MediaCat

CMO’nun 2017 vizyonu

2016 pazarlama ve mecra yatırımları açısından oldukça durgun geçen bir yıl oldu. Özellikle ikinci yarısı. Peki 2017 nasıl geçecek? 2017’de pazarlama yöneticileri yatırımlarını nasıl yönlendirecekler? Hangi mecralar pastadan ne kadar pay alacak? 110 şirketten 232 pazarlama ve marka yöneticisine 2017 öngörülerini sorduk.

CMO’nun 2017 vizyonu

Geçtiğimiz Kasım ayında gerçekleşen Brand Week Istanbul önemli konuşmacıları ve Türkiye’nin en büyük markalarını temsil eden pek çok pazarlama yöneticisini ağırladı. Bu kadar çok pazarlama yöneticisinin bir araya geldiği bir ortamda MediaCat olarak bir araştırma yapmadan geçemezdik. CMO’nun 2017 Vizyonu isimli araştırmayı 110 farklı şirketten 232 üst düzey, orta düzey pazarlama ve marka yöneticisi ile gerçekleştirdik. Araştırma sahada Fikrimühim tarafından yürütüldü.

Araştırmanın amacı

2016 pazarlama ve mecra yatırımları açısından oldukça durgun geçen bir yıl oldu. Özellikle ikinci yarısı. Peki 2017 nasıl geçecek? 2017’de pazarlama yöneticileri yatırımlarını nasıl yönlendirecekler? Hangi mecralar öne çıkacak? Hangi mecralar pastadan ne kadar pay alacak? Amacımız tüm bu soruların yanıtlarını bulabilmek.

2017 yılı mecra kullanımı değişimleri

CMO'nun 2017 vizyonu

CMO'nun 2017 vizyonuPazarlamacı mecra seçerken nelere dikkat ediyor?

Reklamverenin mecra seçiminde hangi dinamikler etkili oluyor? Hedef kitle önemli ama seçimleri bütçe ve maliyetler de oldukça etkiliyor. Şaşırtıcı olan ise rakiplerin tercihinin mecra seçiminde dikkate değer bir etki yaratması.

2017 dijitalin yılı olacak

2016’da pazarlama bütçelerinin büyük dilimi televizyon mecrasına gitse de pazarlamacının dikkati ve ilgisi giderek yükselen dijital mecralarda 2017’de reklamverenin mecra yatırımlarında beklentilerin üstünde dijitale yöneleceğini görüyoruz. Dijitalin dışındaki tüm mecralarda yatırımlar azalacak.

CMO'nun 2017 vizyonu

Sosyal medyanın yükselişi

2016’da reklamverenin en etkin kullandığı sosyal medya kanallarının başında Facebook geliyor. Sosyal medya kanallarına yapılan yatırıma oranla geri dönüşler hemen hemen aynı. Yatırımlarının karşılığını alan pazarlamacılar belli ki sosyal medyaya yatırımlarını artırarak devam edecekler.

En etkin kullanılan ve dönüş alınan sosyal medya mecraları

CMO'nun 2017 vizyonu

Sektör değerlendirmesi

CMO'nun 2017 vizyonu2016 Telekom sektörü için fırsatların olduğu ve iletişim açısından yeniliklerin yaşandığı bir yıldı. 4,5 G lansmanları, Türk Telekom’un markalarını birleştirmesi, yeni bir kurumsal süreçten geçmesi sektörü dinamik tuttu. Bunu pazarlama yöneticileri de teyit ediyor. Bu yüzden 2016’nın iletişim açısından en şanslı sektörlerini sorduğumuzda ilk sırada Telekom sektörü geliyor.

CMO'nun 2017 vizyonu

2017’de iletişim yatırımlarında en fazla dönüş alabilecek sektörler hangileri diye sorduğumuzda pazarlama yöneticilerinden gelen yanıtlara göre ilk beş sektör telekom, e-ticaret, goda, banka, spor ve otomotiv.


CMO'nun 2017 vizyonuEn başarılı markalar

2016’da pazarlama yöneticilerinin en başarılı bulduğu iletişim kampanyaları hakkında pazarlamacılar ne düşünüyor? En başarılı markaları sorduğumuzda ilk üç sırada Vodafone, Arçelik ve Garanti’nin yer aldığını görüyoruz.


CRM çalışmaları ne durumda?

Merak ettiğimiz bir başka konu ise sadakat çalışmalarıydı. Reklamveren pazarlama bütçesinin ne kadarını CRM çalışmalarına ayırıyor? Aldığımız yanıt yüzde 15.

Reklamveren pazarlama bütçesinin ortalama yüzde 15’ni CRM çalışmalarına ayırıyor. Peki yöneticiler tüketici Sadakat Programı’nın başarılı olabilmesi için yapılması gerekenler konusunda ne düşünüyorlar?

CMO'nun 2017 vizyonu

2017’de yükselecek sektörler

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Telekom sektörü mecraların umudu olmaya devam edecek. Pazarlamacılar da en fazla yatırımı Telekom sektörünün yapacağını düşünüyor. Ancak ikinci sırada telaffuz edilen sektör enteresan: E-ticaret. Pazarlama yöneticileri telekomdan sonra en fazla pazarlama yatırımını e-ticaret sektörünün yapacağını düşünüyor.

Tüm endüstrinin bir araya geldiği en büyük buluşma olan Brand Week Istanbul’da bu araştırmaya katılan tüm pazarlama, marka yöneticilerine sonsuz teşekkürler.

Araştırma detayları

  • Araştırma Brand Week Istanbul etkinliğine katılan 232 pazarlama yöneticisiyle yapıldı. 110 farklı şirketin pazarlama ve marka yöneticilerine yüz yüze anket yöntemiyle sorular soruldu.
  • Araştırmaya katılanların cinsiyet oranları kadınlarda yüzde 49, erkeklerdeyse yüzde 51.
  • Araştırmaya katılanların yarıya yakını CEO, Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, YK üyesi, CMO gibi üst düzey yöneticiler idi. Diğer yarısı ise orta düzey pazarlama yöneticileri. Araştırmaya yanıt verenlerin küçük bir bölümü ise mecraların reklam satış bölümlerindeki yöneticiler ve pazarlama yöneticilerinden oluşuyor.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.