Yeme içme sektöründe dokuz marka ve 30’dan fazla restoranla faaliyet gösteren Akkomarka, sürdürülebilirlik odaklı projesi Sorumlu Restoran Hareketi’ni hayata geçirdi. Projenin lansmanı Akkomarka Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Yeşilyurt ve Akkomarka kurucularından Ali Akkaş’ın ev sahipliğinde özel bir davetle gerçekleştirildi.
Doğaya saygılı, sürdürülebilir, misafire ve çalışana karşı etik değerleri koruyan bir yapı geliştirmeyi amaçladıklarını belirten Hasan Yeşilyurt, çevre felaketlerinin, iklim krizinin, gıdada yaşanan ve yaşanacak kıtlık sorunlarının, susuzluk gibi birçok problemin projeyi hayata geçirmelerinde etken olduğunun altını çizdi. Küçük değişikliklerle büyük farklar yaratabileceklerine inandıklarını belirten Yeşilyurt, “Şu anda tüm restoranlarımız karbon nötr. Karbon ayak izimizi düşürmek için tüm aydınlatma sistemlerimizi revize ettik ve muslukları fotoselli sisteme geçirerek su sarfiyatını azaltmayı hedefledik. Bunun yanı sıra, 200 ton su ve 2 mw enerji tasarrufu ile sekiz hanenin bir aylık su ve elektrik ihtiyacını karşıladık. Restoranlarımızda kullandığımız enerji tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarından tedarik ediliyor. Şubelerimiz tüm enerjisini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlıyor. Tüm restoranlarımız IREC sertifikalı hale getirildi” açıklamasında bulundu.
Sorumlu Restoran Hareketi projesiyle geridönüşümü ve gıda israfını da önemsediklerini belirten Yeşilyurt, “Restoranlarımızda kullandığımız ambalaj malzemelerimizi geridönüştürülebilir hammaddelerden ürettik ve bu sayede her ay bin ağacı kesilmekten kurtardık. Geridönüşüme kazandırdığımız her 70 kg kâğıt ile bir ağacı kesilmekten kurtarıyoruz. Üretimde personel eğitimleriyle gıda atıklarını en aza düşürmeye çalıştık. En yoğun gıda atıklarından olan garnitür sunumlarını misafirlerimizin tercihine bıraktık. Bu sayede gıda atıklarını yüzde 25 azalttık” dedi. Akkomarka bünyesinde çalışan personel eğitimleriyle ilgili projesini de detaylandıran Yeşilyurt, Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Yuvam Dünya Derneği işbirliğiyle tüm personellerine iklim krizi ve sürdürülebilirlik eğitimleri verileceğini belirtti.
Tüm Akkomarka restoranlarında plastik kullanımının yüzde 99 azaltıldığına değinen Yeşilyurt, “Her şubemizden ayda 3 bin 500 cam şişeyi geridönüşüme kazandırıyoruz. Gıda atıklarını da İBB ile işbirliğine giderek Metanizasyon Tesisi’ne iletmeye başlıyoruz. Ayrıca HAYTAP gönüllüleri ile barınaklara da ulaştırarak her ay 2 bin minik dostumuza gıda sağlıyoruz. Ayda bin litre yağı geridönüşüme kazandırıyoruz. Yağların temiz suya karışmasını önleyerek her ay 1 milyar litre suyun kirlenmesini önlüyoruz ki bu da 250 hanenin temiz su ihtiyacı demek” sözleriyle şirketin atık yönetimiyle ilgili adımlarını da aktardı.
Menülerinde coğrafi işaretli ürünlere yer veren Akkomarka’nın kadın üreticileri ve kooperatifleri desteklemesi de Sorumlu Restoran Hareketi projesinin adımları arasında yer alıyor. Tüm restoranlarında kullanılan yumurtaları kafessiz sistemle üretim yapan tedarikçilerden alan Akkomarka, restoranlarında misafirlerini vegan lezzetlerle de buluşturuyor.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.