MediaCat

“Kendi sesimi yaratmak istedim”

Kasım ayında Brand Week Istanbul’da konuşmacı olarak yer alacak Laura Visco ile yeni hayata geçirdiği inisiyatifi, nereden ilham aldığını ve yaratıcı dünyada kadının yerini konuştuk.

Kadınlar arasında finansal konuların konuşulmasını normalleştirmeyi amaçlayan “Amiga, Hablemos de Plata” inisiyatifiyle başlayalım. Projeye ne ilham oldu?

Varlıklı bir aileden gelmiyorum. Para hakkında bildiğim her şeyi kendi kendime öğrenmek zorunda kaldım. Bu konudaki merakımın asıl sebeplerinden biri, ailemin 2001 yılındaki Arjantin krizinde her şeyini kaybetmiş olması. O zamanlar reklam dünyasında yeni çalışmaya başlamıştım. Çok gençtim ve tüm aileme tek başıma bakmak zorunda kaldım. Yıllar sonra, neden böyle oldu, diye sordum kendime… Ülke neden iflas etti, babam neden parasız kaldı, neden borçları vardı?.. Ardından, kariyerimde ilerledikçe ve para kazanmaya başladıkça, aileme olanların bana da olmaması için her zaman finansal konularda araştıran biri oldum. Bir süre sonra farkettim ki para hakkında sadece erkek arkadaşlarımla konuşuyordum. Kadınlarla para hakkında konuşmak istediğimde şöyle tepkiler alıyordum: “Bu konuda konuşmak istemiyorum”, “Bu konu beni kaygılandırıyor”, “Ne kadar param olduğunu bilmiyorum”, “Kocamın ne kadar kazandığı hakkında hiçbir fikrim yok”, “Yatırım yapamam, bu sadece zenginler için”, “Para hakkında endişelenmeme gerek yok”…

Neden bu konuda bir tabu var? Bu sorunun cevabını bulmak ve problemin kaynağına inmek için 20 küsur seneden sonra yaratıcı endüstride çalışmayı bıraktım. Kadınlar para hakkında çok fazla konuşmuyorlar. Bu konuda iletişim kurabilecek dostça bir ses olabileceğimi düşündüm. İletişimde edindiğim tüm deneyimim bu mevzunun yani paranın iletişiminde bir sorun olduğunu söylüyordu.

Finans anlaması inanılmaz derecede zor bir dünya, jargon çok karmaşık ve teknik olduğu için insanlar içinde kayboluyor. Ama bu yeterli bir sebep değil. Neden finansal dünyadan bu kadar uzun süre dışlandığımızı hâlâ araştırıyorum, diğer kadınlardan dinliyorum. Evet, geri kalmış durumdayız ve buna ek olarak erkeklerden daha az para kazanıyoruz. Daha fazla tasarruf ediyoruz ama daha az kazanıyoruz. Yatırım yapmıyoruz. Bu konuyu konuşmak için kadınları teşvik eden bir alan yarattım ve bu inisiyatifi başlattım. Şu ana kadar gelen tepkiler muhteşem. Finansal dünyada oldukça soğuk ve mesafeli bir tonla konuşuluyordu. Bence, sizinle aynı geçmişten gelen ve size çok basit bir şekilde kavramları açıklayan biri olduğunda her şey daha samimi ve yakın hale geliyor.

Grey Group’ta CCO’luk, 72andSunny’de yaratıcı yönetmenlik… Kariyerinizde önemli roller üstlendiniz. Yaratıcı endüstrideki deneyimleriniz sizi nasıl etkiledi? Kreatif dünyadan finansal savunuculuğa geçişiniz arasında bir bağlantı var mı?

Bence kreatifler olarak sesimizi markalara ödünç verme eğilimindeyiz. Bir noktada artık sesimin bana ait olmasını ve kendi sesimi yaratmak istediğimi fark ettim. Bir ajans adına konuşmak istemiyordum, sadece kendi adıma ve dünya hakkında konuşmak istiyordum. Önceki deneyimlerim göz önünde bulundurulduğunda, çetrefilli diyaloglara girmek ve onları çözmek konusunda çok fazla tecrübem olduğunu söyleyebilirim. Dolayısıyla çok zor ve karmaşık bir konuyu ele alıp onu kadınlar için daha çekici ve uygun bir bir tonda iletecek deneyime sahibim. Geriye dönüp baktığımda, reklam dünyasındaki kariyerimin bana bu becerileri kazandırdığını düşünüyorum.

Projeyi hayata geçirirken ne gibi zorluklarla karşılaştınız?

Bir yıldır tamamen farklı bir proje üzerinde çalışıyordum ve bir gün, bu işi bırak, dedim kendime… Yapman gerekeni, doğru olduğundan emin olduğun yolu seç. En büyük derslerimden biri şu; sorunlarla karşılaştığınızda ve durum istikrarsız bir hal almaya başladığında hemen o çalışmayı bir kenara koyun, bırakın ve başka bir şeye geçin. Amiga işte böyle bir duraktan hemen sonra doğdu. Mistik bir perdeden konuşuyormuş gibi gözükmek istemem ama içgüdülerinize güvenin. Bir şeyler olmuyorsa, bir sebebi vardır.

Bir zorluk değil ama dili İngilizce olmayan bir inisiyatif başlatmanın da bir tepki yarattığını söyleyebilirim. Anglosakson dünyasındaki kadınlara göre gerideyiz. Onların finansal konuları konuşmak ve paylaşmak için daha fazla araçları var. Bir şeyin var olması için illa İngilizce olmasının gerektiğini düşünmek neden? Reklamcılıkta zihin dünyamız ve dağarcığımız o kadar sömürgeleştirildi ki bir şey İngilizce olmazsa var olmuyor gibi hissediyoruz. Bu inisiyatifi ana dilimde yapmaya kararlıydım. Anglosakson pazarlarda yer almayan profesyoneller, herhangi bir çalışma kendi dillerinde gerçekleştiği zaman daha az önemli olduğunu düşünme eğilimindedir. Bence bu oldukça saçma. Küresel bir mesele için uygunluk ve alaka sadece günümüzün geçer dili İngilizce ile ilgili değil. Esas mesele bu denli temel bir probleme karşı insanlarla bağlantı kurmanın farklı metotlarını geliştirmek.

Bugün yaratıcı endüstride kadınların temsili hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu konuyla ilgili bazı mecralarda kullanılan jargon kulağımı tırmalıyor. Her yerde bu sorunun üstesinden gelinmesine yönelik ilham verici metinler, alıntılar ve etkinlikler var ama kapalı kapılar ardında kadınlar için işler o denli hızla iyileşmiyor. Ancak çok hırslı olursak başarıya ulaşıyoruz. Bir erkek hırslı olduğunda harika ama bu bir kadınsa sorun addediliyor.

Aslında bir otorite açığı var. Şu an kadın hakları konusunda kaç tane açığımız var saymakla bitmez. Bu yıl bir etkinlikte, kariyerlerinin farklı aşamalarında olan üç farklı kadının finansal konulardan mustarip olduklarını gördüm. Biri kariyerinde ilerlemiş, diğeri yeni başlamış, sonuncusu da kariyerinin tam ortasındaydı. Kısacası nerdeyse organizasyon şemasının tüm kademelerini etkileyen bir problem bu. Metinlerde, etkinliklerde, panellerde her şeyin yolunda olduğu hissi veriliyor, anlatılıyor. Ama hakikat o üç kadının söylediklerinde gizli. Sektördeki gerçekliğimiz çok farklı.

Yine de sektörün bu konuda oldukça yol aldığını söyleyebilirim. Ben kreatif dünyaya adım attığımda henüz 19 yaşındaydım ve Arjantin’deki o ajansta tek kadın reklam yazarıydım. Ajanstaki kadınlar tuvaleti sadece benim için tahsis edilmişti, kendime ait özel tuvaletim var gibiydi. Elbette artık birçok coğrafyada, kreatif endüstride kadın-erkek oranı oldukça farklı. Bu da gelişmenin en net örneği diyebilirim.

Amiga inisiyatifinin geleceğine dair planlarınızda yeni işbirlikleri var mı?
Daha çok kadının doğru yatırımlar yapabilmesine ve finansal özgürlüklerini elde etmesine yardımcı olmak için bu inisiyatifi genişletmek gerek. Ve her zaman inisiyatifin çıkış noktasını odakta tutmak, yani kadınlar arasında finansal konuların konuşulmasının normalleştirilmesi gerek. Şu anda projeye dahil olmak isteyen bazı markalar ve finans dünyasından bazı isimler var. Onlarla kurmak istediğim işbirliğinin temelinde ise “Bu işi pratikte nasıl yapabilirim?” sorusunun cevabını aramak yer alıyor. İşte bence çoğu kadının zorlandığı soru bu.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.