Yılın en ilham verici haftasında oturumların gerçekleştiği üçüncü gün, InstaChamp ödüllerinin sahiplerini bulduğu InstaLove bölümüyle kapandı.
Geleceği tasarlamak temasıyla bu yıl yedincisi gerçekleşen Brand Week Istanbul’da oturumların gerçekleştiği son gün geride kaldı.
Öğle öncesinde Feryal Özel, John Zimmerman, Serkant Ali Çetin gibi isimleri ağırlayan Inspiration Hall, günün ikinci yarısında da birbirinden değerli konuşmacılara ev sahipliği yaptı.
Parsons and Design School Oyun ve Öğrenme Profesörü John Sharp, dünyayı daha iyi bir yer haline getirebilmek için oyunlardan faydalanabileceğimizi vurguladı ve bu vurguyu, bu zamana kadar akıllarda yan yana kullanılmayan kavramları bir araya getirerek yaptı: aktivizm ve oyun. Dünyayı kurtarmakla ilgili kartlar oluşturduklarını, oyunları dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için kullanılabilecek araçlar olarak kurgulayıp Uluslararası Kızılhaç Hareketi’yle altı yıllık bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirten Sharp, oyun tasarım süreçlerini kurgularken dünyada olup biten hareketlerin alt kırılımlarını anlamlandırarak işe başladıklarını belirtti. Yani denklem çok basit; dünyanın karmaşık konularını anla ve bunu oyun tasarlamada kullan. Bunlardan biri de aktivizm.
Aktivizmi ve oyunu etkin bir şekilde bir araya getirecek doğru stratejilerden de bahseden Sharp; bu stratejik yollar içinde oyunla eğitme, direnç gösterme, değerleri değiştirme, karmaşık sistemlerin alt kırılımlarını değerlendirme gibi adımların önemine dikkat çekti. Sharp’ın dikkat çektiği bir diğer noktaysa başarısızlık durumuydu: “Başarısızlık bizi ilerleme konusunda engellememeli. Hayatınızda başarısız olduğunuz noktaları hatırlamaya çalışın, başarısız olup vazgeçtiniz mi yoksa yolunuza devam mı ettiniz? Başarısızlığın normalleştirilmesi önemlidir.”
Unilever Türkiye ve Orta Asyadan Sorumlu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Seçkin ve Marka Aktivisti Gözde Akpınar, Levent Erden Erden moderatörlüğünde bir araya geldiği oturumda marka aktivizmini konuştular. Sosyal sorumluluğun bir dönem markaların birinci gündem maddesi olduğundan bahseden Seçkin, yaklaşık 10 sene önce Unilever Eski CEO’su Paul Polman’ın “Biz sosyal sorumluluk yapmayacağız, bundan sonra sürdürülebilirlik için çalışacağız” sözünü o andan birkaç sene sonra anlayabildiğini paylaşarak samimi bir itirafta bulundu.
Markaların bir amaç, söylem arkasında durabilmesinin zor ama mümkün olduğunu söyleyen Seçkin, bir yandan para kazanırken diğer yandan amaçlara ulaşılabileceğini belirtti: “Bu şekilde hem rakiplerinize ilham veriyor hem de sorumluları harekete geçirebiliyorsunuz. Örneğin plastik konusu. Tek başımıza yapabileceğimiz bir şey değil. Çözümünü bilmiyoruz ama bugüne kadar hayal etmediğimiz işbirlikleri inşa etmeliyiz. İşte sosyal sorumluluktan farkı da bu.”
Akpınar ise Erden’in kendisine neden marka aktivisti dendiği sorusuna şöyle yanıt verdi: “Filli Boya’da hedef kitlemiz kadındı ve rengi kadın seçerdi ancak bir kadın olarak şunu fark ettim; psikolojiniz iyi değilse duvarınızın rengi sizi mutlu etmeye yetmez. Çeşitli eylemlerin de bu şekilde ilerlediğini düşünüyorum. Şirketlerin aktivist olup olmamasını üst düzey yöneticiler belirliyor. Kazandığım parayı Türkiye’de huzur içinde harcayamayacak, yatırımlar yapamayacaksam bir mücadeleye girmem lazım diye düşündüm.”
Marka aktivizmi oturumunun arından sahneyi devralan Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Kumi Naidoo oldu. Inspiration Hall’un adının hakkını veren sunumu boyunca Marthin Luther King Jr’a pek çok kez referans veren Naidoo’nun açılışta paylaştığı anekdot çarpıcıydı. “Bugün iklim değişikliği başta olmak üzere insanlık olarak karşı karşıya olduğumuz krizleri anlattığım bir sunumun sonunda seyircilerden biri bir soru sordu: ‘Bay Naidoo, Martin Luther’ın en meşhur konuşmasının adını hatırlıyor musunuz?’ ‘Elbette, Bir Hayalim Var’ dedim. ‘Siz konuştuğunuzda sanki hayal değil de bir kâbus görüyorsunuz gibi hissettim’ yanıtını aldım.”
Naidoo, Brand Week Istanbul salonunu dolduran tüm katılımcılarından, paylaştığı anekdottaki dinleyici gibi hissettikleri her an, dünyayı daha iyi bir yer haline getirenlerin bu gibi durumlarda umudunu koruyan ve kendini iyiliğe adayan insanlar olduğunu hatırlamalarını istedi.
İklim değişikliği konusunda özellikle gençlerin son yıllarda oynadıkları rolün bütün dünyaya anlamlı bir mesaj vermesi gerektiğinin altını çizen Naidoo, gençlerin liderlik rolüne şimdi soyunmalarının anlamlı olduğu kadar gerekli de olduğunu belirtti. “Gençlerin iklim değişikliği konusunda liderlik etmek için yarını bekleme lüksleri yok. Çünkü yarınları olmayabilir.”
Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye’de faaliyetlerine 7 binin üzerinde düzenli bağışçı sayesinde tamamen tarafsız olarak devam edebildiğinin altını çizen genel sekreter, iklim değişikliği konusunda Türkiye’deki otoritelere de önemli bir mesaj verdi: “Türkiye, Paris Anlaşması’nı imzalayan ülkeler arasında. Ancak maalesef henüz tümüyle yürürlüğe almadı. Buradan tüm ilgili yetkililere seslenmek istiyorum. Kendisini dâhi olarak tanımlayan –ki buna şüpheyle yaklaşmanızı tavsiye ederim- ve ABD’yi Paris Anlaşması’ndan çeken Donald Trump’a değil; dünyanın geri kalanına kulak verin.”
MediaCat ve Instagram Türkiye işbirliğinde Temmuz 2019’dan bu yana gerçekleştirilen ve Instagram’da yer alan reklamların pazarlama iletişimi performanslarının değerlendirildiği InstaChamp Kasım 2019 itibarıyla beşinci dönemini tamamlanmıştı. Beş dönemin kazananları da etkinliğin son gününde Brand Week Istanbul sahnesindeydi.
Reklam ajanslarının, medya ajanslarının ya da reklamverenlerin başvurularına açık olan yarışma Instagram Akış ya da Hikâyeler reklamları için yapılan işlerin Strateji, Yaratıcılık, Mecraya Uygunluk ve Sonuç olmak üzere dört ana kriterde değerlendirilmesiyle sonuçlandırılıyor. Beş dönemlik periyotta kazanan işlere aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Mayıs 2019
Haziran 2019
Temmuz 2019
Ağustos 2019
Eylül 2019
Fotoğraflar: Zafer Çimen
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.