Her sene World Clean Up Day (Dünya Temizlik Günü) özelinde projeler geliştiren Decathlon Türkiye, bu sene de “Doğa olmadan spor olmaz” demek için 141 milyon oyuncusuyla dünyada bir fenomen olan Minecraft’ta gamer’larla buluştu.
Geçtiğimiz yıllarda Dünya Temizlik Günü’nde (World Clean Up Day) 15 farklı şehirde gerçekleştirdiği çöp toplama etkinlikleri ve yapay zekâyla hazırladığı Çöpten Katalog projesiyle adından söz ettiren Decathlon Türkiye, bu yıl Minecraft dünyasında önemli bir projeye imza attı.
Decathlon Türkiye, World Clean Up Day kapsamında projenin ilk ayağı olan Silent Clean Up Day etkinliğini hayata geçirdi. Marka, konuyla ilgili bilinci yüksek partner ve etkileyicilerle bir araya gelerek oluşturduğu ekiplerle, ‘silent disco’ konseptini çöp toplama etkinliğiyle birleştirerek bu yıl özellikle kıyı ve deniz kirliliğinin altını çizdi. 2050 yılına gelindiğinde denizlerde balıklardan daha çok plastik atık olacağı öngörülen günümüz koşullarında bu projeyle Decathlon Türkiye, toplumda derin bir farkındalık yaratmayı amaçladı.
Şile Alacalı kıyı temizliğinin ardından, Minecraft evrenindeki çöp toplama bayrağını gamer’lar devraldı.
Gaming dünyasının popüler isimlerini bir araya getiren The Planner Co. imzalı projede, dünyada 141 milyon aktif oyuncusu olan ve popülerliği yıllara meydan okuyan bilgisayar oyunu Minecraft’ta, yaşadığımız dünyadaki atık sorununa paralel bir gerçeklik kurarak çöp toplama challenge’ı gerçekleştirdi.
Minecraft video yaratıcısı ve Twitch yayıncısı Doğukan Adal ve ekibi, Great Pacific Garbage Patch olarak bilinen ve Türkiye’nin iki katı büyüklüğünde olan “Büyük Pasifik Çöp Birikintisi”nden esinlenerek sanal bir çöp adası yarattı.
Doğukan Adal ve ekibi, Minecraft oyunu içinde normal versiyonda çöp ya da çöp toplayıcı eşyalar bulunmadığı için, bu aksiyonları yaratabilmek için oyuna özel modlar ekledi. Çöpler toplandıkça doğa canlandı ve çiçekler açtı, bu da arılar gibi hayvanların oyun evrenine dönüşünü sağladı. Sandalye ve çadır gibi objeler de Decathlon ürünleri ile benzer görsellere sahip olan ekstra modlar ile birlikte oyunun içinde kullanılabilir hale getirilerek, oyuncuların dinlenip oturabileceği alanlar yaratıldı.
Bu projeyle Decathlon Türkiye, Minecraft gibi geniş bir oyuncu kitlesine sahip bir platformda gençlere, gerçek sorunun ve challenge’ın asıl dünyamızda olduğunu hatırlattı. Oyun sırasında ekrana gelen bilgilendirici metinlerle farkındalığı artırmak hedeflendi. Proje ile “Minecraft dünyasını temizledik, şimdi sıra asıl challenge’ın olduğu gerçek dünyada” mesajı verildi.
Kendine Müzisyen (Kemal Can Parlak) ve Doğukan Adal’ın oluşturduğu takımlar 1 saat içinde en fazla çöpü toplamak için kolları sıvadı. En sonunda ise her iki takımın oyuncuları bir araya gelerek, oyunun blok sistemini kullandı ve “Decathlon” yazısı bulutlarda ve sonunda #DoğaOlmadanSporOlmaz mesajı çimen bloklarından gökyüzünde oluşturuldu. Bu yazı, projenin çevre mesajını yansıtarak çiçeklendi ve tekrar doğaya karıştı.
Sonuç olarak, Minecraft üzerinden gerçekleştirilen #PixelCleanUp projesi, çöp sorununa dikkat çekmek ve doğanın önemini vurgulamak amacıyla hayata geçirildi.
Pixel Clean Up Day Twitch yayınında neler yaşandı izlemek için:
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.