Meşhuriyet Çağı

Taş Devri’nde mağara duvarlarına yaptıkları resimlerin yanı başına el izlerini yapıştırarak imza atanlar belki de ilk meşhurlardı. Dolayısıyla insanlık tarihinin en erken evrelerinden yakın zamanlara dek şöhretler, az ya da çok hep var olagelmiştir.

Meşhuriyet Çağı -Tayfun Atay - MediaCat Nisan 2025

“Ben bilinmeyen gizli bir hazine idim, bilinmeyi sevdim/istedim, bilinmem için mahlûkatı yarattım.”

İslam kaynaklarında hadis olduğu da rivayet edilen1 yukarıdaki ifadeye bakılırsa, şöhret arzusunun belirdiği ilk varlık Allah’tır. O, kâinatı ve onun için­de mahlukatı yaratarak “tanınan-bili­nen” olmuştur. Şöhret de budur: Kayda değer sayıda insan tarafından bilinen, tanınan, izlenen (takip edilen) biri ol­mak.2

Arapça “şhr” kökünden çıkış bulan şöhret sözcüğü, “belirme”, “öne çıkma”, “tanınma” anlamlarına gelir. Aynı köke dayalı “meşhur” da bilinen-tanınan demek. Gerçi yukarıda aktarılan sözde “bilinme” karşılığı geçen sözcük meşhur değil “mâruf”tur ama bu sözcüğün çerçevesi içinde de “meşhur”, “tanınmış”, “ünlü” anlamları bulunmaktadır.

O halde denilebilir ki insanın şöh­ret arzusu, tutkusu, isteği yaratılışın­dan olduğu kadar yaratıcısından da gelmektedir.

Ne olursan ol, meşhur ol!

İnsanda böyle bir heves olmakla birlik­te şöhret, çağlar boyunca gayet sınırlı çerçevede, sadece birilerine mahsus mahiyette, en önemlisi yetenek ve yet­kinlikle bağlaşık olarak ayırt edilir. Taş Devri’nde mağara duvarlarına yaptık­ları resimlerin yanı başına el izlerini yapıştırarak imza atanlar belki de ilk meşhurlardı. Dolayısıyla insanlık tari­hinin en erken evrelerinden yakın za­manlara dek şöhretler, az ya da çok hep var olagelmiştir. Ama meşhurluk hali­nin, insanlığı tümüyle kapsamına ala­cak şekilde bir kitlesel hedef ve hevese dönüşmesi sözkonusu değildi. Çünkü böylesi bir hedef ve hevesi imkân da­hiline sokabilecek bir tekno-ekonomik düzey mevcut değildi.

İçinde bulunduğumuz zamanı önceki zamanlardan ayıran kritik nokta budur. 2000’lerin başından itibaren “Meşhuriyet Çağı” olarak tanımlamayı ısrarla sürdürdüğüm şimdiki zaman, şöhret arzusu, tutkusu, çabası, çırpınması, yırtınmasının hemen herkeste zuhuru ile karakterize olur. Toplumsal-kültürel açıdan Mevlâna Rumi’nin malum “Gel, ne olursan ol, yine gel” sözünden ilhamla şöyle bir çağrıya herkesi davet eden bir tarihsel moment’tir bu:

Ol, ne olursan ol, ama illa ki meşhur ol!..

‘Büyüyünce meşhur olucam!

Böylesi bir durumun sökün etmesi, yukarıda kaydettiğim gibi, Yeni Milen­yum’a adım atılmasıyla eşzamanlıdır. Aşağıda bunu daha da temellendire­ceğim. Fakat benim için en kritik veri, 2001-2002 dönümünde Londra’da Noel zamanı İngiliz ITV televizyo­nunda izlediğim bir programdan çıkış bulmuştur. “Britanya’nın En Parlak Çocuğu” (Britain’s Brainiest Kid) adlı o bilgi-yarışma programında finale ka­lan 24 çocuğa yarışma öncesi kendileri­ni tanıtırlarken, büyüyünce ne olmak istedikleri de soruldu. Doktor, mimar, mühendis, vb. bilindik yanıtlar vardı ama yeni dünya haliyle uyarlı “top mo­del”, “pop star”, “sporcu”, “televizyon sunucusu” gibi seçenekler daha revaç­taydı. Yine de hiçbir yanıt, o demir leb­lebi gibi soruların hepsinin hakkından gelerek yarışmayı birinci tamamlayan 12 yaşındaki Laura Hibbert’ınki kadar şaşırtıcı ve sarsıcı değildi.

Laura, büyüyünce “meşhur olmak” istemekteydi.3

Durum netti. 12 yaşındaki çocuk lafı hiç dolandırmadan, çocuktan al haberi deyişini doğrularcasına 21’inci yüzyılın genelgeçer insanlık halinin ne olacağını bildiriyordu. Yetişkinle­rin hiç cesaret edemeyeceği bir saflık, içtenlik ve açıklıkla hem de… Çünkü aslında yetişkinler de aynı yolun yol­cusuydu. İster doktor ister mühendis ister mimar ister avukat ister bürokrat ister sermayedar ister bilim insanı is­ter ilahiyatçı ister deprem uzmanı ister finans danışmanı, ne olursanız olun, eğer meşhur olamıyorsanız olmuyor­du. Meslek sahibi olmak da mesleğinde başarılı olmak da yetmiyor, ille meşhur olmak gerekiyordu.

Meşhuriyet Çağı buydu: Şöhre­tin bir insani varoluş kaidesi, koşulu, kuralı haline gelmesi… Bir bakıma da Andy Warhol’un ta 1968’de sarf ettiği “Herkes bir gün 15 dakikalığına şöhret olacak” sözünün hayata geçmiş “gibi göründüğü” bir insanlık durumunun karşılığı…

Sıradana şöhret vaadi

Amerikalı sosyolog Karen Sternhei­mer, meşhurluk çığırının daha önce hiçbir dönemde olmadığı ölçüde her­kese açık hale gelmesiyle, “realite tele­vizyon, YouTube, MySpace ve genelde İnternet’in gelişi” arasında bağ kurar.4 Gerçekten, Meşhuriyet Çağı’nın şa­fağının, “realite televizyon” denilen yarışma-şov programlarının tam anla­mıyla patlama yaptığı 2000’ler başında söktüğü rahatlıkla söylenebilir. Bu tür programların elbette önceki onyıllara giden bir tarihi vardır ama seyir endüstrisinde başat hale gelmeleri yüzyıl dönümüdür.5

“Survivor” bu bakımdan en karakteristik, şahika ve alametifarika bir örnek olarak zikredilebilir. Kökeni İsveç yapımı “Robinson” (1997) olmakla birlikte ABD’de 2000 yazında yayına girdikten sonra dünyanın her tarafına yerli sürümleriyle yayıldı. Bizde de Acun Ilıcalı, 1990’larda başladığı televizüel sunuculuk performansında “Firarda Acun” olmaktan 2000’ler başında “Survivor Acun” olmaya onunla evrildi. Giderek de bu ülkede bir “sanal şöhret” operatörü, moderatörü, prodüktörüne dönüşmeye doğru seçkinleşti.

Sıradan insana şöhret vaadinin başladığı nokta burasıdır ve artık “sade vatandaş”, otel girişlerinden sokaklara yüz metrelerce yayılan realite-yarış­ma adaylık, daha doğrusu şöhret kuy­ruklarındadır.6 Mecralar hızla çoğalır: “BBG”, “Popstar”, “Ben Evleniyorum”­dan başlayarak “Gelinim Olur mu­sun?”, “Fear Factor”, “Survivor”, “Yete­nek Sizsiniz”, “O Ses Türkiye”, “Bugün Ne Giysem”, “MasterChef”, vd. realite şov-yarışma programları… Ayrıca, artık çok daha aktif bir görüntü ve görünme evreni olarak hayatın akışına damga vuran YouTube, Instagram, TikTok gibi dijital sosyal medya platformları… Bu­ralarda herkes görünerek var olma der­dinde, adeta “Şöhret uğruna ya Rab!” nida ve niyazlarıyla koşuşturmaktadır.

Söhretin sıradanlaşması

Ancak elbette işin içinde bir “iş” vardır.

Şöhret vaadi, bir yanılsamadan iba­rettir. Hakikatte olansa muazzam bir ekonomik çarkın dönmesi, ticari-en­düstriyel işleyiş doğrultusunda “arzu sömürüsü” yapılarak kâr ve kazanç elde edilmesidir. Ek olarak, bir ideolo­jik güdümlemeden, “yanlış bilinç” üre­timinden de dem vurulabilir. İtalyan sosyolog Francesco Alberoni’nin deyi­şiyle, “ekonomik iktidar seçkinlerinin kültürel üretimi” olarak meşhurluk, insanların gerçeklikten fanteziye kaçı­şını sağlayan ve gerçek hayatta sömü­rülmeleri üzerine düşünmelerini en­gelleyen bir işleve sahiptir. Bu süreçte insanlara hem yukarı doğru (sefaletten servete) bir mobilizasyonun mümkün olduğu sanısı (hatta “sanrısı”) hem de eşitsizliğin “sınıfsal” işleyişten ziyade bireysel yetersizlik ve başarısızlıklar­dan kaynaklandığı inancı aşılanır.7

Sözün özü, medya teknolojileri ve eğlence endüstrisi güdümünde varlık bulan görsel kültür ikliminde şöhret, başta değindiğimiz şekilde yaratana özgü bir hususiyet olmaktan çıkıp sı­radana yönelik bir vaat oldu. Ama bu, ters yönde, daha doğrusu paradoksal şekilde şöhretin sıradanlaşmasını be­raberinde getirdi. Herkesin 15 dakika­lığına şöhret olabildiği yerde şöhretin anlamı, değeri, önemi kalmadı. “Her canlı şöhreti tadacaktır” mottosuna dayalı Meşhuriyet Çağı’nda şöhret, ne bir statü ne de prestij işaret eder şekil­de aleladeleşti.

İngiliz siyaset felsefecisi ve yazar John Gray’in keskin diliyle noktalaya­lım:

“Bu yanılsamalar karnavalında şöh­retler, medyadaki rekabet mantığıyla yaratılan ve mekanik biçimde tüketi­len, mantar gibi biten kişisel tatminin çekici ama içi boş metalarıdır. Doğası gereği geçici olan günümüz ünlüleri para ile özel hayatın değiş tokuşun­dan oluşurlar. Bu, sürekli taciz altında zavallı bir varoluştur. Medyanın ar­zularına tabi bir yaşamın özgür olarak nitelendirilmesi pek kolay değildir. Herkesin on beş dakika boyunca ünlü olma şansı taşıdığını içeren demokratik yaşam felsefesi, kandırmacadan ibaret­tir. Chris Evans’ın çok yazılan gözlemi gibi, zirveye çıktığınızda orada hiçbir şeyin olmadığını görürsünüz.”8



1- İ. H. Aydın, “Kenz-i Mahfî”, TDV İslam Ansiklopedisi, Cilt: 25, 2002.
2- K. Sternheimer, Celebrity Culture and the American Dream: Stardom and Social Mobility, 2011, s. 2.
3- T. Atay, Yaşasın Meşhuriyet Çağı! – Popüler Kültürden Kitle Kültürüne Türkiye İzlenimleri, 2004, s. 19.
4- Sternheimer, s. 2.
5- Detaylar için bkz. “Reality Television, Wikipedia, the free encyclopedia”.
6- T. Atay, “Şöhret Virüsü Ülkeyi Sardı”, Görünüyorum, O Halde Varım: Meşhuriyet Çağı’nda Kültür ve İnsan içinde, 2017.
7- Sterheimer, s.3-6.
8- J. Gray, Yeniden Gösteri Toplumuna Dönüş”, Küresel Yanılgılar (Çev. Z. Koltukçuoğlu) içinde, 2006, s. 207.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.