5G’yi beklerken

Son beş yıl programatik diye başladı, "data çok önemli bir şey, bizde çok data var" söylemleriyle devam etti, "DMP almalı mıyız?" tartışmaları da sönmeye başladı. Artık 5G'ye çeyrek var. Hazır mısınız?
01.11.2018 - 10:49

5G (nam-ı diğer 5G NR) ufukta gözüktü.

Ülkemizde ne zaman çıkacağı konusunda rivayetler muhtelif. Şu anda dünyada bu konuda en iştahlı ülke Çin. ABD, Güney Kore ve Japonya onu takip ediyor. 2019 sonundan itibaren rüzgâr şiddetlenerek esmeye devam edecek. Bu konuda dünyada önde gelen ülkelerden biri olma vizyonumuzu göz önüne alırsak, 2020-2021 yıllarında bu teknolojiyle buluşacağımızı düşünebiliriz.

Küçük bir parantez açarak “5G nedir?” ile başlayalım. G harfi “Generation” kelimesinden geliyor. Yani 5G beşinci jenerasyon hücresel iletişim sistemi anlamına geliyor. (Şu anda LTE, yani bizdeki tabiriyle 4.5G kullanıyoruz.)

Son kullanıcıya faydası nedir? Burası ilginç yanı.

Yeni imkânlar

Bugüne kadar bu tip teknolojilerde hep hız kelimesi ön plana çıktı. “Daha hızlı internet” kampanyaları her yanımızı sardı. 3G’nin hızı 350-400 kbps iken 4G’de 100 mpbs, 5G’de ise bunun tam 100 katı daha yüksek bir hız olan 10 Gbps’den bahsedeceğiz. Bütün bunlar bugüne kadar kullanılmayan 24 Ghz ve üzerindeki bantlar sayesinde olacak. Ancak daha önemlisi akıllı evler, sürücüsüz araçlar, nesnelerin interneti gibi kelimeler hayatımıza süratle girecek.

Hayatımızı gözle görülür şekilde değiştirecek bir geçişten bahsediyoruz. Örneğin, sürücüsüz araçlar aslında hazır sayılsalar bile 4G LTE’de bile bulunan “latency” (gecikme) yüzünden güvenle kullanılamıyordu. 5G ile bu konu da çözüleceğinden, sürücüsüz araçların gelişimi hızlanacak.

Ülkenin bir ucundaki bir doktor, özel bir eldiven ve VR gözlükle diğer ucundaki bir ameliyata girebilecek. Gecikme olmayacağından, en hassas operasyonları bile yönetebilecek. Oyun dünyasında konsollarda oynanabilen kalitede oyunlara, artık cloud üzerinden direkt erişilebilecek. Hâlâ yaygınlaşamayan VR, 5G ile hem oyun hem de canlı yayınlarla son şansını deneyecek.

Birbirine bağlanan nesneler iletişim dünyası için yeni data kaynaklarını beraberinde getirecek. İzinli evrenler üzerinden gerçek zamanlı lifestyle analizleri eşliğinde aksiyon alabileceğiz. (Bunu yapabilecek insan kaynağımız ve süreçlerimiz hazır mı sorusu bambaşka bir yazının konusu.)

5G ile gelen değişimlerin önemli bir kısmı öğrenmemizi gerektirmeyen yenilikler olacak. Örneğin, akıllı şehirler projeleri hayatımızı kolaylaştırırken, buna adapte olmak ve eğitimini almak gibi bir derdimiz olmayacak.

5G destekleyen telefonlar 2019’un ilk yarısından itibaren hayatımıza girmeye başlayacak. Gerçekçi bir zamanlama olarak ilk 5G uyumlu telefonunuzu 2020’de alacağınızı düşünebilirsiniz.

5G, evinizdeki internetin 20-30 kat üzerinde bir hıza çıkacak. Evdeki internet modemimiz kablo yerine cep telefonumuz gibi mobil vericilerden beslenecek ve daha da hızlı bir interneti ev kullanımına getirecek. Bu tip ürünler zaten bir süredir var. Turkcell’in Superbox ürünü buna en güzel örneklerden biri. Bugün bile en yüksek ev internetinin 1,5 katı hıza ulaşan bu cihaz, bu geçişin ilk öncülerinden.

5G'yi beklerken

Değişim hızlanacak

Çanak antenlere elveda diyeceğimiz günler de yaklaşacak. IPTV üzerinden alınacak yayınlarla hane TV tüketimi hakkında daha fazla bilgi sahibi olacağız. Peoplemeter sistemi yerini IP tabanlı ve gerçek zamanlı ölçümlere bırakacak. TV reklamcılığında daha iyi hedefleme imkânı yaygınlaşacak.

Fragmentasyon, global medyanın yaygınlaşması, içeriğin liberal hale gelişi, hedef kitlenin manuel olarak yönetilemez dinamizme ulaşması, artan çeşitlilik ve sürekli yeniye ulaşabilmeyle birlikte marka sadakatinin iyice azalması gibi söylemler, pazarlama dünyamızda sıradan söylemler haline gelecek.

Değişim hızlanacak. Daha hızlı internetin anlamı bu. Beş dakikada film indirebilmek bir yana, beş dakikada değişecek
pazarlama oyunu.

Son beş yıl programatik diye başladı, “data çok önemli bir şey, bizde çok data var” söylemleriyle devam etti, “DMP (data yönetim platformu) almalı mıyız?” tartışmaları da artık sönmeye başladı.

Artık 5G’ye çeyrek var.

Sosyal medyayla birbirine bağlanan toplumlardan her şeyiyle birbirine bağlanan bir dünyaya geçiyoruz.

Hazır mısınız?

Giriş

Parolanı mı unuttun?

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.