İhap Hulusi’ye saygı kitabı

Yaptığı eserlerle genç Türkiye Cumhuriyeti’ nin kurumlaşmasına sanatıyla önemli katkılar veren değerli sanatçı İhap Hulusi’nin anılması ve eserlerinin…

İhap Hulusi’ye saygı kitabı

Yaptığı eserlerle genç Türkiye Cumhuriyeti’ nin kurumlaşmasına sanatıyla önemli katkılar veren değerli sanatçı İhap Hulusi’nin anılması ve eserlerinin genç kuşaklara aktarılması için hazırlanan ve Cumhuriyetin 80. yılında (2003) çıkan ‘Cumhuriyeti Afişleyen Adam’ kitabının bu yıl ikinci baskısı yapıldı.

‘Cumhuriyeti Afişleyen Adam’ afiş sanatının Türkiye’ deki ilk temsilcisi İhap Hulusi için Ender Merter tarafından hazırlanan monografik bir kaynak.


Doğan Hızlan / Hürriyet 02 Nisan 2007

Grafik tasarımcı İhap Hulusi (Görey), henüz çok azı yazılmış olan Türkiye grafik tasarım tarihinde bazı ilkleri gerçekleştirmiş çok önemli kişiliklerden biridir. Eğitim gördüğü ve mesleğe ilk adımlarında attığı 1920’li yıllardan ölümüne kadar çok sayıda kurum ve ürün için binlerce iş üretmiştir. Kendisi için Türkiye’deki reklam grafiğinin öncüsü ve modern grafik tasarımımızın öncülerinden biridir demek yanlış olmaz.


Ali Sirmen / Cumhuriyet 18 Mart 2007

İhap Hulusi’nin çeşitli grafik tasarımları, afişleri, hem Cumhuriyet dönemine, hem de İstanbul’un geçmişine, birçok kuşağın gençliğine ışık tutuyor. Belki de, bütün bu eserlerden seçmeler, henüz var olmayan, ama oluşturulması elzem İstanbul Kent Müzesi ortaya çıktığında, sürekli olarak sergilenebilir. Son yıllarda, özellikle İstanbul’un kültür yaşamı çok zenginleşti, ama daha hala çok eksiğimiz var. Zamanla onların da giderileceğini, müzelerimize bir de gerçek bir kent müzesinin ekleneceğini umalım.


Prof. Funda Savaş Gün

İhap Hulusi Görey bir sanatçı inceliği ve bir bilim adamının titizliği ile sadece Türkiye’de değil, dünyada grafik sanatını ticari iletişimde ilk uygulayanlardan biridir. Afişlerinde yumuşak çizgiler, asimetrik eğrilerle sarmalanan bilgi verici ve yönlendirici görsel simgeleriyle modern ve dinamik iletişimin gücünü gözle önüne sermiştir. Çağdaş Türkiye’nin 20. yüzyılını aktardığı çalışmalarıyla dönemin ruhunu ve sosyal yönlerini ortaya koyarak Türk reklamcılığının görsel tarihinden bugüne ışık tutmaktadır.


Haluk Mesci

“Öldüğünü duyduğumda, epey resmi giyindim, mutad barıma gittim ve bir gün etiketteki beyefendilere benzeyebileceğim umuduyla bir duble Kulüp Rakısı ısmarladım. Şerefinize Usta!”

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.