Kışın sıcak geçmesi nedeniyle tüketicinin hazır giyim alışverişi, beklentilerin altında gerçekleşti. 2006-2007 kış sezonunda hazır giyime yapılan harcama 9 milyar YTL olarak gerçekleşti.
Kışın sıcak geçmesi nedeniyle tüketicinin hazır giyim alışverişi, beklentilerin altında gerçekleşti. 2006-2007 kış sezonunda hazır giyime yapılan harcama 9 milyar YTL olarak gerçekleşti.
Geçtiğimiz sezon dolar ve YTL bazında artış yaşayan hazır giyim pazarı bu kış sezonunda kış döneminin sıcak geçmesiyle birlikte beklenin altında bir değer yarattı. 2006-2007 yılı kış sezonunda Türkiye hazır giyim ürünleri alışveriş değeri, 6.3 milyar dolar ile bir önceki kış sezonuna (2005-2006 kış dönemi) göre dolar bazında yüzde 2.6 büyüdü. YTL bazında ise 9 milyar YTLlik alışveriş yapılarak, bir önceki kışa göre yüzde 10.1lik bir büyüme gerçekleşti.
KMG Araştırma Perakende Araştırmalar Bölümü tarafından altı aylık dönemler itibariyle yılda iki kez gerçekleştirilen Türkiye Hazır Giyim Tüketim Endeksi raporuna göre, hazır giyim harcamaları bir önceki kış dönemine göre dolar bazında yüzde 2.6, YTL bazında ise yüzde 10.1 oranında arttı.
KMG Araştırma, Perakende Ölçüm ve Araştırmaları Koordinatörü Renan Burduroğlu yaptığı değerlendirmede:
Hazır giyim alışverişlerinde gerek sezonsal gerekse diğer alışveriş hacimlerine bağlı olarak değişimler görülse de bu kış sezonunun mevsim normalleri üzerinde sıcak geçmesi kışlık ürün alışverişlerinde negatif rol oynadı. 2006-2007 kış sezonu verileri hazırlanmadan önce bir önceki dönem verileri ile yaptığımız projeksiyonlarda 7 milyar dolara yakın bir değer beklenirken 6.3 milyar dolarlık bir alışveriş değeri gerçekleşti. Kaban, palto mont, atkı, eldiven, bere, pardesü ve yağmurluk gibi ürün kategorilerinde bir önceki kışa göre yaşanan alışveriş azlığı sıcak geçen kışın bir sonucu olarak karşımıza çıktı. Ayrıca nüfus içerisinde büyük payı bulunan C1 C2 ile DE SES gruplarının da düşük alışveriş seyri gerçekleşen azalmanın bir nedeni olarak görülebilir dedi.
Hazır Giyim Tüketim Endeksi raporu
Hazır Giyim Tüketim Endeksi raporu, Hane Tüketim Paneli verilerinin KMG Araştırma, Perakende Araştırmalar Bölümü tarafından analiz edilmesiyle hazırlanıyor. Hane Tüketim Paneli, Türkiye temsili 34 ilde seçilmiş 6 bin yüz haneden yaklaşık 24 bin tüketiciden derlenen hazır giyim ürünleri satın alma bilgileri ile oluşturuluyor. Aylık olarak derlenen hazır giyim satın alma verisi istatistiki yöntemlerle Türkiye nüfusuna çoğaltılarak farklı kırılımlarda analiz edilerek raporlanıyor. Sezonsal değerlendirme yapılması için 6 ayda bir rapor üretiliyor. (Yaz sezonu: 1 Mart – 31 Ağustos, Kış sezonu: 1 Eylül-28/29 Şubat)
Bir önceki kışa göre dolar bazında yüzde 2.6, YTL bazında yüzde 10.1 artış…
2006-2007 yılı kış sezonunda (Eylül 2006 Şubat 2007 dönemi) Türkiye hazır giyim ürünleri alışveriş değeri 6.3 milyar dolar ile bir önceki kış sezonuna göre dolar bazında yüzde 2.6 büyüdü. YTL bazında ise 9 milyar YTLlik alışveriş ile yine bir önceki kışa göre yüzde 10.1lik bir büyüme gerçekleşti.
Nüfusun büyük bir kısmını oluşturan orta ve alt SES grupları alım yapmayınca pazar büyümedi…
Nüfus içerisinde büyük payı bulunduran C1 C2 ile DE SES (sosyo-ekonomik statü) grupları geçmiş kışa göre daha az alım gerçekleştirdi. Yaklaşık olarak hanelerin yüzde 42sini oluşturan DE SES grubunun bir önceki kışa göre dolar bazında yüzde 3.2lik daha az alışveriş yapması, C1 ve C2 SES grubuna dahil hanelerde ise sadece yüzde 1lik alım artışı ve AB SES grubu alımlarındaki yüzde 1.4e karşılık alışveriş hacminin büyümesinde ters etki yaptı. Her ne kadar nüfus içindeki payı az olsa da alışveriş açısından büyük payı oluşturan AB SES grubu alımları pazarın büyümesine fazla bir katkı sağlayamadı. Hanelerin yüzde 17.2sini oluşturduğu öngörülen AB SES grubu toplam hazır giyim alışverişlerinin bir önceki kış dönemi yüzde 34.5ini gerçekleştirirken bu dönem 2,2 milyar dolar ile yüzde 35ini oluşturdu.
Kadınlar hazır giyimin en önemli müşterisi…
14-27 ve 28 yaş üzeri kadın grupları hazır giyim alışverişlerinde en yüksek payı (yüzde 49.4) alıyor. Diğer bir deyişle hazır giyim alışverişlerinin yarısı bu yaş ve cinsiyet grubunca gerçekleştiriliyor. Aslında bu iki yaş grubu kendi içinde farklı bir alışveriş hareketi gösteriyor. 28 yaş üzeri kadınlar hazır giyim alışverişlerinde sezonluk daha büyük salınımlar gösterirken (yazları daha az kışları daha çok), 14-27 yaş grubu kadınlar ise daha sabit bir alışveriş seyri izliyorlar. 2006-2007 kış dönemi verilerine göre 28 yaş üzeri kadın giyim ürün alışverişlerinde bir önceki kışa göre de azalma söz konusu.
Erkek giyim ürün alışverişlerinde ise 28 yaş üzeri grupta geçen dönemler aksine düşük bir alışveriş payı söz konusu. 28 yaş üzeri kadın giyim ürün alışverişlerinde olduğu gibi erkeklerde de düşük bir alım hacmi izleniyor. Nüfus içindeki payları düşünüldüğünde bu iki grubun alımları düşürmesi toplam hazır giyim alışveriş değerinin de beklentilerin altında gerçekleşmesinde büyük rol oynuyor.
Hazır giyim alışverişlerinin lideri Marmara Bölgesi
Toplam nüfusun yüzde 25.4ünü barındıran Marmara Bölgesi, hazır giyim alışverişlerinde de en yüksek payı alan bölge (yüzde 34.3) oldu. Bölgenin toplam alışverişten aldığı pay 2005-2006 kış dönemine kadar üç dönem boyunca arttığı, ancak 2006 yaz dönemiyle birlikte düşmeye başladığı dikkat çekiyor. Bölgenin İstanbul, Bursa, Kocaeli gibi metropol illeri barındırması bu yüksek alışverişlerde etkili rol oynuyor. Ancak önceki dönemlere nazaran toplam hazır giyimden aldığı payda bir düşüş görülüyor. Marmara Bölgesinin dışında önceki kış dönemine göre azalma gösteren diğer bölgeler ise Akdeniz ve Karadeniz Bölgeleri. Bölgeler içinde son iki dönemdir düzenli artış gösteren tek bölge Doğu Anadolu Bölgesi.
Kış sezonu ürünlerinden kazak-hırka-süveter en çok değer yaratan ürünler…
Gerek kadın giyim gerekse erkek giyim segmentlerinde kazak, hırka, süveter ürün kategorisi alımlarının en büyük alışveriş değerini yarattığı görülüyor. Kadın giyimde yaklaşık olarak 450 milyon dolarlık, erkek giyim alışverişlerinde ise 320 milyon dolarlık bir değer söz konusu. Bu alışveriş değerleri ile toplam hazır giyim alışveriş hacminden kadın giyim segmentinin yüzde 7.2, erkek giyim segmentinin ise yüzde 5.1lik pay aldığı görülüyor.
2006-2007 kış sezonunun mevsim normali üzerinde seyretmesi ve pazardaki beklenenin altındaki alışveriş değeri ürün kategorilerinde kendini daha da gösteriyor. Kaban, palto, mont, atkı, eldiven, bere, pardesü, yağmurluk ürün kategorileri bir önceki kışa göre düşüş görülen ürün kategorileri olarak karşımıza çıkıyor. Benzeri durum erkek giyim segmentinde de kendisini gösteriyor.
KMG Araştırma hakkında:
Değişik konularda uzman özel araştırmalardan, hane tüketim panellerine, dağıtım merchandising ve satış ölçümlerinden medya araştırmalarına uzanan Türkiyenin en geniş araştırma portföyüne ve 260 çalışanıyla en geniş araştırmacı kadrosuna sahip olan KMG Araştırma, yüksek kalitedeki verileri, çözüm odaklı analizleri ve aksiyon hedefli yorumları ile müşterilerinin pazar başarılarına açık ve vazgeçilmez katkı yapıyor.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.