Tüketicilerin ne izlediklerini ve ne satın aldıklarını takip etmek üzere küresel bir bilgi ve içgörü sağlayıcısı olan Nielsen‘ın küresel tüketici güveni bulgularına göre, Türkiye tüketici güveni 2013’ün ikinci çeyreğinde, 2013’ün ilk çeyreğine kıyasla düşüş göstererek 80,7 seviyesinde kaldı.
2005 yılında başlatılan ‘Nielsen Global Tüketici Güveni ve Harcama Niyeti Araştırması’, 58 ülkede 29 binin üzerinde internet kullanan katılımcının tüketici güvenini, başlıca kaygılarını ve harcama niyetlerini takip ediyor. 100’lük referans çizgisinin üstündeki ve altındaki tüketici güven seviyeleri, iyimserlik ve kötümserlik derecelerini gösteriyor. Araştırmanın 13-31 Mayıs 2013 tarihleri arasında yürütülen son ayağında tüketici güveni, Nielsen tarafından ölçümlenen küresel pazarların %45’inde artış göstermiş. Nielsen bu artışın bir önceki çeyrekte ülkelerin %60’ında gözlemlendiğine dikkat çekiyor.
Araştırma, küresel anlamda bakıldığında artış yaşanırken, Türkiye tüketici güven endeksinin Q1 2013’e kıyasla düşüş sergilediğini gösteriyor. Cinsiyetler arası farka bakıldığında, erkeklerin kadınlara kıyasla göreceli olarak daha yüksek oranda güven sergiledikleri dikkat çekiyor. Tüketici güven endeksini oluşturan üç faktör olan ‘iş imkânları’, ‘bireyin finansal koşulları’ ve de ‘satın alma’ incelendiğinde bu üç faktörde de düşüş gözlenmekle birlikte; ‘iş imkânlarında’ 1, ‘bireyin finansal koşullarında’ 5 ve ‘satın almada’ 3 puanlık bir düşüş görülüyor. Nielsen kadınlarda özellikle ‘iş imkânları’ ve ‘bireyin finansal koşulları’ konusunda önümüzdeki 12 ayın daha kötü olacağına dair inancın fazla olduğunu söylüyor.
Araştırma geçen seneye oranla Türk katılımcıların %67’sinin ev giderlerinde tasarruf etmek amacıyla harcama alışkanlıklarını değiştirdiğini gösteriyor.
Katılımcıların yaklaşık %55’i ev dışı harcamalarını kestiklerini, %54’ü yeni giysilere daha az para harcadıklarını, %53’ü daha uygun fiyatlı market markalarını seçtiklerini ve yarısı ise gaz ve elektrik tasarrufuna gittiklerini belirtiyorlar.
Atılan diğer önemli adımlar arasında; %41 telefon harcamalarında kesintiye gitme, %38 ev içindeki eşyaların değişiminin ertelenmesi, %37’si ise dışarıda yemek ve tatil harcamalarında kısma yer alıyor.
Katılımcıların %29’u ekonomik koşullarda iyileşme olsa bile, gaz ve elektrik tasarrufuna devam edeceklerini, %22’si ev dışı harcamalarında, %19’u ise telefon ve dışarıda yemek harcamalarında kesintiye devam edeceklerini belirtiyor.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.