MediaCat

Edirne Kırmızısı’nın markalaşma yolculuğu

Kiğılı ve Trakya Üniversitesi, Edirne Kırmızısı’nın markalaşmasını destekliyor.

Edirne Kırmızısı’nın markalaşma yolculuğu

Tüm dünyada üretim zincirlerinde organik hammadde hassasiyeti artıyor. Artan sürdürülebilirlik ve sağlık bilinci doğrultusunda dönüşümden geçen sektörlerin başındaysa tekstil geliyor.

Erkek hazır giyim markası Kiğılı ve Trakya Üniversitesi, Trakya Bölgesi’nde yetişen rubia tinctorum (kökboya bitkisi) ile üretilen Edirne Kırmızısı’nın markalaşma sürecine destek veriyor. Coğrafyanın önemli değerlerinden biri olan bitkisel boya hammaddesinin bilinirliğini artırma gayreti, işbirliğinin meyvesi olan Edirne Kırmızısı koleksiyonunun ardından hayata geçirilen Hasat Şenliği’yle de pekiştiriliyor.

Tekstil sektörü için yüksek potansitel vadeden Edirne Kırmızısı’nın yeniden tanınmasına destek veren Kiğılı ve Trakya Üniversitesi’nin hayata geçirdiği şenlik, Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Kiğılı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hilal Suerdem, Trakya Üniversitesi Rektörü Profesör Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Kırmızısı Projeler Koordinatörü Öğretim Görevlisi Orkun Akman ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek’in yanı sıra çok sayıda basın mensubunun katılımıyla gerçekleşti.

Rengin kökeni ve elde edilme biçimine dair bilgilerin paylaşıldığı etkinlik, kırmızı rengin çarpıcılığı üzerine kurgulanmış fotoğraf sergisi ve müzik dinletisi ile devam etti. Ardından katılımcılar, bitkinin yetiştiği tarlada hasat edilmesinden, kaynatılarak kumaşa rengini vermesine kadar her aşamasına tanık edildi.

Rubia Tinctorum Hasat Günü Şenliği

Projeye dair açıklamalarda bulunan Kiğılı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hilal Suerdem, “Edirne Kırmızısı, bizim için bir renk olmanın çok ötesinde. Şöyle bir düşünürsek ismini bulunduğu şehirden alan kaç renk sayabiliriz? Bu çok kıymetli değerin unutulup gitmesine gönlümüz el vermediği için geçtiğimiz yıl Trakya Üniversitesi ile işbirliği gerçekleştirerek şal/atkı, kravat ve mendilden oluşan Edirne Kırmızısı özel koleksiyonumuzu hazırladık. Bugün hasattan elde edeceğimiz rengimizi de yağmurluk, hafif mont, yelek, sweatshirt ve tişörtten oluşan yeni parçalarımızın üretiminde değerlendireceğiz. Kullanıcılarımız yeni koleksiyona 2023 ilkbahar-yaz koleksiyonunda ulaşabilecek. Koleksiyonumuzla modern dünyada kültürel kodlarla örülü renk ve desenler sayesinde rengi kent kimliğine da katarak kültürel mirasımıza sahip çıkmayı amaçlıyoruz. Bize yakışan; yaşadığımız ülkeye ve kültüre sahip çıkmak, gelecek nesillere bu değerleri aktarabilmek… Bu sebeple Türkiye’ye ait birçok değere Kiğılı olarak destek olarak, sahiplenmeye ve yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.

Kiğılı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hilal Suerdem

Şenliğin açılışında konuşan Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık ise Edirne Kırmızısı’nın derinlemesine bir akademik çalışmayla şehre tekrar kazandırıldığını ifade ederek şunları söyledi: “Edirne Kırmızısı, inanılmaz geniş bir alanda kullanılıp sergilenebilecek bir marka. Bu noktada atılacak çok adım var. Bu başlangıç adımları çok önemli ama bir yerden sonra koşarak gideceğimiz bir döneme girmemiz gerekiyor. Tabii bu süreçte de şehrimizin ticaret ve iş insanlarına da büyük rol düşüyor.”

Edirne Kırmızısı projesinin mimarlarından olan Trakya Üniversitesi Rektörü Profesör Dr. Erhan Tabakoğlu ise yaptığı konuşmada “Giyim sektöründe kullanılan kimyasal boyalar, içeriğinde toksik maddeler ve kurşun içerebiliyor. Edirne Kırmızısı ise bitkisel ve üstelik antimikrobiyal özelliklere sahip. Bir çorabınız veya atkınız olsa ve sizi mikroplardan korusa ne güzel olur. Bir müzik aletinin yanı sıra çocuk oyuncakları da boyanabilir. Çocukların zarar görmeden oynayabilecekleri güzel oyuncakları olur. Edirne Kırmızısı bu yönüyle bize geniş bir pencere açmış oldu ve biz de bunu değerlendiriyoruz. Bu noktada rengimizin yaşatılması için desteklerini esirgemeyen Kiğılı ailesi ve yöneticilerine de teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Rubia tinctorum bitkisinin hasadı ve üretim zincirine dahiliyetinin uzun vadede başka markaların da destekleriyle artış göstermesi bekleniyor.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.