MediaCat

İş dünyasında kadına yönelik uygulamalar raporlandı

PwC’nin 43 katılımcı kurumun verilerini baz alarak hazırladığı rapora göre, kadın çalışan ve kadın yönetici oranı İstanbul merkezli ve yabancı sermayeli kurumlarda daha yüksek.

İş dünyasında kadına yönelik uygulamalar raporlandı

PwC Türkiye İnsan Kaynakları Danışmanlığı  “İş Dünyasında Kadın ve Kadın Çalışanlara Yönelik Uygulamalar” başlıklı bir rapor yayınladı. 43 katılımcı kurumun Şubat 2012 itibariyle geçerli olan  en güncel uygulamalarına yönelik,  kadın çalışanları için paylaştıkları bilgileri baz alan raporda,  kurumlardaki kadın çalışan ve yönetici sayısı ve kadın çalışanlara yönelik uygulamalarla ilgili öne çıkan temel bulgular yer alıyor.

PwC Türkiye, İnsan Kaynakları Danışmanlığı tarafından yayınlanan rapora göre, katılımcı kurumlarda toplam kadın çalışan ve kadın yönetici oranları %30 civarında. Bu oranın,  insan kaynakları, mali işler ve finans, muhasebe, idari işler, bilgi işlem gibi destek fonksiyonlarında ise  %40’ın üzerine çıktığı görülüyor. Raporda öne çıkan bir başka nokta da kadın çalışan ve kadın yönetici oranının İstanbul merkezli kurumlar ile yabancı sermayeli kurumlarda daha fazla olduğu.

Raporda üst düzey yöneticilere ilişkin veriler değerlendirildiğinde ise kadın üst düzey yönetici oranının yine  %30 civarında olduğu görülüyor. Ürün/Hizmet fonksiyonunda toplam üst düzey yöneticilerin % 41’ini kadın üst düzey yöneticiler oluşturuyor ve yine İstanbul merkezli kurumlar ile yabancı sermayeli kurumlarda da bu oran diğer kurumlara göre artış gösteriyor.

Katılımcı 43 kurumdan elde edilen verilere göre, kurumların yaklaşık %90’ında 2011 yılında terfi edenler arasında kadın çalışanlar da  bulunuyor ve terfi eden tüm çalışanlar içinde kadınların oranı % 42 seviyelerini buluyor.

Raporda ortaya çıkan diğer veriler ise özetle şöyle;

•    Kadın çalışanların gelişimine yönelik uygulamalar açısından ise mobilite ve evden çalışma en çok tercih edilen uygulamalar olarak dikkat çekiyor.

•    Kurumların neredeyse yarısı doğum izin süresi boyunca limit gözetmeksizin çalışana ücret ödemesi yapıyor ve bu sürenin sonunda  çalışan SGK’dan temin ettiği geçici iş göremezlik ödeneğini kuruma geri ödüyor.

•    Katılımcı kurumlardan yarısından çoğu süt izni süresini çalışanın tercihine bırakıyor

•    Kurumların yarısından çoğunda özel sağlık sigortasında doğum teminatı uygulamasının bulunmadığı görülüyor. İstanbul merkezli kurumlar ile yabancı sermayeli kurumlarda ise bu teminat yüksek oranda sağlanıyor.

 

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.