MediaCat

BBDO’dan gündelik hayata antropolojik bakış

10 kişiden 9’u sabahları güne hazırlanırken aynı markaları kullanıyor; 4 kişiden 3’ü ise düzenleri bozulduğunda sinirleniyor. Omnicom Group’a bağlı BBDO Worldwide, insanların günlük alışkanlıklarını ve bu alışkanlıkların onların hayatındaki yerini ortaya çıkarmak için yapılmış global bir araştırmayı kamuoyuna sundu. Araştırmada tüketicilerin olağan bir gününe antropolojik bir bakış açısıyla yaklaşılıyor.

BBDO’dan gündelik hayata antropolojik bakış

10 kişiden 9’u sabahları güne hazırlanırken aynı markaları kullanıyor; 4 kişiden 3’ü ise düzenleri bozulduğunda sinirleniyor. Omnicom Group’a bağlı BBDO Worldwide, insanların günlük alışkanlıklarını ve bu alışkanlıkların onların hayatındaki yerini ortaya çıkarmak için yapılmış global bir araştırmayı kamuoyuna sundu. Araştırmada tüketicilerin olağan bir gününe antropolojik bir bakış açısıyla yaklaşılıyor.

The Ritual Masters adını taşıyan araştırma, BBDO’nun şimdiye kadar yaptığı en kapsamlı proje. 9 ayda gerçekleştirilen araştırmada, 21 ülke ve değişik kültürlerden 5.000 kişinin günün 5 değişik periyodunda neler yaptıkları araştırıldı.

Çalışmaya göre; Brazilyalıların yüzde 44’ü tuvalette birşeyler okurken, Suudi Arabistanlıların yanlızca yüzde 10’u bu alışkanlığa sahip. Hintli katılımcıların yarıdan fazlası ise evden çıkmadan önce internette geziniyor. Amerikalı ve Kanadalılarda bu oran üçte birden de az. Ayrıca Suudi Arabistanlıların yüzde 80’i işe başlamadan önce dua ediyor veya meditasyon yapıyor, Almanya’da ise bu oran yüzde 3.

En anlaşılır alışkanlıklar sabah ve akşam rutinleri olurken bunlar sırasında özellikle pazarlayıcıların da ilgisini çekecek olan ürün kullanımları sözkonusu. Araştırmada ortaya çıkan sonuçlardan birisi de katılımcıların, 1 saatten az sürede dişlerini fırçalamaktan maillerini kontrol etmelerine kadar yaklaşık 7 aktivite gerçekleştirdikleri.

Araştırma konusu edilen periyotlardan bir tanesi de insanların yarına hazırlanmak için harcadıkları zaman dilimi. Kapı ve pencereleri kilitlemek, ertesi gün giyecekleri kıyafeti seçmek, kırışıklık kremi sürmek gibi aktivitelere sahne olan bu dilim, kısa olmasına rağmen insanların pazarlayacılara karşı en savunmasız oldukları anlar.

Gün ortası ve öğleden sonra dilimleri ise araştırma açısından daha değişken sonuçlar içeriyor. Yemek yemekten televizyon seyretmeye, internet başında vakit geçirmekten uykuya kadar birçok aktivite sözkonusu. Fakat bu değişkenlikler, hangi kültürlerde neler yapıldığını açığa çıkarıyor ve pazarlayıcılar açısından çok önemli bilgiler içeriyor. Örneğin; İspanya’nın tersine Çin’de insanların büyük kısmı işe giderken yolda yemek yiyor, bu da Çin’in fast food sektörüne daha açık olduğunu gösteriyor. Brezilyalı, Kolombiyalı ve Çinli kadınların günde iki kez arabalarında makyaj tazelediklerini bilmek ise kozmetik sektörüne makyaj malzemelerinin tasarımı açısından yeni fikirler verebilir.

İşte yapılan araştırmada ortaya çıkan diğer sonuçlardan bazıları:

Sabahları uyandıktan sonra katılımcıların yüzde 82’si dişlerini fırçalıyor, yüzde 74’ü duş alıyor, erkeklerin yüzde 53’ü traş olurken, kadınların yüzde 47’si makyaj yapıyor. Sabahları diş fırçalama oranının en yüksek olduğu yer yüzde 94 ile Brezilya iken, en düşük oransa yüzde 52 ile Endozya’nın. Sabah alışkanlıklarını düzenli olarak en fazla uygulayanlar ise yüzde 94 ile Çinliler. Bu konuda en düşük oran yüzde 64 ile Kanada’nın.

Katılımcıların yüzde 65’i evle iş arasında yolda geçen vakti, müzik dinleyerek değerlendiriyor. yüzde 28’i kitap okurken, yüzde 27’si telefonla konuşuyor ve yüzde 17’si ise yemek yiyor.

Eve döndüklerinde banyo yapmak, traş olmak, dişlerini fırçalamak ve kıyafetlerini değiştirmek gibi alışkanlıklar sergileyenlerin oranı Amerika’da 5.1, İngiltere’de 5.5, Hindistan’da 6.1. En yüksek oran 7.9 ile Brezilya’ya aitken en düşük oran ise 4.6 ile Danimarka’nın.

Gece diliminde ise televizyon izlemek (yüzde 66) , aile fertleriyle zaman geçirmek (yüzde 57), birşeyler yiyip içmek (yüzde 56), dişlerini fırçalamak (yüzde 53), internette gezmek (yüzde 39) ve evcil hayvanlarını beslemek (yüzde 24) gibi aktiviteler ve alışkanlıklar yer alıyor. yüzde 92 ile Çin bu dilime en çok önem gösteren ülke. Diğer yandan en az özen gösteren ülke ise yüzde 29 ile Japonya.

BBDO

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.