Sektörün 30 yaş altı 50 yeteneği, bu kez çok daha büyük bir unvan çeşitliliğiyle karşınızda...
01.09.2020 - 16:57 | MediaCat
30 under 30, MediaCat’in gelenekselleşen seçkilerinden biriydi. Yıllardır bu seçki altında, sektörün gelecek vaat eden yaratıcılarını, sektörün lider isimlerinin önerileri dahilinde belirliyorduk. Ancak anlatacak daha büyük bir hikâye olduğunun da farkındaydık. Ve bu hikâyede yalnızca kreatiflerin olmadığının da… Bu yüzden, bu yıl büyük hikâyenin peşinden gittik. 50 under 30 adını verdiğimiz seçkide, kreatiften stratejiste, sosyal medya yöneticisinden yönetmene, illüstratörden veri uzmanına, medya planlamacıdan halkla ilişkiler uzmanına ve daha nicelerine uzanan bir skalada, sektörün 30 yaş altındaki 50 yetenekli ismini bir araya getirdik.
Bu yılın seçkisinde dikkat çeken özelliklerden biri, kariyerini toplumsal fayda ve sosyal inovasyon odaklı işlerle şekillendirmek için çabalayan isimlerin varlığı. Dünyayı dönüştürme bilincini mesleğine adapte edebilen 20’li yaşlarında insanlar görmek gerçekten umut verici.
50 under 30’u şekillendirirken, belirlediğimiz 100’ün üzerinde kreatif, PR, medya ve prodüksiyon ajansının yönetici ve başkanına danışarak, görüş ve önerilerini aldık. Üzücü taraflardan biri ise, iletişim sektörünün sac ayaklarından halkla ilişkiler şirketlerinin, konuya olan ilgisizliği oldu. Maalesef yalnızca birkaç ajanstan öneri alabildik. Önümüzdeki yıllarda bu listede, PR tarafından daha fazla genç yeteneği tanıtabilmek ve hikâyelerini paylaşabilmek dileğimiz…
Radikal değişimlerden korkmayan biri Alican Şengül. Yazılım mühendisliği okuyup reklamcı olması da bundan: “Farklı konularda yazı yazma isteğimin tam karşılığı reklamcılıktı. O esnada da reklam yazarı olma fikri benliğimi ele geçirdi. Keza, amiyane tabirle bipolar bir meslek. Her an bambaşka dünyalara gidip bambaşka insanlarla empati yapmak durumunda kalıyorsunuz ve bu da benim adıma bu işin en kıymetli yanı…”
Bir yılı aşkın süredir OLIVER ve PepsiCo’nun birlikte inşa ettiği in-house ajans PepCS’nin tek reklam yazarı olarak çalışan Şengül’ün kaleminden geçen işler arasında Doritos #bicesaret, Lipton Ice Tea – Intelligence Mass Marketing deneyi, PepsiCo – Sen İndiriyorsun, O KazandıRio işleri ve son olarak InstaChamp’ten de ödüllü olan Cheetos Bıyık – AR Filtre çalışması var.
Dijital dünyaya çok da adapte olamamış reklamcıların “YouTube rakamlarla oynuyor oğlum” tarzındaki her yorumunda içimde ölen birileri var.
Hep söylenen o 30 yaş ve getirdiği ufak anksiyete… N’apıyorum, n’olacağım, nereye gidiyoruz gibi sorular, geceli gündüzlü aklın tam orta yerinde kamp kuruyor. Bu sorular henüz gitmedi, o yüzden sorgulama evresi devam ediyor.
Hayatı boyunca olumsuzluklardan ve kötü ihtimaller üzerinden doğru yolu arayan birisi olarak, önemli olanın, kişinin bir perspektifinin olması olduğu. Muhatap olduğunuz her konunun azıcık üzerine düşünün be kardeşim…
Yönetmenlik kariyerinin henüz başında olan Ayberk Ersürmeli, sektörel tecrübesini akademik altyapıyla birleştirmek isteyenlerden. Bugünlerde medya ve kültürel çalışmalar alanında yüksek lisansına devam eden Ersürmeli’nin son dönemde PF Public bünyesinde Gittigidiyor – Aklına Gelen Kapına Gelsin, Eczacıbaşı Dynavit – Burak Patron / Aslı Hanım, Trendyol – Gelecek Kadınların, Turkcell – Türksporu (Trabzon), Turkcell – Diyarbakır’dan GNÇ Bİ’FİKİR Yarışması’na Uzanan Bir Hayal gibi projelerde anlattığı samimi insan hikâyelerinin etkisi ekranları aşmayı başarıyor.
30’una dair planları ise adını andığında dahi heyecanlandırıyor kendisini: “Reklam yönetmeliğinin yanı sıra uzun soluklu bir tasarım, dramaturji deneyimi yaşayabileceğim sinema filmine hazırlanmak öncelikli planım.”
Asistanlığı bırakış zamanlamam “iyi ki”lerimden… Asistanlık; insan ilişkilerini, teknolojiyi vs. deneyimleyip sonuçlarını görme fırsatınızın olduğu iyi bir egzersiz ama kendi filminizi tasarlamakla farklı deneyimler.
Her projenin kendi içinde zaman ve bütçe baskısı olduğu kaçınılmaz bir gerçek. Ancak küsmeden aynı ritimle devam etmek, zaman içerisinde size inanan insanların sayısını artırıp şartların iyileşmesini sağlıyor.
Başımıza ne geldiyse kolaycılıktan geldi.
Sektöre Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü’nün tedrisatından geçerek adım atan Aykut Küç’ün kısa kariyerinde henüz iki durak var ancak bu, Küç’ün yolculuğunun kıymetini örtmemeli. O dönemki ismiyle Manajans J. Walter Thompson’da başladığı stajı sırasında TEB, Elidor, AXE, Yumoş gibi markalar için emek veren Küç’ün bir sonraki adresi ise bir buçuk yıldır çatısı altında olduğu VMLY&R İstanbul.
50 under 30’deki ve ajanstaki ortağı Cem Işık’la birlikte yalnızca geçen yıl 3 Gümüş Elma’nın ajansa kazandırılmasında pay sahibi olan art direktör, sektörün dirençli neferlerinden olmaya aday. Küç, kariyerinde şimdiye kadarki en büyük “iyi ki”sini şöyle özetliyor: “Ben bunu yapamam ki dememek. Yapabildiğini zaten yapabiliyorsun. Yapamayacaklarını (?) yapmak geliştiriyor insanı.”
Corona Türkiye’ye daha yeni gelmişti. Metroda bir amca “Biz Türk soyuyuz. Bizim genetiğimiz farklı. Çin’in virüsü bize ne yapabilir ki?” demişti. OK BOOMER! Entübe durumda değilse tekrar karşılaşmak isterim.
360 fikirler uygulanmamak içindir.
Tam anlatacağım… Euro diyor ki sus.
LÜTFEN TUVALETLERİ NASIL BULMAK İSTİYORSAK ÖYLE BIRAKALIM!
“Bu genç yaşında bizim bütün strateji yükümüzü kaldıran bir kahraman. Ben kendisinin geliştikçe sektörün önemli isimlerinden biri olacağını düşünüyorum.” Punch BBDO CCO’su Ali Musa Paça Beliz Atalay’ı bu sözlerle özetliyor. 30 yaş altı yeteneklerin yer aldığı, artık klasikleşen bu seçkide kendilerine yıllar içinde fazlasıyla hak ettikleri yeri açan stratejistlerden biri Beliz Atalay. Önceki görevinde ETİ Hoşbeş, ETİ Süt Burger, Red Bull, Unilever Food Solutions ve WWF markalarının 360 stratejilerini kurgulayan Atalay, Punch BBDO’da ise ajans portföyündeki her markaya stratejik katkı sağlıyor.
Atalay’ın ajans dışında harcadığı mesaide de sektöre katkıda bulunduğuna şüphe yok zira genç stratejist
TurkishStation ile Türkiye’deki anlatılmaya değer, eşsiz değerleri globale taşımak için projeler geliştiriyor. Atalay ayrıca SXSW gibi uluslararası konferanslara katılarak sonrasında trend raporları hazırlıyor.
“Onu da gelecekteki Beliz düşünsün” diye ertelediğim her şeyi yapmış olmak ve kendimi alkışlamak.
#standartsapmalarvardır. Her şeyin planlandığı zamanda olmaması normaldir.
Serendipity, “Beklenmeyen güzel tesadüfler” demek. Ona inanın.
Sektöre giden yola Bilgi Üniversitesi’nden çıkan isimlerden Berkay Başer, dört yıldır çalıştığı Rafineri’ye kariyerinin henüz beşinci yılında 8 Effie ödülünü getirmeyi başarmış bir stratejist. Üstelik bu 8 Effie’nin içinde özellikle içgörüsüyle ayrışan Konuyu Değiştir (Eczacıbaşı Topluluğu) ve Kullananlar Memnun (Profilo) işleri yer alıyor.
Başer’in 2019’dan bu yana imzasını taşıyan işler arasında Yapı Kredi’nin marka amacını anlattığı Sınırları Kaldırma lansmanının stratejisi ve World’ün Akıllı Alışveriş relansmanının konumlandırması var. Bankaya pandemi döneminde tüketicilerine teşekkür ettiren ve bir anlamda bu trendin başlamasına sebep olan Başer, 2020’de Selpak ve Didi&Çaykur konkurlarını kazanan ekibin de bir parçasıydı. Başarılı stratejist 2019’da gerçekleşen Hack for Good yarışmasının kazanan kadrosundaydı.
Eski normalimiz anormal güzelmiş.
Her zaman, her konuda haklı biz olamayız.
Boomer’lar velinimetimiz, eve onları anlayarak ekmek götürüyoruz. Haliyle atarlanmak yerine onları anlamaya çalışmak daha kıymetli.
Grafik tasarım mesaisi lise yıllarında başlayan ve okullu olmasıyla, sektöre gelirken yaşıtlarından daha olgun olabildiğini ifade eden Berke Gülçiçek’in bu hissiyatı isabetli. Zira Concept Kreatif Direktörü Kerem Özkut kendisini bu listeye “Bize gelince soyadı gibi çiçek gibi açan, tecrübesinin çok üstünde işler yapan bir art direktör” ifadelerini kullanarak önermişti.
Gülçiçek’in genç yaşına karşın yalnızca 2019’da elde ettiği başarılar potansiyelini ortaya koyuyor. Concept, sanat yönetiminde Gülçiçek’in yer aldığı, Allianz için hayata geçirilen Hep Yanlarında Ol Diye kampanyasıyla Kristal Elma’dan Film-TV-Sinema kategorisinde Büyük Ödül’ün yanı sıra, 1 Kristal Elma, 1 Bronz Epica kazanmıştı. Genç sanat yönetmeninin 1 Felis ve 1 Gümüş Elma’lı A101 – E UCUUUUZ işiyle de 2019’a imzasını attığını hatırlatalım.
O eski mesailer hiç bu kadar kötü hissettirmemişti. Meğer bizim tek motivasyonumuz beraber olmakmış, onu fark ettim.
Birden fazla çocuk yapmayın.
Malumunuz, bizim hayatımız iş. Haliyle, “OK Boomer” anları da çoğunlukla iş hayatımızda karşımıza çıkıyor. İşte o an geldiğinde “OK Boomer” değil de “OK abi yaparız” anına dönüşüyor hepsi.
MediaCom’daki görev tanımının gerekliliklerini layıkıyla yerine getiren Tekin, katkı sunduğu uzun süreli WPP inisiyatifiyle de dikkat çeken bir isim. Özel şirketler düzeyinde SKH’ye (Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri) katkı sağlamak ve dönüşümün bir parçası olmak için harekete geçmeyi hedefleyen Birleşmiş Milletler inisiyatifi Global Compact programına WPP’yi temsilen Sürdürülebilirlik Elçisi olarak katılan Tekin, WPP’nin global hedefleriyle uyumlu olarak daha az karbon ayak izi yaratan iş süreçlerini gezegen sorumluluklarının farkında olarak tasarlayan bir şirketler grubu olmak için fikir geliştiren ekibin bir parçası. İnsanlığa vermek istediği mesajı sorduğumuzda aldığımız cevap ise sürpriz değil: “Dünyaya karşı bu kadar acımasız olmayalım, iyiliğin her zaman paylaştıkça çoğaldığını unutmayalım.”
Young SDG Innovators programına katılmak. UN çatısı altında olabilmek, kariyerimin başındaki en büyük “iyi ki”m oldu.
“Bizim zamanımızda Yandex mi vardı? Haritadan bakardık yollara.”
Yelkenliyle İtalya’ya gitmek.
Can Özen’i solisti olduğu The Away Days’ten tanımanız muhtemel. 2012’de kurduğu indie müzik grubu, Özen’in hem müzisyenlik hem de yönetmenlik kariyeri için başlangıç noktası. Grubun kliplerini çekerek başladığı yönetmenlik kariyerinde Özen, bugün Kala Film çatısı altında, aralarında Yüzyüzeyken Konuşuruz, Bedük ve Berksan gibi isimlerin yer aldıkları bir müzisyen havuzu için sıradışı görsel hikâyeler yaratıyor.
Apple’ın ortak projelerinde de yer almayı başaran Özen’in imzasının yer aldığı, Yüzyüzeyken Konuşuruz – Boş Gemiler çalışmasının, Altın Kelebek Ödülleri’nde En İyi Klip kategorisinde aday gösterildiğini de ekleyelim. Üstelik notalar ve görüntüler arasında yaşadığı yaratıcı geçişlerin başarısı yalnızca Türkiye’de tasdiklenmedi. Yıllar önce SXSW’de yer alan grubuyla Independent gibi yayınlar tarafından işaret edildi.
Taksici abinin bana durup dururken bayramın önemini ve bayramda neler yapmam gerektiğini anlatışıydı.
Herkes birbirini çok sevsin, sorgusuz bir şekilde. Doğayı sevdiğimiz gibi.
Belki bir köyden ev almak olabilir.
Son dönemde dizi ve belgeselleriyle büyük beğeni toplayan BluTV’nin sosyal medyada bıraktığı izi sürerseniz Cem Bozkurt’a ulaşma imkânınız hayli yüksek. Nescafé Xpress, Joker Baby, Burger King, Ford Türkiye gibi birçok yerli ve uluslararası markanın sosyal medya içerik üretim ve yönetiminden sorumlu Bozkurt.
Punch BBDO CCO’su Ali Musa Paça, genç yeteneğin özellikle BluTV’nin sosyal medya projeleri ve dijital gala işlerinde önemli bir rol oynadığını belirtiyor. Bozkurt bu başarılı çalışmaların yanında Joker Baby için Babalar Günü vesilesiyle hayata geçirilen #sevdiğinigöster işiyle Organize Perakende kategorisinden 1 Felis ve yine Felis’te Kurumsal İmaj kategorisinde 1 Başarı ödülünü ajansına getiren isimlerdendi.
Dünyanın sonu da gelse Shutterstock’ta herkesi kurtaracak kadar materyalin olduğuna inancım tam.
İnsanlığa bir mesaj vermek için biraz erken, daha uzun yıllarım var. Ama sosyal medya yöneticiliği alanında kariyer yapacak insanlara tek mesajım var; bütün bildirimlerinizi kapatın!
VMLY&R ECD’si Ayşe Erdoğan’ın kefil olduğu 30 yaş altı iki isimden biri olan Cem Işık, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nde henüz ikinci sınıf öğrencisiyken Publicis’teki stajıyla giriyor sektöre. Kendisi kısa sürede hatırı sayılır işlere imza atan bir reklam yazarı.
Koç Holding’in 10 Kasım için hazırlanan Atatürk’ü Gördüm ve Dacia’nın Hakkını Ver işlerinde payı olan Işık, son bir buçuk yıldır yer aldığı VMLY&R İstanbul bünyesinde de birbirinden değerli işlere imzasını atmayı başardı. Işık, ekip arkadaşlarıyla birlikte beIN Connect – Şanssız Koltuklar, Arçelik – İnanılmaz İndirim ve Karaca Home – İhtiyaçlar ilan kampanyalarıyla geçtiğimiz yıl ajansına 3 Gümüş Elma getiren isimlerden biriydi.
Biz niye ajansta sabahlıyormuşuz? Evde de sabahlanabiliyormuş gayet.
“Safe zone”larımın dışına çıkmak.
Story’de paylaştığınız şarkıları kimse dinlemiyor.
Medina Turgul DDB ECD’si Ertuğ Tuğalan, Cihan Üstek ile olan mesaisindeki uyumu Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden (İLEF) gelmelerine bağlıyor. Tuğalan’a göre genç yazarın sektördeki parlak isimlerden biri olmasında günceli takip etme konusundaki amansız tutkusu ve kendine has espri anlayışı rol oynuyor.
Ertuğ Tuğalan ve Kerem Özkut önderliğinde gerçekleşen Sizde Digiturk Var mı kampanyası Üstek’in televizyon reklam kuşağındaki ilk işi olurken; yazarın adını sektörde çok daha kuvvetli biçimde duyuran kampanya, televizyon dahil yer aldığı her mecrada yarattığı etkiyle ödülleri toplayan Lipton #KonuşalımArtık entegre kampanyasıydı. Yalnızca dört yıl evvel geldiği İstanbul’da kariyerini şimdiden Felis’ler ve Elma’larla süsleyen Üstek’in adını daha fazla duyacağımıza şüphe yok.
Ön öyö plön, plön yöpmömöktör.
Aynen devam. Seri şekilde en dibi görmemiz lazım.
Bu aralar kendime “OK Boomer” diyorum. Instagram ve Tiktok yüzünden. Devamlı başkaları adına utanıyorum. Ve bunun yaşlı tepkisi olduğunu biliyorum.
“Beş sene önce Bilgi Üniversitesi’nin merdivenlerinde alelacele Tunay Abi’ye (Vural) çektiğim işleri göstermiştim. İyi ki Tunay Abi’yle tanışmışım ve iyi ki PToT Film ailesinin bir parçası olmuşum.” 2016’dan beri aynı çatı altında üretim yapan Çağatay Kaya, MediaCat’in radarına ilk kez girmiyor. Bundan iki yıl önce, hikâyeciliğinin ne denli esaslı olduğunu ispatladığı Elidor – Bu Kızın Öyküsü işleriyle MediaCat Dream Team’de yer almıştı. Aynı yıl Elidor – Esmer Parlaklık filmi Felis’ten ödülle dönmüştü. Karantina günlerinde etkileşim rekorları kıran THY-19 Mayıs Tarihî Yolculuk işinin yönetmenlik koltuğunda da Kaya oturuyor. Bu yılki en büyük sorgulamasını “Ne istediğim üzerine düşünmek çok aydınlatıcıydı” diyerek açıklayan Kaya’nın pandemiden yeni etkileyici hikâyelerle çıkacağına şüphe yok.
Zaman çok hızlı geçiyor ve biz de kısa bir süre buradayız. Eğlenmemiz lazım. Yoksa geriye çok da hatırlanacak bir şey kalmıyor.
Daha fazla ülke görüp daha fazla yeni insanla karşılaşmak istiyorum. Kısaca anı biriktirmeye devam etmek ilk planım. Sanırım ikinci sırada, çoğu yönetmen gibi “uzun metraj film yapmak” yanıtını verebilirim.
Yer aldığı BiP – GSM Operatöründen Güzel BiP Coşkusu, Odeabank – Odea Zamanı Başladı, Emlakjet – Sen O Evi Hayal Et, Meyhanedeyiz – Gidersin, Yenilenir Çıkarsın, ABC – Bazı Lekeler Çıkmadan Güzel, Arter – Sanat İçin Alan, Socrates Dergi – Henri’nin Hayali ve Goat Dance gibi projelerle adından söz ettiren Çifter’i Yaratıcı Yönetmeni Ahmet Terzioğlu şu kelimelerle tasvir ediyor: “Yer aldığı kampanya ve projelere vizyonunu katan, mükemmelliyetçiliğiyle işi bir adım öteye taşıyan özverisi bizim için çok değerli.”
Mesleki serüveninde yolu SVStudios, BLAB, Concept gibi ajanslarla kesişen Çifter, şimdilerde çalışmalarını 4129Grey çatısı altında sürdürüyor.
Geçen hafta anneannem arayıp bilgisayarın içini açtığını ve işlemcinin fanını elektrik süpürgesiyle döndürdüğünü söyledi. “Fişi çekip yaptın değil mi?” diye sorabildim. Bu hikâyede “boomer” benim.
Kağıda 30 yazıp, işaret ederek fotoğrafımı çekmek. Bu fotoğrafta 30 gösteriyorumdur ve hayatım boyunca hiç 30 göstermemişimdir.
Aldığı mühendislik eğitimini takiben iki buçuk yıl emek verdiği mesleğinden dijital pazarlamaya duyduğu ilgiye karşı koyamayarak vazgeçmiş Deniz Bostancıoğlu. Sektöre girdiği an itibarıyla da müşteri odaklı stratejik yaklaşımı ve mühendislik eğitimiyle pekiştirdiği kuvvetli analitik becerileriyle dikkat çekmiş. Bu birleşim ise medya planlama sektörü için yeni nesil bir kombinasyon yaratmış: “En zorlu müşteri hesaplarıyla ilgilenen Deniz, sadece marka hedeflerini tutturmak konusunda değil, sürdürülebilir müşteri ilişkileri kurmakta da oldukça yetenekli. Deniz, GroupM’de sorumlu olduğu markalarının hedeflerini yakalamaları için gösterdiği çabanın ötesinde, yarattığı katma değerle, Teknosa’yla yürüttükleri dijital yatırımların fiziksel mağazaya etkisini kanıtlayan projesi gibi başarı hikâyelerinin de parçası oldu.”
Sektörümü değiştirmek. Analitik düşünerek ve sebep-sonuç ilişkileri kurarak bu işe mesai harcamak beni çok motive ediyor.
“Reklamın bir önemi yok, bilen biliyor.”
2020 yılında hâlâ ten rengi ile yaşama hakkı arasında bağlantı kurabilen canlılarla aynı havayı solumak bana hayatı sorgulatıyor.
Demeter Dinler, prodüksiyondan reklama sektörün farklı alanlarına dokunan bir geçmişe sahip. Son iki yıldır ise McCann İstanbul çatısı altında çalışan Dinler; “tasarımları, fikirleri, neşesi, masasındaki legoları ve kendi yaptığı Instagram filtreleriyle” sektörün gelecek vaat eden yaratıcıları arasına adını yazdırdı.
Coca-Cola, L’Oréal Paris, Maybelline New York, BluTV markalarıyla çalışan Dinler; son dönemde Beko, Amazon, Opel ve idefix markaları için üretilen işlerin görsel dünyalarını zenginleştirdi. BluTV Bartu Ben – Boş Kutu, Coca-Cola – #BirBaşkayızBiz ve Ramazan, Beko – Ultra Buzdolabı gibi kampanyalarda imzası bulunan Dinler’in McCann için önemini McCann İstanbul Kreatif Direktörü Can Bilginer şöyle dile getiriyor: “Çok yönlü düşünüyor, işini heyecanla yapıyor ve enerjisiyle ekibi yukarı taşıyor.”
Konuştuğum herkesin TikTok’u kötülemesi ama Instagram Reels’ı denemesiydi.
Yıl oldu 2020, cinsiyetçiliği geride bırakalım.
Asla ev sahibi olamayacağım gerçeğiyle yüzleşmek.
Karalp’in yeteneğinin kendini ilk gösterdiği yer, henüz 6-7 yaşlarındayken yaşadığı evin tuval misali boyadığı duvarları olmuş. Bugünkü başarısının ardında ise yeteneği ve çalışma azminin yanı sıra işine dair kaybetmediği inanç yatıyor. Öyle ki, ufak bir çizimini ve portfolyo linkini iliştirdiği “ben illüstratörüm” yazan broşürlerle, kendi pazarlama iletişimini yaptığı bir dönem bile dahil yolculuğuna.
Mimar Sinan çıkışlı freelance illüstratörün kadın haklarına, günlük hayattan karelere, festival afişlerine ve Yunan mitolojisinin ilginç karakterlerine eğlenceli çizgileriyle hayat verdiği portfolyosu görülmeye değer. Anton Çehov’un geçtiğimiz sene Can Yayınları’ndan çıkan Öylesine Bir Hikâye kitabının renkli kapak tasarımının da Karalp’in imzasını taşıdığını ekleyelim.
Çalışırken farkında olmadığım ama kovulduğumda “iyi ki çıkmış ve kendi yolumu çizmeye başlamışım” dediğim olumsuz iş deneyimleri ve stresli çalışma ortamları.
“Acaba sabit maaşlı ve sigortalı bir iş mi bulsan?”
Biraz daha empati kurmak, birbirimize saygılı olmak ve sokak hayvanlarına yardım etmek zor değil.
Üniversiteden mezun olurken kurduğu start-up’ın meyvelerini mobil dünya ve uygulama sektöründe tecrübe kazanarak toplayan biri Ece Özkol. Bu vesileyle yedi yıldır sektörün içinde olan Özkol, 2019 yılında katıldığı Wavemaker’da bugün itibarıyla Colgate, Danone, Pizza Hut, Mondelēz gibi markalara içerik projeleri geliştiriyor. Ajansta “yüzde 100 content insanı” olarak anılan Özkol, genç yaşına rağmen tüm ajansın içerik işlerinin sorumluluğunu üstleniyor.
“Influencer marketing’i precision bakış açısıyla geliştirdikleri projelerden büyük keyif aldığını” söyleyen Özkol, son bir buçuk yıl içerisinde her hafta gerçekleştirdikleri Idea Hunters isimli toplantılar serisinde, markaları için, bu perspektifi farklı uygulamalarla hayata geçirebilecekleri proaktif projeler ürettiklerini belirtiyor.
Kariyerimin başında yanlış yollara sapıp sıfır noktasına dönmekten korkuyordum fakat her tecrübenin insanı ileriye taşıdığını öğrendim. Bu yüzden yolculuğumdaki her kararım iyi ki’m.
Dünya gerçekten de “global bir köy”müş.
Nedense zamanı hep 10’ar senelik dilimlere bölüyoruz. Benim planım, hızlı değişen kararlarıma uyum sağlamak ve hayata geçirmek için bir 10 senenin geçmesini beklememek.
4 Felis, 4 Kristal Elma’yla yılın öne çıkan işlerinden Senfonico imzalı Netflix Türkiye Dark kampanyalarının yazar kadrosuna baktığımızda başarının iki kişi tarafından paylaşıldığını gördük ve ikiliyi birbirinden ayırmanın mümkün olmadığını anladık. İki buçuk yıldır Senfonico çatısı altında fikir üreten ikilinin birlikte ortaya koyduğu diğer projeler ise The Witcher ve The Irishman oldu.
Bununla birlikte kariyeri boyunca Netflix, P&G, Teknosa, Tohum Otizm Vakfı, Grundig, Red Bull, GSK gibi birçok markayla çalışma imkânı yakalayan Demir’in ayrıca Grundig İngiltere pazarı için hazırlanan #RespectSprouts işinde; HBR, Spotify, Arçelik Global, Pantene, Trendyol, Starbucks, Azar ve Philip Morris International markalarıyla çalışan Tapan’ın da Hakan: Muhafız işinde imzalarının olduğunu ekleyelim.
DT: İyi ki iyi insanların peşine düştüm.
UD: İyi ki 19 yaşındayken başlamışım bu işe.
DT: Yargılamayın.
UD: Tünelin sonu sandığım ışık, karşıdan gelen trenin ışığıymış.
DT: Yapmak istemediğim her şeye “ben bu işler için çok yaşlıyım” demek.
UD: Yaşın önemsiz olduğunu iddia eden kişisel gelişim kitapları okumak.
Henüz kariyerinin başındayken GroupM çatısı altındaki Mindshare’de Nestlé’nin tüm markalarının sorumluluğunu üstlenen Caka’nın bu dönemde sorumlu olduğu Get Artsy with Polo projesi, ajansa 2019 yılında Social Media Awards ve IAB MIXX Europe’ta ödül kazandırdı. Ardından bir yıl boyunca performans pazarlamasına odaklanan ve kendisini bu alanda geliştiren Caka’nın sonraki durağı da yine aynı çatı altındaki Wavemaker oldu. Burada Digital Media Manager olarak kariyerine devam eden Caka; IKEA, Abdi İbrahim, Ontex, AXA Sigorta gibi markalarla çalışmayı ve tecrübelerini onlara aktarmayı sürdürüyor. İnsanlığa verdiği mesaj ise şöyle; “Bir işe başlamadan önce, kimse o işi nasıl yapacağına dair çevresindekilerin beğenilerini ve eleştirilerini düşünüp kendine önyargılardan oluşan bir duvar yaratmamalı”.
İşlere detaycı yaklaşımım. Yaptığım işin büyüklüğü ne olursa olsun kendimi geliştirmemi sağlıyor.
Çalışmak için yüksek katlı, cam duvarlı, lüks plazalara aslında pek ihtiyacımız olmadığını; mutfağımın ya da koltuğumun da oldukça verimli çalışma alanlarına dönüşebildiğini gördüm.
İlk fotoğraf sergimi açmak.
“96’da doğdum, çizerek büyüdüm, yazarak geliştim.” Gelişimi için imkânları seferber eden biri Ecemnaz Kaya. Ajansı onu, “Virtue Global’in strateji head’inden mentörlük koparabilen, dünyaca ünlü stratejistlerin atölyelerine ücretsiz kabul edilen bir yetenek. Bahçeşehir Üniversitesi’nde konuk olarak ders veren en genç yaratıcı. İşine âşık, her dakika ondan bir mail alabilir, soru bombardımanına tutulabilirsiniz” diyerek anlatıyor.
Son yıllarında kısa bir tura çıktığımızda karşımıza EvyBaby – Anneler Güvenmek İster, Evy Baby dijital ve sosyal medya stratejisi, Girne Amerikan Üniversitesi – Bugünün Üniversitesi, Altınbaş dijital ve sosyal medya stratejisi, Erikli dijital ve sosyal medya stratejisi, Dacia Duster 2018 filmi ve başarıyla alınmış dört konkur çıkıyor.
Farklı ajansları ve onların yöntemlerini tanımaya ve anlamaya çalışmam. İş dünyası CV’nizde çok farklı yerler görmekten hoşlanmıyor ama ufkunu açmaktan korkan bir kreatiften çok şey bekleyemezsiniz.
Herkesin kalbine yakın hissettiği bir konuda minik de olsa bir değişim yaratmasının hepimizin yararına olduğunu anlatmak isterdim. Mesela karantinada bitkilere saranlardansanız, balkona bir zinya çiçeği dikmeniz bal arılarını çok sevindirecektir.
Yöneticisinin “Üzerinde uğraşabileceği meydan okumalar ve ilk kez denediği tekniklerle bizi heyecanlandırmayı başarıyor” demesi boşuna değil Efe Take için. Çünkü endüstriyel tasarımdan filmlerde sanat yönetmenliğine, yenebilen tasarım çalışmalarından bir marangoz yanında işlevsel tasarıma, seramikten vitraya dek tasarımın türlü alanlarında kendini geliştirip durmuş.
Bugün itibarıyla ise son durağı dijital tasarım: “2017’den beri çalıştığım Tick Tock Boom’da BMW Mini, Setur, Ford gibi sektör lideri markaların görsel konseptlerini geliştirme ve sosyal medya içeriklerini yaratma fırsatı yakaladım. Bunlarla da yetinmeyip AR dünyasına elimi kolumu kaptırdım. Neredeyse her gün değişen, gelişen bu sektörün -amiyane tabirle- üreten bir çarkı olmaktan ziyadesiyle mutluyum.”
İyi ki sıkılganım. Sıkıldıkça yeni arayışlara giriyor, o alanda bilgiler edinip kendimi tatmin edecek kadar hakimiyet sağladığımda tekrar sıkılıp döngüyü yeniden başlatıyorum.
Karantina süresince mecburi havadan sudan sohbetler, ayıp olmasın diye korunmaya çalışılan ilişkiler ortadan kalkınca herkes mail’ler ve online toplantılar üzerinden “işlerini yaptıkları kadar ve işlerinin kalitesiyle” var olmak zorunda kaldı. Bu durumun iş dünyasında kim olduğumuza dair daha net bir fikir edinmemizi sağladığına inanıyorum.
Mimari, fotoğraf ve yönetmenliği hayatında zincirleme disiplinler olarak bir araya getiren Elif Demiralp, bu yüzden başka gözlerle bakabiliyor dünyaya. Mimarlık eğitiminin ardından ilk tutku olarak hayatına giren fotoğraf, bugün çok sayıda marka ve dergi için hayata geçirdiği projeler için büyük bir kapı araladı kendisine. Son dönemlerde Depo Film çatısı altında Murat Boz – Aşk Bu, Bengü – Yazık kliplerinde; Reebok, Nike, Propanthol gibi markaların reklam çalışmalarında ve MAG dergisinin kapak fotoğraflarında imzasını gördüğümüz Demiralp’in hedefleri Türkiye sınırlarını aşıyor: “30’umu geçince en temel planım, globalde de ses getirecek işler yapabilmek için yurtdışına gitmek hatta temelli yerleşmek bile olabilir.”
Bazen insanlara kendi hayal dünyanı çok detaylı anlatsan da projeler onların kafasında bir türlü canlanamadığında o noktaya gelebiliyoruz… Ama yeni jenerasyonun ve ortak gustodaki kişilerin aynı dili konuştuklarına inanıyorum.
Gündelik yaşantımızda “pause” tuşuna basamazken, yaşadıklarımız, herkesin kendi iç dünyasına dönmesine vesile oldu.
“Don’t give up on your dreams; it’s the key to success.”
Veriyi anlamlı, yaratıcı ve işe yarar içgörülere hizmet edecek şekilde işlemek herkesin harcı değil. Bu dünyadan yenilikçi ve genç bir isme rastlamak ise paha biçilemez. Elif Doyran’ın uzmanlık alanı sosyal medya verileri. Ancak bu, kalıpların içinde kalacağı anlamına gelmiyor. Sosyal medya verisinin sınırlarının dışına çıkarak, davranışsal data ile beyan datasının bütünsel bir yaklaşımla yorumlanmasını sağlayan Doyran, hassas pazarlama yaklaşımına da veri analizi ekibiyle birlikte yeni bir yaklaşım kazandırmış. Tüm bunlar ise ajansa 15’ten fazla müşteri gelmesine büyük katkı sağlamış. Doyran işini severek yapanlardan, ki kariyerindeki en büyük “iyi ki”si için, mutlu olduğu ve sürekli gelişebildiği bir iş ortamını işaret ediyor.
Yöneticilerimden birinin, hazırladığı şablona birebir uyma hassasiyeti sebebiyle, sunumlarda kullandığım yaratıcı öğelere izin vermemesi.
Less is more.
Dünya bize ait değil, biz Dünya’ya aitiz.
Isobar, Akıl Fikir İşleri, Dijitalartı, Havas ve Senfonico’nun ardından sosyal medya yöneticisi unvanıyla Karbonat’ın kadrosuna dahil oldu Elif Deniz Yalçın. Son olarak OPPO’nun Hayatım Benim Koleksiyonum projesinin dijital süreçlerini yöneten Yalçın, ayrıca Veet – AntiPrenses projesinin sosyal medya süreçleri ve Finish için gerçekleştirilen Yarının Suyu, Bahar’ın Yüzü Gülsün ve Kadınlar Günü projelerinin dijital iletişim süreçlerinden sorumlu kişiydi.
Kariyerine dair en büyük hayali, portfolyosuna gururla ekleyeceği daha birçok projeye imza atmak olan Yalçın’ın başarısını Cihan Kavaklıpınar şöyle özetliyor: “Elif lider ruha sahip ve takım için sürekli üreten bir arkadaşımız. Pozitif duruşuyla ekibin dinamosu.”
Ankara’da üniversite son sınıftayken yarıyıl tatilinde İstanbul’a gelmiş, çat kapı ajansları gezip sektördekilerle tanışarak staj başvurusunda bulunmuştum. Zorlu anlarımda bunu hatırlayıp aynı heyecanı içimde hissedebilmek en büyük “iyi ki”m.
Ne kadar yesem de kilo almıyorum, benim metabolizmam hızlı demeyin. Alıyorsunuz.
Öğle aralarımı denize girerek değerlendirebileceğim bir yere kalıcı olarak yerleşmek.
2015 yılında Bilgi Üniversitesi Reklamcılık Bölümü’nden mezun olan Emre İnsar da üniversite hayatında edindiği staj deneyimiyle kariyerine sağlam bir zemin kazandıranlardan. Okul yıllarında geleneksel reklam ajanslarında başlayan yazarlık kariyerinde Rafineri, Alaaddin, Happy People Project ve 4129Grey olmak üzere pek çok durağı olmuş İnsar’ın. Bu süreçte Yapı Kredi, DRD/OneCar, Boyner, Teknosa, BeIN Media gibi markalarla çalışma fırsatı bulan İnsar, 2019 yılından itibaren ise Publicis Emil ekibinin bir parçası olarak Mercedes-Benz Binek Otomobil bölümünde, veri odaklı ve mecra bağımsız fikirler üretiyor.
Felis, Mixx Awards Turkey ve Mixx Awards Europe’tan ödüllü Mercedes-Benz A-Serisi Sedan Kutlamaları ve smart Dünyanın En Kısa Radyo Spotu işlerinde İnsar’ın da imzası bulunuyor.
Okulun son yılını staj yaparak değerlendirmiştim. İyi ki de öyle yapmışım.
Pandemi nedeniyle evlere çekildiğimizden beri “aslında ofise gitmeye çok da gerek yokmuş” atakları geçiriyorum.
Politik doğruculuğu bırakın ve sorunun kendisine odaklanın. Biraz kendinizi verin ya…
Emir Mavitan, anlattığı görsel hikâyelerin mutfağında çokça gezinmiş biri. Sinema okurken henüz üçüncü sınıfta kendi yapım şirketi Mug Production’ı kurdu ve bir yıl sonra TRT ortak yapımı olan Göçebe isimli ilk uzun metraj filmiyle anlamlı bir tecrübe edindi. Kısa süre sonra Oflaz Medya’da prodüksiyon departmanını kurarak işin dağıtım/pazarlama kısmına geçen Mavitan 2018 itibarıyla, reklam filmleriyle rüştünü ispat etmeye başladı.
Geçtiğimiz yıl çektiği fantastik/moda kısa filmi The Strange Story of a Shining Pearl, Queen Palm International Film Festival’dan En İyi Moda Filmi ve En İyi Sinematografi dahil üç ödül aldı; 11. La Jolla Fashion Film Festival’inde ise altı dalda aday gösterildi. Mavitan bu yıl itibarıyla Kala Film ailesine katıldı.
“OK Boomer”ın önce internette kelime anlamına baktım ve akabinde kendime “OK Boomer” demek durumunda kaldım.
İlk uzun metrajım Göçebe. 23 yaşında TRT için yaptığımız projenin ortak yapımcısı, yönetmeni ve senaristi olarak bu kadar ağır bir yükün sorumluluğu altına girmek ve bir şekilde mücadele ederek projeyi başarılı bir şekilde teslim etmek çok erken yaşta birçok sektörel ve kritik noktaya hâkim olmamı sağladı.
Yakın vadede bir dijital platform projesi çekmek. Uzun vadede ise hayalim; sağlığım, “dur, yeter artık” diyene kadar film çekmek, yazmak, üretmek.
Eymen Topçuoğlu bu listenin en sıradışı isimlerinden biri. Çünkü kendisi –listede iki yönetmenini daha ağırladığımız- 8590’ın kurucusu. Üretimlerinin büyük kısmı moda ve lüks kategorilerinde yoğunlaşan Topçuoğlu, genç yaşta aldığı şirket kurma kararını da içine katarak, en büyük “iyi ki”si için “cahil cesaretimin peşinden gitmek” diyor.
2015 yılından bu yana, ortağı Can Esat Yalkın ile beraber duo olarak çalışan yönetmenin, göze ve ruha dokunan hikâyelerinin bir yılına sığanları arasında, Beymen – Me, Myself and I, İş Bankası & Maximum– Masal Değil Gerçek, ABOUT NIGHTS – Aşık Ol gibi projeler var.
En günceli biraz yüzeysel, saçımı yeşile boyattığım için “ne gerek vardı” sorusu.
Henüz aydınlandım mı emin değilim ama kendim dahil, beni aşağı çektiğini düşündüğüm, zamanımı çalan şeyleri ve kişileri sorguladım.
Mesaj kaygılı şeyler beni biraz geriyor, dolayısıyla sanırım ne halimiz varsa görelim.
Güzel Sanatlar Kreatif Direktörü Emrah Kural, Fatma Nur Zeynel’i şöyle anlatıyor: “İki senedir aramızda ama hâlâ çok heyecanlı. Şaka yeteneği inanılmaz. Yaptığı işler zaten ortada. ETİ ekibinin çok iyi yazarlarından biri. Genç ama sektörde kendine ‘senior’ diyenlerden daha çok filmi var şu an portfolyosunda. Young Lions birinciliği de onun unutulmazlarından.”
4129Grey ve VMLY&R İstanbul’un ardından başlayan Güzel Sanatlar serüveninin son bir yılında, ETİ Sen Gençsin Güç Sensin işleri, sempatik mizahıyla öne çıkan ETİ Balık Kraker / Mini Mısırlılar / Efsaneyim ve Ispanakya filmleri, Negro’nun Hep Yanımda Olsan kampanyası ve ETİ Topkek Güncelleme çalışması var. Biraz geriye sardığımızda ise, dönemin dikkat çeken işlerinden biri olan Arçelik Senin Emeğinle Senin Aşkına Türkiye filminin yazar kadrosunda görüyoruz Zeynel’i.
Dizi önermelerini istemiştim Friends’i söylediler.
Keşke varımı yoğumu altına yatırsaydım.
Felsefe alanında lisans eğitimi almak için İstanbul’a gelmesiyle eşzamanlı olarak yazarlık kariyerine de ilk adımı atan Gökhan Tosun; Okan Bayülgen’in ekibinde başlayan yolculuğunu skeç yazarlığı, dijital içerik üretimi, editörlük ve senaristlikle devam ettirdi. Künyesinde yer aldığı ilk sinema filminin vizyona girdiği ve ilk kitabının yayımlandığı 2018 yılında reklam sektörüyle tanışan Tosun, üç yıla yakın bir süredir Titrifikir çatısı altında fikirlerini yazıya döküyor.
Misli.com – Heyecanı Meyecanı Çok ve Canlı İddaa kampanyaları, Pepsi Beyaz’ın Muhteşem Pepsi Fikirleri dijital kampanyası ve Evlere Şenlik dijital platform konserleri, Ruffles 2020 UEFA Şampiyonlar Ligi kampanyası, Baymak Küçük Hesaplar kampanyası ve Canbebe Anneler Günü reklamı Tosun’un imzasının olduğu işler arasında.
“Ok boomer!”
İki tane önemli “iyi ki!” dediğim olay var. Birincisi kreatif direktörüm Emre Gökdemir’in bana benden çok güvenmesi ve “Sen bu işi yaparsın” diyerek reklam sektörüyle tanıştırması. İkincisi de ilk iş günümde konkur mesaisine kalmak. Eğer o gün, o mesai olmasaydı ve iş arkadaşlarımı gözlemleyip “ben burada çok eğlenirim” demeseydim, ertesi gün işe gelmeyebilirdim.
Pandemi süresince, hemen hemen tüm ajansların ve markaların izlediği iletişim yolu, üstlendiği misyon ve aldığı sorumluluk benim çok hoşuma gitti. “Benim ürünümü al!” diye bağıran reklamlar yapmak yerine, global bir felaketi durdurmak için çaba harcamak hem sektöre dair saygımı arttırdı hem de kalemimin ucundaki gücü hissettirdi.
Mediacat ekibini “Hadi bu yıl da ’31 under 31′ yapılsın” diyerek darlamak.
Mustafa Geyik her ne kadar kendisini uzun vadeli planlar yapan biri olarak görmese de bugününü dünden inşa etmiş görünüyor. Kariyerini, üniversite hayatı boyunca katıldığı staj programlarına borçlu olduğunu söyleyen Geyik’in sanat yönetmeliği kariyeri 2018 yılında Mercedes-Benz’in reklam ve pazarlama işlerini yürüten Publicis Emil’de başladı. Mercedes-Benz A-Serisi – Sedan Kutlamaları ve smart – Dünyanın En Küçük Radyo Spotu işleriyle 2 Felis ve 1 Gümüş MIXX ödüllerinin sahibi oldu.
Geyik, reklamcılık kariyerinin yanı sıra kurucularından olduğu 97/13 isimli müzik ve sanat kolektifinde sanat yönetmenliği ve DJ’lik yapıyor. Geyik’in son zamanlarda elektronik müzik prodüksiyonuyla da gelgitli bir ilişkisi olduğu kulağımıza çalınanlardan.
Bir arkadaşımın Formula 1 için “gürültüden başka bir şey değil” demesi ya da hayatımı çok daha etkileyen bir şey olarak babamın bedelli askerlik fiyatının düşeceğini söylemesi.
Bol su için, dehidre olmayın.
Çok fazla uzun vadeli planlar yapan biri değilim o yüzden bunu 28’in sonları 29’un başları gibi düşünürüz.
Poster for Tomorrow, Genç Beyin Fırtınası gibi tasarım yarışmalarında ödüller alan, barınaklar için gönüllü grafiti sanatçılığı yapmış bir art direktör Hamza Burak Kocadayı. Refleks, Promoqube ve TBWA\Istanbul gibi ajanslarda geçirdiği günlerin ardından soluğu Serdesin’de alan Kocadayı ile çalışmaktan duyduğu mutluluğu Serdesin Kurucu Ajans Başkanı Serhat Bayram anlatsın: “Dükkânımıza Hamza’yı kazandırdığımızdan beri gerek çalışkanlığı gerek sorumluluk alması gerek aşırı takıntılı ve titiz bir tasarımcı olmasıyla içerdeki işlerin gücüne güç kattı.”
Kocadayı’nın imzasını n11.com’un 11.11 işinde, Cinemaximum’un tüm yeni dönem 360 görsel dünyasının yaratılmasında ve son CGV Cinema Club ve servis sağlayıcı sektörünün yeni ve mizahi yönü kuvvetli oyuncusu Millenicom’un işlerinde görmek mümkün.
Üniversitede hayatıma giren ve kariyerimin tüm aşamalarında yanımda olan en güzel meslektaşım. Eşim.
CC’ye yanlış insanları koyma.
+ Acaba yapay zekâ ekmeğimize taş koyar mı?
– Duygusu ve tutkusu olan bir yapay zekâ geliştirilmedikçe bu mümkün olmayacaktır.
Çizgileri ve ortaya koyduğu yaratıcı zekâyla yaklaşık beş yıldır markaların iletişim ihtiyaçlarına hizmet eden Hazal Karaca’nın başarısının ardında “hemen hayata geçebilecek bir plan olmasa da sektörde var olan yaş eşittir tecrübe algısını değiştirebileceği” inancı yatıyor. Dahası, bu algıyı yıkmaya hiç de uzak değil. Öyle ki Şenocak Derin Dondurucuları için hazırlanan Kola Dolabı ve Bira Dolabı kampanyalarıyla Bölge/Basın/Kurumsal İmaj ve Bölge/Tek Mecralı Kampanya kategorilerinde; Uluslararası Çalışma Örgütü-Pamuk Prenses ilanıyla Bölge/ Basın/Toplumsal Sorumluluk kategorisinde Kristal Elma’yı ajansına getiren Karaca’nın diğer işleri arasında ODTÜ – Kampüs çizimi, Nurus Me Too koleksiyonu ve Turkish Ceramic için ürettiği illüstrasyonlar ve afiş tasarımları bulunuyor.
Bu mesleği öğrenebileceğim insanlarla karşılaşmam ve onlarla birebir çalışma fırsatı bulmam. Bu durum kendi yönümü bulmamda çok yardımcı oldu.
Pandemiyle birlikte insanların doğaya etkisi ortaya çıktı; toplumsal dayanışmanın önemi bir nebze kavrandı; sağlık söz konusu olduğunda uğruna savaşlar yapılan petrolün tahtı sarsıldı. Dünya, küresel krizlerden daha çok şey öğrenecek.
Kariyerine menajer asistanlığıyla adım atan ve bir süre çeşitli oyuncu ve filmlerin PR çalışmalarını yürüttükten sonra rotasını iletişim ajanslarına çeviren Satıcı, Aralık 2018’den beri Ünite Edelman çatısı altında görev alıyor. Son bir yıl içerisinde aktif olarak rol aldığı işler arasında İtalya’da gerçekleştirilen ve Ferrari ile Shell’in 70 yıllık macerasına vurgu yapan etkinliğin stratejisi ve dijital kurgusu, TAB Gıda ve Burger King’in paket servise güveni yeniden tazelemeye hizmet eden Biz de Sizi Çok Özledik ve Sossal Whopper kampanyalarıyla dijitalde en çok konuşulan projesi ve Burger King taraftar menülerinin lansmanı var.
Son olarak iyi kariyerin yolunu iyi insanlarla çiziyor Satıcı: “İyi ki hep iyi insanlarla kesişmiş yolum. Bir ömür böyle gitmesini diliyorum.”
“Oğlum sen tam olarak ne işle uğraşıyorsun?”
Siz Cemal Süreya’ya bakmayın; kuşlar kısa, hayat uçuyor…
Hayatla ilgili planlarım başıma gelenlerle pek örtüşmediği için artık plan yapmıyorum. Fakat 31’e daha geç girmek için elimden gelenin en iyisini yapacağım kesin.
Kaan Öztamur henüz lisans yıllarında gönüllülük konusuna kafa yormaya başlamış. O dönem iki yıl boyunca Türk Böbrek Vakfı’nın sosyal medya kanallarının sorumluluğunu üstlenen Öztamur kendisini, mesleğinin hem mutfağında hem de akademik tarafında konumlandırmayı başarmış. Halkla ilişkiler sektörüne dair yaptığı akademik çalışmaları öğrenci sempozyumlarında aktaran Öztamur, Publicis Groupe’un ve bağlı ajansların medya ilişkilerini yürütüyor ve çok uluslu markaların Türkiye pazarına yönelik iletişim faaliyetlerinin planlama ve uygulamaları kapsamında danışmanlık yapıyor.
Ajans Başkanı Mehin Öner kendisiyle ilgili önemli bir konuya değiniyor: “Bir yılı aşkın bir süredir birlikte çalıştığımız Kaan, yalnızca yaptığı işe değil aynı zamanda çalıştığı sektöre de katkı sağlıyor.”
Aşırı tüketmeden kendine yetebilen ve kendini iyileştirebilen canlılar olduğumuzu fark ettim son birkaç ayda.
Dünyadaki tüm sistemler tepetaklak olmuşken biraz daha özümüze dönüp egolarımızı kapının dışında bıraksak çok iyi olmaz mı?
30’undan sonraki beş yıllık kalkınma planını hazırlamış bir oğlak burcu olarak ilk hedefimde doktora var.
Kasım Koç’un listemizdeki varlığının sağlamasını Muhabbet Kurucu Ortağı Emrah Karpuzcu yapıyor. Koç’u “Ajansın ING ve ETİ için ürettiği öne çıkan işlerde ve başarılı ‘new business’ sunumlarında yıldızı parlayan, gerçek bir sorumluluk ve görev adamı” sözleriyle tarif ediyor Karpuzcu.
Üniversite mezuniyetinden iki hafta sonra kendisini Cannes’a götürecek bileti Kristal Elma Future25 birinciliğiyle alan, o tarihten bu yana da ödüllere yabancı olmayan Koç, okulu devam ettiği sırada prodüksiyon ve ürün yerleştirme ajanslarında mesai harcayıp sektörün birçok yönünü deneyimleme imkânı bulmuş bir yazar. Kiğılı – Aynı Gün Aynı Dakika 10 Kasım işiyle bir hayalini gerçek kılan Koç’un 30’undan önce kendine koyduğu iki hedef daha var: Kadına yönelik şiddete dikkat çeken bir iş ortaya koymak ve soluğu yeniden Cannes’da almak.
Size mesaj vermek isteyenlere kulak asmayın.
Taksici: Sizin iş de rahat be. Masa başı, oturduğun yerden elde telefon, insan daha ne ister ki. Biz ne uğraş verdik, gece gündüz direksiyon salladık da plakayı anca aldık.
Uzaklara dalan ben: Katlanır bisiklet iş görür bence.
Aykırı olmanın görünüşte kaybettirdiği ama totalde kazandırdığı…
Kübra Çakır, stajyer olarak başladığı Concept’te yakaladığı başarı ve topladığı takdirle meslekteki tam zamanlı günlerini başlatan bir yazar. Kreatif direktörü Kerem Özkut’un adeta ellerimizde büyüdü dediği Çakır’ı özel kılansa genç yaşına karşın yakaladığı içgörülerle kendine has dünyasını işlerine yansıtmayı başarabilmesi.
Çakır, ilk ajans işlerine imza attığı Concept’te 2019’dan bu yana epeyce başarı biriktirmiş durumda. Yıllar sonra dahi hafızalardaki yerini koruyacak, RV için harcayıp çekleştirilen Reklamda Cinsiyet Eşitsizliği açıkhava ve dijital kampanyası; WWF-Dünya Çevre Günü film ve ilanları; Kristal Elma ve Felis’ten ödüllü Jeep ilanlarının yanı sıra yine Kristal Elma’dan 1 Kristal ve 1 Gümüş çıkaran Vestel Sevgililer Günü işlerinde Çakır’ın imzasını görmek mümkün.
Hoşunuza gitmeyen konular hakkında sadece şikâyet etmeyin, hoşunuza gider hale getirmek için çaba gösterin.
Bugüne kadar yaşadığım tüm olumsuzluklara iyi ki olmuş derim. Onlar olmasaydı bugün sahip olduğum hiçbir şeye sahip olamazdım. Yani en büyük iyi ki’lerim kötü sandığım anlarıma…
Ailemdeki büyüklerin altın yatırımı tavsiyeleri… Pişmanım!
Kübra Güldü, “kendini en iyi hissettiği ve üretmekten keyif aldığı” Tazefikir’in portföyündeki 22 markanın sosyal medya faaliyetlerinin yürütülmesinden sorumlu isim. Sekiz yıllık sektör geçmişinde pek çok network ajansı ve lokal ajansta çok sayıda global ve yerel markanın sosyal medya yönetimini üstlenen Güldü, ekibiyle birlikte yönettiği kampanyalarla ajansına Prida, Felis, Martech Awards’tan ödüller kazandırdı.
Türkiye’de az bilinen HIV+ hastalığına farklı bir pencereden bakan, güçlü bir influencer iletişimiyle desteklenen ve bunu bir dijital serginin izlediği En Büyük Hastalığım kampanyası, Nobel İlaç Gülümseten Maskeler, Novartis Kalbini Dinlesen sayfası için geliştirilen kalp sağlığı destek robotu Kalbi işlerinden birkaçı.
Bundan dört yıl önce Facebook font ve puntosunu değiştirmek isteyen bir müşterime bunun imkânsız olduğunu anlatma çabam.
Farklı kültürlere sahip ajanslarda farklı sektörlerden pek çok markaya temas etmiş olmak.
Evren diyor ki, sen merkezde değilsin, sen uyum sağlaması ve gelişmesi gerekensin. Düşünce yapımızı değiştirdiğimizde Dünya’ya ve insanlığa daha faydalı bireyler olacağız. Kendimizi merkezde görmemeliyiz.
Kariyerine dair en büyük “iyi ki”si okulu bırakmak olan Melih Oğuz, oyunu, sektörün içinde pişmekten yana kullananlardan. Henüz 27 yaşında olmasına rağmen reklamcılık alanında 10 yılı aşkın tecrübesi bulunan Oğuz, üç yıldır TBWA\İstanbul çatısı altında fikir üretiyor ve öğrenmeye devam ediyor. Global ve yerelden pek çok ödülle dönen Turkcell için hayata geçirilen Kayıp Yüzler, Ulaşılamayanlar ve Müzikal Font; Bingo Çiçeklerin Özel Karışımı kampanyaları Oğuz’un 2019’dan bu yana imza attığı işlerden yalnızca birkaçı.
Sanat yönetmenliğinin yanı sıra yapay zekâ, yazılım, animasyon ve donanım üretimi gibi konularda da kendini geliştirmek için gayret gösteren Oğuz, üretirken hayatı da ıskalamıyor. Zira Oğuz’un 30’dan sonraki ilk planı, “sabahında kendine bol tereyağlı bir Eggs Benedict yapmak”.
Şanslıyım ki etrafımda “OK Boomer” diyebileceğim bir boomer yok.
Hayatta, olmasından korktuğumuz şeylerin gerçekleşmesinin o kadar da korkutucu olmadığını keşfettim.
Ölüme karşı atacağınız en büyük kazık, en iyi şekilde yaşamaktır.
Ana branşı matematik mühendisliği olan Merve Ayan’ı sektöre kazandıran, bölümde aldığı bilgilerin medya sektöründe de karşılığı olduğuna dair farkındalığı olmuş. Bu farkındalıkla rotasını dijital pazarlamaya çeviren Ayan, GroupM ekibinde teknik süreçleri çözümleyen fikir ve geliştirmeleriyle öne çıkıyor. Başka bir deyişle, göz önünde olmasa da arka plandaki mimarinin doğru şekilde tasarlanmasını gerektiren süreçlere temas ediyor.
Ayan; L’Oréal, P&G, Turkcell gibi büyük markaların “dashboard”larının oluşturulmasında kullanılan “datorama tool”un tüm detaylarının öğrenilmesini ve API bağlantılarıyla tüm raporlamanın otomatik olarak sisteme akmasını sağladı. Raporlama otomasyonu ve görselleştirmenin önem kazandığı günümüzde bu faydayı gören birçok markanın bu sistem üzerinden rapor almayı talep etmesini başarmış oldu.
Bir “digital nomad” olarak işimi her yerden yürütebileceğimi, dünyanın her yerinden çalışabileceğimi keşfettim.
Dileğim, sivil toplum kuruluşlarıyla ortak veri projeleri üretip toplumsal hayatı iyileştirmek ve sorunlara çözüm getirmek.
Metehan Şereflioğlu kendini şanslı addediyor ve bunun için haklı bir nedeni var: “Reklam ve sinema sektörü birbirinden çok farklı. Denge meselesi önemli. Kariyerinin başında bir yönetmen olarak yolum iyi ki Tolga Karaçelik’le kesişti, ondan çok şey öğrendim.” Bugünlerde PF Content çatısı altında yönetmenlik yapan Şereflioğlu, 30’unu aşmadan önce gurur duyacağı işler eklemiş portföyüne. Üç yıl boyunca sinema ve reklam filmlerinde Tolga Karaçelik’in asistanlığını yapan Şereflioğlu’nun 2016’da çektiği ilk kısa filmi 7 Santimetre, Altın Portakal ve Altın Koza’dan; 2018’de çektiği ikinci filmi Her Şey Yolunda ise Adana Altın Koza Film Festivali’nden En İyi Film ödülüyle döndü. Yönetmenin son dönemde bulunduğu çalışmalar arasında YemekSepeti – Kurye, Yeşilay – O Nefes Sana Lazım Olacak ve Vodafone – Ramazan yer alıyor.
Yaşlı bir taksiciyle navigasyon ve app’ler üzerine konuşurken sonsuz bir kısır döngüye girdiğimizi hissettiğim an diyebilirim. Çok yorucuydu.
Kendinizi, insanları, hayvanları ve doğayı sevin.
İlk uzun metraj sinema filmimi çekmek.
Kendisini nihayetinde TBWA\Istanbul’a getiren yola lise yıllarında çıkan Mine Pek, Eskişehir Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü’nü tamamladıktan sonra Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü’nden mezun oldu. Eğitimi sayesinde sektöre resmî olarak ilk adımını atmadan dahi epey tecrübe edinen başarılı art direktör, Frög ve Lom Creative’de geçirdiği günlerin ardından soluğu TBWA\Istanbul’da aldı.
Bu yıl öne çıkan işleri arasında İKSV Film Festivali, Akbank Caz Festivali, Akbank Kısa Film Festivali, Bababank Projesi bulunan Pek, disiplinindeki en kıymetli referanslardan biri olan GMK’dan da ödüllü bir isim. Pek’in gözüne kestirdiği, bugüne kadarki başarıları dikkate alındığında “neden olmasın?” dedirten D&AD Yellow Pencil hedefine ulaştığı günü görebilmek dileğiyle…
Çok da şe’yapmayın bence…
Kendimi “OK Boomer” diyecek kadar genç, birine “OK Boomer” dedirtecek kadar da yaşlı hissetmiyorum.
Hayatta ne yapıyorsan önce kendin için yapmalı.
“Tam bir sessiz görsel güç. Hep ekipte olmasını isteyeceğiniz bir karakter. İyi niyetli bir takım oyuncusu” diye bahsediyor Karbonat Kreatif Direktörü Cihan Kavaklıpınar, Öztürk’ten. Öztürk’ün, freelance olarak markaların sosyal medya ve dijital işlerini yapmakla birlikte fikirlerinin hayat bulduğu ilk yaratıcı komün BLAB oldu. Üretimine 2018’den bu yana Karbonat çatısı altında devam eden Öztürk; Turkcell – Yaani lansmanı, Vestel – Takılabilir Ev Aletleri, Kahve Dünyası – Bu Dünya Hepimizin kampanyalarında önemli rol oynadı. Nivea markasının Türkiye’de ilk kez yerel anlamda paket tasarımlarını yapan Öztürk, şimdilerde Oppo, Kahve Dünyası, Biscolata ve Nivea markaları için fikir üretiyor.
Öztürk’ün 30’undan sonraki ilk planı ise plan yapmadan yaşamak.
Grafik tasarım sınavına girecek olan birinin “alt tarafı iki harf çizip font karalayacağım, ne olacak kazanırım basit” demesi.
Verilen mesajları anlasaydık mesaj vermek zorunda kalmazdık.
Plan yapmadan yaşamak.
Ömer Can Duman’ın kariyerindeki “iyi ki”si bugünkü ekibinde, yani 8590’da saklı. Uzun yıllardır moda filmleri ve bu alanda ürettiği videolarla iddiasını ortaya koyan Duman, geçiş yaptığı reklam piyasası için de farklı gözlere sahip. Tam anlamıyla bir “sinema âşığı” olduğunu söyleyen yönetmenin son dönemde biriktirdiği hikâyeler arasında, Kiğılı – Hayat Müşterek reklam filmi, Buray – Kış Bahçeleri klibi, Fashion Film Festival İstanbul’dan Best Turkish Film kategorisinde ödülle dönen Birelin – Choke ve Vogue ile GQ için gerçekleştirdiği çok sayıda markalı ve markasız proje yer alıyor.
Yönetmenin bu yılki en büyük sorgulamasını sorduğumuzda ise aldığımız cevap hepimiz için tanıdık: “Dünya olarak yaşadığımız süreçle de ilgili olarak sağlık dışındaki etkenlerin can sıkmak için ne kadar lüzumsuz olduğu.”
Anneannemin spor yaptığım sırada “çok terliyorsun, hasta olacaksın” diye benimle tartışması olabilir sanırım. No pain no gain anneanne…
Beklemesini bilsinler. Freud’un da dediği gibi “Beklemesini bilen, ödün verme zorunluluğundan kurtarır kendini…”
Sakinleşmek.
30’ları için belirgin bir hedefi var Özetci’nin: Kamu diplomasisi kapsamında uluslararası iletişim çalışmalarını planlayacak bir pozisyon elde etmek. Bu net hedefin ardında da görmeye alışkın olmadığımız nitelikte bir genç iletişimci portföyü var. Yüksek lisans eğitimi aldığı Galatasaray Üniversitesi’nde kurduğu Dijital Dönüşüm Kulübü’yle İşveren Markası Konferansı, Influencer Academy gibi programların hayata geçmesine katkı sağlayan Özetci, TÜHİD tarafından, Göbeklitepe üzerine hazırladığı projeyle 18. Altın Pusula Genç İletişimciler Ödülü’ne layık görüldü.
Öncesinde Google Haritalar’da ürün uzmanı olarak da çalışan Özetci, şu günlerde
Hill+Knowlton Strategies çatısı altında global çaplı eğlence, teknoloji ve oyun markalarının iletişim çalışmalarını yürütüyor.
COVID-19’un Bill Gates tarafından dünyayı kontrol etmek için laboratuvarda üretilen bir virüs olduğu ısrarına karşı verdiğim iki saatlik mücadele…
Yapmak istediklerinizi hayata geçirirken tat almaya çalışın. Zafer, sonuçtan ziyade nitelikli bir sürecin içinde gizli.
Serra Duran Paralı, multidisipliner yaratımlarıyla dikkat çeken bir isim. 8590 çatısı altındaki yönetmenlerden biri olan Duran Paralı, tarihi ve sosyolojik referanslarla ördüğü hikâyeciliğinde; fotoğraf ve performans sanatlarına göz kırparak, estetik bütünlüğü yüksek dünyalar yaratıyor. Geçtiğimiz yıl sanat tarihindeki feminist akımlar üzerine kurduğu müzik videosu IT’S JUST ile Cannes Short Film Festival’da En İyi Müzik Videosu Ödülü’nü alan Duran Paralı’nın bu yılki sorgulamalarından biri de “iç ve dış mekân kavramlarının yerlerini değiştirdiği” ve Homeostasis isimli sergide yer alan Present Tense, 2020 isimli çalışması oldu.
Duran Paralı mesleki ve kişisel sorgulamalarının iç içe geçtiği bugünlerde “İnsanlığa mesajın ne?” sorumuza şöyle karşılık veriyor: “Bir ihtimal daha var.”
“Ee güzel pilav yapmayı öğrendin mi?”
Vakti zamanında işimden istifa edip, La Fémis’te belgesel film okumaya gitmek.
Hiçbir zaman hazır olmayacağım.
Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Çizgi Film ve Animasyon mezunu Seyithan Dinçer, Kompüter’de çalışmaya başlar başlamaz iki önemli projenin illüstrasyon ve animasyon sürecini başarıyla yürüttü. Jotun Yeşil Adımlar platformu için pandemi döneminde geliştirilen oyunun hem akışını hem de illüstrasyon ve animasyon sürecini yöneten Dinçer için bu iş “ticari kaygılar güden bir oyundan ziyade pandemi günlerinde insanları rahatlatmayı amaçlayan bir sosyal sorumluluk projesi olması” nedeniyle kariyerindeki en büyük “iyi ki”si oldu. Kendisinin öne çıkan bir diğer işi ise Deezer Türkiye lansman filmiydi.
Çeşitli karakterleri resmetmekten ve yeni karakterler yaratmaktan keyif alan Dinçer, insanlığa verdiği mesajla kendine de önemli bir söz vermiş görünüyor.
Hayatta keyif aldığımız şeylerden herhangi bir yaşa geldik diye vazgeçmek zorunda değiliz.
“Bu yaşa geldin hâlâ çizgi film mi izliyorsun, oyun mu oynuyorsun?”
Ürettiğimiz eserin başarısının teknik ve görsel kalitesinden ziyade hedeflenen kitle ve anlatılan hikâyenin kalitesine bağlı olduğunu gördüm. Eğer teknik ve görsel yaklaşımlar işi bu bağlamda zorlaştıracaksa, bu konuda esnek olabilmenin önemini fark ettim.
Rafineri’de üçüncü yılını geride bırakmaya hazırlanan Sezer Can Keleş, kariyer yolculuğundaki en büyük “iyi ki”sinin Rafineri çatısı altında işler üretmek olduğunu söylüyor. Keleş, geçtiğimiz yıl üçü Kristal Elma olmak üzere toplamda sekiz ödülü ajansına getirerek Rafineri için de “iyi ki”ler kadrosuna adını yazdırmış olsa gerek.
Turkcell reklamları için kalem oynatan Keleş’in Dijital Zekâ, markanın sosyal sorumluluk işlerinde öne çıkan Metin Oktay – Yoldayken Sadece Yola Bak, Geleceği Yazan Kadınlar – Şeker Mühendisi işleriyle birlikte sahibinden.com’un Oto360 lansman filminde de imzası bulunuyor. Reklamcılığın yanı sıra hip hop müzik, grafiti ve bushcraft ile de uğraşan Keleş, görünen o ki üreticiliğini farklı alanlara ilgi duyarak zenginleştiriyor.
“Kim var ki kime oy verelim?”
“E işler evden de yürüyormuş.”
Kamp yaparken beat, beat yaparken grafiti, grafiti yaparken reklam yapmak.
Koç Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler lisansı ve işletme yandal diploması, Global Learning and Leadership programı vesilesiyle Singapur’da alınan sosyal inovasyon ve girişimcilik eğitimi… Toplumsal fayda ekseninde geliştirdiği bakış açısıyla, staj döneminde iş hayatına ilk adımı attığı Ünite Edelman’da bugün marka temsilcisi olarak çalışıyor Simay Doğanay.
Son bir yılda Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı için yenilikçi proje ve iletişim planları geliştiren ve Schneider Electric’in hedef üniversitelerinin öğrencileriyle daha entegre olmasını sağlayacak proje fikirleri ortaya koyan Doğanay, aynı zamanda Türkiye Eskrim Federasyonu’nun milli sporcusu. Kısacası vakitsizlikten hayallerini erteleyenlere rol model olabilecek nitelikte bir genç kadın.
Başta sağlığın, daha sonra aile ve dostlarla geçirilen zamanın ne kadar kıymetli olduğu.
Pozitif düşünmeyi elden bırakmayın ve hayatın kötülüklerden sonra güzellikler getireceğine inanın.
Yaratıcı ve dinamik bir girişimci olarak yaptığım işlere kendi imzamı atmak, toplumsal fayda hedefleyen faaliyetlere ve gönüllü çalışmalara liderlik etmek.
Kariyer yolculuğu lise yıllarından itibaren belli olan isimlerden bir diğeri Talip Özer, bugünlerde Alametifarika’da, hocası Uğurcan Ataoğlu ile birlikte multidisipliner tasarımcı unvanıyla çalışmalarını sürdürüyor. Özer’i ve Alamet üzerindeki etkisini Ataoğlu şu sözlerle özetliyor: “Mimar Sinan Grafik Bölümü’nde öğrencim oldu. İhtiyacımızı karşılayabileceğini düşünmüştüm. Alamet’e girince hareketli görüntü tasarımı ve videoya ilgisi yüzünden kendisinden başka şekilde yararlanmamız gerektiğini anladık. Biz onu eski dünya için düşünürken o bizi yeni dünyaya çekti.”
Özer’in 2020’de imza attığı işler arasında IKSV Alt Kat Enstalasyon Tasarımı, Salon IKSV Onuncu Yıl Lansman Posterleri, Garanti BBVA Nefesim Nefesin Türkiye (hareketli görüntü tasarımı) gibi incelikli işçiliğiyle öne çıkan çalışmalar var.
Uğurcan Hoca ve Serdar Abi’yle tanışmış ve çalışıyor olmak bugüne kadarki en “iyi ki”m.
Uğurcan Ataoğlu’ndan gelen “Hepimizin içinde bir dev yatar, uyandır onu Talip” mesajını okuduğum an farklılaşma ve tamamlanma adına ilk aydınlanmam.
Yaşamı sevin. Seven insan her şeyin “iyi”si olabilir, iyisini yapabilir.
Unvanlar arası gidiş gelişlerden ziyade kendini “filmmaker” olarak tanımlamaktan yana Umut Bayoğlu. 30’undan önce kariyerine sığdırdıkları arasında iki uzun metraj, 50’den fazla reklam ve iki müzik klibi var. 2009’dan bu yana festival tecrübeleri, Anima İstanbul ve son olarak Public/PF Content ailesine dahil olan Bayoğlu’nun kariyerinde andığı en büyük “iyi ki”siyle yaptığı hatalar bir bütün. Genç yaşta giriştiği uzun metrajlarla hatalar yapsa da bugünkü mutluluğunu o hatalara borçlu olduğunu söylüyor.
Turkcell – Diyarbakır, Gittigidiyor – Aklına Gelen Kapına Gelsin/Kadın, Turkcell – Trabzon, Vodafone Park – Langırt gibi işlerde yapımcı; Turkcell – 30 Ağustos ve Turkcell – Teşekkürler, Canozan – Ön Koltuk, Sedef Sebüktekin – Ara gibi projelerde ise yönetmen koltuğunda görüyoruz Bayoğlu’nu.
Bazen biz filmcileri heyecanlandıran sinematografik işler çekme isteği, müşterilerimizin ihtiyaçlarıyla çakışabiliyor. Böyle durumlar sorgulayıcı dönemler geçirmeme sebep olurken, bu yıl ajans ve prodüksiyon arasında takım ruhu yakalandığı zaman herkesi tatmin edebilecek bir noktada buluşabilmenin mümkün olduğunu keşfettim.
Kum saati çok hızlı akıyor ve üretmeden geçen her dakika boşa gidiyor.