Türkiye’nin 2018'de yaratıcılık karnesi en kabarık isimlerini En Yaratıcı 50 listesinde beşinci kez bir araya getirdik.
05.03.2019 - 13:44 | MediaCat
2018 ne dünya ne de Türkiye için sıradışı bir mükemmellikle geçti. Dünya barışı ulusları birleştirmedi, mutluluk endeksinde dipteki ülkeler zirveye sıçramadı, ölümsüzlük icat edilmedi, Mars’ta yaşam başlamadı, İstanbul dünyanın trafikte en fazla vakit geçirilen 13’üncü şehri olmaktan kurtulamadı, prime-time’a sihirli bir değnek dokunmadı ve kutup ayıları her an bizlere veda ediyor. Ancak insanoğlu 2018’de de merak etmeye devam etti ve bilginin elimizin kiri olduğu günlerde merak etmenin değeri bir mücevherden farksız. Çünkü yarını inşa edenler kuşkusuz ki ancak bu meraklı beyinler olacak.
2018’de merakına yenik düşüp inovatif bakış açısını yaratıcı üretimle birleştiren, cesaretiyle ilham veren ve kendi disiplininde ardından gelenler için yol açan 50 isim belirledik. Bu isimleri ise beşinci kez aşağıdaki kriterlere sadık kalarak En Yaratıcı 50 listemizde bir araya getirdik.
İnsanlığa kültürel mirası besleyecek belgeler bırakmak için çalışanlar, markasını vizyonuyla uzaya fırlatanlar, televizyon ekranlarını prime-time’da karartmaktan gocunmayanlar, “Umudun Takımı” olanlar, inadına rekor kıran kadınlar, Hollywood’u peşinden koşturan tasarımcılar, dünyaya adını duyuran yazılımcılar… Bu yılki En Yaratıcı 50 listesi de oyuncuları, bilim insanlarını, sporcuları, fotoğrafçıları, yazarları, illüstratörleri, marka yöneticilerini, ajans ekiplerini, moda tasarımcılarını ve daha birçok farklı alandan insanı bir araya getiriyor. Bu 50 ismin hikâyesini okurken ve tüm bu alanların birbiriyle oluşturduğu füzyona tanık olurken, hayal gücünüzü dizginlemeye kalkmayın.
Gıda Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı’nın 13 yıl boyunca bal sektöründe geçen kariyeri, oğlunun henüz 11 aylıkken sürekli antibiyotik kullanmasına neden olan rahatsızlıkların ardından değişti. Antibiyotik kullanımına alternatif yollar arayan Tanuğur Samancı’nın girişimcilik hikâyesi de böyle başlamış oldu. Bu arayışta propolis ve arı sütünün Çin’den ithal edildiğini öğrenince ise üretimci gömleğini giydi. Tanuğur Samancı, yarattığı BEE’O markasıyla Türkiye’de ilk kez sözleşmeli arıcılık modeliyle ilk ve tek yerli propolis üreticisi olma amacını gerçekleştirdi. Yurtdışında BEE&YOU ismiyle faaliyet gösteren marka, Amerika’dan Avrupa’ya, Kore’den Suudi Arabistan’a pek çok ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Tanuğur Samancı’nın geçtiğimiz yılki ödülleri arasında; KOSGEB İnovatif Girişimcilik Ödülü, Game Changers En İyi Teknolojik İnovasyon Ödülü, En İyi Yeni Marka Ödülü, En İyi Game Changer Ödülü, NutraIngredients Editors Award for Functional Food Innovation, Eco Excellence California Alternatif Tedavi Ödülü ve Ham ve Fermente Gıda Ödülü var.
Atasay’ın 4’üncü Nesil CEO’su, Atasay’ı tüketici trendlerine uygun olarak marka kimliğinden mağazalara kadar dönüştüren isim Atasay Kamer. Kendisinin önderliğinde hafızalara kazınan TBWA\Istanbul ve Jingle Jackson imzalı Tak Sana Yakışanı kampanyasıyla mücevher kategorisine yeni bir soluk getirildi. Kategorideki ezbere karşı bir duruş sergileyen Atasay, mücevheri “erkeğin kadına verdiği hediye” kalıbından çıkartarak marka konumlandırmasını değiştirdi ve Atasay’ın kimliğini gençleştirerek mücevheri, kadın gücüne atıfta bulunan bir araca dönüştürdü. 4 asırdır ürün bazlı hikâye anlatıcılığıyla pazarlama stratejisini kurgulayan marka, Kamer’in önderliğinde marka bazlı hikâyeler anlatmaya başlayarak dönüşümü kucakladı. Pozitif ayrımcılığın ve kadın gücünün yanına büyük destekçiler çektiği bugün Atasay, #femmepower’ın Türkiye’deki öncülerinden biri olduğunu şimdiye kadar gerçekleştirdiği iletişim çalışmalarıyla gösterdi.
Arizona Üniversitesi’nde Astrobiyoloji alanında çalışmalarını sürdüren Betül Kaçar’ın ABD’ye uzanan öyküsü Giresun Bulancak’ta başlamış. “Senden her şeyi alabilirler ama eğitimini asla alamazlar” diyen babasının sözlerini kulağına küpe eden Kaçar, Marmara Üniversitesi Kimya Bölümü’nde –henüz 19 yaşında- öğrenciyken Howard Hughes Medical Institute (HHMI)’tan aldığı ödülle akademik kariyerine yüksek perdeden giriş yapmış. Atlanta’daki Emory Üniversitesi’nde doktora çalışmalarını Parkinson ve Alzheimer’a neden olan proteinler üzerine tamamlayan Kaçar, daha sonra odağını evrimsel biyoloji ve astrolojiye çevirip yeni çalışma sahasındaki araştırma konusuyla NASA Young Researcher Award, NASA Astrobiology Institute ve NASA Exobiology Researcher Award ödüllerine layık görülmüş. Halihazırda Arizona Üniversitesi’nde kendi adına kurulan Kacar Lab çatısı altında, hayatın kökenine ilişkin soruların yanıtlarını galaksinin derinliklerinde arayan Betül Kaçar 2016’dan bu yana MIT bünyesindeki BioBuilder Evolution’da Danışma Kurulu Üyesi ve Tokyo Teknoloji Enstitüsü’ne bağlı Earth-Life-Science Institute’ta Doçent Doktor olarak görev alıyor. Kaçar’ın bilime meraklı gençleri astrobiyolojiyle tanıştıran SAGANet’in kurucuları arasında olduğunu da hatırlatalım.
İnşaat mühendisliği eğitiminin ardından hayallerinin peşinden gitmeye karar vererek Londra’da ses mühendisliği üzerine yüksek lisans yapan Burak Yeter, dünyanın en çok dinlenen müziklerine imza atan isimlerden biri artık. 2016 yılında çıkardığı, Sony Müzik Rusya tarafından Platinum Sales Award, Warner Music Finland tarafından Gold Sales Award, Almanya’da Platinum Sales Award ödüllerini alan ve 77 ülkenin en çok dinlenenler listesinde birinci sıraya yerleşen Tuesday adlı parçayla uzun süre müzik gündeminden düşmeyen Yeter, geçen sene de Avrupa’nın en büyük elektronik müzik festivali Tomorrowland’de sahne alan ilk Türk olarak kendinden söz ettirdi. Türkiye’den Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Tarkan, Sertab Erener ve Şebnem Ferah gibi çok sayıda isimle aranje ve remix çalışmaları yapan Yeter; İstanbul, Amsterdam ve Los Angeles’taki DJ okullarıyla yeni yeteneklerin sektöre kazandırılmasını sağlıyor. Yeter, şimdilerde Netflix dizisi La Casa De Papel’in yeni sezon jenerik müziğini hazırlayan kişi olarak anılıyor. Dizinin “My Life is Going on” adlı müziğinin geçtiğimiz yıl Burak Yeter’in imzasıyla piyasaya çıktığını da belirtelim.
Bünyamin Aydın’ın 30 yılına sığdırdığı onlarca şey var. Ancak 30 parçadan oluşan baskılı tişört koleksiyonunun fitili ateşlediği o günlerin ardından her şeyin hızlandığına şüphe yok. Sokak stili markası Les Benjamin’in yaratıcısı Aydın’ın Almanya, İsviçre ve Türkiye’de şekillenen hikâyesindeki ilkler hayli etkileyici. Paris Erkek Moda Haftası’nda yer alan ilk Türk modası olan Aydın, Nike’a ayakkabı tasarımı yapan 12 isim arasındaki ilk Türk olmayı da başarmıştı. Böylelikle Air Max’in geleceğinde söz sahibi olmayı başaran tasarımcının bugüne dek BMW, Beşiktaş, Hennessy, Nike, Apple ve Alpha Industries gibi birbirinden prestijli isimlerle işbirliği oldu. Çin’de ve Amerika’da daha da büyümeyi hedefleyen Aydın’ın geçtiğimiz yılki en çarpıcı işiyse kuşkusuz Puma işbirliği oldu. Tasarımcının Puma için hazırladığı özel bir koleksiyon bu yıl itibarıyla dünyanın dört bir yanındaki 500 Puma mağazasında satışa sunulacak.
kategorisinde Türkiye’nin Oscar aday adayı olmasıyla da büyük bir başarı yakalayan Ayla’nın yönetmeni Can Ulkay’dı. Box Office Türkiye verilerine göre, 5 milyonu aşkın izleyiciye ulaşan Ayla, 2017’nin en çok izlenen ikinci filmi olarak da kayıtlara geçmişti. Uluslararası Asya Film Festivali, 29’uncu Palm Springs Uluslararası Film Festivali, 24’üncü Sedona Uluslararası Film Festivali, Richmond Uluslararası Film Festivali, WorldFest Houston Uluslararası Film Festivali gibi pek çok festivalden ödülle dönen Ayla, “katıldığı festivallerden ödülsüz dönmeyen yapım” olarak da dikkat çekti. Önümüzdeki ay Avusturalya’da da gösterime girecek olan Ayla, böylecek 5 kıtada gösterime giren ilk Türk filmi olarak da kayıtlara geçecek. Geçtiğimiz sene 84 milyon 270 bin 620 TL hasılatla 6 milyondan fazla seyirciyle buluşan ve Müslüm Gürses’in hayatını konu alan Müslüm filmi de Ulkay’ın ve yönetmen koltuğunu paylaştığı Ketche’nin imzasını taşıyor. Film, 2018 yılında 5 milyon izleyiciyi geçen tek Türk yapım olmasıyla da önemli bir eşiği geçmişti. Ulkay’ın yeni filmi 1915 Çanakkale Savaşı sırasında geçen bir komedi- drama hikâyesi olan Turkish-i Dondur
Boğaziçi Üniversitesi’nde aldığı Fizik ve Bilgisayar Bilimi eğitiminin ardından Teksas A&M Üniversitesi’nde görsel efekt üzerine eğitim alan Can Yüksel, Industrial Light&Magic’te görsel efekt teknik yönetmeni olarak son 3 yıldır, gişede önemli başarılar elde eden birçok filmin künyesine adını yazdırıyor. Ürettiği işlerde görselliğin yanı sıra teknik sorunları da aşmasıyla fark yaratan Yüksel’in son 1 yılda yer aldığı yapımlar arasında Solo: A Star Wars Story, Ant Man and the Wasp, Aquaman ve şimdilerde post prodüksiyon sürecinde olan Captain Marvel yer alıyor. Star Wars: Son Jedi, Rogue One: Bir Star Wars Hikâyesi, Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows işlerinde de imzası bulunan Yüksel’in beraberindeki 3 kişiyle birlikte, Visual Effects Society 2019’da Antman and the Wasp’taki “Journey to the Quantum Realm” sekansı ile Outstanding Created Environment in a Photoreal Feature ödülüne aday gösterildiğini de ekleyelim.
Ondaki coğrafyalar üstü birikim, belgeler, toplumsal hafıza ve tecrübe kimsede yok. Duayen gazeteci, savaş fotoğrafçısı, belgeselci, yazar ve foto muhabiri Coşkun Aral, Haberci programı ile yıllarca Türkiye’yi türlü coğrafyalara, kültürlere ve bilinmedik hikâyelere sürükledi. Kaçırılan uçakta korsanlarla röportaj yaptı, Amazon’da kafa küçültücülerin eline düştü, dünyanın en gizemli yerlerinden 51. bölgeye gitti. Belgeselciliğiyle yalnızca Türkiye değil tüm dünya için birbirinden değerli ölümsüz belgeler yaratan Aral, bu yolculukta kendisini besleyen en önemli şeyin “merak etmek” olduğunu söylüyor. Hatta 2006 yılında kurduğu İZ TV’nin mottosu da tüm bu yaptıklarını destekler nitelikte: Türkiye’nin ilk belge ve bilgi kanalı. Aral geçtiğimiz ay Ara Güler’in yaklaşık 150 fotoğrafından oluşan “Ara Güler Universal” projesini de hayata geçirdi. Proje kapsamında gerçekleştirilen “Kayıp Tarihin Anısı” sergisi İran’ın başkenti Tahran’da ziyarete açıldı.
Dünyada çok az şey kana kana su içmekten daha keyifli olabilir. Peki, beyniniz susadığınıza veya bu isteği bastırdığınıza nasıl karar verir? Prestijli bir bilimsel yayın olan Nature dergisinde yayınlanan “Hierarchical neural architecture underlying thirst regulation” makalesi tam da bu sorulara yanıt verdi. Makalenin kaynağı olan ve Yuki Oka’nın yönetimindeki laboratuvar çalışmalarında görev alan bilim insanlarından biri de Dr. Sertan Kutal Gökçe’ydi. Gökçe’nin yolu ortaokul ve lise eğitimini Adana’da tamamladıktan sonra ODTÜ, Koç Üniversitesi ve University of Texas Austin’e düştü. Kutal takip eden dönemde de çalışmalarını California Teknoloji Enstitüsü (Caltech)’nde sürdürdü. Dr. Gökçe su içmeyi tetikleyen veya durduran kompleks sinirsel devreyi haritalayan çalışmanın yanı sıra ilk defa çok hücreli bir hayvanda (Caenorhabditis elegans) dünyanın manyetik alanını algılayan sinir hücresi ve iyon kanallarını bulduğu bir başka çalışmaya daha imza atmış, bu araştırmanın çıktıları da Elife dergisinde yayınlanmıştı.
Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nin tedrisatından geçen mezunlardan Ezgi Mola, oyunculuk serüvenine başladığı 2005 yılından bu yana pek çok başarılı dizi, sinema ve reklam filminde yer almaya devam ediyor. 2018’de Aydede ve Kelebekler filmlerinde beyazperdede gördüğümüz Mola’nın Aydede’deki performansıyla Malatya Uluslararası Film Festivali’nden En İyi Kadın Oyuncu ödülünü aldığını da unutmamalı. Yerel ve global birçok markanın ekran yüzü olarak da tercih edilen Mola’nın yer aldığı Samsung imzalı Siber Zorba Olma #farkınavar işi INFLOW Ödülleri’nde En İyi Influencer & Sosyal Sorumluluk Kampanyası ödülüne layık görülmüştü. 2019’da, beyaz perdeye adım attığı ilk film olan Organize İşler’in devam filmi Sazan Sarmalı’yla izleyicisiyle buluşan oyuncu, 2018’de bir de “yeni medya” serüvenine başladı. Mola, YouTube’da kendi adını taşıyan kanalında yayınlanan Tanınmış Kişileri Seviyorum’un her bölümüyle 300 binle 2 milyon arasında izlenme sayılarına ulaştı.
“Sıkıntı yoksa sıkıntı var demektir.” Ipsos Türkiye Barometresi Araştırması’na göre 2018’de Türkiye’nin en beğenilen dizisi olan Çukur’a ait bu repliğin size de tanıdık gelmesi muhtemel. Zira yapım; 45’inci Pantene Altın Kelebek Ödülleri’nde En İyi Dizi Ödülü, 23’üncü Altın Objektif Ödülleri En İyi Dizi Ödülü, Ayaklı Gazete 7’nci TV Yıldızları Ödülleri’nde En İyi Dizi Ödülü gibi daha pek çok ödüle layık görüldü. Aynı zamanda Çukur oyuncuları ve dizinin müziği de yapımda sergiledikleri başarılardan ötürü pek çok farklı ödül organizasyonunda “yılın en”leri arasında yer almayı başardı. Profesyonel olarak senaryosunu yazdığı ilk dizi Yeter Anne olan Horzum’un, Bir İstanbul Masalı, Yağmur Zamanı, Fırtına, Bebeğim, Kavak Yelleri, Güneşi Beklerken ve Kiraz Mevsimi gibi başarılı yapımlarda da imzası bulunuyor. Ayrıca 2013’te vizyona giren Arkadaşlar Arasında filmi de Horzum’un hem yapımcılığını hem de yönetmenliğini üstlendiği ilk yapım.
2012 yılında katıldığı ING Bank Türkiye’den geçen yıl grubun Amsterdam’da oluşturduğu Yapay Zeka ve Teknolojileri Bölümü’nün başına getirilen Görkem Köseoğlu, bu yıl Avrupa Birliği’nin yapay zekâ politikalarına yön verecek ekiplere dahil oldu. Avrupa Konseyi’nin yapay zekâ etik çerçevesini ve politikalarını öneren Genişletilmiş Üst Düzey Uzman Grubu’na seçilen Köseoğlu, aynı zamanda AB Komisyonu’na yapay zekâ konusundaki politikalarla ilgili öneriler vermeyi amaçlayan Avrupa Bankacılık Federasyonu’nun (European Banking Federation) Yapay Zekâ Danışma Kurulu’nda da görev aldı. Köseoğlu bu başarıya emin adımlarla ilerledi. Öyle ki 2012 yılında katıldığı ING Bank Türkiye’nin yeniden yapılandırılması, stratejisinin yeni nesil teknolojiler odaklı hale getirilmesi, yenilikçi bankacılık anlayışının teknolojik ve operasyonel altyapı olarak desteklenmesi konularına liderlik etmenin yanı sıra ING Bank Kahramanmaraş Operasyon ve Çağrı Merkezi kurulması, tüm şube ve genel müdürlük iş süreçlerinin teknoloji tabanlı hale getirilmesinden de Köseoğlu’nun ekibi sorumluydu.
2012 yılında Mehmet Ecevit, Kaan Karamancı ve Alpay Koraltürk tarafından kurulan Gram Games, kuruluşundan sonra geçen 2 yılda yayınladığı 3 oyunla da başarısız oldu. 2014’te bir aydan kısa sürede tasarlanan, test edilen ve piyasaya sunulan minimalist puzzle oyunu 1010! ise şirketin kaderini değiştiren dönüm noktası oldu. Kısa süre içinde 10 milyonlarca kez indirilen oyun Google I/O’da bir başarı hikâyesi olarak gösterildi. Takip eden yıllarda Merge Dragons!, Merge Town!, Merge Farm!, Merged!, Bounzy!, Six! ve Paint Tower! isimli oyunları lanse eden İstanbul merkezli Gram Games’in 2018’e attığı imzaysa bir mobil oyun devi Zynga tarafından 250 milyon dolar karşılığında satın alınması oldu. Gram Games geçtiğimiz yıl Pocket Gamer tarafından düzenlenen ve mobil oyunlar/mobil oyun geliştiricilerin ödüllendirildiği Pocket Gamer Mobile Games Awards’da Yılın Yapım Şirketi dalında aday gösterilmişlerdi. Ödülün bu yılki sahibinin milyar dolarlık Fortnite’ın yapımcısı Epic Games olduğunu hatırlatmakta yarar var.
Dünyanın dört bir yanında çektiği unutulmaz kareleriyle hafızamızda yer edinen İzzet Keribar, Türkiye’nin duayen fotoğrafçılarından. 83 yaşındaki Keribar, fotoğrafçılığın Türkiye’de gelişmesi ve ülkenin yurtdışında en iyi yönleriyle tanınması konusunda önemli bir rol oynuyor. Öyle ki fotoğrafçılık serüveninde 60 yılı geride bırakan Keribar’ın Uluslararası Fotoğraf Federasyonu tarafından verilen Ekselans, Fransa Kültür Bakanlığı tarafından verilen Üstün Başarı Şövalyelik unvanları bulunuyor. 2011’de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü alan Keribar, 2018’de de Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görüldü. Geçtiğimiz yıl MediaCat’in jüri üyelerini ilk anda etkilemeyi başaran, okurlarını Vietnam’ın gizemli atmosferine davet eden Skylife’ın Ocak kapağının Yılın Dergi Kapağı unvanını almasını sağlayan isim de yine Keribar’dı.
Yeni nesil operatör LifeCell ile yarattıkları farktan Türkiye’nin ilk 4.5G hizmeti veren uçan baz istasyonu Dronecell’e kadar Turkcell’in altında imzasının olduğu pek çok başarı mevcut. Ancak hepsi bir yana markanın 2018’de çok ses getiren bir projesi var: Merhaba Umut. Türkiye’de yaşayan 3,5 milyon Suriyeli’nin iletişim bariyerini ortadan kaldırmak amacıyla Merhaba Umut uygulamasını lanse eden marka, Türkçe ve Arapça’da ortak kullanılan 6 bin 500 kelimenin içerisinden seçilen kelimelerle, iletişimin en hayati ihtiyaç olduğunu anlattı. Amaç ise bireylerdeki önyargıları kırmak ve Suriyeliler’in yaşadıkları zorluklarla ilgili toplumda farkındalık yaratmaktı. Dünyada emsali olmayan bu uygulama Turkcell’e pek çok ödül kazandırırken, tüm operasyonların başındaki Terzioğlu da Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) platformu tarafından “sürdürülebilir kalkınma hedefleri” öncüsü seçildi.
Radyo, sinema ve televizyon mecralarında habercilik, video klip, sinema ve reklam yönetmenliği... Çok yönlü 25 yıllık bir yolculuğa dayanıyor Kıvanç Baruönü’nün hikâyesi. Savaş Ay’ın yönettiği ilk sinema filmi olan Dansöz’deki yardımcı yönetmenlik rolü ise Baruönü için bir dönüm noktasıydı. O zamandan bu yana komedi filmlerinin yönetmeni olarak anılsa da izleyiciyi sadece güldürmekle yetinmeyen, sevincin olduğu kadar acının ve hüznün de birlikte yaşanmasını sağlayan ekolün üyelerinden biri Baruönü. Büyük beğeni kazanan ve gişe rekoru kıran işleri ise başarısını kanıtlıyor. Box Office Türkiye verilerine göre, geçtiğimiz yılın en çok izlenen ilk 10 filminden 2’sinin yönetmen koltuğunda Baruönü vardı: 4 milyon 968 bin izleyiciyle Arif v 216 ve 1 milyon 891 bin izleyiciyle Hedefim Sensin. Spark Film kadrosundaki yönetmenin geçtiğimiz yıl Gary&Metin’li Yapı Kredi, Metin Akpınar&Ata Demirer’li Opet reklamlarının yanı sıra Uludağ Limonata’nın Olmazsa Olmaz temalı filmlerinde de imzası vardı.
Hayatlarımızda ekranların kapladığı alan giderek artarken, ekran bağımlılığının bireylerin karşılıklı sohbetlerinin yerini aldığını ve artık birbirimizle konuşabilecekken ekranlara gömülmeyi tercih ettiğimizi fark eden Lipton ve Medina Turgul DDB bir ilke imza attı. 7 Ocak 2018’de prime time’da 17 kanalda aynı anda 5 dakikalığına alan ikili, Türkiye’ye #konuşalımartık hashtag’iyle seslendi. Gün geçtikçe ekranların hayatımızda daha fazla yer edinmesine izin vererek kişisel ilişkilerimizin yerine ekranları koyduğumuzu çarpıcı bir yöntemle tüketiciye ulaştıran kampanya, 15 dakika içinde organik yayılım göstererek Twitter’da trending topic oldu ve 300 milyon gösterim elde etti. Toplam 14 ödül alan kampanya, Lipton’un marka değerinde de 10 puanlık artış getirdi.
Kadınların, toplum baskısının zincirlerinden sıyrılıp kendileri gibi olabilmeleri için bir adım atarak kalıplaşmış mahalle baskısını ve bunun karşısında kadınların özgürlük savaşını pozitif bir pencereden gözler önüne seren Elidor’un Elalem Ne Derse Desin reklam kampanyası, Manajans’ın geçtiğimiz sene içerisinde oldukça büyük beğeni toplayan işlerinden yalnızca bir tanesiydi. “Erkek adam özür dilemez” algısını kırmak ve erkeklerin de özür dileyeceğini göstermek için 2018’in en çok izlenen TV dizisi Çukur’un yeni bölümünden 2 gün önce 4 erkek karakterin tartışma sahnesinin yer aldığı bir fragman yayınlanarak seyircilere “kim özür dilemeli?” sorusu soruldu ve seyircilerin seçtiği karakter yayınlanan yeni bölümde özür diledi. Markanın bir önceki sene yayınladığı ve toplumda erkeklere atfedilen kalıplardan bir başkasını kırmayı hedefleyen, Can Bonomo’nun reklam müziğini seslendirdiği Erkekler de Ağlar kampanyasında da Manajans imzasının olduğunu belirtelim. Rexona için hayata geçirilen ve Orhan Gencebay’ın rol aldığı Burunların Selameti için reklam kampanyası da Manajans’ın bu yıl çok ses getiren işlerinden bir tanesi oldu.
Musa Dağdeviren’in yemek ve mutfakla olan münasebeti henüz 5 yaşındayken adım attığı, amcasına ait fırında başlayıp bir daha asla dinmemek üzere, kat be kat büyüyen bir tutkuya dönüşmüş. 2018’de Netflix’in dünyanın en ünlü şeflerinin hayatını konu edinen belgeseli Chef’s Table’da yer alan ilk Türk şef olarak tarihe geçen Dağdeviren’i aynı belgeselde yer alan aşçılık tarihçisi Özge Samancı şu sözlerle tarif ediyor: “Sadece bir şef değil, aynı zamanda bir yemek antropoloğu; restoranı Çiya da bir yemek müzesi.” Dağdeviren’in kebap, lahmacun ve pide restoranı Çiya 1987’den; onu bu toprakların lezzetlerini merkezine alarak, bir nevi Türk mutfağının antropoloğu haline getiren Çiya Sofrası ise 1998’den bu yana hizmet vermeye devam ediyor. Anadolu’dan Mezopotamya’ya uzanan bir coğrafyada, kimi yok olma tehlikesi altındaki tariflere hayat vermeye devam eden Dağdeviren’in, ne denli çeşitli lezzetlere ev sahipliği yaptığını ortaya koyarak Türk mutfağının tüm dünyadaki bilinirliğine katkı sağlayacağı kitabı The Turkish Cookbook da Nisan 2019 itibarıyla raflardaki yerini alacak.
Teknolojinin yeni medya sanatıyla olan ilişkisinde sınırları ve hayal gücünü zorlayan çalışmalar ortaya koyan Refik Anadol’un başarıları saymakla bitmez. 2014’te Walt Disney Konser Salonu’nda gerçekleştirdiği Ethereal projesinin Microsoft Research En İyi Vizyon ödülünü alması, Google ile işbirliği içinde Salt Galata’da gerçekleştirdiği Arşiv Rüyası projesi, Pilevneli Gallery’de izlenme rekoru kıran Eriyen Hatıralar sergisi… İşlerinde yer verdiği baş döndürücü teknik detayları ve durmak bilmez üretkenliğiyle ünü Türkiye’yi aşıp dünyaya yayılan Anadol, geçtiğimiz yıl da iki önemli projesiyle öne çıktı. Walt Disney Konser Salonu’nun cephesinde sergilediği, Los Angeles Filarmoni Orkestrası’nın 100 yıllık arşiv verileriyle oluşturduğu çalışmasıyla 1 hafta boyunca unutulmaz bir görsel şölen yaşatarak Steven Spielberg, Ridley Scott gibi yönetmenlerden takdir topladı. Bunun yanı sıra NASA işbirliğinde, Mars keşif programında çekilen 500 bin fotoğrafı kullanarak bir veri heykeli oluşturacağı projesi de bir hayli ses getirdi. Zira Anadol bu projeyle, dünyanın başka bir gezegenle olan ilişkisinin verilerle anlatılmasını mümkün kılıyor.
Bir NorthFace tırmanışçısı, NatGeo foto muhabiri, görüntü yönetmeni ve dahası gittiği tarifi zor noktalarda, birebir soluduğu manzaraların resimlerini yapıyor. Colorado’da Biyoloji eğitimi alırken tırmanış hikâyesine start veren Renan Öztürk’ün merakını tatmin eden ilk yer Nepal olmuş. Utah’da bir süre çölde yaşayan Öztürk’ün tırmanış, çekim ve resimle ele ele ilerleyen yolculuğu, gidilmesi zorlu lokasyonlarda geçiyor. Öztürk verdiği bir röportajda, yılın bir yarısını çekimlerle diğer yarısını ise sınırlarını zorlayarak geçirdiğini söylüyor. Öztürk ne dağlara herhangi bir tırmanışçı gibi temas ediyor ne de gözleri yalnızca büyülenmekle kalıyor. 2015 yılında tehlikelerle dolu Meru tırmanışlarını konu olan Meru, aynı yıl bir Everest hikâyesi anlatan Sherpa ve 2017’de dünyanın en yüksek zirvelerinde yaşanan deneyimleri anlatan Mountain’ın görüntü yönetmenliğini yapan Öztürk, Meru ile Sundance Audience Award ödülünü de kucaklamıştı. Belgesel geçtiğimiz yıl ise Netflix üzerinden seyirciyle buluştu.
Kanadı Kırık Melek’in Kanadına Takılanlar kitabını diğer çok satanlardan ayıran belirgin bir özelliği var. O da engel tanımayan tek bir parmakla yazılmış olması. 39 yaşındaki Yazar Rukiye Türeyen’in hikâyesi, 3 yaşında geçirdiği menenjit sonucu yüzde 98 engelli olmasıyla değişiyor. Bu noktadan sonra yatağa bağlı olarak yaşayan Türeyen’in vücudunda hareket ettirebildiği tek yer bir parmağı oluyor. Okumayı televizyon ve gazete haberlerinden, yazmayı da bilgisayar kullanarak öğrenen Türeyen’in hayallerinin bir kısmı, 2018’de yayınlanan kitabına sığdı. Evet, bir kısmı çünkü Türeyen’in en büyük hayali dünyaca ünlü bir yazar olmak. Onun kalemi o kadar fazla insanı etkiledi ki Kanadı Kırık Melek’in Kanadına Takılanlar, 2018 yılında en çok satılan kitaplar listesinde, D&R’da ikinci, idefix’te üçüncü ve Babil.com’da ikinci sırada yer aldı. Şiirleri de bulunan ve ikinci kitabı için hazırlıklara başladığını söyleyen Türeyen’in bir sonraki hedefi bir rehabilitasyon merkezi kurmak.
Serenay Sarıkaya, 2008 yılında henüz 16 yaşındayken figüranlıkla başlayan oyunculuk kariyerini deyim yerindeyse zirveye taşıdı. İlk çıkışını Adanalı dizisiyle yaşayan ardından Medcezir ve Fi dizilerindeki performansıyla “en iyi kadın oyuncu” ödüllerinin sahibi olan Sarıkaya, geçtiğimiz yıl da Uluslararası Cannes Film Festivali’ne Magnum Türkiye’nin onur konuğu olarak katıldı. Bu yıl ise Alice Harikalar Diyarı’nda adlı eserden uyarlanan Alice müzikalinin başkahramanı olarak seyircinin karşısına çıkan Sarıkaya, Alice karakteri için 3 ay boyunca aldığı şan ve dans dersleriyle etkili bir performans ortaya koydu. Mesleki anlamda daima kendini geliştirmenin peşinde koşan Sarıkaya’nın kariyer planlamasına yurtdışı projeleri dahil etme yolundaki kararı ise 10 yıllık oyunculuk serüveninde bambaşka bir kapının aralacağının habercisi. Bununla birlikte Sarıkaya’nın hayatını filme çekme hayalini gerçekleştirmek için hazırlıklara başladığını da ekleyelim.
Türkiye’nin lise düzeyindeki ilk robot kulübü unvanını taşıyan Sultans Of Türkiye, 2018’de ABD’nin Chicago kentinde FIRST Vakfı tarafından düzenlenen FIRST Midwest Regional robot yarışmasının en prestijli ödülü Chairman’s Award’a 53 takım arasından uzanarak büyük bir başarıya imza attı. Bu başarıyla FIRST Championship’te yer almaya hak kazanan Sultans Of Türkiye, organizasyon kapsamında karşılaştığı NASA’nın desteklediği ekibe küçük bir puan farkıyla geçildi. FRC Robot Kulübü öğretmeni ve Elektrik-Elektronik Mühendisi Mete Karaca’nın yönetiminde; Siemens’ten Makine Mühendisi Arif Deniz ve Darüşşafaka Fizik Öğretmeni Selim Çile’nin mentorluğunda yarışan Sultans Of Türkiye’nin layık görüldüğü ödül “diğer takımlara örnek olan ve FIRST ruhunu en iyi yansıtan takıma” veriliyor. 2009’dan bu yana çalışmalarını sürdüren ekibin önceki yıllarda da yine FIRST Vakfı tarafından (Seattle, San Francisco ve Orlando’da) düzenlenen yarışmalardan toplamda 15 ödülü var.
Şener Şen’in 60 yıllık sanat geçmişinde ortaya koyduğu işlere baktığınızda, büyük ustanın, Türkiye’nin bu süre zarfında geçirdiği dönüşüme dair çok kuvvetli izler bıraktığını görebilirsiniz. Seslendirmeden senaristliğe, yapımcılıktan oyunculuğa kadar uzanan bir yelpazede, 138 dizi ve sinema filmine ve 11 tiyatro oyununa imzasını koyan usta oyuncu bir gün bir arabeskçi, bir gün nesli tükenmiş bir idealist, bir gün bir İstanbul beyefendisi olarak çıktı izleyenlerinin karşısına. Şen, yaşamı boyunca Türkiye’nin dört bir yanından, birebir temas ettiği gerçek insanların gerçek hikâyelerinden esinle ortaya koyduğu her performansla izleyicinin gönlünde yer etti. 2018’de Brand Week Istanbul’un onur konuğu olarak bizlere tarifsiz bir mutluluk yaşatan efsane ismin 2018’deki müjdeli haberiyse, yeniden tiyatro yapma kararı ve son kez 1978’de oynadığı Zengin Mutfağı oyununu yeniden sahnelemesi oldu.
Türk Hava Yolları; dünyanın en çok ülkesine uçan havayolu konumlandırmasıyla, son birkaç yıldır global bir reklamveren olarak görünürlüğünü, bilinirliğini ve prestijini yükseltmeyi başardı. 2018 Lovemarks Araştırması’nda Havayolu Şirketi kategorisinde Türkiye’nin en sevdiği marka olan THY, aynı zamanda geçtiğimiz yıl tüm kategoriler arasında Lovemarks endeks puanı en yüksek olan markaydı. Son 3 yıldır Super Bowl için yaptığı büyük yatırımlar, Lego marka işbirliği, Turkish Airlines Open Golf sponsorluğu gibi türlü pazarlama faaliyetleriyle pazardaki gücünü artıran THY aynı zamanda 2018’i, Cat Report’a göre yılın en ödüllü dördüncü reklamvereni olarak kapattı. Felis’te 1 Büyük Ödül, 6 Felis ve 4 Kristal Elma kazanan ve geride bıraktığımız yıla 85’inci yıl iletişimleriyle damga vuran THY, Nielsen’le gerçekleştirdikleri Global Marka Bilinirliği ve Sağlığı Araştırması sonuçlarına göre ise 2017’de “dünyanın en çok bilinen ikinci havayolu markası” olarak belirlendi.
Nef, sponsoru olduğu yeni spor kulübünü 23 Nisan günü açıklayacağını duyurduktan sonra sayısız kişi sosyal medyada tahminlerini paylaştı. Oklar Avrupa futbolunun dev kulüplerini gösterirken, Nef’in attığı imzanın çok daha duygusal olduğu 23 Nisan’da anlaşıldı. Markanın destekçisi olduğu 3’üncü kulüp Karaçay Gençlik Spor’du. Uyuşturucuyla tanışma yaşının 9 olduğu Türkiye’de bu büyük problemden mustarip ilçelerden biri olan Osmaniye’ye bağlı Karaçay’da, Soner Yiğit Karabay ve beraberindeki 7 kişi tarafından kurulan Karaçay Gençlik Spor, gençleri uyuşturucudan uzak, sosyal bir çatı altında toplama hedefinin sonucu hayata geçirilmiş bir proje. Nef’in Karaçay Gençlik Spor için imza attığı bu anlamlı sponsorluk kapsamında yürütülen iletişim çalışmalarında imzası olan ajans ise Büro’ydu. Umudun Takımı, Felis Ödülleri’nde Medya ve Sosyal Sorumluluk ve Sürdürülebilirlik bölümlerinden 1’er Felis, Film bölümünden 1 Başarı Ödülü; Kristal Elma’dan da 1 Kristal Elma (Dijital) ve 1 de Bronz Elma (Film)’ya layık görüldü.
Uğurcan Ataoğlu’nun listemizde olmasını sağlayan şey, usta tasarım hikâyelerinin dışında geçtiğimiz yıl içinde bulunduğu çok yönlü üretimdi. 52 Cuma Hutbesi adlı kitabının yayınlanmasının yanı sıra Felis Ödülleri Üretimde Ustalık Bölümü Özel Ödülü’nün sahibi olan Ataoğlu, yıl boyunca memleketi Ordu’ya katkıda bulunmayı da ihmal etmedi. Ordu’nun tanınmış simaları için belgeseller yapması, Ordu Müzesi projesinin ve yapılması planlanan turizm kasabası projesinin gönüllü olarak görsel danışmanlığı yapması -halihazırda aynı çalışmayı Ordu Arkeoloji müzesi için de yapıyor-, Ordu’da birkaç yazarla birlikte bir yayınevi kurmasının yanı sıra Ordulu dört grafik sanatçısının “Ordu” adındaki ortak sergisinin Batum, Selanik ve Atina’ya taşıması işlerinden yalnızca birkaçıydı. Bu çalışmaları karşılığında Ordu Kültür Sanat Derneği Danışma Kurulu’ndan Kent Özel Ödülü’nü alan Ataoğlu, ayrıca Design Week Turkey’nin en çok ilgi gören sergilerinden “Genetic Codes of Turkish Design”ın uluslararası dolaşıma çıkabilmesini sağladı. Ataoğlu, genç yeteneklerin sektöre kazandırılması konusunda da aktif rol oynuyor.
Vakıfbank Kadın Voleybol Takımı kazandığı başarılarla ismini tüm dünyaya duyurmayı başarmış bir takım. 3 FIVB Kulüpler Dünya Şampiyonası Şampiyonluğu, 4 CEV Avrupa Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu, 1 CEV Top Teams Kupası Şampiyonluğu ve 1 CEV Challenge Kupası Şampiyonluğu’yla Vakıfbank Kadın Voleybol Takımı, “Türkiye’nin uluslararası alanda en çok kupa kazanan takımı” unvanını elinde tutuyor. Aynı zamanda 23 Ekim 2012’den 22 Ocak 2014’e kadar oynadığı 73 resmi maçın tamamını kazanan takım, “üst üste en çok resmi maç kazanan voleybol takımı” olarak da Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırmış bulunuyor. Kadrosunda altyapısından 7 oyuncu bulunduran ve altyapıdan yetiştirilen oyuncuları A Takıma taşımaya büyük önem veren takım, 2018’de de kaldırdığı kupalarla voleybol tarihine adını altın harflerle yazdırmayı başardı. 2018’de FIVB Kulüpler Dünya Şampiyonası’nda üst üste ikinci, toplamda da üçüncü kez dünyanın en büyüğü olan VakıfBank Kadın Voleybol Takımı, CEV Şampiyonlar Ligi’ni de üst üste ikinci, toplamda dördüncü kez kazandı. Ayrıca sarı-siyahlılar 2018’de Sultanlar Ligi’nde de 10’uncu kez kupayı kaldırarak şampiyonluk sevinci yaşadı
2018 VMLY&R İstanbul için hem yaratıcılığın hem de etkililiğin zirveye taşındığı bir yıl oldu. Cat Report sonuçlarına göre yılın en ödüllü ikinci yaratıcı ajansı olan VMLY&R İstanbul yılı 16 Felis, 18 Kristal Elma ve 1 Büyük Ödül ve 5 Bronz, 2 Gümüş ve 1 Altın Effie’yle geçti. Ajans aynı zamanda Effie Effectiveness Index sırlamasına göre Effie Türkiye’de 2018’in en yüksek puanını elde etti. 2018’i Amerikan Hastanesi Astigmat Projesi; Animal Planet/Aşk Doğaldır – Aslan; beIN İnanılmaz Haberler, Vodafone – Özür Dileriz ve Vodafone/Hayvan Takip Sistemi- Kedi gibi işleriyle kapatan VMLY&R İstanbul ekibi, geçtiğimiz yıl Cannes’da 4 işiyle de kısa listeye kalmayı başardı.
Oracle’ın UX Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Aylin Uysal, TurkOfAmerica tarafından 2015’te ABD’deki en etkili 30 Türk kadını arasında gösterildi. Kendisine ait 8 kullanıcı deneyimi patenti bulunan Uysal, Oracle’ın tüm kullanıcı deneyimi tasarımlarını yönetiyor. 1999’dan beri Oracle’ın bünyesinde çalışma hayatını sürdüren Uysal, Silikon Vadisi’nde bu kadar uzun süre aynı şirkette çalışan bir Türk kadın olarak da dikkat çekiyor.
Deadpool, Westworld, Arif v 2016, Wolverine, X-Men ve diğerleri. Kimi sosyal medyada popülerlik kazanan kişisel işleri kimi de dünyaca ünlü Hollywood stüdyoları için yaptıkları… 30 yaşındaki grafik tasarımcı ve illüstratör Berkay Dağlar’ın en esaslı hikâyesi ise, Westworld’ün ilk sezonu için yaptığı posterin HBO tarafından keşfedilip çok beğenilmesiyle dizinin 2. sezonu için teklif alması.
Tasarımlarında aidiyet, kültürel miras, kimlik, dekorasyon ve başarısızlık gibi ilk etapta birbirine uzak görünen kavramlar arasındaki çizgileri belirsizleştiren seramik sanatçısı ve tasarımcı Burçak Bingöl’ün eserleri New York MOMA’dan Dubai Salsali’ye, oradan da Bayburt’a uzanan bir coğrafyada sergileniyor. Bingöl, geçtiğimiz yıl Christian Dior’un ikonik çantası Lady Dior’u yeniden yorumlayan 11 kadın tasarımcıdan biri olmuştu.
Altınordu Futbol Kulübü’nün yetiştirdiği en kıymetli sporculardan Cengiz Ünder, AS Roma’ya 13,4 milyon euro karşılığında transfer olduğunda bir süper yıldız adayıydı. 21 yaşındaki Ünder, Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi (CIES) tarafından hazırlanan raporda dünyanın en değerli 50 futbolcusu arasında gösterildi. Yıldız ismin sezon sonu 40-60 milyon euro arasında bir bedelle daha büyük bir transferin öznesi olmasına kesin gözüyle bakılıyor.
30’u aşkın uluslararası festivalde gösterilen ve birçok ödül kazanan, Giresun’un Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy’de çekilen Sibel filminin başrol oyuncusu Damla Sönmez. Filmdeki rolü için, 2017’de UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne giren ve köyün kendine has iletişim yöntemi olan ıslık dilini öğrenen Sönmez, performansıyla sektörün takdirini topladı.
İlk kez 2010 yılında gerçekleştirilen Mardin Bienali’nin o tarihten bu yana hem bulunduğu coğrafyada hem de küresel ölçekte önemli etkinlikler arasına girmeyi başarması, bienalin küratörlüğünü yapan ve aynı zamanda fikir annesi de olan Döne Otyam’ın listemizde yer almasını sağladı. Otyam’ın direktörlüğünü yaptığı bienal sadece turistlerin değil, bölge halkının da kente başka bir perspektiften bakmasını sağlayarak önemini artırıyor.
Cover parçalarıyla büyük beğeni toplayan Ekin Beril, 2017’de Hugh Jackman’ın oynadığı Muhteşem Şovmen filminin müziğini seslendirmek için bir araya gelen 17 sosyal medya fenomeninden oluşan koroda yer almakla kalmayıp Bohemian Rhapsody’nin tanıtımı için 15 farklı ülkeden gelen müzisyenin katılımıyla oluşturulan koroya Türkiye’den davet edilen tek isim oldu.
Yazdığı sıradışı kadın karakterlerle farklılaşan Hande Altaylı’nın 2018’e damga vuran işi elbette FOX TV ekranlarında yayınlanan Kadın dizisiydi. FOX TV’nin paylaştığı verilerle, 2018’de kendi yayın gününde en çok izlenen dizi olan Kadın, Kasım ayında Tokyo Drama Ödülleri’nde “En İyi Yabancı Drama” ödülüne layık görüldü. Bugüne dek Aşka Şeytan Karışır, Delice, Maraz ve Kahperengi kitaplarıyla raflarda gördüğümüz Altaylı; 2013-2014 yıllarında da yine farklı bir kadın karakteriyle dikkat çeken Merhamet dizisini kaleme almıştı.
Engelli hayvanlar için protezler ve yürüteçler yapan nam-ı diğer “Hayat Tamircisi” Hasan Kızıl’ın bugüne dek hayatını iyileştirdiği hayvanların sayısı 300’den fazla. En başlarda hurdalardan, alüminyum borulardan ve bisiklet tekerlerinden faydalanarak sınırlarını zorlayan Kızıl, kısa sürede kendi başına öğrendiği 3D yazıcıyla çalışmaya başladı. Kızıl geçen sene çocuklar için süper kahraman logolu protezler de yapmaya başladı.
Mustafa Tülü ve Enes Çaldır, Gaziantep Teknokent’te yaklaşık 3 ayda geliştirdikleri akıllı saat WatchX’le bugün 45 ülkeden sipariş alıyorlar. Ancak bu tasarımı farklı kılan nokta, üzerine veri yazılabilmesi ve programlama dilini kavramada öğretici bir ürün olarak kullanılabilmesi. Türkiye’de bazı özel okullarda kodlama eğitimi aracı olarak kullanılan ürün benzer şekilde ABD’de de çocuklar için bir yaz kampında kullanılmıştı.
Mudurnu Anadolu Ajansı Muhabiri İlhami Çetin, Bolu’daki evinde yaş odun yakmak zorunda kalan ve çıkan yangında evini kaybeden 83 yaşındaki Ali Meşe’nin durumunu etkiliyici bir şekilde fotoğraflayarak önemli bir başarıya imza attı. Fotoğraf, hem Anadolu Ajansı Yılın Fotoğrafları oylamasında Yaşam kategorisinde birincilik ödülünü aldı hem de fotoğrafı, Yaktı Bizi ifadeleriyle haberleştiren Posta’nın MediaCat tarafından verilen Yılın Manşeti unvanının sahibi olmasını sağladı.
Berkay Mollamustafaoğlu, Sezgin Küçükkaraaslan ve Abdurrahim Eke tarafından kurulan ve “always on” sistemlerde oluşan hataları doğru birimlere doğru zamanda yapılan akıllı uyarılarla raporlayan SaaS şirketi OPSGenie, Türkiye girişimcilik ekosisteminde 2018’in en büyük “çıkış” hikâyelerinden biri oldu. Avusturalya merkezli yazılım devi Atlassian Eylül 2018’de 295 milyon dolar karşılığında OpsGenie’yi satın aldı.
Farklı disiplinleri tasarım odağında bir araya getirmek amacıyla geçtiğimiz yıl TBWA\Istanbul çatısı altında kurulan Design Community etkili bir başlangıç yaptı. Tasarım direktörlüğünü Özge Güven’in yaptığı Design Community, ilk işleri olan Fear and Fantasy Festival kampanyasıyla, Cannes Lions Design kategorisinde 1 Bronz Aslan, Golden Drum’dan 1 Silver Drum, Epica’dan 1 Bronz ve 4 Felis’i kucakladı.
Oyun ve 11’e 10 Kala filmleriyle uluslararası çapta takdir gören yönetmen Pelin Esmer’in son filmi İşe Yarar Bir Şey (Ekim 2017) geçtiğimiz yıl Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Ödülleri’nde 2 kadın oyuncusuna (Başak Köklükaya ve Öykü Karayel) en iyi kadın ve en iyi yardımcı kadın oyuncu ödüllerini getirmişti. Film aynı zamanda, Seattle Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Film Kategorisinde Büyük Jüri Ödülü’ne aday gösterilmişti. Esmer 2018’de DAAD’dan aldığı sanatçı bursu ile Berlin’e davet edildi.
Efsane besteci Hans Zimmer’ın şirketinde staj yaparken başarısıyla dikkatleri üzerine çeken Pınar Toprak’ın saçtığı ışık hiç sönmedi. Krypton, Justice League, The Lightkeepers, The Wind Gods, Netflix yapımı The Angel, Fortnite gibi birçok önemli projenin bestelerini yapan Toprak, Captain Marvel’ın müziklerinin yapımını üstlenerek Marvel’ın çalıştığı ilk kadın besteci oldu.
Telefonunuzda bir kez olsun oyun oynamışsanız, sürekli yükselen bir balonu kontrol ettiğiniz eğlenceli arcade Rise Up’la karşılaşmamış olma ihtimaliniz hayli düşük demektir. App Annie verilerine göre, 2018’in en çok indirilen oyunları arasında 5’inci sırada yer alan ve Serkan Özyılmaz imzası taşıyan oyunun başarısı, söz konusu listede Tencent ve Blizzard gibi devler olduğunu düşününce daha da anlam kazanıyor.
Bizim Mutfak ve Kemal Kükrer’in Ajinomoto çatısı altında birleşmesi Temmuz ayında gerçekleşmişti. Bizim Mutfak Bakliyatlı Çorbalar, lansmanını takip eden 2 aylık dönemde, Bizim Mutfak’ın 3 yıl önce lanse ettiği Zengin Lezzetler Serisi’ni ve rakip markanın 2016’da lanse ettiği yeni çorba segmentinin pazar payını geride bırakarak tüm pazarda yüzde 2,4; Bizim Mutfak gamında ise yüzde 14 paya ulaştı. Ajinomoto Türkiye, Bizim Mutfak Bakliyatlı Çorbalar lansmanıyla Felis Ödülleri’nde Dönüştüren Pazarlama kategorisinde en fazla ödül alan lansman kampanyasına da imza atmış oldu.
Otomotiv sektöründe çalışan Suat Durmuş, yemek tarifleriyle tanınan bir YouTube içerik üreticisi. Aslında, kendi ifadeleriyle bu konuda yetkin de sayılmaz: “Yemek mi? Hiç alakam yok. Ne aşçıyım ne lokantam var.” Bozuk bir selfie çubuğuyla çektiği tarif videolarıyla kısa sürede 600 binin üzerinde takipçi, toplamda 115 milyonun üzerinde izlenme elde eden, “erkekleri mutfağa sokan adam”ın bu başarısı, 2018’de Koçtaş’ın kendisine sponsor olarak baştan sona tasarladığı mutfakla taçlandı.
2011 yılında, kurucuları arasında Umur Çubukçu ve Özgün Erdoğan’ın da yer aldığı açık kaynak yazılım firması Citus Data’nın bu yıla attığı imza Microsoft tarafından satın alınması oldu. San Francisco’da da ofisleri bulunan ve ilk dönemlerinde Gmail kurucularından Paul Buckheit tarafından da yatırım alan Citus Data’nın diğer yatırımcıları arasında Y Combinator, Data Collective ve Khosla Ventures gibi isimler var.
Vuslat Saraçoğlu, yönetmenliğini yaptığı ilk uzun metraj film Borç’la, 37. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde “Seyfi Teoman En İyi İlk Film” kategorisinde aday gösterildi ve Altın Lale En İyi Film ödülünü oybirliğiyle kazandı. Jürinin, Borç’ giden ödül için yaptığı açıklama Saraçoğlu’nun listedeki varlığı için yeter sebep: “Sanatın varoluş sebebi olan insanı anlama çabasında, yargıdan uzak anlatımı, çelişkilerden kaçınmayan yaklaşımı ve seyircisine kendisiyle baş başa kalma şansını tanıyan duruşu için jüri üyeleri oy birliğiyle Borç filmine en iyi film ödülünü layık görmüştür.”