Televizyon İzleme Araştırma Komitesi’nin (TİAK) 1992’den beri ihale açmadığının belirlenmesi üzerine…
Televizyon İzleme Araştırma Komitesi’nin (TİAK) 1992’den beri ihale açmadığının belirlenmesi üzerine, reyting ölçüm işi yapan uluslararası araştırma şirketleri GfK ve TNS, açılacak yeni bir ihaleye gireceklerini açıkladılar.
İHALESİZ UZATMA
TİAK’IN 16 yıldır sözleşmeyi uzatarak ölçüm işini AGBye yaptırmasının ortaya çıkmasıyla başlayan tartışmalarına rakip firmalar da katıldı. TİAK denetçisi Uğur Çağlı rating tartışmaları sırasında Başka şirketler varsa ihaleye girsinler demiş ve ihalelere AGB dışında şirket katılmadığını savunmuştu. Bu açıklama üzerine dünyanın önde gelen rating ölçüm firmaları, kamuoyuna duyurulması ve belli bir şirketi tarif etmeyen standart bir şartname sunulması halinde Türkiyedeki rating ölçüm ihalesine girebileceklerini söyledi.
BİZ HER AN HAZIRIZ
‘BAŞVURAN olmuyor’ diyen TİAK’ın, 2010’da yeni bir ihale açması durumunda, 1992 yılında ilk ihaleye giren GFKdan da İhaleye katılırım yanıtı geldi. TİAKın 1992 yılında açtığı üç yıllık ihaleye AGB’nin yanı sıra GFK, TNS ve Nielsen adlı 3 yabancı şirket daha katılmıştı. Ancak TİAK tarafından AGBnin sözleşmesi her dönem uzatılarak birdaha ihale açılmayınca bu şirketler de ölçüm yapmak için şans bulamadı. Alman araştırma şirketi GFKnın yöneticileri stara yaptıkları açıklamada, ‘İhale açılırsa gireriz’ dedi. Avrupada 16, dünya genelinde 100den fazla ülkede rating ölçümü yaptıklarını belirten TNS Piar Araştırmadan yapılan yazılı açıklamada da şu ifadelere yer verildi:
ŞEFFAF İHALE İSTENİYOR
‘İHALE açılmasına karar verilen durumlarda, araştırma şirketleri, ihalelere davet edilmeleri durumunda öncelikle, mevcut altyapı ve finansal donanımlarını gözden geçirerek, ihale şartnamesinde talep edilen koşulları yerine getirip getiremeyeceklerini değerlendirip, bu çerçevede teklif verip vermeyeceklerine karar verirler. TİAKın bu alana yönelik yeni bir ihale açması sözkonusu olursa, biz de benzer bir değerlendirme sürecine girip, ihaleye katılıp katılmayacağımız konusunda karar verebiliriz.’
HATALAR OLABİLİR
AGBNİNkurucularından Hayri Cem, mevcut sistemi savundu ancak hataların da olabileceğini söyledi. Cem, Her araştırmada hata payı vardır. Biz bilimsel verilerle bu hata payını en aza indirmeye çalışıyoruz. Yılda ortalama bin dizi filmin çekildiği bir ülkede rating polemiklerinin yapılması normal dedi.
SÜRE 2010’DA İSTİYOR
ULUSLARARASI Reklamcılık Derneği Başkanı ve TİAK üyesi Meral Terem, TİAKın 1992den sonra ihaleye çıkmadan AGByle sözleşme uzattığını anlatarak sadece 2005te AGBnin katıldığı bir ihale düzenlendiğini söyledi. Bu ihalede, TİAK ile AGB arasında rating ölçüm işinin 2010 yılına kadar yapılması için anlaşıldığını kaydeden Terem, anlaşmanın üç yıl da opsiyonu bulunduğunu anlattı.
Kaynak:star
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.