Teedo’nun FikriMühim ile gerçekleştirdiği Kariyer Odaklı Online Eğitim Araştırması, beyaz yakalıların hangi alanlardaki eğitimlere ilgi gösterdiğine dair ipuçları sunuyor.
Beyaz yakalı profesyonellerin kariyerlerini zenginleştirmeye odaklanan online eğitim platformu Teedo, Kariyer Odaklı Online Eğitim Araştırması’nın sonuçlarını paylaştı. FikriMühim tarafından İstanbul, İzmir ve Ankara’da 25-50 yaş arası 600 beyaz yakalı çalışanla çevrimiçi yapılan araştırmanın sonuçları, beyaz yakalıların hangi alanlardaki eğitimlere ilgi gösterdiğine dair önemli ipuçları verdi.
Katılımcılarının yüzde 51’inin daha önce online mesleki eğitim aldığını ifade ettiği araştırmaya göre, alınan eğitimler arasında yüzde 24 ile ilk sırada liderlik eğitimi bulunuyor. Online eğitim aldığını belirten katılımcıların liderlik eğitiminden sonra en çok eğitim aldığı alanların sırasıyla yazılım /IT, e-ticaret, işletme-yönetim, pazarlama, insan kaynakları, finans, proje yönetimi, satış, veri analizi ve yapay zekâ olduğu görülüyor. Br iş için gereken teknik becerilere yoğunlaşan ve uzmanlık gerektiren mesleki eğitimlerin daha fazla ilgi gördüğünü ortaya koyan araştırmaya göre, geçmiş yıllarda revaçta olan koçluk, reklamcılık, tasarım ve sosyal medya uzmanlığı gibi eğitimlere olan ilginin günümüzde geride kalmış durumda.
Yazılım /IT ve yapay zekâ eğitimi aldığını belirten erkeklerin sayısı kadınlara oranla çok yüksek kalıyor. İnsan kaynakları alanında durum ise tam tersi ve bu alanda kadınların erkeklere kıyasla daha fazla eğitim aldığı görülüyor.
Kendi işini yapanların (şirket sahibi/işveren) en fazla eğitim aldığı alan ise e-ticaret. Bu kişiler için ikinci sırada pazarlama, üçüncü sırada yapay zekâ alanları geliyor.
Araştırma, online eğitime olan talebin devam ettiğini, katılımcıların yüzde 74’ünün önümüzdeki iki yıl içinde online mesleki eğitim almayı düşündüğünü gösteriyor. Katılımcılar, online eğitimin avantajlarını esneklik ve erişim kolaylığı, maliyet etkinliği, konu çeşitliliği, anında geribildirim, uygulamalı öğrenme fırsatı, özelleştirilebilirlik ve networking olarak sıralıyor.
“Önümüzdeki iki yıl içinde hangi konularda online mesleki eğitim almak istersiniz?” sorusunu cevaplayanlar arasında yüzde 36 ile yapay zekâ öne çıkıyor. Bunu yüzde 29 ile e-ticaret, yüzde 28 ile yazılım/IT izlerken, talep edilen diğer eğitim konuları ise liderlik, veri analizi, işletme-yönetim, proje yönetimi, finans, insan kaynakları, pazarlama, sürdürülebilirlik, satış, sağlık olarak sıralanıyor.
Beyaz yakalıların teknoloji ve yazılım eğitimlerine olan artan ilgisi dijitalleşme ve otomasyonun hızla gelişerek iş yapış biçimlerini değiştirmesi, buna bağlı olarak da çalışanların yetenek ve iş kaybına dair duydukları korku ve kaygıya işaret ediyor. Yapay zekânın sağlık, finans, eğitim, perakende ve daha birçok sektörde devrim yaratması, yazılım/IT’nin hemen her sektörde temel bir gereksinim haline gelmiş olması ve bu alanda yetenek açığının dolayısı ile yüksek talep ve yüksek maaş potansiyelinin olması, yapay zekâ ve yazılım/IT alanındaki online eğitimler ve kaynaklar sayesinde eğitim almanın daha kolay ve erişilebilir hale gelmesi, son olarak da bu alanda çalışanların uzaktan ya da hibrit çalışma imkânının olması bu alandaki eğitimlere duyulan talebin altında yatan faktörler olarak sıralanabilir.
Rekabetçi iş ortamında şirket içi eğitim programları çalışanların işlerini doğru ve verimli bir şekilde yapabilmelerini sağlarken, çalışılacak şirketin seçiminde de önemli bir kriter haline geldi. Teedo’nun araştırmasına katılanların yüzde 48’i çalıştığı şirketin mesleki gelişim için eğitim desteği sunduğunu belirtirken, yüzde 42’si bu amaçla hayata geçirilen bir eğitim-gelişim departmanı bulunduğunu, yüzde 34’ü ise şirketin bir akademi programına sahip olduğunu dile getiriyor. Katılımcıların yüzde 52’si “Şirket kültürümüzde sürekli öğrenme ve gelişim teşvik ediliyor” diyor.
Her 10 katılımcıdan 6’sı “Online eğitimler işimde performansımı ve motivasyonumu artırıyor” diye cevap verirken, yine katılımcıların yüzde 60’ı şirketlerin verdiği eğitim desteğinin şirket seçimi üzerinde etkili olduğunu ifade ediyor.
Katılımcıların yaklaşık yarısı mesleki eğitim sertifikalarına sahip olmanın işinde terfi etmesini ya da daha iyi maaş almasını sağladığını söylüyor. “Mesleki eğitim sertifikasına sahip olmak daha kolay iş değişikliği yapmamı sağlıyor” diyenlerin oranı ise yüzde 64.
“Mesleki gelişiminiz için hangi becerileri geliştirmeyi hedefliyorsunuz?” sorusuna yeni teknolojiler, liderlik ve yöneticilik gibi soft skill beceriler, pratik beceriler, sosyal beceriler, dijital okuryazarlık, networking, finansal yetkinlikler ve teorik bilgiler cevabı veriliyor. Online mesleki eğitime katılma motivasyonunun başında meslekte uzmanlaşma gelirken, onu yeni bilgiler öğrenme, genel kültür kazanma, sertifika alma, yeni bir meslek öğrenme, daha iyi bir maaş ve meslek/iş/şirket değiştirme ve networking takip ediyor.
Çalışanların hızla değişen iş dünyasında kendilerini en fazla yeni teknolojiler karşısında, liderlik ve yöneticilik rolünde ve bir mesleğin pratik uygulaması konusunda yetersiz hissettiğini belirten Teedo Genel Müdürü Selçuk Aytekin, “Yapay zekâ ve otomasyonun hızla geliştiği dünyada bireyler teknolojinin hızına yetişmekte zorlanıyor. Gündemdeki ‘Yapay zekâ işimizi elimizden alacak mı?’ sorusunun bu araştırmada da çalışanlar açısından bir kaygı unsuru olarak karşımıza çıktığını söyleyebiliriz. Benzer şekilde, iş hayatına dahil olan farklı kuşaklar da iş yerindeki dengeleri değiştiriyor. Bu bağlamda da iş hayatında ‘liderin/yöneticinin’ vasfının ve iş yapış şekillerinin değiştiğini; tüm bu faktörlerin bireylerin gelişim alanını doğrudan etkilediğini gördük. Özetle, toplumsal değişimlerin izdüşümünü iş hayatında doğrudan gözlemlemek mümkün. Toplumsal düzeyde gözlemlenen her şey bireylerin yaşantısını, kararlarını, ihtiyaçlarını ve eğilimlerini belirliyor. Beyaz yakalılar online eğitimi kendine yatırım olarak görüyor” diye konuştu.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.