MediaCat

Ecopreneur: Fazla Gıda

Gezegen ve tüketici dostu girişimlerin hikâyelerini paylaşacağımız Ecopreneur’un ilk konuğu gıda israfıyla mücadele eden Fazla Gıda.

Ecopreneur: Fazla Gıda

Doğal kaynaklarımız hızla tükenir ve gezegenimiz kontrolsüz biçimde ısınırken, elimizden gelen her alanda tüketim alışkanlıklarımızı daha sürdürülebilir hâle getirmek bir seçenekten ziyade zorunluluğa dönüşmüş durumda.

Bu konudaki esas sorumluluk politika yapıcılara ait olsa da tüketici davranışlarını olumlu yönde değiştirmek üzere küçük ve yaratıcı fikirlerle yola çıkan sürdürülebilirlik odaklı girişimlerin daha çok insana ulaşmasının olumlu anlamda bir değişimin fitilini ateşleyebileceğine inanıyoruz.

MediaCat olarak, gezegene fayda sağlarken hayatlarımızı da kolaylaştırmaya aday yerli girişimlerin hikâyelerini düzenli olarak sizlerle paylaşmayı, onları size daha yakından tanıtmayı hedefliyoruz.

Serimizin ilk konuğu, teknoloji tabanlı atık yönetim sistemiyle gıda israfına medyan okuyan bir girişim: Fazla Gıda.

Kurucu ortağı Olcay Silahlı’nın zihnine Fazla Gıda’nın tohumlarını atan, yıllar önce katılmak için Dublin’in yolunu tuttuğu One Young World Zirvesi olmuş. Burada, küresel problemleri çözüme kavuşturma amacıyla çalışan birçok uluslararası girişimi tanıma fırsatına sahip olan Silahlı, yerli bir örneğe rastlamamış olmanın burukluğuyla dönmüş Türkiye’ye.

Fazla Gıda Kurucu Ortağı Olcay Silahlı

Gıda israfı gerçeğiyle ilk kez 6-7 yaşlarında tanışan Silahlı, “Çocukluğumda yaz aylarını dedemle birlikte tarlada geçirir, onunla çapaya giderdim. Yine bir gün gündöndü tarlasında çapa yaparken kocaman kamyonların hemen yanıbaşımızdaki tarlaya gelip yüzlerce dondurmayı araziye döktüğünü görmüştüm. Araçtan inenlerin yanına giderek bu dondurmaları yiyip yiyemeyeceğimizi sormuş, olumlu yanıt alınca dondurmaları sofra bezine doldurup çevre tarladaki kadınlarla paylaşmıştım. O zamanlar sadece dondurmanın tadını çıkarmaya odaklanmış olsam da zaman içinde bu durumun aslında tedarik zinciri boyunca yaşanan altyapı yetersizliği ve takipsizlik sonucu olduğunu anladım. Yaptığım araştırmalar sonucu bu eksikliklerin sonucunda oluşan gıda israfının boyutlarını ve etki alanlarını da görünce bu problem ile bütüncül şekilde mücadele etme gerekliliğini kavradım ve pusulamı Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları 12.3’e; 2030 yılına kadar tedarik zincirinin tüm halkaları dahil gıda israfını yarıya düşürmeye ve kaybını azaltmaya çevirdim” diye anlatıyor o günleri.

2016 yılında Olcay Silahlı ve Arda Eren ortaklığında, “Dünya adına etki odaklı işler yaparken sürdürülebilir bir iş modelini hayata geçirmek ve bu anlamda gençlere örnek olmak” misyonuyla doğuyor Fazla Gıda. UNDP tarafından dünyada desteklenen dokuz girişim arasındaki tek Türk ve gıda odaklı girişim olan şirket, şimdiden Türkiye’nin dört bir yanındaki çalışmalarıyla 30 bin tondan fazla gıda kurtarmış ve 75 bin tondan fazla karbon salımının önüne geçmiş durumda. Girişim, Gıda Kurtarma Derneği işbirliğinde yürüttüğü bağış operasyonlarıyla ayda 1,1 milyondan fazla ihtiyaç sahibine de ulaşmayı başarıyor.

Yol boyunca karşılarına çıkan en zor zorluğu sorduğumuzda, “Birçok firmanın sürdürülebilirlik özelinde çalışan ekipleri, bütçeleri ve hedefleri olmaması” yanıtını veriyor Olcay Silahlı. Türkiye’de yalnızca hanelerde oluşan kişi başı atık miktarının 93 kilogram olduğuna, bu verinin Türkiye’yi gıda atığı konusunda ilk sıralara taşıdığına da vurgu yapan kurucu ortak, öncelikli olarak atılması gereken adımların bu alandaki farkındalığı artırmak ve paydaşları bilinçlendirmek olduğunun da altını çiziyor. Dünya genelinde 820 milyondan fazla insan açlıkla mücadele ederken üretilen üç gıdadan birinin çöpe gidiyor oluşu da sadece emisyonlar açısından değil, insani perspektiften de durumun vahametini gözler önüne seriyor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FAZLA App (@instafazla)

Hedef etkiyi globale taşımak

Bütüncül ve teknoloji tabanlı atık yönetim sistemiyle, işbirliği yaptığı firmalara ek işgücüne ya da bütçeye ihtiyaç bırakmadan strateji oluşturan ve danışmanlık veren Fazla Gıda’nın geleceğe yönelik başlıca hedefi mevcut çözümlerinin etki alanını genişletmek ve yenilerini üretmek; böylelikle global çapta etki yaratan bir firma hâline gelmek.

4 yılda 126 kat büyüyen, 70 yol arkadaşıyla başladığı 2022’yi yaklaşık 150 kişiyle kapatmayı planlayan şirket, yıl içinde operasyonlarını Avrupa’ya genişletmeyi ve ilerleyen dönemde yalnızca gıda değil, tekstilden ambalaja, elektronikten kimyasala farklı türlerdeki atıkların döngüsel ekonomiye katılması için çalışmayı planlıyor.

Fazla Gıda’nın mobil uygulamasını indirerek çevrenizdeki kafe ve restoranlarda yalnızca arttığı için çöpe gidecek olan gıdalardan oluşan sürpriz paketlere indirimli olarak erişebilir, bu vesileyle çevrenizdeki “fazla” gıdaları kurtarabilirsiniz.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fazla Gıda (@instafazlagida)

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.