Tarihin bu dönüm noktasında, doğru sistemleri kurmamızı gerektiren yeni bir tarihin başlangıcında 12. Brand Week Istanbul’da buluşuyor; bugünü ve geleceği masaya yatırıyoruz.
İnsanlık yüzyıllar boyunca başardıklarıyla keşif yeteneğini ispatlamış olsa da insanın kendini keşfetmesi kolay değil. Bireyler ve toplumlar olarak neyi neden yaptığımız sorusunun cevabı ve hislerimizin kaynağı birden çok disiplinin işbirliğiyle oluşturulmuş bütüncül bir bakış açısıyla bulunabilir ancak. Siyaset, ekonomi ve sosyoloji üçgeninin her bir köşesinde duran üç isim bu arayışta bize rehberlik edebilir.
“Öyle görünüyor ki, kadınların yeniden mevzi kazanması kolay olmayacak. Pek çok kez kaybedip sonra tekrar denenecek. Fakat cesaret ve mücadele sonunda mutlaka değişim getirecek. Üstelik, kadınlar özgürleştikçe erkekler de özgürleşecek. Kadınların savaşı erkekleri de kurtaracak.”
Bu satırlar, Seda Demiralp’in Birikim için kaleme aldığı 21 Aralık 2020 tarihli “Patriyarka, Otokrasi ve İstanbul Sözleşmesi” başlıklı makalesinden. Hükümetin Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmasını tartıştığı dönemde, konunun zamanlamasını ve patriyarka ile otokrasi ilişkisini tartışan Demiralp, ağırlıkla erkeklerle ilişkilendirilen siyaset alanında uzmanlaşmış bir siyasi analist. Comparative Politics, Third World Quarterly, Middle East Journal, Middle Eastern Studies, South European Society and Politics, New Perspectives on Turkey, Turkish Studies ve Arab Studies Quarterly gibi bilimsel dergilerde çalışmaları yayımlanan Seda Demiralp, bu alandaki tecrübe ve birikimlerini Necati Özkan ve Feyza Akınerdem ile birlikte “Değişen Dünyada Kadının Yeri” başlıklı panelde Brand Week Istanbul katılımcılarıyla paylaşacak.
2024 Dünya Mutluluk Raporu’na göre küresel mutluluk eşitsizliği geçtiğimiz onyıllarda tüm coğrafya ve yaş gruplarında yüzde 20’nin üzerinde arttı. Tüm yaşlarda en yüksek artışın görüldüğü bölgeler ise Sahra Altı Afrika, Güney Asya ile Türkiye’nin de içinde olduğu Ortadoğu ve Kuzey Afrika. Raporun çıktılarına göre, mutluluğun dağılımındaki eşitsizlik doğrudan ve dolaylı refah desteklerine (gelir, eğitim, sağlık, toplumsal kabul, güven, ailenin yanı sıra toplum ve ülkede destekleyici bir sosyal ortamın varlığı) erişimdeki eşitsizliklerin bir yansıması.
Toplumsal devinimlerin ve toplumların haletiruhiyesindeki değişimlerin baş aktörlerinden ekonomi, özellikle Türkiye gibi gelecek endişesinin yoğun olduğu coğrafyalarda anlaşılması ve üzerine titizlikle çalışılması gereken bir bilim. IMF, Uluslararası Finans Enstitüsü ve Credit Suisse gibi kurumlarda aldığı görevlerin yanı sıra Hazine ve Türkiye Merkez Bankalarında üst düzey danışmanlık yapan; Turkey Data Monitor Kurucu Ortağı ve halihazırda Global Source Türkiye Danışmanı Murat Üçer ise Türkiye ekonomisi ve küresel ekonomiyi anlamak için bilgi birikimine başvurulabilecek güvenilir kaynaklardan biri. Bu yıl Brand Week Istanbul sahnesinde Üçer, geleceğini bugünden planlamak isteyenlere yarının bir fotoğrafını çekecek.
Amerikalı sosyolog Steve William Fuller’ın Brand Week Istanbul katılıcımlarıyla paylaşmak istediği bir önerme var: İnsan değerini yitiriyor. Bir yanda işini elinden almaya niyetli gözüken tehditkâr yapay zekâ, diğer yanda onu gezegeni yok etmekle suçlayan iklim aktivistleri arasında sıkışıp kalan insan, varlığının bir zamanlar içerdiği anlamdan uzaklaşmış ve değersizleşmiş durumda. Zekâ ve yaşam hâlâ -hatta eskisinden de fazla- kıymet görüyor, öte yandan sözkonusu insan zekâsı ve yaşamı olduğunda değer dengesi bir kere daha değişerek ibre “değersiz”i gösteriyor.
21’inci yüzyılda biz insanlara ne olacak? Yapay zekânın her şeyi bizden iyi yaptığı ve gezegenin çöküşünün sorumlusu olarak gösterildiğimiz bir dünyada insan olmak ne anlama geliyor? İnsan denen markayı yeniden inşa etmenin bir yolu var mı? Ve böylelikle dünyaya olan katma değerimiz yeniden tanımlanabilir mi?
Akıllı tasarımlar ve transhümanizme sosyal bilimler penceresinden bakan Fuller, insanlığın geleceğine odaklanan yakın dönem çalışmalarının da ışığında, tüm bu soruların yanıtlarını Brand Week Istanbul sahnesinde vererek insanın yeniden markalanmaya ihtiyaç duyup duymadığını tartışacak.
Sırada: Yeni çağın medyası
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.