Tarihin bu dönüm noktasında, doğru sistemleri kurmamızı gerektiren yeni bir tarihin başlangıcında 12. Brand Week Istanbul’da buluşuyor; bugünü ve geleceği masaya yatırıyoruz.
Mizahın toplumdaki iyileştirici gücünü bir yana koyarsak, bugünün hikâye anlatıcılığa yön veren yeni açılımlar ortaya koyduğunu söylemek de mümkün. Brand Week Istanbul’un Onur Konuğu Ata Demirer, Giray Altınok ve Yasemin Sakallıoğlu’nun hikâyeciliğinin en güçlü kısmı belki de bunu yaparken yeni yollar denemekten çekinmeyip izleyiciyi sınavlara tabi tutmaları.
Brand Week Istanbul 2024’ün Onur Konuğu Ata Demirer’in kariyerine sığdırdığı çok disiplinli yaratıcı kimlikler, onu özel kılan taraflardan yalnızca biri. Türkiye’de mizahın izlediği yolun taşlarını döşeyen değerli isimlerden biri olan Demirer, sinemanın sihrini müzikle katlayan işlerin mimarı. Volkan Sütlüoğlu, Hüseyin Badem, Niyazi Gül, Ayhan Kaplan, Cengiz (Bursa Bülbülü) ve stand-up’larına konu olan onlarca tipleme… Sıradışı fakat hayatın içinden güçlü karakterleriyle var olan Demirer’in kariyerinden gelip geçen Leman Kültür, Korsan TV, Avrupa Yakası, Tek Kişilik Dev Kadro, Eyyvah Eyvah ve Ata Demirer Gazinosu gibi farklı formatlar ve işler de, “yaratıcı cesaret nedir ve mizah bu cesaretle nasıl çoğalır” sorusuna yanıt veren türden.
Onur Konuğu Demirer Brand Week Istanbul sahnesinde “Bazı Başlangıçlar Komik Olmalıdır” başlıklı oturumunda, karakterlerden hikâyeye Türkiye’de mizahın dönüşümü, hayata uzaktan ve yakından bakan komedi, kültürel değişimlerin ve sabitlerin kroniğini temsil etmenin anlamı, yereli ve yerliyi/gelenekseli ve günceli tanımak, neden bazı hikâyelerin müzikte, bazılarının ise sinemada hayat bulduğu ve müzik ile sinema arasındaki ilham geçişleri üzerine konuşacak.
Oyunculuğun ve yazarlığın birbirini nasıl güçlendirdiğini gösteren bir örnek Giray Altınok. NTV’ye verdiği bir röportajda, “Oyunculukla yazar tarafının birlikte gitmesi hep düşünmeyi ve salmadan, rahat olmadan hep diken üstünde olmayı gerektiriyor. Bundan ne çıkar, bundan ne üretebilirim; yorucu tarafı da var tabii” diyor.
Son dönemde Ölümlü Dünya 2, Prens, Var Bunlar ve Karşılaşmalar gibi yapımlarla adını daha sık duyurmuş olsa da Altınok’un yenilikçi tarzına aşina olanların Buyur Bi’de Burdan Bak dönemlerine geri dönmesi muhtemel. Prens’in, bir Ortaçağ evrenindeki absürtlüklerin dayandığı mizahını, “komiklik yapmayan oyunculuk” üzerinden anlatıyor ve tüm güldürü sisteminin buna dayandığını söylüyor Altınok. Mizahta yenilikçi tarzların son yıllarda izleyici tarafından nişten mass’e uzanan bir seyri takip ettiğini iddia edersek, Altınok bu seyrin kaptanlarından biri.
Son olarak kendisinin Brand Week Istanbul’da Prens’te kalemini paylaştığı Kerem Özdoğan’la birlikte “Hayalden Gerçeğe” oturumuyla yer alacağını ekleyelim.
Mizahını ileriye taşırken kendini sınavlara tabi tutmaktan çekinmeyen Yasemin Sakallıoğlu, dört sezondur kapalı gişe oynadığı stand-up gösterisiyle ülkenin en başarılı kadın komedyenlerinden biri şüphesiz. Öyle ki bu yıl “Doğru koca nasıl seçilir?” isimli oyununa bir rekor daha eklemek için kolları sıvamış ve Ülker Sports Arena’da 10 bin kişinin önünde almıştı soluğu.
Harbiye’de çıkan ilk kadın komedyen olan Sakallıoğlu Empati programında verdiği söyleşide, “Nedense bir kadın komedyenin bir erkek kadar iyi stand-up yapabileceğini ispatlayarak yola başlaması gerekiyor. Bu kabul edilmiyor ama böyle bir şey var. Bunu izleyicilerde bile zaman zaman görüyorsunuz. Beni takip eden kitlenin de yüzde 81’i kadın. Gösteriye gelen erkeklerin bazıları kendi istekleriyle geliyor bazıları da eşleri için geliyor. Ben orada o bakışı bazen görüyorum, ‘bu beni güldürebilecek mi, güldüremeyecek mi?’ Ve güldüğünde, ben size içimdeki hırsı tarif edemem” diyor. Tüm bu tabuların üzerine koşar adım giden Sakallıoğlu’nun beyazperdedeki varlığını da es geçmeyelim. Senaryosunu kendisinin kaleme aldığı Zengo ve son olarak başrolünde gördüğümüz Mutluyuz filmleri iki popüler örnek.
Brand Week Istanbul’un bu yılki en esaslı mizah üreticilerinden biri olan Sakallıoğlu, kendi yolculuğuyla ilham verecek.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.