz telefonlarımızla ilişkimiz o kadar kaotik ki herhangi bir marka iletişiminin bu curcunada yer bulması oldukça güç. O yüzden demode reklamlardan, çalışmayan tekrarlardan, arka arkaya ısrarlardan en çok kaçınmamız gereken dönemdeyiz.

Peki gerçekleşene baktığımızda ne görüyoruz? Marka iletişimi ve büyüme birbirinden tamamen ayrı iki şey gibi görülüyor. Farklı ekipler tarafından farklı ajanslarla yönetiliyorlar. Aslında kullanıcı gözünde performans ve marka odaklı sanki iki marka varmış gibi davranıyoruz diyebiliriz. Data kullanım imkânı olan markalar, ne zaman işler kötü gitse iletişim, ulaşım frekanslarını artırıyorlar.

Mesela telefonunuzda halihazırda yüklü ancak bir süredir kullanmadığınız bir app bir anda günde beş tane push notification atmaya karar veriyor. Pick-up yüzdelerini o gün için yüzde bilmem kaç artırıyor ancak o kullanıcı gerçekten uygulamada kalmaya ne kadar devam ediyor? Üyeliği bitmek üzere olan insanları hazır kayıtlarla çılgınca arayan, arka arkaya mesajlar atıp bir aksiyona davet eden, günde üç defa aynı konuyu mail atan markalarımızın şunu dikkate alması gerekiyor: “Pazarlama, performans pazarlamadan çok daha büyük”. Marka iletişiminize ve uzun vadedeki başarınıza, haddinden fazla push’larınızla büyük darbe vuruyorsunuz.

Daha iyi bir yöntem?

Satış ve pazarlamanın hiç olmadığı kadar yakınlaştığı bugünlerde iletişim frekansı düşen, görünürlüğünü birazcık yitiren markaların eskisine kıyasla hızla büyük kayıplar yaşadığı bir gerçek. Bu yüzden performansa dayalı iletişimi marka iletişimiyle birleştirmek, iletişim kampanyası sıklığını artırarak kullanıcıya daha doğru ve temiz mesajlarla ulaşmak akıllıca olabilir. Büyük umutlar bağlanan nadir dev kampanyalar yerine daha makul bütçelerle çözülebilecek, cin fikirli, yeni iletişim kanallarını aktif kullanan kampanyalara yönelmek ve iletişim sıklığını artırmak en makul çözümlerden biri. Hedef kitleye göre iletişim kanalları seçmek, birkaç iletişim kanalı üzerinde yoğunlaşmak ve oluşacak kampanyanızı buna göre üretmek iyi ve çalışan bir yöntem. Yaratıcı fikri ve uygulamayı da buna göre hazırladığımızda çalışacak reklamı yaratmış oluyoruz. Outdoor + E-mail, Web + Mobil veya TV + Social gibi bundle’lar yapmak ve reklamın kullanıcıya dokunacağı yere ve dokunma şekline göre tüm kreatifi şekillendirmekten bahsediyorum.

Çok spesifikleşen ve genelde tek bir konu üzerine yoğunlaşıp büyüyen markalar dünyasında, büyük ve hantal 360 kampanyalardan ziyade bu bundle’lar hem büyüme hem de marka iletişimi anlamında çok iyi sonuçlar veriyor. Kullanıcıya dokunacak mecra, yaratıcı çatı ve uygulamasını bir bütün olarak düşünerek bir iletişim tasarlamak, yeni iletişim dünyasında ana yaratıcı fikrin aslında ta kendisi.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.