MediaCat

Gençler kredi kartı yerine borç almayı tercih ediyor

Youth Republic ve Synovate işbirliğinde gerçekleştirilen “Harçlık Pazarı” araştırmasına göre kredi kartıyla alışveriş yapmak gençler arasında çok tercih edilmese de cüzdanlarında bulunması güven veriyor.

Gençler kredi kartı yerine borç almayı tercih ediyor

Youth Republic ve Synovate işbirliğinde gerçekleştirilen “Harçlık Pazarı” araştırmasına göre kredi kartıyla alışveriş yapmak gençler arasında çok tercih edilmese de cüzdanlarında bulunması güven veriyor. Paraları yetişmediği durumlarda kredi kartı kullanmak yerine yakın arkadaşlardan borç almayı tercih edebiliyorlar.

Değişik yöntemler kullanılarak 4.500 gençle yapılan araştırmada çalışan, liseli ve üniversiteli gençlerin satın alma güçleri, tüketim eğilimleri ve çevreleri üzerindeki etkileri gibi konular incelendi. Araştırma kapsamında, 16 farklı ilden 3.119 üniversite ve lise öğrencisiyle ve 1.533 okumayan/çalışan genç ve gençlerin aileleriyle görüşüldü, öğrenci evlerinin içlerine kameralar yerleştirildi ve gençlere harcama günlükleri tutturuldu.

Krizlerden tek etkilenmeyen grup; hiperrealist üniversiteli gençler:

Ankete katılan üniversiteli öğrencilerin yüzde 77’si kredi kartı kullandığını söylüyor. Kız öğrenciler arasında kredi kartı kullanımı erkek öğrencilere kıyasla daha yaygın olarak ortaya çıkarken kredi kartı kullanan üniversiteli erkek öğrencilerin yüzde 65’i geri ödemeleri kendi harçlıklarından yapıyorlar. Bu oran üniversiteli kız öğrenciler arasında daha düşük ve yüzde 44’te seyrediyor. Öte yandan, vakıf üniversitesi öğrencilerinin kredi kartı ödemeleri aileleri tarafından yapılırken devlet üniversitesi öğrencileri kredi kartı ödemelerini kendi harçlıklarından yapıyorlar. Kız öğrencilerin yüzde 66’sı kredi kartlarının yanlarında olmasının kendilerini güvende hissetmelerini sağladığını söylerken bu oran erkekler arasında yüzde 54. Kredi kartını hayatının önemli bir parçası olarak gören üniversite öğrencilerin oranı ise yüzde 37.

Kültür-sanata para harcayan; liseli gençler:

Türkiye’nin 23 ilinde 1.633 lise öğrencisiyle gerçekleştirilen araştırmaya katılan liseli gençlerin yüzde 93’ü kredi kartı kullanmadığını söylüyor. Kredi kartı kullanan (yüzde 7) liseli öğrencilerin yüzde 70’i kredi kartı ödemelerini ailelerinin karşıladığını belirtirken yüzde 24’ü kendi harçlıklarından ödeme yapıyorlar. Kredi kartı borçlarını kendi harçlıklarından ödeme oranı erkek lise öğrencileri arasında kızlara oranla daha yüksek (yüzde 32). Liseli gençlerin kredi kartı kullanımına nasıl yaklaştıkları ise dikkat çekici. Kredi kartı “insanları ödeyebileceğinden daha fazla harcamaya teşvik ettiği” görüşüne inanan yüzde 54’lük bir kesim aynı zamanda kredi kartının kendileri için bir güvence olduğuna da inanıyor. Üniversite öğrencileri gibi, liseli öğrenci kitlesinin büyük çoğunluğu için de kredi kartı hayatın önemli bir parçası olarak konumlandırılmamakta: “Modern insanlar nakit para kullanmazlar, kredi kartı kullanırlar” ifadesine katılanların oranı sadece yüzde 17.

Rasyonel çalışan gençler:

Türkiye’deki 15 milyon gencin 7 milyonunu oluşturan “çalışan gençler” kategorisi için 16 ilde 1.514 genç ile görüşüldü. Liseli ve üniversiteli gençlere nazaran çalışan gençlerin gelir dünyasında aylık kazançlarının içerisinde maaşlarının payı yüzde 95, harçlıkların payıysa yüzde 4. Araştırmaya göre çalışan gençlerin yüzde 92’si tam zamanlı bir işte çalışıyor ve gelir beyan edenlerin aylık ortalama gelirleri 635 TL. Çalışan gençlerin yüzde 65’i çalışarak bir şekilde ailelerine destek olduklarını ekliyorlar. İlginç olarak üç kategori arasında (lise, üniversite ve çalışan gençler) en az kredi kartı kullanan çalışan gençler (yüzde 19). Kullananların aylık ortalama kart harcaması ise 314 TL. Kredi kartı kullanan çalışan gençlerin yüzde 72’si parası bittiğinde kredi kartını kullanmayı tercih ederken, “kredi kartı hayatımın önemli bir parçası” diye ifade edenler yüzde 40. Kredi kartı olmayanlar zaman zaman çok ihtiyaç duydukları takdirde aile bireylerinden birinin kredi kartını kullanabiliyor. Kredi kartı sahibi olan çalışan gençler kart kullanma sebeplerini nakit paraları olmasa da alışveriş yapabilme avantajı veya kredi kartıyla alışveriş yapmak bir rahatlık diye açıklıyorlar.

“Harçlık Pazarı” araştırmasının sonuçlarını değerlendiren Youth Republic CEO’su Serhat Gürcü, “ülkemizde sayıları 15 milyonu bulan, 15–24 yaş arasındaki çalışan, liseli ve üniversiteli gençlerin oluşturduğu pazarın toplam değeri yaklaşık 80 milyar TL. Bu kitle, günümüzün ve geleceğin tüketicileri. Dolayısıyla bu segmentin eğilimlerinin, inançlarının ve hayata bakış açılarının iyi analiz edilmesi gelecek planlarını kurgulayan ve rekabetçi piyasa koşullarında ilerlemeyi hedefleyen şirketler için bir fırsat kapısıdır. Buna katkı sağlayan bu derece kapsamlı bir araştırma gerçekleştirmekten mutluluk duyuyoruz” dedi.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.