Youth Republic ve Sia Insight ortaklığıyla kurulmuş olan Youth Insight, odağına gençleri keşfetmeyi almış olan bağımsız bir araştırma şirketi olarak faaliyete başladı.
Youth Republic ve Sia Insight ortaklığıyla kurulmuş olan Youth Insight, odağına gençleri keşfetmeyi almış olan bağımsız bir araştırma şirketi olarak faaliyete başladı. Gençlik üzerine araştırmalar gerçekleştiren Youth Insight, bir sosyal medya araştırmasına imza attı. Gençlerin sosyal medyadaki davranışlarını anlamak, sosyal medya yoluyla markalar ile aralarında kurdukları ilişkinin boyutunu tanımlamak, markaların bu yolla gençliğe ne kadar ulaşabildiğini öğrenebilmek amacıyla yapılan Sosyal Medya Araştırması, Türkiye’deki lise ve üniversite öğrencilerini temsil edecek şekilde 7 coğrafi bölgeden 500 lise, ve 500 üniversite öğrencisinin katılımı ile gerçekleştirildi. Anketlere katılan gençler için yaş aralığı lise öğrencileri için 15-20, üniversite öğrencileri için 18-26 idi.
Youth Insight kurucu ortaklarından Gökhan Kavasoğlu “Günümüzde iletişim, baş döndürücü bir hızla biçim değiştiriyor. Yeni nesil iletişim araçlarının en önemlilerinden biri olan sosyal medya, bilinen pazarlama ve iletişim kurallarını değişime zorluyor. Gençler, sosyal medyayı, toplumun diğer kesimlerinden çok daha hızlı benimsiyor ve hayatlarının vazgeçilmez bir öğesi haline getiriyor.Sosyal medyanın yaygınlaşması ile Türkiye gençliği de, dünya gençliği gibi hızlı bir dönüşümün içinde. Markalar için, gençlik ile nasıl bağ kurulacağını bilmek bu dönüşümü anlayabilmek ve bunu sıkıca takip etmekten geçiyor. Bu araştırmanın amacı onların sosyal medyadaki davranışlarını anlamak, sosyal medya yoluyla markalar ile aralarında kurdukları ilişkinin boyutunu tanımlamak, markaların bu yolla gençliğe ne kadar ulaşabildiğini öğrenebilmekti” dedi.
Youth Insight kurucu ortağı Gökhan Kavasoğlu: “Araştırmaya göre her 10 gencin 9’u sosyal medyada; Markalar gözünden bakıldığında gençlerin dünyalarına ulaşabilmek, sosyal medya sayesinde dolambaçlı bir yol olmaktan çıktı. Vakitlerinin çoğunu sosyal medyada geçiriyorlar. Uyumadıkları zamanın yarısı sosyal paylaşım sitelerinde geçiyor. Sosyal mecralar, markaların gençler ile en yoğun etkileşimde bulunabileceği bir fırsat haline gelmiş bulunuyor. Sosyal medyada gerçek hayatta kurduklarından daha çok kişi ile iletişim halindeler. Ortalama 415 arkadaşları var. Yani, bir markanın sadece 2.500 kişiyi bir araya getirerek 1 milyon kişiye ulaşma imkanı var.” dedi.
Araştırma sonuçları:
Gençler, bütün bir hafta 50 saatini sosyal medyada geçiriyor. (25 saat hafta içi, 25 saat hafta sonu) Bu süre 25 adet film izleme ile eşdeğer.
Üniversite öğrencilerinin ortalama arkadaş sayısı 400, lise öğrencilerinin ise 439 çıktı. Facebook’ta ortalama 415 arkadaşları var; Yani, bir markanın sadece 2.500 kişi bir araya getirerek 1 milyon kişiye ulaşma imkanı var!
Üniversitelilerin %71’i en çok akşam 20.00-02:00 arası Facebook’a giriyor. Liselilerin ise %67’si 16:00-00.00 arası Facebook’ta daha çok vakit geçiriyor.Dolayısıyla, markaların gençleri en hızlı yakalayabilmeleri için bu saatlerin dikkate alınması gerekiyor.
Facebook’ta yaklaşık her iki gençten biri, en az bir markanın sayfasını takip ediyor. Facebook’ta marka sayfalarının takip edilme oranı üniversite öğrencileri için %43, lise öğrencileri için ise %49 çıktı. Beğenilen/takip edilen marka sayısı, ortalama 17. En çok beğenilen sayfalar, hazır giyim ve telekomünikasyon markalarının sayfaları.
Sosyal medyada çıkan markalar hakkındaki olumlu ve olumsuz yorumlar, her iki gençten birini etkiliyor. Olumsuz yorumlardan etkilenme oranı, olumlu yorumlara göre daha fazla.
Twitter’da üniversite öğrencilerinin takip ettiği ortalama ünlü sayısı 24, lisede ise 22.8 çıktı.
Twitter’da liselilerin %43’ü ve üniversitelilerin %39’u en az 1 ünlü sayfasını takip ederken, en az 1 marka sayfasını takip etme oranları sırası ile %18’i ve %9’da.
Haftada ortalama 6 gün Facebook’a, 5 gün Twitter’a giriliyor. Gençlerin tamamına yakını her gün facebook’u ziyaret ediyor. Twitter hesabı olanlar ise haftada en az 4 kere hesaplarına giriş yapıyor ve tweetleri takip ediyor.
Her 10 gençten yalnızca 1’i kendisine ait bir bloga sahip. Blog sahipleri, haftada ortalama 2 kere paylaşım yapıyor.
Youth Insight kurucu ortağı Gökhan Kavasoğlu : “Sosyal mecralar gençlerin fikirlerini, isyanlarını, sevinçlerini, olaylara tepkilerini, herhangi bir konudaki eleştirilerini özgürce dile getirebildikleri platformlar. Bu özgürlük, kendilerini daha çok söz sahibi olma hakkına sahip hissettiriyor.Gençler artık hayatlarında bir yeri olan markaları seçiyor, markalara seslerini duyurmaya çalışıyor. Markaların hikayelerini dinlemektense, kendi hikayelerini anlatmaya çalışıyorlar. Markaların bu noktada soracağı soru: “Bu hikayede ben neredeyim?” olmalı. Markalar, sosyal paylaşım siteleri yoluyla onların dünyalarına rahatlıkla girebilir, onları yakından tanıyabilir, görüşlerini rahatlıkla alabilir durumda. Onları tanıyarak, dinleyerek, kendilerini önemli hissettirerek, onların dilinden yapılan iletişim, markaları bir adım öteye taşıyabiliyor. “ dedi.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.