MediaCat

“26 yıllık ajansı start-up ruhuyla yeniden inşa ediyoruz”

Concept’in yeni organizasyonel yapılanmasının detaylarını ve 2025 yol haritasını dinlemek üzere Kerem Özkut, Barış Alemdar, Volkan İkiler ve ajansın yeni transferi Ufuk Işık ile bir aradayız.

"26 yıllık ajansı start-up ruhuyla yeniden inşa ediyoruz"

İlk kez 2014 yılında katıldığı Concept ailesinden 2018’de ayrılan Ufuk Işık, TBWA\Istanbul’da geçirdiği altı yılın ardından ajansa ortak ve CCO olarak geri döndü. Bu vesileyle ajansın yeni organizasyonel yapılanmasını ve yeni dönem hedeflerini dinlemek üzere buluştuğumuz Ufuk Işık, Kerem Özkut, Barış Alemdar ve Volkan İkiler ile sektörün sıcak gündemlerinden ajansın yapay zekâya yaklaşımına uzanan kapsamlı bir sohbet gerçekleştirdik.

Ufuk, altı yıllık bir aranın ardından yeniden Concept’tesin, bu kez ortak olarak. Seni yuvaya geri getiren olaylar silsilesi nasıl başladı ve gelişti?

Ufuk Işık: Aslında büyük olaylar silsilesi yok çünkü zaten birbirine yabancı olan kimse yok. TBWA\Istanbul’dan önce beş seneye yakın Concept’te çalıştım. Kültürünü, yapısını, yeteneklerini çok iyi bildiğim, Türkiye’nin en önemli bağımsız ajanslarından biri burası. Sürdürülebilir bir yaratıcılık çıtası olan, Türkiye reklamcılık tarihine ikonik işlerle iz bırakmış, bugün de hem yerel hem global çok önemli markalara hizmet veren bir ajans. Açıkçası onlar da beni çok yakından tanıyor, ajansa hangi konularda nasıl katkı sunabileceğimi biliyorlardı.

TBWA\Istanbul’daki son yılımda ekibimle birlikte sekiz farklı markamız için beş büyük ödül 19 Felis, 18 Kristal Elma kazandığımız başarılı bir sene geçirdik. Bunun yeni bir meydan okuma için güzel bir zemin olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda Concept gibi işlerin iyi gittiği bir ajansın yaptığını tekrar etmek yerine; daha yeni, daha iyi bir versiyonunu aramasıyla benim durumum fazlasıyla örtüştü.

Bu noktada Concept’in masaya koyduğu vizyon çok heyecan vericiydi. Neredeyse bir start-up felsefesiyle; hem sektördeki değişimlere hızlı cevap verecek işbirlikleriyle bir dönüşüm başlatmak hem de ajansların tek sermeyesi olan yetenekleri ajansın paydaşı haline getirmek planının bir parçası olmak istedim.

Hepimizin konuştuğu “reklamcılık açısından işler iyiye gitmiyor” tespiti çok yeni de değil, artık çok verimli de değil. Biz bu yapılanmayla bu değişimde nasıl öncü bir rol alırız bunun yöntemleri üzerine çalışıyoruz. Tüm bu değişimde araçlar ve biçimler değişirken işin özü değişmeyecek. Ve bu işin özü yaratıcılık. Concept de bu hamleyle yatırımını daha fazla yaratıcılığa yapıyor ve yapacak. TBWA’deki ekibimde benimle birlikte çalışan tasarımcı ve kreatif direktör Mehmet Demirel de bu açıdan çok önemli bir transfer ve Concept’in geleceğinde önemli görevler alacak. Ajansın bağımsız ve esnek yapısı da değişime öncülük edecek hamleleri yapabilmemiz açısından işimizi çok kolaylaştıracak.

Yeni dönemde Concept’te nasıl bir ortaklık şeması göreceğiz?

Volkan İkiler: Kerem ve Barış Concept’in ortakları olmalarının yanı sıra eş başkan olarak ajans başkanlığı görevini yürütecekler. Ufuk ise Concept’in ortağı olmanın yanı sıra ajansın tüm kreatif operasyonunun yönetiminden sorumlu CCO olarak görev alacak. Ben ise yönetim kurulu başkanlığına aktif olarak devam edeceğim.

Günümüz dünyasının dinamik ve hızlı değişen doğası, Concept’in organizasyon yapısında da belirgin farklılıklara yol açtı. Yanımıza aldığımız uzman İK danışmanımızla birlikte hazırladığımız yeni organizasyon şemamızla geleneksel hiyerarşik yapılar, yerini daha esnek, çevik ve yatay organizasyon biçimlerine bırakıyor. Concept’in organizasyon yapısının temel unsurları şöyle özetlenebilir:

Yeni yapımızda hiyerarşi azalıyor. Böylece karar alma süreçleri hızlandırıyoruz. Kuracağımız çevik yapıyla projelerin hızlı bir şekilde yönetilmesine imkân tanıyoruz.

Tüm çalışanların fikirlerini rahatça ifade edebileceği bir iletişim kültürü oluşturuyoruz. Hedeflerin ve başarıların tüm çalışanlarla düzenli olarak paylaşılması ile motivasyon ve bağlılığı artırıyoruz.

Çalışanlara karar alma süreçlerinde daha fazla söz hakkı vererek, inisiyatif almalarını teşvik ediyoruz. Sonuç olarak 26 yıllık bir ajansı start-up ruhuyla yeniden inşa ediyoruz.

MediaCat’in Ocak’25 sayısında yaratıcılık disiplininin 2025’teki sorusunu “purpose devrinin sonuna mı geldik”, olarak belirledik. Toplumun kaygıda olduğu kadar “gülme” ihtiyacında da birleştiğini söyledik. 2025’te, Türkiye’de ve dünyada yaratıcılık hangi kavramlarla biçimlenecek? Concept kendisini bu kavramların arasında nasıl konumlandıracak?

UI: Purpose marketing konusunun bazı açılardan doğru okunmadığını düşünüyoruz. İnsanlar markaların dünyaya iyilik için geldiği yalanına inanmak için çok akıllı. O yüzden markayla ya da ürünle gerçek ve anlamlı bir bağı olmayan purpose işlerinin müsriflik yarattığı konuşulmaya başlandı. Purpose bir markanın özünde olunca anlamlı, sadece iletişiminde değil. Üretiminden, dağıtımına, insan kaynağı politikasına kadar her hücresinde kazandığını toplumla paylaşmak artık lüks değil standart. Bunu sağlamadan iletişiminde iyilik vadetmek çok doğru değil maalesef.

Kerem Özkut: Önümüzdeki döneme bakınca şunu çok net görüyoruz ki artık hem dünya hem Türkiye için uzun dönemli okumalar ya da projeksiyonlar yapmak çok kolay da değil çok anlamlı da değil. Herhangi bir konunun en fazla üç gün gündemimizde kaldığı, dikkat ekonomisiyle saniyelerin hesaplandığı bir dönemde trend okumaları çok etkili sonuçlar doğurmuyor. Bu noktada hiç değişmeyen insani gerçeklere ve duygulara yatırım yapmak, aynı zamanda günü çok iyi okuyarak hızlı tepkiler verebilmek markalar için en doğru rota diye düşünüyoruz.

Tüm bunlara bakınca, asıl tam da şimdi yaratıcı olma zamanı diyoruz. Asıl şimdi korkmadan dikkat çekici işler yapma zamanı. Asıl şimdi herkes ne yapıyorsa yapmamanın zamanı. İçinde bulunduğumuz zamanın bize açıkçası birçok fırsat da sunduğunu düşünüyoruz. Çok heyecanlı bir dönemde yaşıyoruz ve bunun keyfini çıkarmaya çalışıyoruz.

Yapay zekânın sektörde işi kolaylaştırmakla birlikte yaratıcılık bağlamında bir “aynılaşmaya” yol açtığı tartışılıyor. Ad*Watch 2024 dökümünde de “kaliteli hatırlanma”da düşüşe işaret ediliyor. Bu aynılaşma ve “kişiliksizleşme”nin önüne geçmek için sektörün ne gibi önlemler alması gerekiyor?

Barış Alemdar: Bizim unutmamamız gerken konu yapay zekânın bir araç olduğu. Yaratıcılığın yerini alamaz, ancak onu güçlendirebilir. Yapay zekâ, veri analizi ve trend tahminleri ile yaratıcı ekiplere ilham verebilir, farklı bakış açıları sunabilir. Ancak, nihai karar ve yaratıcı dokunuş, yine yaratıcılarda olmalıdır.

Bir diğer önemli konu ise sektörün etik kuralları ve standartlarının güçlendirilmesidir. Yapay zekânın ürettiği içeriklerin şeffaf bir şekilde belirtilmesi ve insan emeğinin korunmasının büyük önem taşıyacağını düşünüyoruz.

Sonuç olarak, yapay zekâ, reklam ve pazarlama dünyasında büyük bir potansiyele sahip. Ancak, bu potansiyeli en iyi şekilde kullanabilmek için yaratıcılığın önemini asla unutmamak gerekiyor. İnsan dokunuşunu kaybetmeden yapay zekâyı kullanabilen, etik kurallara uyan ve sürekli kendini geliştiren sektör, bu dönüşümden en iyi şekilde çıkacak olan olacaktır.

KÖ: O yüzden bizim bu konuya bakış açımız net: Yapay zekâ yaratıcılığın yerine değil yanına geliyor. Yapay zekâ iyi yaratıcılar için yeni ve çok verimli bir araç. Bu aracı en özgün biçimde kullananlar bundan önce de olduğu gibi çok hızlı bir şekilde benzerlerinden ayrışacak. Bu konuda Concept olarak iyi bir oyun planımız var. Doğru paydaşlarla birlikte yapay zekâyı adım adım iş yapış biçimlerimizin bir parçası haline getiriyoruz fakat asıl yatırımımızı bu enstrümanı kullanan beyinlere yapmayı ihmal etmiyoruz.

Bir süredir pek çok sektör kriz ve çalkantılara hazır, belirsizlik karşısında kısa vadeli planlarını cebinde tutarak ilerliyor. Concept’in 2025’teki yol haritası nasıl olacak, kesinleşen ne gibi plan ve hedefler var?

BA: Son dönemde yaşanan belirsizlikler, tüm sektörlerde olduğu gibi reklam sektöründe de önemli değişikliklere yol açtı. Concept olarak biz de bu değişimi yakından takip ediyor ve geleceğe yönelik yatırımlarımızı bu doğrultuda şekillendiriyoruz.

Global birleşmeler ve holding şirketlerinin birbirleri ile rekabeti ajans dünyasında dikkat dağınıklığına yol açıyor. Karar alma otoroitesinin tamamen bizlere ait olduğu böylesine bir dönemde müşterilerimizin başarısından başka konulara enerji harcamak zorunda değiliz.

Vİ: Bizce bu işin katma değeri yaratıcılık. O yüzden merkezine yaratıcılığı ve onunla birlikte teknolojiyi alacak biçimde odaklı bir büyüme hedefliyoruz. Reklam filminin olduğu kadar tasarımın, prodüksiyonun, etkinliğin, dijital içeriklerin ve hatta performans pazarlamanın ihtiyacı olan şey yaratıcılık. Biz hem bu dikeylerde birlikte yol aldığımız markalarımıza katma değer üretmek hem de birkaç sektör özelinde yeni markalarla işbirliği yapmak şeklinde bir büyüme planlıyoruz. Bunu yaparken de kas kabiliyetimizi artırmak için bir işbirliği ekosistemi oluşturuyoruz.

BA: Kolektif çalışma yapımız sayesinde, farklı disiplinlerden yetenekler ile birlikte yenilikçi çözümler, çevik yapılar üretmeye devam edeceğimiz bir yıl planlıyoruz. Kısa vadeli planlarımızla birlikte, uzun vadeli hedeflerimize de odaklanarak, gelecekteki değişimlere daha iyi adapte olabilecek bir yapı oluşturuyoruz.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.