Fazla Gıda artık sadece “Fazla”

Faaliyet alanını genişleterek yeniden markalanan girişim, 2023 itibarıyla gıda dışı sektörlerde de israfa dur diyecek.

15.12.2022 - 16:49 | Simge Şenses

Gıda israfıyla mücadelesinde altı yılda 58 bin tondan fazla gıdanın kurtarılmasını sağlayan Fazla Gıda, bugün düzenlediği basın toplantısıyla kurumsal kimliğini yenilediğini duyurdu.

2023 itibarıyla faaliyetlerine “Fazla” adıyla devam edecek olan girişim, gıdanın yanına tekstil, ambalaj ve kimyasal ürün dikeylerini de ekleyecek. Yeni yıla B Corp bir şirket olarak giren Fazla, aynı zamanda ilk yurtdışı açılımını gerçekleştirerek İspanya pazarına da giriş yapacak.

Fazla Kurucu Ortağı ve CEO’su Olcay Silahlı

Bugün Feriye’de düzenlenen toplantıda konuşan Fazla Kurucu Ortağı ve CEO’su Olcay Silahlı şu açıklamalarda bulundu: “Bugün benim için çok önemli bir gün. Bugüne kadar gıda atığını nasıl azaltacağımızı ve yöneteceğimizi öğrendik artık daha da fazlasını öğreneceğiz. Bundan böyle sadece gıdada değil tekstil, ambalaj ve kimya sektöründe de yer alacağız. Şu an bu alanlardaki bebek adımlarımızı atıyoruz. 2023 yılı dikeylerde uzmanlığımızı artırdığımız bir yıl olacak. Önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde çok daha farklı ve gelişmiş projeler içerisinde olacağız. Artık ‘Fazla’ ismiyle yolumuza devam edeceğiz. 2023 yılında yurtdışı operasyonlarımıza başlıyoruz ve ilk durağımız İspanya olacak. Türkiye’de hayata geçirdiğimiz işimizi böylece yurtdışına da ihraç etmiş olacağız. Öte yandan Türkiye’de atık yönetimi sektöründeki tek B Corp şirket olduk. Sadece dünyanın en iyisi olmayı değil, dünya için en iyi olmayı amaçlayan şirketlerden biri olarak yolumuza devam edeceğiz. Sürdürülebilirliğin sağlanması için sistemlerin dönüşebilmesi şart. Sistemlerin dönüşebilmesi sadece dijitalleşme ile olmuyor. İşleyişlerin de değişmesi gerekiyor. Gıda israfının önlenebilmesi, israfı önleyebilmede bu noktaya gelinebilmesinin nedeni her işletmenin içerisinde bu konuda şampiyonlarının olması. Hep söyledik, tek başımıza başarmamız mümkün değildi, sektör oyuncuları bu konuyu önemsedi ve hazır hâle geldi, biz de hızlandırıcı olduk.”

Silahlı, toplantıda yeni dönemde odaklanacakları dikeylerdeki atık sorununu somutlaştırmak adına bazı veriler de paylaştı:

  • Her yıl dünya genelinde 2 milyar ton kentsel atık oluşuyor. Dünya çapında 800 milyondan fazla insan açlıkla mücadele ediyor. Dünya genelinde her yıl üretilen gıdanın 3’te 1’i çöpe gidiyor.
  • Ambalajlar çöpümüzün 3’te 1’ini oluşturuyor. Her yıl 8 milyon ton plastik atık denizlere ulaşıyor. Dünya genelinde her dakika 2 milyon plastik poşet kullanılıyor. Şimdiye kadar küresel olarak üretilen 7 milyar ton plastik atığın yüzde 10’undan azı geridönüştürüldü.
  • Bir yılda 100 milyar adet giysi üretiliyor. Bu giysilerin yüzde 85’i çöpe gidiyor. Her yıl 92 milyon ton tekstil atığı oluşuyor. 1 kilogram pamuk üretimi için gereken su miktarı 20 bin litre. Bu sayı bir insanın 900 günde içtiği su miktarı ile aynı.
  • Her saniye 13 ton kimyasal atık oluşuyor. Bu insan başı her yıl 60 kilogram tehlikeli atık oluşumu demek. 100 milyondan fazla insan yapımı kimyasal madde birbirinden farklı sektörlerde kullanılıyor.


Toplantıda moderatörlüğünü Gazeteci Elif Ergu’nun üstlendiği gıda ve gıda dışını odağa alan iki ayrı panel de düzenlendi. Gıda panelinde; Metro Türkiye Sürdürülebilirlik Müdürü Betül Bildik, Migros Kalite ve Çevre Yönetimi Direktörü Hülya Günay, CarrefourSA İSG, Kalite Güvence, Çevre ve Sürdürülebilirlik Grup Müdürü Tayfun Akusta, Divan Çevre ve Sürdürülebilirlik Müdürü Nur Çelik, Anadolu Efes Sürdürülebilirlik Müdürü Neriman Eralp Kalyoncuoğlu, Gıda Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Berat İnci panelist olarak yer alırken, gıda dışı panelde ise; Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz, Avon Türkiye Genel Müdürü Orkun Gül, Latro Kimya Ortağı Ayrin İbiş, Sun Tekstil Genel Müdür Yardımcısı Berna Adıgüzel konuşmacı olarak yer aldı. Konuşmacılar, temsil ettikleri şirketlerin sürdürülebilirliğe ilişkin yol haritalarını ve Fazla’yla yollarının kesişme hikâyelerini katılımcılarla paylaştı.

Giriş

Parolanı mı unuttun?

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.