Hay Group’un dünya çapında Chief Executive dergisi ile birlikte gerçekleştirdiği araştırmada…
Dünyanın en önemli danışmanlık şirketlerinden Hay Group, liderler için en iyi şirketler araştırmasıyla, liderliğe en fazla yatırım yapan şirketlerin profillerini çarpıcı bir biçimde ortaya koyuyor. Araştırma, en iyi şirketlerin krizin bittiği noktada büyümeye ve iyi hazırlanmış bir lider kadrosuna odaklandıklarını gösteriyor.
Hay Group’un dünya çapında Chief Executive dergisi ile birlikte gerçekleştirdiği araştırmada, “Liderler için En iyi Şirketler”, diğerlerinden içinde bulunulan finansal krizde ayakta kalmanın yanında, ekonomi düzeldiğinde büyümek için iyi hazırlanmış bir liderler kadrosuna şimdiden odaklanma konusundaki yaklaşımlarıyla farklılaşıyor.
Yapılan araştırmada, liderler için en fazla yatırımı yapan 20 şirket (Bakınız Tablo A) ve bu şirketlerin liderlik konusuyla ilgili uyguladıkları metotlar değerlendirildi.
Bu araştırmanın sonuçları, organizasyonlara ve liderlerine, ekonomik krizin getirdiği önemli zorlukların nasıl aşılacağına ve iyileşmeye nasıl hazırlanılacağına dair başarılı olacak birkaç uygulamayı da içinde barındırıyor.
Krizde ayakta kalabilmek
En iyi 20 şirketin %83ü Organizasyonların liderlerde en değer verdiği özellik nedir? sorusuna şu yanıtı verdi; uygulama, sonuç odaklılık, stratejileri başarılı bir şekilde hayata geçirme… Organizasyonlar delege etme konusunda başarılı olan ve doğru delegasyonla sonuç alabilen liderlere değer veriyorlar. Burada liderin en önemli farklılığının; kendinden ne beklendiğini biliyor olması ve aynı şekilde insanların da kendilerinden istenildiğini bildikleri bir iklim oluşturmalarını sağlaması olduğu görülmektedir. Araştırma sonuçlarına göre insanlar, standart belirleyen, baskıcı ve dostane stildeki liderler yerine; vizyoner ve demokratik stilde iş yapan liderlerle çalışmayı tercih ediyor. Kriz zamanında ise, daha net hedefler ve daha çok iletişim istiyorlar. Liderlerin daha görünür ve en önde olmaları, tercih edilen bir başka özellik olarak ortaya çıkıyor. Araştırmaya göre bunu sağlayan tipik liderlik stili, zaman zaman baskıcı olan bir vizyoner stilin ihtiyaç duyulduğunda standart belirleyen stille birlikte kullanıldığı liderlik stilidir.
Zor ekonomik koşullarda, liderler için en iyi olan şirketler netlik yaratıyor, gelişime heveslendiriyor, sorumluluk duygusunu öne çıkarıyor ve başarılı liderleri takdir ediyor. İlk yirmi şirketin yüzde 65i kararlardan üst düzey yöneticileri sorumlu tutuyor; diğer şirketlerin ise sadece yüzde 36sı bunu yapıyor. En iyi şirketlerin yüzde 63ü çalışanlarına değerlerini açıklarken diğerlerinin yüzde 43ü bunu gerçekleştiriyor. Yüzde 45i liderlerini organizasyon içinde üst pozisyonlarda değerlendirirken bu özellik diğer şirketlerin sadece yüzde 32sinde karşımıza çıkıyor.
Buna ek olarak, araştırmaya katılanların yüzde 62si matris organizasyon yapısının arttığını belirtiyor. Matris bir organizasyonda yöneticilik yapmanın kendine has zorlukları bulunmaktadır. Bunların içinde işbirliğine ihtiyaç duyulmasını, uyumlu bir takım yaratmayı, kaynaklar üzerinde otoriteye sahip olmayı, çatışan programları çözüme ulaştırmayı, öncelikler ve hedefleri net olarak belirlemeyi, yetki ve sorumluluk karmaşasını en aza indirmeyi, karar verme süreçlerini sayabiliriz.
Hay Group, matris organizasyonlarda çalışmak için gerekli olan becerilerin öneminin önümüzdeki dönemde artacağını belirtiyor. Özellikle, ilişki kurma, etkileme, değişime uyum sağlama, kişiler arası iletişim ve işbirliği becerilerinin önümüzdeki dönemlerde iş hayatında daha önemli olacağının altı çiziliyor.
Hay Group Türkiye Genel Müdürü Ayşın Argüden, alışılagelmiş yukarıdan aşağı yetki zincirinin yerini; yeni, cesur ve yatay iş dünyasını yansıtan birimlerin ve yönetici takımlarının etkin olduğu bir karar alma sürecine bıraktığını ifade ediyor.
Krizden çıkarken iyileşmeye hazırlıklı olmak
Hay Group/Chief Executive araştırma sonuçlarına göre liderler için en iyi 20 şirket, liderlik gelişimine öncelik tanıyor. En iyi 20 şirketin yüzde 70inin çalışanlarını liderlik rollerine hazırlamak ve değerlendirmek için ayrı bir süreçleri var. Bütün şirketler bazında bakıldığında bu özelliği sadece yüzde 37de görüyoruz. Bu şirketlerin yüzde 65inde yetenek yönetimi açık bir stratejiyle belirlenmişken, bu özelliği toplamda sadece yüzde 39da görüyoruz. Yüzde 55inde liderlik gelişimini hızlandıran programlar varken genelde bu özellik sadece yüzde 34te kalıyor.
Ekonomik belirsizlik ortamına rağmen organizasyonların lider gelişimini durdurmadıklarını görüyoruz. Bunun ana sebebinin; bu organizasyonların, şirketlerinde, ileride ortaya çıkacak lider ihtiyacını şu anda karşılayacak derinlikte liderlik özelliğine sahip kişilerin yer almadığını farketmeleri olduğunu vurgulayan, Argüden: “Bu sene bu araştırmadaki organizasyonların herkes için genel bir gelişim sağlamak yerine daha çok liderlere odaklandığını, liderlik yeteneklerinin değerlendirilmesi ve geliştirilmesi için daha çok yatırım yaptıklarını görüyoruz. diye de ekliyor. Liderler için En İyi Şirketler, liderlik gelişimi için ciddi yatırımlar yapıyorlar. Bu gelişim fırsatları özel projeleri, görevlendirmeleri ve İnternet üzerinden yapılan gelişim programlarını kapsıyor” diyor.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.