MediaCat

Cumhuriyetin 2. yüzyılında daha çok kadın

KAGİDER 2023-2025 yönetimi yeni dönem hedef ve vizyonunu paylaştı. KAGİDER Başkanı Esra Bezircioğlu, hedeflerinin cumhuriyetin ikinci yüzyılında daha çok kadının gücünü ve sesini duyurabilmek olduğunu söyledi.

Cumhuriyetin 2. yüzyılında daha çok kadın

12 Eylül 2002’de iş kurmayı hayal eden, işlerini büyütmek isteyen veya başarısız olup pes etme aşamasına gelen kadınların bir araya gelerek güç kazanacağına inanan 37 girişimci kadının buluşmasıyla kurulan KAGİDER (Türkiye Kadın Girişimciler Derneği), kuruluşunun 21’inci yılında basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Toplantıya haziran ayında gerçekleşen Olağan Genel Kurul sonrası 2023 – 2025 dönemi için başkan seçilen Esra Bezircioğlu, Başkan Yardımcıları Şila Gök ve Güzin İlker’in yanı sıra yönetim kurulu üyeleri katıldı. Türkiye’de kadın girişimcilerin işgücündeki durumu hakkında bilgi veren KAGİDER Başkanı Esra Bezircioğlu şöyle konuştu:

“Bundan 21 yıl önce KAGİDER kurulduğunda Türkiye’de kadın girişimci oranı yüzde 4’tü. Pandemi döneminde yüzde 14’e yükselen bu oran ağustos ayında açıklanan TÜİK istatistiklerine göre yüzde 11’lere geriledi. Geçtiğimiz aylarda Sabancı Üniversitesi işbirliğiyle Türkiye’de Kadının İşgücüne Katılımı, Genel Eğilimler, Demografik Farklar ve Tutumlar başlıklı bir rapor hazırladık. Rapora göre Türkiye’de 15 ve daha yukarı yaşta işgücüne katılım oranı yüzde 51,4. Bu oran erkeklerde yüzde 70,3 iken kadınlarda yüzde 32,8. Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranı OECD ortalamasının çok altında kalıyor. Önümüzde gitmemiz gereken çok yol var.”

2022 -2026 orta vadeli program neler söylüyor?

Bezircioğlu, geçtiğimiz günlerde açıklanan 2024 – 2026 Orta Vadeli Program’da yer alan maddelerin önemini de şu sözlerle vurguladı:

“Programda dijital ve yeşil dönüşümle değişen işgücü ekosistemine kadınların tam, eşit, güvenli ve etkin katılımlarının sağlanmasına ve onlara bu kapsamda ihtiyaç duyacakları yeni beceri ve yetkinliklerin kazandırılmasına yönelik programlar geliştirileceği belirtiliyor. Programda ayrıca kadınların işgücüne katılımlarını artıracak girişimcilik, finansal okuryazarlık, kooperatifçilik gibi alanlarda çalışma kapsamlarının genişletileceği ve yaygınlaştırılacağı belirtiliyor. Bir diğer önemli madde, girişimcilerin nitelikli personel istihdamını kolaylaştıracak programların yaygınlaştırılacağı hususu.

Programda bizim üzerinde durduğumuz teşviklerle ilgili de bir düzenleme var. İstihdam teşviklerinde etkin olmayanların sonlandırılacağı; kadın, genç ve engellilere yönelik teşviklerin etkin bir yapıya kavuşturulacağı belirtiliyor. Bu madde çok değerli çünkü pek çok kadın yeterli teşvik bulamadığı için kendi işini kuramıyor. Son olarak yıllarca üzerinde durduğumuz kadınların ekonomiye katılımının önündeki en büyük engellerden biri olan yaşlı ve çocuk bakımı…

Kadınların iş hayatından uzaklaşmasının en önemli sebepleri, bakım hizmetlerinin kadına ait olduğu şeklindeki kültür. Bu sebeple bakım veren kişilerin işgücüne katılımını teşvik etmek ve toplumsal hayata katılımını artırmak amacıyla erişilebilir gündüz bakım merkezlerinin sayısının artırılacağı belirtiliyor. Biz de KAGİDER olarak 21 yıldır olduğu gibi bundan sonra da üzerimize düşeni yapmaya, kadınların her alanda temsil edilmesi için çalışmalara devam ederken kadın girişimcilere ve girişimci adaylarına eğitim ve mentorluk vermeye devam edeceğiz.”

Hedef çok kadını iş hayatına kazandırmak

Cumhuriyetin ikinci yüzyılında daha çok kadının sesini duyurmak hedefiyle KAGİDER komiteleri altında birçok proje, etkinlik ve farkındalık çalışmaları yürütmeyi hedeflediklerini belirten Bezircioğlu, bu hedef doğrultusunda atılan adımları da şöyle anlattı: “Profesyonel hayata girmek üzere üniversite öğrencisi ya da mezun kadınlar için 13 yıldır Türkiye’de Geleceğin Kadın Liderleri programımız var. Bu programdan 1700 kişi mezun oldu. Şu anda 18 – 25 yaş arasındaki gençlerde toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığını artırmak, aynı zamanda gençlerin üretkenliğini teşvik ederek girişimcilik faaliyetlerini geliştirmeyi amaçlayan yeni projeler üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyoruz.

Diğer yandan daha yolun başında olan, çalışma hayatına yeni atılan kadınlara yönelik eğitimlerimiz devam ediyor. Girişimci olup, girişimlerini daha öteye taşımak isteyen kadınlarımız için de sektör odaklı girişimci geliştirme programımız ve eğitimlerimiz bulunmakta. Kadın girişimcilerimizin dijital alanlardaki olgunluk seviyelerinin ölçüldüğü ve özdeğerlendirme anketiyle işletmenin dijital olgunluk seviyesinin bölgesel ve sektörel ölçeklerde karşılaştırılmasına olanak sağlayan bir barometreyi hayata geçirdik.

KAGİDER olarak kurduğumuz, Garanti BBVA ile büyüttüğümüz Ticaretin Kadınları platformumuza da önem veriyoruz. Bu platform sayesinde kamunun ve özel sektörün satınalma süreçlerinde ihtiyaç duyulan ürün veya hizmetleri ilgili bölgelere sağlayan kadın girişimciye ulaşmasını sağlıyoruz.

Bir diğer projemiz, Boyner ile sürdürdüğümüz İyi İşler programı. Bugüne kadar Türkiye’nin farklı bölgelerinde 119 kadın girişimcinin eğitimini tamamladık. Bu sene de depremden etkilenen illerimizdeki kadın girişimcilerin bu programdan yararlanmasını arzu ediyoruz.

Kadınların iş yaşamına katılması önündeki engellerin kaldırılmasını hedefleyen Fırsat Eşitliği Modeli, kısaca FEM Sertifikası ile işe alım, eğitim, kariyer planlama ve geliştirme gibi süreçlerdeki eşitsizlikleri saptamayı ve iş yaşamında cinsiyet ayrımcılığına dayalı yaklaşımlara son vermeyi amaçlıyoruz. Bu programı Dünya Bankası ile birlikte başlattık. Şirketler, bağımsız bir değerlendirme sürecinden geçtikten sonra bu sertifikayı almaya hak kazanıyor. Bugüne kadar FEM Sertifikası alan kurum sayısı 65’e ulaştı.

Tarım sektöründe faaliyet gösteren kadınlarımız için ise Migros ile sürdürdüğümüz Migros İle Tarımda Kadın projemiz var. Bu projeye de devam ediyor olacağız”.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.