Yapılan araştırmalara göre bir ülkenin marka olmasına katkıda bulunan 4 ana nokta var. Bunlar bir ülkenin…
Yapılan araştırmalara göre bir ülkenin marka olmasına katkıda bulunan 4 ana nokta var. Bunlar bir ülkenin bayrağı, havayolları, basın ve yayın kuruluşları, kendi markalı ürünleri ve hizmetleri. Peki, bir ülke nasıl marka olur? Türkiye markası nasıl olunur? Millward Brown Araştırma şirketi başarılı markalar üzerinde yapılan araştırmada başarılı marka olmanın koşullarını açıkladı.
Lider pazar araştırma şirketi Millward Brown Türkiye gerçekleştirdiği araştırma ile bir ülkenin marka algısına katkı sağlayan ana stratejik kategorileri belirledi. Bir ülkenin bayrağının, basın ve yayın kuruluşlarının, havayollarının ve hatta insanlarının bile bir marka olarak o ülkenin imajına katkısı olduğunu söyleyen Millward Brown Türkiye Genel Müdürü Betül Khan, marka algısını artıran kategorilerden ilkinin ve en önemlisinin havayolları olduğunu belirtiyor. Khan, bir ülkenin havayolları, ülkenin en tepedeki elçisi olarak o ülkenin farkındalığına, nasıl algılandığına ve imajına büyük katkı sağlar dedi.
Marka algısına katkı sağlayan ikinci kategorinin o ülkenin arabaları, yiyecekleri ve bankaları gibi tüketim malları ve hizmetleri olduğunu belirten Khan üçüncü olarak ülkelerin ve şehirlerin daha fazla turist çekmek için geliştirdikleri turistlik programların marka algısına büyük katkı sağladığını söyledi. Khan araştırma sonuçlarına göre hükümetlerin sponsorluğunda yürütülen bazı programların ve organizasyonların da ülkenin marka olmasında önemli bir rol oynadığını belirtti.
MARKA OLARAK DEĞER KAZANAN ÜLKENİN TURİST SAYISI DA ARTIYOR
Ülkelerin marka gücünün de tüketici markaları gibi bazen güçlenip bazen de kan kaybedebileceğini belirten Khan Aynı zamanda bir ürün ya da hizmet, üretildiği ülkenin imajını büyük ölçüde etkileyebilir. Bunun en iyi örneği Çin malı oyuncaklar kötüdür söylemidir. Üretilen mallar o ülkenin imajını fazlasıyla etkiliyor diye konuştu.
Araştırmaya göre bir ülkenin markasına yapılan yatırımların geri dönüşü tüketici markalarına yapılan yatırımların geri dönüşümü gibi yüksek oluyor. Marka olarak değer kazanan ülkenin turist sayısı artarken, aynı zamanda ürettiği ürün ve hizmetlere karşı güven algısında ve döviz akışında da artış oluyor. Ülkelerin de marka olarak algılarının ölçümlenebileceğini söyleyen Betül Khan ülkelerin marka algısına göre 4 kategoriye ayrıldığını bildirdi. Ülkelerin marka algısına göre Kaliteli, Ketum ve Zorlu, Prestijli ve Stil sahibi, son olarak Büyümeye açık ülkeler olmak üzere 4 ayrı eksende gruplandığını belirten Khan, yapılan bir çalışma sonucu 19 ülkenin bu dört kategoriden hangisine girdiğini şöyle özetledi: Almanya, Japonya gibi ülkeler kaliteli, Rusya, Güney Afrika gibi ülkeler zorlu, Hollanda, Fransa gibi ülkeler prestijli ve Avustralya, Hindistan gibi ülkelerin gelişmeye açık ülkeler olduğu algısı ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada incelenmeyen Türkiye ile ilgili bir konumlandırma yapmak gerekirse, açık ve büyüyen ülkeler grubuna dâhil etmek mümkün diye konuştu.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.