Türkiye espor ekosisteminin neresinde?

Temelleri 2020’de atılan espor takımı BBL’in CEO’su Okan İlker Demirel ile markaların espora yaklaşımlarını ve doğru işbirliklerine uzanan kilit noktaları konuştuk.

Türkiye espor ekosisteminin neresinde?

Dünyada giderek daha büyük kitlelerin ilgilendiği bir alana dönüşen esporun Türkiye’deki durumunu ve markaların bu yolculuğun neresinde durduğunu yerli espor takımı BBL’in kurucu ortağı ve CEO’su Okan İlker Demirel’le masaya yatırdık.

Demirel’e göre Türkiye’de henüz bilinirliği yüksek olmayan ekosistemin gelişmesinin yolunu açacak olan, sektördeki güvenilir marka ve takımların inşa edeceği güven ağı.

Öncelikle BBL’i tanıyalım. Hikâyenizi, hangi alanlarda faaliyet gösterdiğinizi kısaca paylaşır mısınız?

Hikâyemiz Ferit’in eski evindeki köşe koltuğunda kahve içerken başladı. Başlangıçta esporun benim için yalnızca oyundan ibaret olduğunu söyleyebilirim. Kurucu ortağımız Ferit, espor ekosistemini çok iyi biliyordu. Kendisi o dönemde Valorant’ın beta sürümünü denemeye İrlanda’ya gitti. İrlanda’dan döndüğünde ise bir espor takımı kurma fikriyle geri geldi. Dünyayı kasıp kavuracak çok iyi bir oyunun geldiğini söyledi, bu oyunun içerisinde olmamız gerektiğini vurguladı. Bana “Bizim de espor takımımız olmasını istiyorum” dedi. Serüvenimiz aslında tam olarak o gün başladı. Akabinde kuruluş aşamasında yoğun bir çalışma süreci yürüttük. Nihayetinde de ortaklarım Ferit Karakaya ve Kemal Can Parlak ile Temmuz 2020 tarihinde BBL’i kurduk.

Son yıllarda markaların oyun ekosistemine ve espor alanına yaptığı yatırımların yükselişte olduğunu görüyoruz. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Markaları cezbeden başlıca etmenler neler sizce?

Yatırım ve markalama süreçleri dünyanın birçok bölgesinde çok hızlı ilerlerken bulunduğumuz bölgede oldukça yavaş ilerliyor. Türkiye’de espor henüz güven duyulan bir alan olarak görülmüyor.

Bizce markaları cezbeden kısım gençlere ve geleceğe yatırım yapma fikri. Markalar halihazırda bilgisayar ve internet kullanan, dijital alışverişe yatkın insanlara reklamlar sunuyor. Özellikle Twitch’i düşünürsek gaming ve espor ekosistemi için anlık iletişimin gerçekleştiği bir mecradan bahsediyoruz. İzleyicilerin yazdıkları yayıncılara anlık olarak ulaşıyor. Bu sayede yayıncı yaptığı markalamayı izleyenleriyle anlık olarak paylaşıp, eşzamanlı cevap alabiliyor. Aslında bu durum sokaktaki gerilla marketing çalışmalarından farksız. Markaların dokunuşu çok daha sıcak ve samimi oluyor. Ana tercih faktörünün bu olduğunu düşünüyorum.

Oyun şirketlerine, espor ekosistemine, gaming alanına çok daha fazla yatırım yapılması gerekiyor. Mastercard, Warner Bros, Amazon ve Unilever’in altında bulunan birçok marka bu alanlara yatırım yaparken diğer markaların geride kalmaması gerekiyor. Türkiye’de bu alanda oldukça geride olduğumuzu düşünüyorum. Bu da, marka yöneticilerinin bu alanı yeterince bilmemesinden kaynaklanıyor.

Geçtiğimiz dönemde ekosistemi daha geniş kitlelere tanıtmak adına önemli adımlar attık. Önümüzdeki süreçte de BBL ailesi olarak bu doğrultuda sorumluluk almaktan çekinmeyeceğimizi belirtmek istiyoruz. 2023 yılında iletişim ajansımız Walther Kranz ve değerli markalarla bir araya gelerek ekosistem hakkında detaylı bilgilerin aktarıldığı bir konferans düzenleyebiliriz.

Espor yatırımlarında Türkiye’nin 2022 karnesi neler söylüyor bize? Globalle kıyaslandığında neredeyiz?

Esporun Türkiye’deki bilinirliği pek yüksek değil. Dolayısıyla henüz globalle kıyaslanabilecek bir noktada değiliz. Hatta ekosistemin içindekilerin birçoğu da işleyişe tam anlamıyla hâkim değil. Yatırımların artması adına neler yapılabileceği noktasında yeterli araştırma bulunmuyor. Yurtdışındaki markaların buraya gelmesi veya buradaki markaların oyun alanına yatırım yapması için herhangi bir teşvik mevcut değil. Yurtdışına yapılan reklamlarda verilen teşvikler var ancak bunlar hakkında şirketler yeterince bilgilendirilmiyor. Kısacası sektör içerisinde bir iletişimsizlik olduğunu ifade edebiliriz.

Döviz kaynaklı olarak küresel rekabetimize geriden başlıyoruz. Yurtdışındaki şirketlere göre anlaşma oranlarımız oldukça düşük. Öte yandan, 2023 yılında aynı şeylerin olacağını düşünmüyorum. Zihniyetler yavaş yavaş değişiyor. Sektör içerisinde güvenilir markalar, takımlar olduğu sürece ve aynı kişiler aynı yerlerde kaldıkça bir güven ağı oluşacaktır. Bu güven ağının Türkiye’nin espor tarafındaki gelişimini ve finansal anlamdaki kazancını ciddi anlamda artıracağını düşünüyorum.

Markaların espor ve oyun odaklı iletişim/pazarlama faaliyetlerinde doğru işbirliklerine imza atmak için nelere özen göstermeleri gerekiyor?

Yatırım kararı alınırken sadece etkileşime bakılmaması gerekiyor. Oyun tarafındaki işbirliklerinde çok doğru kişilere yatırım yapılması ve markalar için uyumlu olan kişilerin seçilmesi gerekiyor. Yayıncıların yayın esnasındaki karakteri sürekli olarak değişiyor. Yerine göre çok sakin, uyumlu, kızgın veya agresif olabiliyorlar. Bu noktada kişilerin arka plandaki iş yapış tarzlarının çok iyi incelenmesi gerekiyor. Bazı influencer’ların yaşı çok küçük. Her zaman her işi de influencer’lar yönetmiyor. Bazen arkalarında duran şirketler süreci yönlendiriyor. Bu durumun atlanmaması gerekiyor.

BBL gibi talent influencer toplulukları markaların iletişimine ne gibi katkılar sağlıyor?

BBL gibi diyemem çünkü bizim iş süreçlerimize benzer yönetim gösteren bir başka ajans bilmiyorum. Biz işi başından sonuna kadar anahtar teslim şekilde yönetiyoruz. Markanın ihtiyaçları doğrultusunda içerik yazıyor, influencer brief’lendiriyor, operasyon günü süreci yönetiyor ve sonrasında da istatistiklerle markaları bilgilendiriyoruz. İş başlayana kadarki markalaştırma ve pozisyonlama süreçlerinin yanı sıra neyi hedeflediğimizi de net bir şekilde ortaya koyuyoruz. Influencer’ın sorumlu olduğu tüm süreçleri takip ediyor ve yönetiyoruz. Bu noktada ufak katkılardan söz edemeyiz. Bizim çalışmalarımızda influencer’lar bir yetenek olarak destekleyici görevler üstleniyor.

Yeni yılı henüz karşılamışken 2023’e ilişkin hedeflerinizi ve öngörülerinizi dinleyelim son olarak. BBL özelinde ve sektör genelinde ne gibi yenilikler göreceğiz?

Türkiye için oldukça farklı bir yıl olacak. Özellikle dünyada yaşanan son gelişmeler ışığında, Türkiye’deki konjonktürü de değerlendirmek gerekirse muhtemel senaryoları tam anlamıyla öngöremiyoruz. Zaman zaman ani değişiklikler yaşanabiliyor. Ancak bazı adımların muhtemel sonuçlarını net şekilde öngörebiliyoruz. Örneğin, Riot partnerliğimizin espora ciddi katkılar sağlamasını bekliyoruz.

Bu partnerliğin içerisine dahil olmak ve aynı firmanın Türkiye’de bir dünya kupası finali gerçekleştirmesi mükemmel bir yatırım olarak görülebilir. Türkiye’deki espor ekosisteminin geleceği için de umut vadedici. Burası artık bir iş alanı. Alandaki kişiler ve şirketler çok ciddi yatırımlar yapıyor ve yatırımlarının karşılığını almak istiyor. Karar mekanizmalarının alanı fark edip regülasyon çalışmalarına ağırlık vermesi gerekiyor. Düzenlenecek yeni kanunlar, teşvikler ve destekler ülkenin bu alanda daha ileri gitmesini sağlayabilir. Halihazırda espor sektöründeki tüm yatırımcılar ataktalar. Yapabilecekleri maksimum yatırımı yaparak Avrupa’ya açılma ve ülkeye döviz getirme gayretindeler. Bu sebeple iyi şeyler olacağına dair ümidim var.

BBL’in iç yapılanmasında da bazı yenilikler söz konusu. Espor tarafında üç alanda daha takım kurmayı planlıyoruz. Geçtiğimiz yılın takımları her alanda rekabete devam edecek. Ayrıca talent tarafındaki sayımızı artırmayı hedefliyoruz. Markalama noktasında da 2023 yılı için minimum 10 içeriğin onay aşaması tamamlandı. Eğlenceli, yoğun ve rekabet dolu bir yıl bizleri bekliyor. Taraftarlarımız hazır olsun.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.