MediaCat

Geleceğe hazır olmak

Akbank İnsan ve Kültür Genel Müdür Yardımcısı Pınar Anapa’yla dijital dönüşümün değerli kıldığı mesleki yetkinlikleri ve gençleri geleceğin mesleklerine hazırlamayı misyon edinen “Akbank Gençlik Akademisi”ni konuştuk.

Geleceğe hazır olmak

Covid-19’un günlük yaşam pratiklerimizi dijitale entegre etmeyi zorunlu kılmasıyla beklenenin çok üzerinde bir hızla gerçekleşen dijital dönüşüm, “iş”in tanımını da kaçınılmaz olarak dönüştürüyor. İş dünyasının içinden geçtiği dönüşüm sürecini, gençlerin bu dönüşümle şekillenecek yeni ekosistemde başarılı olmak için edinmesi gereken yeni yetkinlikleri ve onlara bu yetkinlikleri kazandırmak üzere hayata geçirilen “Akbank Gençlik Akademisi”ne dair her şeyi Akbank İnsan ve Kültür Genel Müdür Yardımcısı Pınar Anapa’ya sorduk.

Pandeminin itici gücüyle ivmelenen dijital dönüşüm iş dünyasında ne tür fırsat ve tehditler yaratıyor?

Dijitalleşmenin etkileri ve potansiyel getirileri uzun süredir iş dünyasının gündemindeydi. Pandemiyle birlikte dijitale adapte olmanın önemi çok daha iyi anlaşıldı. Gündelik hayatlarımızı inanılmaz bir hızla dönüştürürken, müşteri olarak hizmet aldığımız şirketlerden de bu yeni döneme hızla uyum sağlamalarını talep ettik. Günün sonunda teknolojileri, çalışanları ve servis modelleriyle bugünün şartlarına hazırlıklı olan şirketler süreci daha iyi yönetmeyi başardılar.

Pandemi aynı zamanda bize tüm bu tartışmaların salt teknoloji ekseninde yapılamayacağını da gösterdi. Dijital dönüşümü bir tehdit unsuru haline getirebilecek bir şey varsa, o da işin sadece teknolojik boyutuna odaklanmak. Teknolojik imkânlar hızla dönüşüyor fakat bu dönüşümü sürdürülebilir kılan insanın adaptasyon kabiliyeti. Kısacası teknolojinin imkânlarından ancak “insan” da buna uyum sağladığında yararlanabilir, gerçek bir dönüşümden ancak o zaman bahsedebiliriz. Bu denklemi anlayan, planlarını ve yatırımlarını bu farkındalıkla şekillendiren şirketlerin önümüzdeki dönemin sunacağı fırsatlardan daha çok yararlanacağını ve diğerleri arayı kapatmak için çalışırken fark yaratacağını düşünüyorum.

İnsanın teknolojiye adaptasyonundan söz açılmışken, genç neslin otomasyonun yol açacağı istihdam kayıplarına dayanıklı ve yeni iş kollarına hazırlıklı olmak için kendilerini hangi yetenek setleriyle donatmaları gerekiyor?

Teknoloji ve dijitalleşmenin dönüştürücü etkisini gayet iyi biliyor ve deneyimliyoruz. Aynı etki yetkinliklerin de dönüşümünü kaçınılmaz kılıyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun yayınladığı Geleceğin Meslekleri raporunda 2025 yılına kadar 85 milyon işin otomasyona devrolacağı ve 97 milyon yeni iş kolunun ortaya çıkacağı tahmin ediliyor. Yine aynı raporda temel yetkinliklerin yüzde 40’nın değişeceği, çalışanların yüzde 50’sinin ise yeni yetkinlikler kazanması gerektiği öngörülüyor. Esneklik, çeviklik, adaptasyon, iletişim gibi sosyal yetkinlikler her zamanki gibi önemini korurken; yaratıcılık, tasarım odaklı düşünme, problem çözme gibi bilişsel yetkinlikler ile yapay zekâ, siber güvenlik gibi teknolojiye ilişkin yetkinliklerin kıymetinin daha da artacağıysa şüphesiz.

Gençler kendilerine “hangi eğitimi almalıyım”, “hangi konuyu öğrenmeliyim” ve “hangi konuda uzmanlaşmalıyım” gibi sorular soruyorlar. Bugün bilgiye erişmek her zamankinden kolay olsa da değişimin hızı dikkate alındığında ne yapacaklarını bilmeleri kadar nasıl yapacaklarına hâkim olmaları da önem kazanıyor. Bu noktada biz de onlara gelin önce birlikte alternatiflere bakalım, iş dünyasındaki uygulamalı örnekleri inceleyelim diyoruz. Çünkü gençlerin gelişim yolculuklarında rastlayacakları kavramların nasıl karşılık bulacağını görmelerinin ve yoğunlaşacakları konuyu buna göre belirlemelerinin en sağlıklısı olduğunu düşünüyoruz. Bankamızın yıllardır süren gençlere yönelik etkinliklerini daha bütüncül ve kapsayıcı bir yaklaşımla yeniden tasarladık. 2020 yılında bütün etkinliklerimizi pandemiyle birlikte online’a taşırken, Akbank Gençlik Akademisi’nin de ilk tohumlarını attık. 2020 yılında 6 binden fazla üniversiteli gençle bir araya geldik. Bizler deneyimlerimizi paylaşırken onlardan da ilham aldık. Bu süreçte öğrendiklerimizle de “Akbank Gençlik Akademisi’ni” oluşturduk.

Peki Akbank Gençlik Akademisi gençlere söz ettiğiniz yetkinliklerin kazandırılmasında nasıl bir rol oynuyor?

Akbank İnsan ve Kültür Genel Müdür Yardımcısı Pınar Anapa

Akbank Gençlik Akademisi’ni üç ana program altında tasarladık: Yetkinliklere Giriş – 101 eğitimleri, Yapılandırılmış Yetkinlik eğitimleri ve Tamamlayıcı Programlar. Yetkinliklere Giriş – 101 eğitimlerine katılanlar geleceğin teknolojilerine ve yaklaşımlarına odaklanan; inovasyondan girişimciliğe, yapay zekâdan tasarıma, siber güvenlikten duygusal zekâya, finanstan sürdürülebilirliğe uzanan geniş bir perspektifle hazırlanmış eğitimler alıyorlar. Burada eğitimlerimizi başarılı ve genç bir sosyal girişim olan E-Bursum ile birlikte yapıyoruz. Eğitimlerin tamamıysa gönüllü Akbanklılar tarafından veriliyor. Geniş katılımlı bu eğitimlerde gençler hiçbir önkoşul olmaksızın belirlenen alanlarda temel düzeyde bilgi sahibi oluyor ve konuları bizzat uygulayıcılarından dinliyorlar.

Yapılandırılmış Yetkinlik eğitimlerinde ise gençlerin bu alanlarda derinleşmelerini sağlamayı onları geleceğin mesleklerine hazırlamayı hedefliyoruz. Programların içeriğine göre katılım koşulları değişiyor. Aynı şekilde program süresi ve yapısı da içeriğe uygun olarak tasarlanıyor. Örneğin; iş ortağımız Microsoft ile ilkini pandeminin ilk aylarında gerçekleştirdiğimiz, Nisan ayı itibarıyla üçüncüsünü düzenleyeceğimiz Data Analist programı yaklaşık olarak üç ay sürüyor. Buradaki bir diğer örnekse teknolojide rol model kadınlar yetiştirmek üzere çalışan ve yine bir sosyal girişim olan Upschool ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Android Development programı.

Tamamlayıcı Programlar’a gelince… Burada dijital mentorluk projemiz, kış ve yaz staj programlarımız, üniversitelerle birlikte yürüttüğümüz projelerimiz, öğrenci topluluklarının etkinliklerinde Akbanklılardan deneyim paylaşımları, hackathon’lar, gönüllülük programları, sanal kariyer buluşmaları, yapay zekâ challenge’ları gibi uygulamalı program ve etkinliklerle gençlerin deneyimleyerek öğrenmesini desteklemeye devam ediyoruz. Akbank Gençlik Akademisi’nin 2021 planında yer alan etkinliklerde de Akbanklılarla üniversite öğrencileri arasındaki bağı ve deneyim paylaşımını daha da artırmayı hedefliyoruz.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.