MediaCat

2018’in dikkat listesi

Belki 2018 planlarımız hazır ama gerçekçi olalım. Bu yılı tamamladığımızda nelerin üstünü çizmemiz gerektiğine emin miyiz? Bazıları için çok da fazla zamanımız kalmamış olabilir.

2018’in dikkat listesi

Her yıla olduğu gibi bu yıla da temiz sayfalarla, yepyeni planlarla, büyük umutlarla girdik. Hedefler ve beklentilerin ana konumuz olduğu ayın içerisindeyiz. Ama çok iyi biliyoruz ki göz açıp kapayıncaya kadar 2018 de bitecek ve geriye dönüp baktığımızda yarım kalmış hatta başlanmamış pek çok iş göreceğiz.

Bu ay içinde okuyacağımız onlarca trend yazısı, izleyeceğimiz yakın gelecek videoları, yapacağımız toplantılar, hazırlayacağımız sunumlar muhtemelen bütün yenilikleri kapsayacak. Yine de daha gerçekçi adımlarla planlamaya başlamakta fayda var. Haydi o zaman, 2018 bittiğinde hayıflanmamak için önceliklendirmek gereken bazı konulara bakalım.

Yıllardır dijital dönüşüme ve internet kanallarındaki pazarlamanın önemine dair herkes bir şeyler söyledi. Bazı pazarlamacılar buna uyum sağladı, bazıları hâlâ uzaktan bebek adımları atmaya çalışıyor. Herkes bir şekilde bir şeyler yapıyor ama belki de bu yıl somut adımlar için son şans. Dünyadaki pazarlama yöneticilerinin yüzde 60’ı şirketlerinin dijital dönüşümün gerisinde olduğuna inanıyor. Tabii bu durumun beraberinde getirdiği kaos da cabası. Dijitali şirkette kimin yönetmesi gerektiğini hâlâ çözemeyen pek çok marka bulunuyor.

Dijital eleman krizi

2018'in dikkat listesiBugün geldiğimiz noktada, durum çözülmesi gereken bir küçük sorunun ötesinde. Artık bir şirket geleceği meselesinden bahsediyoruz. Dijital dönüşümünü tamamlayamayan markalar ekonomik açıdan da ciddi darbeler yiyecek. Yapılan tahminlere göre CEO’ların en az yüzde 20’si yıl sonunda bu dönüşümü tamamlayamamış olacak ve şirketlerinin durumunu iyileştirmek için farklı yöntemler aramak zorunda kalacak.

Elbette bu dönüşüm beraberinde dijital eleman krizini de getirebilir. Dijital yönden kendini iyileştirmiş markalar bu konuda avantajlı görünüyor. Ancak geç kalmış şirketler ya gerekli iş gücünü çekmekte yetersiz kalıyor ya da bunun için yüksek bedeller ödemeye mecbur oluyor. Dijital pazarlama içinde açılan veri mühendisliği, bilgi güvenlik uzmanlığı gibi işler farklı eğitim dikeylerinden insanları sektöre davet ediyor. Dijitale geç kalmış şirketlerin halihazırda gerekli elemanın sadece yüzde 19’una sahip olduğuna dair rapor bu konudaki sorunları gözler önüne seriyor. Şirketlerin bu açıkları kapatmak için ortalamanın en az yüzde 20 üzerinde maaş ödemesi yapmak zorunda kalacağı tahmin ediliyor.

Reklamveren güvenilir bir formül arayışında

Gelişmiş pazarlarda bir süredir tartışılan bir konu 2018’i epey meşgul edebilir. Reklam alanlarındaki kontrolsüzlükler ve özellikle bazı mecralarda giderek kötüleşen kullanıcı deneyimi internet kullanıcılarının reklamlardan kaçınmak için yollar aramasına sebep oluyor. Bu durum reklam dünyasının büyük oyuncularının da reklam yayınlarını gözden geçirmesini beraberinde getiriyor. Elbette verim alınamayan reklamlarının sürdürülebilir olduğunu söyleyemeyiz ama kısa vadede de büyük bütçe kesintilerinden bahsedemeyiz. Görünen yol, harcanan bütçelerin yön değiştirebileceği. Reklamverenler daha güvenilir ve sonuç aldıklarına emin oldukları yöntemleri tercih edebilirler hatta reklam harcamaları yerine kullanıcı deneyimi, yapay zeka gibi teknolojik yatırımlara yönelebilirler. Bu da bütün ekosistemin kendine çekidüzen vermesi için gereken sinyali verebilir.

2018'in dikkat listesi

Bir diğer önemli konu da, Avrupa’da sıkça konuşulan GDPR (General Data Protection Regulation) meselesi. Avrupa Birliği üyelerinde mayıs ayından itibaren geçerlilik kazanacak yasayla veri toplama ve kullanma üzerine pek çok düzenleme getiriliyor. Uyulmaması halinde ciddi cezalara tabi tutulacak kurallara adapte olmak adına reklam dünyasının bütün oyuncuları teyakkuzda. Türkiye’de bu geçişin daha yumuşak olacağını öngörebiliriz, ancak Avrupa Birliği üyeliği için uyum paketlerinin sıkça konuşulduğu ülkemizde çok da zamanımız olmadığını unutmamalıyız.

2018'in dikkat listesi

Ve tabii ki marka güvenliği konusu. Henüz 2018’in ilk günlerinde YouTube’da bir içerik krizi yaşandı bile. Bu yıl da herkesin başını epey ağrıtacak konu için önlemleri tamamlamak gerekiyor. Güvenilir yayınlar, teknoloji destekli çözümler artık bir zorunluluk. Bunun yanında yalan haber meselesi de ülkelerin arasını bile kötüleştirebilecek seviyeye geldi. ABD seçimlerine müdahale edildiği iddiaları ve bunun üzerine başlayan tartışmaların sesi hâlâ kesilmedi. Büyük oyuncuların bu sıkıntıları nasıl çözeceği merak konusu.

Elbette bu kadarla bitmiyor ama başlamak için iyi bir yerdeyiz. Yıl boyunca bunları ve daha fazlasını konuşmaya devam edeceğiz. 2019’a başlarken yukarıdakilerin çoğunu tamamlamış olmak ümidiyle, mutlu yıllar!

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.