Liderler Konferansının konuğu olarak İstanbula gelen İngiliz girişimci Sir Richard Branson samimi tavırları
Liderler Konferansının konuğu olarak İstanbula gelen İngiliz girişimci Sir Richard Branson samimi tavırları ve iş adamlarına verdiği değerli tavsiyeleriyle dikkat çekti.
Turkcell İşTcell tarafından düzenlenen Liderler Konferansının konuğu olarak İstanbula gelen İngiliz girişimci Sir Richard Bransonun Çırağan Sarayındaki sunumu büyük ilgi gördü. İshak Alaton, Ali Sabancı, Ferit Şahenk, Temel Kotil, Leyla Alaton, Ergun Özen, Zeynel Abidin Erdem gibi iş dünyasının önemli isimlerinin iştirak ettiği konferansın yöneticiliğini Good Morning America adlı televizyon programının 17 yıllık efsane sunucusu Joan Lunden yaptı.
SIFIR NOKTASINDAN GELDİK
Virgin Groupun sahibi, aynı zamanda dünyanın en başarılı girişimcilerinden biri olan Richard Branson, konuşmasında kendi girişimciliğinden örnekler verdi. İş hayatına 17 yaşında atılan Branson, bugünlere risk alarak ve evrime inanarak, sıfır noktasından başlayarak geldiğini belirtti. Müzik, havayolu şirketi, telekom şirketleri, özel tren işletmeciliği gibi pek çok alanda rüştünü ispatlamış Virgin İmparatorluğunun sahibi olan iş adamı, Bizi hava yolu sektörüne geçerken çok uyardılar. Farklı sektörlere geçmenin tehlikeli olacağını söylediler. Ama bence iş hayatından başarılı olmak için sürekli evrim geçirmelisiniz, sadece bir iş kolunda kalmamalısınız, biz Virgin olarak bunu yaptık ve büyüdük diyerek yapılan eleştirilere cevap verdi. Konuşmasında, uzay yolculuğuna imkan sağlayacak son projesi Virgin Galacticten de bahseden Branson, en iyi mühendislerle çalıştıklarını ve bu konuda oldukça heyecanlı olduklarını dile getirdi. Virgin Galactic ile yapılacak uzay seyahatinin maliyetinin 200 bin Amerikan doları olacağının bilgisini veren Branson, Biz ilk günden beri hayal ediyor ve hayallerimizi gerçekleştirmek için çalışıyoruz dedi.
VIRGIN AIRWAYSİN İLGİNÇ HİKAYESİ
Richard Branson konuşmasında Virgin Airwaysin kuruluş hikayesini ise şöyle aktardı: Şimdi sahibi olduğum Necker Adası satın almak için Joan ile Virgin Adalarına gitmiştik. Adayı satın aldık ve tatilin geri kalanını Beef Adasında geçirdik. Virgin Airwaysi orada ilginç bir olay sonucu kurdum. Beeften Puerto Ricoya gideceğimiz uçak iptal edilmişti. Terminal zor durumdaki turistlerle doluydu. Adadaki charter uçak şirketlerini aradım ve Puerto Ricoya 2 bin sterline uçtuklarının öğrendim. Hemen birini kiraladım. Ödeyeceğim fiyatı koltuk sayısına böldüm. Bir tahta ödünç aldım ve üzerine şöyle yazdım: Virgin Airways Puerto Ricoya gidiş bileti sadece 39 dolar. Terminali dolaşıp bilet satmaya başladım. Kısa sürede koltuklar doldu. Puerto Ricoya indiğimiz zaman bir yolcu bana dönüp Virgin Airways fena değil. Hizmeti biraz güncelleştirip bu işe girebilirsiniz dedi.
EĞİTİM ŞART DEĞİL
16 yaşında liseden ayrılıp iş hayatına atıldığını hatırlatan Richard Branson, eğitimin şart olmadığını, resmi eğitimin tek tip insan ürettiğini ve bu eğitimin iş adamı olma olasılıklarını azalttığını savundu. Bugün üniversite mezunu gençlerin kendi dönemine göre daha muhafazakâr olduğunu da dikkat çeken iş adamı, Biz, 60lı yıllarda daha hür ve açık fikirliydik. Bugün yaşanan Irak Savaşı 60lı yıllarda yaşanamazdı çünkü yüz binlerce genç Beyaz Saray önünde protesto gösterisi düzenlerdi dedi.
APPLEA KÜSKÜN AMA SEVİYOR
Virginin dışında en çok Apple markasını sevdiğini de sözlerine ekleyen Branson, Appleın Virgin Megastoreun önünde bir engel oluşturduğunu da söylemeden geçmedi. İnsanlar artık müziği internetten indiriyorlar. Appleı takdir ediyorum ama keşke iPodu biz bulsaydık diyerek konuyla ilgili memnuniyetsizliğini dile getirdi.
PARANIZ ÇOKSA SORUMLULUĞUNUZ DA ÇOK
Richard Bransonun konferansta altını çizdiği konulardan biri de sosyal sorumluluk projesi oldu. Firmaların içinde bulundukları toplumlara katkıda bulunmaları gerektiğini söyleyen Branson, kapitalizmin iyi denetlenirse fayda sağlayacak bir sistem olduğundan bahsetti ve sermaya sahiplerinin yeni yatırımlar yaparak, istihdam yaratmaları gerektiğini vurguladı. Sir Richard, konuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü: Kapitalizm dışındaki sistemlerin hiç biri ayakta kalamadı. Ancak kapitalizmin sağladığı servet aynı zamanda bazı sorumlulukları da beraberinde getirir. Çok fazla parası olanların, çok fazla sorumluluğu vardır. Diyelim bir şirketinizi sattınız; kazandığınız faizi yemeyip dünyanın başka yerlerinde başka insanlara ulaşmaya çalışmalısınız. Servetimizi fark yaratmak, insanlara ulaşmak için kullanmalıyız.Tarih hep zenginlerin değil, parasını toplumları dönüştürmek, onların yaşam düzeylerini yükseltmek için harcayanları hatırlar. Bunu hiç aklınızdan çıkarmayın.
YARDIM İÇİN HER YIL 12 SEMİNER
Sosyal sorumluluk konusunda üzerine düşeni yerine getirdiğine belirten Bransonun şu anda Afrikanın sorunlarına eğilen birkaç projesi bulunuyor. Bunlardan ilki War Roomu kurmak. Afrikada birbirinden bağımsız harcanan çabaları tek bir merkezde buluşturmak amacıyla hayata geçirilecek bu projede Branson, sivil toplum kuruluşlarının daha verimli çalışmalarını sağlamak amacıyla bir merkez oluşturmayı planlıyor. Ünlü iş adamının bir diğer projesi ise bir Elders grubu oluşturmak. Bu projede Nelson Mandela, Desmond Tutu gibi yaşını almış, dünyada olup bitenler konusunda fikir sahibi, saygın kişileri bir çatı altında toplamayı hedefleyen Branson, bu grup aracılığıyla küresel çaptaki siyasi krizlere müdahele etmeyi planlıyor. Bransona göre, Elders grubundaki kişiler saygınlıkları sayesinde dünya barışının sağlanması konusunda sözleri dinlenecek kişiler olacak.
KONFERANSIN GELİRİ AFRİKALI GENÇKIZLARA
İstanbuldaki konferasın gelirini Afrikada erken doğum yapmaları sebebiyle iç organları deforme olan 11-15 yaşlarındaki gençkızların ameliyatları için bağışlayacağını belirten Branson, aldığı miktarı açıklamazken paranın birkaç bin gençkızın tedavisine yeteceğini söylemekle yetindi. Şirkete yakın kaynaklar ise, iş adamının 350 bin dolar aldığını doğruladı.
Virginin her yıl sosyal sorumluluk projeleri için milyonlarca dolar harcadığının altını çizen Branson, bu amaçla her yıl 12 seminere konuşmacı olarak katılıyor. Bunun tüm iş adamları tarafından benimsenmesi gereken bir tavır olduğuna dikkat çeken Branson, Şirketler yıllık gelirlerinin en azından yüzde 5ini yardım amaçlı kullanmalılar dedi.
Basın toplantısına katılan bir Kardelenle Projesi yetkilisinin yardım talebini de olumlu karşılayan iş adamı, ülkesine döndüğünde bunu Virgin Vakfı ile görüşeceğinin haberini verdi.
ÇALIŞANLARINIZI ÖVÜN
Konferansa katılan iş adamlarına verdiği tavsiyelerde motivasyonun da önemini vurgulayan Branson Çalışanlarınız sahip olduğunuz markaların ve misyonun bir parçası olmalılar. Başarı buradan geçiyor. Çalışanlarının mutluluğunu sağlayamayan bir işin başarılı olması mümkün değildir. Şirket çalışanlarından ibarettir. Onları kaybedeseniz, işiniz çok zorlaşır. Ekibinizi övün, çok fazla eleştirmeyin. Tepeye tırmanırken çalışanlarınıza adil davranmak çok önemli. Bu, onların daha sonra da yanınızda olmalarını sağlar diye konuştu.
TÜRKİYE İLGİSİNİ ÇEKİYOR
Seminerden sonra düzenlenen basın toplantısında Bransona sorulan sorulardan biri de Türkiyedeki yatırımları ile ilgiliydi. Türkiyeye Virgin markasıyla girmeyeceklerini ancak burada bir cep telefonu firması kurmayı düşündüklerini belirtti. Katıldığı konferansın ev sahibi Turkcellin ise bu konuda görüşmeyi planladıları ilk isim olduğunun haberini verdi. Branson ayrıca finans konusunda da Türkiyenin ilgilerini çektiğini ifade etti.
2-3 YIL İÇİNDE TÜRKİYEYE GELEBİLİRİZ
Sir Richard Branson, Sabah gazetesine verdiği özel demeçte ise Türkiye’ye gelmekte geç kaldıklarını söyleyerek, 2-3 yıl içinde Türkiye’ye gelebiliriz. Biraz zaman kaybettik ama geldikten sonra bu kayıp zamanı telafi edeceğiz diye konuştu. Branson ayrıca, Türkiye’nin yatırım fırsatlarıyla dolu olduğunu söyleyerek birçok farklı alanda yatırım yapabileceklerini dile getirerek, Türkiye’de girmeyi düşündükleri alanların başında müzik, mobil telefon ve finansal servislerinin geldiğini açıkladı. Zaten bugün burada olmamın bir nedeni de bu yatırım imkânları konusunda fikir alışverişinde bulunmak. Bununla ilgili olarak iş çevreleriyle bir araya gelerek Virgin markasını nasıl ve hangi alanlarda Türkiye’ye getirebileceğimizi görüşeceğiz diyen Branson, 1970 yılında kurduğu Virginin bugün 50 ülkede toplam 60 bin kişiye iş alanı sağladığını belirterek, büyüme potansiyeli gördükleri her alana yönelmeye devam edeceklerini ifade etti.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.