Bir taşla iki kuş: Falcon Heavy

Twitter’dan Spotify’a, Falcon Heavy macerasına istatistiksel bir bakış.

Bir taşla iki kuş: Falcon Heavy

Elon Musk’ın kuruculuğunu yaptığı ABD merkezli uzay aracı ve roket üretim şirketi SpaceX, geçtiğimiz hafta Salı günü yıllardır merakla beklenen Falcon Heavy’yi Mars’a yollamak üzere uzaya fırlattı. İlk test atışlarına 2010’da başlayan şirket,  daha küçük Falcon 9 isimli füzeleri son sekiz senedir Uluslararası Uzay İstasyonu’na fırlatıyordu. Fakat bu seferki deney atışında şirket, Elon Musk’ın sıkıcılıktan uzak tonunu takiben, roketi Musk’ın şahsi Tesla Roadster model arabası eşliğinde fırlattı. Arabanın sürücü koltuğunda ise SpaceX’in uzay giysisine bürünmüş Spaceman adında bir manken oturdu. Böylece Tesla’nın kırmızı Roadster model arabası Mars’ın yörüngesinde dönmek üzere David Bowie’nin uzay tınıları eşliğinde efsanevi bir yolculuğa çıktı.

Bir taşla iki kuş vuran Musk, dünyadaki neredeyse bütün yayınlarda haber olurken, hem SpaceX’in hem de kurucusu olduğu Tesla’nın dillere destan bir reklamını yaptı. Falcon Heavy’nin uzay yolculuğunu, şirketin YouTube kanalından 2.3 milyon izleyici canlı olarak izledi. Böylece, roketin fırlatışı Felix Baumgartner’ın Red Bull sponsorluğundaki atlayışından sonra tüm zamanların YouTube üzerinden en çok izlenen ikinci canlı yayını oldu.

Printed on the circuit board of a car in deep space

Elon Musk (@elonmusk)’in paylaştığı bir gönderi ()

Evet, Falcon Heavy’nin uzaya gönderilişi Mars’ta yaşama ütopyasına ulaşabilme doğrultusunda atılmış büyük bir adımdı. Roketin üzerindeki “Made on Earth by humans” (Dünya’da, dünyalılar tarafından yapıldı) yazısı, kutuplaşmanın böylesine derin olduğu bir donemde bizi birbirimize biraz daha yakın hissettirdi. Fakat Musk’ın “dünyanın en hızlı arabası” olarak tanıttığı Roadster’ın yük olarak kullanılması akıllarda bu test atışının mükemmelce planlanmış bir pazarlama numarası olduğuna dair sorular bıraktı. Test atışından haftalar önce Musk, Instagram hesabından “A Red Car for a Red Planet” (Kırmızı Gezegen için Kırmızı Araba) diyerek Roadster’ın roketin içerisine yerleştirildiğini gösteren bir fotoğrafını paylaşmıştı.

İstatistiklerle Falcon Heavy

Brandwatch’un verilerine göre Falcon Heavy’nin uzaya gönderilişi 6 Şubat günü Twitter’da 456 bin mention ile yankı buldu. Mention sayısındaki esas artış ise Falcon Heavy’nin uzaya fırlatılma sırasından ziyade Musk’ın Roadster eşliğinde paylaştığı tweet ile meydana geldi.

Cinsiyetler açısından bakıldığında ise Twitter’da Falcon Heavy hakkında konuşanların yüzde 75’ini erkek, yüzde 25’ini ise kadın kullanıcıların oluşturduğu görülüyor.

Roketin atış yerinin 1969 yılında Neil Armstrong ve ekibini Ay’a yollayan Kennedy Space Centre olması ise dikkat çekici. Spaceman’in David Bowie eşliğinde uzay yollanmasıyla Spotify’in verdiği verilere göre David Bowie’nin dinlenmesi yüzde 42 oranında arttı.

Falcon Heavy, 65.5 ton taşıma kapasitesiyle dünyanın en güçlü roketi olmasının yanı sıra, aynı zamanda yeniden kullanılabilen parçalarından ötürü uzay teknolojileri adına büyük bir adım. Üç tane Falcon 9’un bir araya gelmesinden oluşan Falcon Heavy’nin geliştirilme sürecine şirket yarım milyar dolardan fazla para yatırdı. Maliyeti 90 milyon dolar olan roket, rakibi Delta IV Heavy’nin üçte bir fiyatında. Bunun nedeni ise parçalarının uzaydan getirilip yeniden kullanılabilmesi.

Falcon Heavy’nin fırlatılışından üç gün sonra SpaceX, NASA’ya gönderdiği yeni rakamlarda roketin Mars’ın yörüngesini kaçıracağını açıkladı. Önümüzdeki milyonlarca sene uzayda cirit atacak olan kırmızı Roadster’ın Dünya’ya tekrar yaklaşması ise 2021 yılında 45 milyon kilometre uzakta olacak.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.