MTM- Medya Takip Merkezi’nin, 1700’ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yayımlanan haberleri incelemesi sonucunda…
ABD’nde başlayan ve tüm dünyayı saran ekonomik kriz, ABD başkanlık seçimleri, Aktütün Karakoluna yapılan saldırı ve şehit haberleri, Ergenekon davasının başlaması, 29 Ekim kutlamaları, TÜSİADın krizle ilgili açıklamaları, Deniz Fenerinin süren yankıları, Hülya Avşarın yeniden gündeme çıkması, Ekim ayında medyada yoğun işlenen konu başlıklarından bazıları. İşte, “ayın medya raporunun” ayrıntıları
MTM- Medya Takip Merkezi’nin, 1700’ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yayımlanan haberleri incelemesi sonucunda hazırladığı medya raporuna göre, geçtiğimiz aya damgasını vuran konular, Amerikada başlayarak tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik kriz ve ABD başkanlık seçimleri oldu. Medyada 33 bin 64 habere konu edilen ABD; terör, Avrupa Birliği gibi medyada sıkça yer alan birçok konuyu geride bırakarak, Türk basının en çok işlediği gündem maddesi oldu. Konuyla ilgili en sıcak gelişmeleri izleyenlerine sunmak isteyen TV kanalları ise Amerikayla ilgili çeşitli konulara 384 saati aşkın süre yer ayırdı.
Gündeme Aktütün Karakoluna yapılan saldırı damgasını vurdu
Aktütün Karakoluna yapılan terör saldırısı ve şehit haberleri, geçtiğimiz ayın en çok konuşulan konularından olurken, tüm Türkiyeyi derinden sarstı. Güvenlik önlemlerinin tartışıldığı saldırı sonrası hükümet, muhalefetin eleştirilerine hedef oldu. Saldırılar ve şehit haberleri ay boyunca gazetelerin ve televizyonların ilk haberlerini oluşturdular. Terör haberleri, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 24 bin 327 habere konu olurken, bu haberler 579 saat boyunca ekranlar aracılığıyla izleyicilere ulaştı.
Aynı araştırma raporuna göre, Avrupa Birliği’ne tam üyelik hedefiyle ilgili gelişmelere medyanın ilgisi, önceki aya göre yükseliş gösterdi. 5 Kasım tarihinde açıklanacak olan AB İlerleme Raporu’nun, satır başlarının ortaya çıkmaya başlaması da bu artışta etken oldu. Araştırma verilerine göre, Avrupa Birliği ay içerisinde 18 bin 279 habere konu olurken, ekranlarda kalma süresi 88 saate ulaştı.
Ergenekon Davası, Ekimde de gündemin üst sıralarındaki yerini korumaya devam etti. 46’sı tutuklu 86 sanığın yargılanmasına başlanan dava, ay boyunca 12 bin 405 habere konu edildi. Davanın ekranlarda kalma süresi ise 248 saati aşkın oldu.
Geçtiğimiz ay en çok konuşulan konuların başında gelen Deniz Feneri davası, ABnin davayı ilerleme raporuna eklemesi ve davayla ilgili Alman Parlamentosuna soru önergesi sunulması ile yeni bir boyut kazandı. Almanyadan istenen bilgi ve belgelerin gönderilmesi işleminin hızlandırılmasına yönelik talepler ve konuyla ilgili çeşitli tartışmalar da davaya ilginin sürmesine neden oldu. Dava ay boyunca 2.562 habere konu edilirken, 24 saat ekranlarda yer aldı.
Ekim ayında kültür-sanat gündemi yoğundu
Geçtiğimiz ay yapılan Altın Portakalda ödüller sahiplerini buldu. 45. Antalya Altın Portakal Film Festivali, Konyaaltı Açıkhava Tiyatrosu’nda düzenlenen ödül töreni ile sona erdi. 16 filmin yarıştığı festivale medya yoğun ilgi gösterdi. Festival 2 bin 741 habere konu olurken, ekranlarda 57 saate yakın süre yer buldu.
Ayın en çok dikkat çeken ikinci kültür-sanat etkinliği, Türkiye’nin onur konuğu olarak katıldığı 60. Frankfurt Kitap Fuarı oldu. Sanatseverlerden büyük ilgi gören kitap fuarı, Ekim ayında medyanın da markajındaydı. Fuar 2 bin 130 habere konu olurken, ekranlarda kalma süresi ise 40 saati aşkın oldu.
Geçtiğimiz ayın en çok ilgi gören bir diğer etkinliği ise, ”Avrasya’nın en büyük iş ve bilişim platformu” olarak tanımlanan CeBIT Bilişim Eurasia Fuarıydı. 712 Ekim tarihleri arasında yapılan ve 70 ülkeden 159 bin 302 ziyaretçi çeken fuarı, medya da yakından takip etti. Fuar 2.069 habere olurken, TV kanallarında yer bulma süresi 49 saati buldu.
Tüm yurtta coşkuyla kutlanırken, kutlanma şekilleriyle çeşitli polemiklere ve tartışmalara konu edilen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, medyanın yoğun haber yaptığı etkinliklerden biriydi. Kutlamalar 1.729 haberde yer bulurken, ekranlar ise 81 saate yakın yayın yaptı.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.