aurima.ai Kurucu ve CEO’su Seval Öz’den mobilitenin geleceğini ve toplumların sürücüsüz araç teknolojisine uyum sağlayabilmeleri için atılması gereken adımları dinledik.
ABD’de her sene 3 bin kişinin, dünya çapındaysa 1,2 milyon kişinin trafik kazalarına bağlı olarak hayatını kaybettiğini belirten aurima.ai Kurucu ve CEO’su Seval Öz; bir tıbbi salgın olarak nitelendirdiği bu duruma acilen bir çözüm bulunması gerektiği uyarısında bulunuyor.
Bence hayattaki en korkutucu şeylerden biri hareket edememek, istediğinizde bir yerden bir yere gidememek. Torunlarınızla, çocuklarınızla gezemiyorsanız dışarıya çıkamıyorsanız bir yerden sonra bu, toplumdan kopmanıza neden oluyor. Vatandaşlarımızın ücretsiz ve erişilebilir mobiliteye ulaşımlarına engel olamayız. Hayatta olduğum sürece yakın gelecekte, mümkün olduğu kadar fazla insana neredeyse ücretsiz ulaşım ve mobilite taşımayı umut ediyorum.
Yani; yemek, çocuk mamaları, ilaç… Her neye ihtiyacınız varsa, neredeyse ücretsiz olarak mobilite sayesinde ayağınıza gelmesini sağlamalıyız. Toplumdaki engelli bireylerin de ihtiyaçlarına yanıt verebilmek adına, bireyin her neye ihtiyacı varsa, ulaşımı bir hizmet olarak kullanarak bunu erişilebilir bir düzeyde sunmalıyız.
Güvenlik gibi konularda proaktif eylemler için hazır olmak durumundayız. Güvenlik her zaman bir risk, haklısınız. İnternete bağlı olduğunuz her an, birinin sizi hack’leyebilme ihtimali mevcut. Ancak teknolojinin bariyerleri konusunda bilgi sahibi olup, o teknolojileri benimsediğiniz zaman güvenlik sorunlarının önüne geçebilirsiniz. En iyi hacker’ları siz işe alırsınız. Savunmasız köprüleri belirleyerek, onların üzerine giderek çok güçlü bir savunma sistemi kurabilirsiniz. Proaktif davranarak probleme farklı bakış açılarından bakabildiğiniz zaman, gerçekten bazı şeyleri öngörebilirsiniz. Ve işte o zaman gerçekten problemleri çözmeye başlayabilirsiniz.
ABD hükümeti bu konuyla ilgili olarak içerisinde yazılımın güvenlik gereksinimlerinin neler olduğunu da barındıran Federal Auotomed Vehicles Policy isimli bir çerçeve oluşturdu ve sürücüsüz araçların şehirlerde kullanımı için gerekli olan standartları yayınladı. Hükümetin belirli standartları ve gereklilikleri paylaşmasının ardından, her eyalet kendi içerisindeki düzenine ve organizasyonuna uygun olacak şekilde sürücüsüz araç teknolojilerini nasıl uygulayacağını kendisi planlıyor. Bu, Türkiye için ilginç bir metafor tabii ki ancak her şehrin kendi düzenine göre bu teknolojileri adapte etmesi en sağlıklı olanı.
Böyle karmaşık bir problemi çözerken karşımızda duran zorlukları kabul etmeliyiz. İnsanlar artık araç sürmemeli. ABD’de her sene 3 bin kişi; dünya çapında ise 1,2 milyon kişi trafik kazalarına bağlı sebeplerden hayatlarını kaybediyor. Tabiri caizse bu bir salgın ve bu açıdan düşünüldüğünde de kesinlikle bu soruna bir çözüm getirmemiz, bu ölümlerin önüne geçmemiz gerekiyor.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.