Ajans Başkanı özellikle iletişim-reklam alanında iş arayan insanların CV hazırlarken yapmamaları gereken hataları yazdı.
Özgeçmiş, CV ya da tam açılımıyla curriculum vitae… Siz ona her ne derseniz deyin, o sizin hayat akışınızı değiştirecektir. Doğru hazırlanmış bir CV sizi işe sokmaz ama onun aracılığıyla mülakata gidebilirsiniz. Bu adımda CV’nizden daha fazla mucize beklemeyin, gerisi sizin mülakat performansınıza kalıyor.
Aşağıda bahsettiklerim, özellikle iletişim-reklam alanında iş arayan insanların CV hazırlarken yapmamaları gereken hatalar.
1- Yaptığınız alakasız işleri CV’nize eklemeyin
“Hmmm 2004 yılında şoförlük yapmışsın…” Çalışmak ayıp değil, ama alanınız dışında yaptığınız işleri de CV’nize eklemenin herhangi bir mantıklı açıklaması yok. Çalışacağın sektörle alakalı iş tecrübelerini CV’ne yazman yeterli olacaktır.
2- İngilizce seviyesi konusunda dürüst olun
CV’ne ‘bilingual proficiency’ yazıp, yabancı müşteri aradığında suratına telefon kapatmayın, İngilizce sunum hazırlarken, işi stajyerlere paslamayın :) Sizden duke, duchess İngilizce’si beklemiyoruz, dürüst olmakta fayda var.
3- Gittiğiniz her okulu CV’nize yazmak zorunda değilsiniz
Ben de senin kadar ‘Selda Bağcan İlköğretim Okulu’nun üstün eğitim anlayışını beğeniyorum fakat bunu CV’ne yazmasan, bir ömür sır gibi saklasan sanki daha iyi olacak. Kimse sana gittiğin ilkokulu sormayacak, eğer sen de ‘St Oswald’s CofE Aided Primary School’a gitmediysen söyleme.
4- Referanslara dikkat, mahalle kavgasına adam toplamıyoruz!
Ne kadar tanıdık varsa toplamışsın CV’ye; eski arkadaşların, babanın Belediye Başkanı tanıdığı, annenin … severler derneğinden arkadaşları bile var. Ne yazık ki kavgaya ya da düğüne adam toplamıyoruz. Sektörden, ya da çalıştığın eski ajanstan güncel 1-2 referansın yazacağı recommendation yeterli ve etkili olacaktır.
5- Kimsenin 6 sayfalık CV’nizi okuyacak vakti yok
CV’yi uzatmış da uzatmış, özgeçmiş değil adeta edebi bir otobiyografi yazmış… Hangi hayvanları sevdiği, lisedeyken gittiği dans kursu, yıl yıl aldığı okul puanları vb. detaylarla kariyerini en ince ayrıntısına kadar inmiş. Uzun CV hazırlayarak daha işe girmeden, işverenine zaman kaybettiriyorsun. Uzun CV bir verimsizlik göstergesidir.
6- Gereksiz açıklamalardan, klişelerden uzak durun
CV’yi uzun hazırladığı yetmezmiş gibi bir de klişeler içeren, hikaye tadında bir ön yazı koymuş. Yok Erzurum’un karlı bir sabahında doğmuş da, kaderi onu İstanbul’un tozlu yollarına sürüklemiş de, kahve kokusunun onda ayrı bir yeri varmış. Ulan ilana ‘Orhan Pamuk arıyoruz!’ yazdık da bizim mi haberimiz yok? Ayrıntıları, uzun açıklamaları boşverin neler yapabildiğiniz ve bugüne kadar iş anlamında ne yaptığınız bizim için daha önemli.
7- CV’nin dili önemlidir
Kötü hazırlanmış İngilizce CV yerine, iyi hazırlanmış Türkçe CV’yi tercih ederim. Kendinizi en akıcı hangi dilde ifade edebiliyorsanız, CV’nizi o dilde hazırlayın. Fakat dil kısmına full professional proficiency yazıp, Türkçe CV hazırlayarak yapacağınız mini çakallığın alemi yok.
8- Kısa süreli iş tecrübelerinizi CV’nize yazmayın
Tamam sen çok profesyonel bir çalışan olabilirsin, hata sende değil hep çalıştığın yerlerde de olabilir. Ama insan merak ediyor, neden iki iş tecrübende de ‘less than a month’ yazıyor? Eğer bir yerde staj haricinde 6 aydan az çalıştıysanız, bunu CV’nize yazmanın bir anlamı yok. İş veren açısından potansiyel bir tehlikeden başka birşey olarak algılanmayacaksınız. Kimse 2-3 ay sonra başka bir ajansa gidecek adamı işe almak istemeyecektir.
9- Ooo hobi alırım bi dal
Kitap okumak, yüzmek, müzik dinlemek, spor yapmak ya da belgesel seyretmek… İşte bunlar hep hobi, eğer CV’nizde gözle görülür bir boşluk yoksa hobilerinizi CV’nize eklemeyin, çünkü gerçekten kimsenin umrunda değil.
10- Word, Excel kullanmak artık ‘yetenek’ değil.
Demek CV’ne Word, Excel yazdın… pic.twitter.com/qXp6KbbqXB
— Ajans Başkanı (@AjansBaskani) 13 Eylül 2014
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.