Teneke kutular, premium cam ambalajlar, dokunsal detaylar ve daha fazlası…
Küresel ambalaj tasarımı platformu Pentawards’un 2023 için öngördüğü ambalaj tasarım trendleri, Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik’in değerlendirmesiyle karşınızda.
1. Teneke kutuların yükselişi: Konserve ambalajların gıda ve içecek sektöründeki kategoriler için giderek daha popüler hâle gelmesi bekleniyor. Musa Çelik, trendin devamlılığıyla ilgili “Güçlü bir sürdürülebilirlik hikâyesi sunarken aynı zamanda fonksiyonel de birçok fayda sağlaması teneke kutuların hâlâ trend olmasının asıl sebebi. Bununla birlikte geleneksel ambalajlara farklı yorumlar kazandırmak kalabalığın arasından sıyrılmaya yardımcı oluyor” diyor.
2. Ürün olarak ambalajlama: Ambalajın işlevi yeniden tanımlanıyor. Ürün için ayrıca bir ambalaj tasarımı geliştirmektense ürünü ambalaja dönüştürme trendi ortaya çıkıyor. Bu sayede ürünün işlevi yüzde 100’e çıkarken estetik ve işlevselliğin gücü birleşiyor.
3. Tüketiciyi bilgilendiren sürdürülebilir ambalajlar: Markalar ve tasarımcılar, ambalajların çevresel etkilerini azaltmanın yollarını arıyor. Bu yolda geridönüştürülebilir ambalajlara yönelseler de tüketicilere gerekli eğitimleri vermeleri önem arz ediyor. Bu sebeple tüketicileri bilinçlendirerek, sorumluluğun bir kısmını onlara bırakıyorlar.
4. Cesur görseller: Markaların bugün yalnızca raflarda değil, birden çok platformda öne çıkması gerekiyor. Dolayısıyla hem fiziksel ve dijital mağazalarda hem de internette ve sosyal medyada kendilerini göstermeleri gerekiyor. Bunun sonucunda da benzersiz grafikler, cesur renkler, fontlar ve sembollere başvuruluyor.
5. Premium cam ambalajlar: Tüketiciler ve markalar sürdürülebilirliğin üzerine düşmeye devam ettikçe cam ambalajların da kullanım sıklığı artıyor. Tüketiciler daha seçici hâle geldikçe ambalajın yarattığı premium his ayrışmanın anahtarına dönüşüyor.
6. Erişilebilir ve kapsayıcı tasarımlar: Toplumsal tabuları yıkan, dezavantajlı grupları odağına alan ve ambalajlarını herkesin ihtiyaçları doğrultusunda tasarlayan markalar dikkat çekiyor. Musa Çelik ambalaj tasarımında kapsayıcılığın önemini şu sözlerle vurguluyor: “Tüketici dediğimiz herkes bizler gibi birer insan, işimizin her noktasında hatırlamamız gereken bir nokta bu. İşimiz insan ihtiyaçlarını kolaylaştırmaya yönelik çalışmak, ayrıştırmamak.”
7. Dokunsal detaylar: Nöropazarlama araştırmaları, dokunun duyusal deneyimi etkileyebildiğini, bu sayede de yüksek kalite, değer ve ayrıcalık hislerini dolaylı da olsa harekete geçirdiğini ortaya koyuyor. Fiziksel temasın oldukça az olduğu pandemi döneminden kurtulmaya çalışırken markalar, dokulu ambalajlarla tüketicinin ilgisini yüksek tutmaya çalışıyor.
8. İleri seviye akıllı ambalajlama: Marka ve tüketici arasında bağ kurmak her zaman en önemli hedeflerden biri. Artırılmış gerçeklik teknolojileri, karekodlar gibi etkileşim yollarına aşinayız fakat zamanla bu çalışmalardaki yaratıcılık düzeyinin artması kaçınılmaz.
9. Ambalaj diyeti: Geridönüşüm, karbon ayak izini azaltma çabası, atık ve nakliye tasarrufu gibi global sorunları odağına alan markalar ambalajın çekiciliğini ve dolaylı faydasını artırırken ambalajı en aza indirgiyor.
10. Karalama ambalajlar: Elle çizilmiş illüstrasyonlar ve el yazısı notlar içeren ambalajların yükselişe geçmesi bekleniyor. Bunun tüm nesillere hitap edebilecek bir trend olduğunu ifade eden Musa Çelik, “Karalama trendi, tüketicilerle duygusal bir bağ kurma hedefini çok güzel karşılıyor. Çocukluktan beri herkesin hayatında olan karalamalar, ambalaj tasarımlarına oldukça evrensel ve insani bir hava katıyor” değerlendirmesinde bulunuyor.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.